Boğazdaki nodüller ses tellerinin üzerinde oluşan küçük kitlelerdir. Genellikle ses kullanımıyla ilişkilendirilse de enfeksiyonlar veya reflü gibi sebeplerle ortaya çıkabilirler. Bu durum ses kısıklığına yol açabilir ve tedavi edilmezse ses problemlerine neden olabilir. Ses terapistleri veya cerrahlar tarafından yönetilebilirler. Boğaz nodülleri özellikle ses gerektiren mesleklerdeki kişileri etkileyebilir. Peki, boğazdaki nodüller nasıl geçer?
İnsan vücudu bazen sağlıkla ilgili sinyaller vererek içsel dengesizlikleri veya dikkat gerektiren durumları belirtir. Boğaz, akciğerler ve ses telleri gibi hassas bölgeler bu tür sinyallerin gözlendiği alanlardan sadece birkaçını oluşturur. Bu bölgelerde ortaya çıkan nodüller tıbbi dünyada sıkça rastlanan ancak anlaması ve yönetimi karmaşık olabilen oluşumlardır. Nodüller genellikle küçük ve yuvarlak şekillerde olup dokularda anormal bir büyümeyi temsil ederler.
Tiroid nodülleri en sık karşılaşılan hastalıklar arasında bulunuyor. Belirtilerinin yorgunluktan, gripten kaynaklandığı düşünülerek göz ardı edilen tiroid nodülleri sağlığı tehlikeye atabiliyor. Tedavi edilmeyen riskli tiroid nodülleri kanser riski taşıyabiliyor.
İzmirli 24 yaşındaki Seline Ferah Çalışkan, 'gençlik aşısı' adı altında uygulanan işlem sonrası tanınmaz hale geldi. Yüzünde ve boynunda yüzlerce nodül oluşan genç kadın, güzellik merkezine dava açmaya hazırlanıyor. Güzellik merkezinin sahibi hakkında suç duyurusunda bulunan Çalışkan, yaşadıklarından sonra öz güveninin kalmadığını söyledi.
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Sevim Güllü: "Ülkemizde nodüler tiroid erişkin yaş grubunda neredeyse her 3-4 kişiden birinde görülüyor. Burada önemli olan, 'nodül iyi huylu mu yoksa kanser mi?', 'Bu nodül bezin fazla çalışmasına mı neden oluyor?' ya da 'Bası mı yapıyor?' bunun tespit edilmesidir" - "Tiroid diyeti diye bir liste yoktur. Toplumda 'Dereotu yiyin, cevizin suyunu için' gibi şehir efsaneleri var, bu bilgilerin hiçbir bilimsel dayanağı yok" - "Özellikle gebeler ve çocuklar başta olmak üzere iyotlu tuz tüketilmesi çok önemli. Bu tuzlar marketlerde satılan rafine iyotlu tuzlar olmalı. Kaya tuzu, himalaya tuzu gibi şehir efsanelerine inanılmamalı. Kaya tuzu mide tarafından sindirilebilen bir tuz değildir"
Dünya üzerinde ve ülkemizde tiroid bezinde nodüller çok sık görülüyor. Bazen tek, bazen birkaç adet bazense çok sayıda bulunan bu nodüller, tiroid bezini büyüttüğü zaman guatr adı verilen hastalık ortaya çıkıyor. Küçük nodüller herhangi bir yakınmaya yol açmazken, nodüller belli bir büyüklüğün üzerine ulaştığında ve bezi büyüttüğünde bir takım sorunlara yol açabiliyor.
Tüm toplumda nodül görülme sıklığı muayene ile yüzde 3-7, otopsi serilerinde yüzde 50-60, yüksek rezolüsyonlu ultrasonografi ile yüzde 50-70’dir. Başka nedenlerle ölen kişilerin tiroid bezlerinin incelenmesinde yüksek oranda tiroid nodülü bulunmuştur. Bu nodüllerin büyük bir bölümünün klinik önemi yoktur, bazılarına tetkik yapmak bile gerekli değildir. Hangi nodüle hangi tetkikin yapılması gerektiğine karar verilerek nodüller incelenir.
Tiroid nodüllerinin değerlendirilmesinin amacı bu nodülün iyi huylu/kötü huylu ayırımının yapılmasıdır.