Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, nüfusu dinamik tutmak amacıyla Nüfus Politikaları Yüksek Kurulu oluşturacaklarını açıkladı. Göktaş yaptığı açıklamada, "Milli gücümüz olan nüfusumuzu dinamik tutmak amacıyla ilk kez oluşturduğumuz bu kurul ile, nüfus politikalarını bütüncül bir şekilde ele alacak, ulusal nüfus politikasını kurumsallaştıracak ve bir nüfus eylem planı oluşturacağız." dedi.
Hangi il ilçe olacak? İl sayısı artıyor mu? Yıllardır ara ara gündeme gelen "İlçeler il olacak" iddialarıyla ilgili Türkiye İstatistik Kurumu'ndaki (TÜİK) son detay dikkat çekti. Söz konusu verilere "100 bin ve 30 km" şartını sağlayan ilçelerin il olması beklenirken, Türkiye haritasının da yeni illere göre değişebileceği belirtildi. 24 ilçenin il olma şartını sağladığı gözlemlenirken, "İl sayısı 105 mi oluyor?" sorusu akıllara geldi.
2023'te 85 milyon olan Türkiye nüfusunun 2030'da 88 milyona ulaşması bekleniyor. 2075'te ise her 3 kişiden 1'inin yaşlı olacağı öngörülüyor. TÜİK'in araştırmasında ortaya çıkan 3 senaryoda da genç nüfus azalıyor. İşte "Türkiye'nin nüfusu kaç olacak?" sorusuna yanıt niteliğinde, yıl yıl detaylarıyla TÜİK araştırmasının sonuçları...
Türkiye'deki nüfus oranlarındaki değişim dikkat çekti. TÜİK'in açıkladığı verilere göre son 3 yılda çocuk ve genç nüfus oranları azalırken, yaşlı nüfus arttı. 2021'de nüfusun yüzde 26,9'u, 2022'de yüzde 26,5'i, 2023'te yüzde 26'sını çocuklar oluşturdu. Yaşlı nüfus 2021'de yüzde 9,7, 2022'de yüzde 9,9, 2023'te yüzde 10,2 olarak gerçekleşti.
Siyasette erken seçim tartışmaları sürerken YSK’dan yapılan açıklama dikkat çekti. Yüksek Seçim Kurulu'nca 2023 yılı nüfus verileri kapsamında Bayburt, Bursa, Eskişehir, Hatay, İstanbul, Kütahya ve Tunceli'nin milletvekili sayılarında değişiklik yapıldı. İşte milletvekili sayısı değişen iller ve yeni milletvekili sayıları…
Aydın’ın Efeler ilçesinde mahalle nüfusları belli olurken, Zafer Mahallesi’nde kadın nüfusunun erkek nüfusundan yaklaşık 2 kat fazla olması dikkat çekti.
Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı, 2023'te yüzde 10,2'ye çıkarak Cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneyi gördü. Yaşlı nüfusunun en fazla olduğu il 1 milyon 238 bin 899 ile İstanbul olurken, bu ili 576 bin 209 ile Ankara, 573 bin 856 ile İzmir izledi
Geçim sıkıntısı, tarım ve hayvancılığın giderek azalması köyde kente göçü de son yıllarda iyice hızlandırırken bu durum TÜİK’in açıkladığı rakamlarda da gözler önüne serildi. Türkiye nüfusunun sadece yüzde 7'si belde ve köylerde yaşamını sürdürürken ülke genelinde bulunan 3 köyde ise sadece birer kişi yaşıyor. İşte TÜİK açıkladığı rapordaki çok çarpıcı o detay…
TÜİK 2023'e ait nüfus verilerini paylaştı. İstanbul cumhuriyet tarihinde ikinci kez nüfusta azalma yaşarken zirveyi yine hiçbir kente bırakmadı. Yeni verilerle birlikte "bir kilometreye düşen kişi" sayısı da belli oldu. Türkiye de bir kilometreye ortalama 111 kişi düştü. İşte nüfus yoğunluğu en yüksek ve en düşük iller...
Türkiye'nin Megakenti İstanbul'da cumhuriyet tarihinde ikinci kez nüfus düşüşü yaşandı. İlki 2020'de 57 bin kişiyle olan azalış 2023 sonu itibarıyla 252 bin oldu. Hala en kalabalık şehir statüsünü koruyan İstanbul'da, Esenyurt'ta geçen seneki ünvanını korudu ve Türkiye'nin en kalabalık ilçesi oldu.
Türkiye'nin 2023 yılında nüfusu, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) ile hesaplanmaya başlandığı 2007 yılından bu yana en düşük artış hızını gösterdi.
Son dakika haberi: TÜİK, yeni Türkiye nüfusu verilerini açıkladı. Türkiye'nin nüfusu, geçen yıl 2022'ye göre 92 bin 824 kişi artarak 85 milyon 372 bin 377'ye ulaştı. 2022'de binde 7,1 olan yıllık nüfus artış hızı, 2023'te binde 1,1'e geriledi. Türkiye'de ikamet eden yabancı nüfus bir önceki yıla göre 253 bin 293 kişi azalarak 1 milyon 570 bin 543 oldu. İşte detaylar...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2023 sonu itibarıyla doğal gaza erişebilen nüfusun bir önceki yıla göre 1,1 milyon artarak 71,3 milyona ulaştığını bildirdi.
Tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle tanınan Bartın'ın Amasra ilçesinde Ramazan Bayramı tatilini geçirmek isteyenler yoğunluk oluşturdu.
Deprem felaketi özellikle beklenen İstanbul depremi nedeniyle İstanbulluları harekete geçirdi. Çok sayıda İstanbullu oturduğu binaların depreme karşı dayanıklılığımı öğrenmek için araştırma içine girerken bir yandan da İstanbul'dan diğer kentlere göç başladı. Vatandaşların en çok tercih ettiği yerlerin başında Karadeniz ve Ege bölgesi gelirken nakliyecilere de talep arttı. Nakliyeciler "Sahil kısmı komple boşalıyor." dedi, emlak danışmanları ise "İstanbul nüfusu azalacak" ifadelerini kullandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 31 Aralık 2022 itibarıyla Türkiye'nin nüfusunun 85 milyon 599 bini aştığını açıkladı. En kalabalık il olan İstanbul'un nüfusu 16 milyon kapısına dayanırken, megakentte kilometrekare başına 3 bin 62 kişinin düştüğü belirtildi.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yaklaşık 140 yıllık bilgilerini içeren 110 bin nüfus kütüğünün restorasyonu ve dijital ortama aktarılması için çalışan uzmanlar, Türk milletinin "nüfus hafızası"nı gelecek nesillere taşıyor.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, nüfus arşivindeki 468 milyon 420 bin 923 belgenin dijitalleştirildiğinin duyurdu.
Çin'in nüfusu, 2022'de 800 bin kişi azalarak,1961'den bu yana ilk kez geriledi.
Komşu ülke Bulgaristan'da nüfus krizi büyümeye devam ediyor. Ülke, Avrupa'da ölüm oranında birinci, doğum oranında ise son sırada yer alıyor. Öte yandan ülkedeki son nüfus sayımında nüfus 6 milyon 520 bin olarak açıklanmıştı. İşte haberin detayları...
Güney Kore’nin Ulusal Meclisi, yaşın doğum tarihine göre verildiği uluslararası yaş sayma sisteminin kullanılmasında birleştirici bir karar aldı.Güney Koreliler, ülkenin yaş sayma sisteminde yapılan resmi değişikliğin ardından yakında bir veya iki yaş gençleşecekler.
Kırklareli'nin doğal güzellikleri ve sakinliğiyle öne çıkan Kofçaz ilçesi, Türkiye'nin merkez nüfusu en düşük ilçeleri arasında yer alıyor.
Türkiye'nin merkez nüfusu en düşük ilçeleri arasında bulunan Karabük'ün Ovacık ilçesi, ormanların ortasında temiz havası ve doğal güzellikleriyle öne çıkıyor.
Kastamonu sınırında, etrafı dağlar ve ormanlarla çevrili ilçe, temiz havası, doğası ve sakinliğiyle huzurlu bir yaşam sunuyor.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun açıklamasına göre dünya nüfusu bugün 8 milyar kişiye ulaştı. Dünya nüfus kayıtlarına 1999 yılında "6 milyarıncı insan" olarak geçen Bosna Hersekli Adnan Mevic de açıklamalarda bulundu. Mevic, "6 milyarıncı insan olduğuma yönelik bana belge verilmedi." dedi. Mevic, 6 milyarıncı insan olmasıyla ilgili bazı ayrıcalıklarının da olduğunu söyledi.
Son dakika haberi: Birleşmiş Milletler, dünya nüfusunun bugün itibarıyla 8 milyar kişiye ulaştığını açıkladı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık: - "Türkiye'de nüfusumuzun 3'te 1'e yakını, yüzde 27’si 18 yaş altı ama öteki taraftan doğurganlık oranı da hızla düştüğü için çok hızlı yaşlanıyoruz" - "Yaşlılık araştırmasının akabinde Türkiye'de yaşlanma hızı, sayısı, yaşlılığa bağlı sonuçlar, yaşlılarımızın ihtiyaçları gibi bu alanda olabilecek bütün soruların cevabını araştırmayla bulmayı bekliyoruz"