Dünya Bankası ve OECD verilerine göre, Türkiye'nin vergi ödeme alışkanlığı oldukça düşük bir seviyede. OECD'e göre, Türkiye vergi kaçakçılığında birinci sırada yer alırken aynı zamanda vergi aflarının olumsuz bir etki oluşturduğunu da gösteriyor. Yapılan araştırma Türkiye ekonomisinin yüzde 30'unun kayıt dışı sektörün oluşturduğu ise gözler önüne serildi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), salgın ve sonrasında meydana gelene enflasyonist ortamda işletmeler ve bireylerin üzerindeki vergilerin azaltılması eğiliminin artık yavaşlama ve tersine dönme belirtileri gösterdiğini açıkladı.
G20'de ikinci çeyrek büyüme verileri açıklandı. Buna göre, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla G20 ve Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) üye ülkelerinin büyüme oranları ise belli oldu. Verilere göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,5'lik büyüme kaydetti.
Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin 2024'ün ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre G20 ülkeleri arasında hizmet ihracatı artışında birinci olduğunu bildirdi. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, hizmet ihracatına yönelik desteğin artırıldığı ve yapılan desteğin 2024 yılında 5,1 milyar liraya çıkarıldığı ifade edildi.
OECD Başekonomisti Pereira, Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasına ilişkin olarak, "Doğrudan yabancı yatırımı artıracak bir adım. İyileşen uluslararası algıdan tam olarak faydalanabilmek için yetkililer makroekonomik istikrar politikalarına devam etmeli. İstikrarlı ve öngörülebilir bir politika çerçevesi, istikrarlı bir makroekonomik ortamla birleştiğinde uluslararası yatırım girişlerini önemli ölçüde artırma potansiyeline sahip" değerlendirmesin yaptı.
OECD'den ilk çeyrek büyüme rakamlarına dair değerlendirme geldi. OECD, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte G20 ülkeleri arasında en yüksek büyümeyi kaydettiğini duyurdu. G20 ülkeleri arasında Hindistan bu dönemde yüzde 8,4 ile yıllık bazda en yüksek ekonomik büyümenin görüldüğü ülke oldu.
Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) ülkelerinde ekonomik büyüme yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,4 ile bir önceki çeyreğe göre hafif artış gösterdi. OECD ülkelerinde ekonomik büyüme ilk çeyrekte yıllık bazda ise yüzde 1,6 olarak hesaplandı.
OECD Başekonomisti Lombardelli, Türkiye ve dünyadaki ekonomik görünümü değerlendirdi. Lombardelli, "Türkiye ekonomisine ilişkin iyimser olmak için nedenlerimiz var ancak enflasyonu düşürmek için sıkı politika duruşunun devam etmesi gerekecek. Biz politikada gevşeme beklemiyoruz" dedi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, 2023'te yüzde 3,1 olan küresel ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 2,9'a gerileyeceğini ve 2025'te yeniden yüzde 3'e yükseleceğini öngördü. Kurum, Türkiye'nin 2024 yılı ekonomisine yönelik yüzde 2,9 olan büyüme beklentisinde ise değişikliğe gitmedi.
İstihdam Görünümü 2023 Raporu'nu "Yapay Zeka ve İş Gücü Piyasası" başlığıyla yayımlayan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), bir yapay zeka devriminin eşiğinde olunabileceğini söyledi. OECD, raporunda en fazla risk altında olan işleri de paylaştı. Öte yandan raporda, çalışanların 5'te 3'ünün gelecek 10 yıl içinde işlerini tamamen yapay zekaya kaptırma konusunda endişeli olduğuna dikkat çekildi. İşte detaylar!
"Okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranlarını OECD ortalamasına çıkartmak için tüm Türkiye'de 3 bin yeni anaokulu yapmak üzere yola çıktık"
OECD, Türkiye için 2022 yılı büyüme tahminini yükseltti, enflasyon tahminini düşürdü. 2022 yılı GSYH büyüme tahmini yüzde 3,7'den yüzde 5,4'e çıkarıldı. 2023 yılı için tahmin ise yüzde 3,0 olarak bıraktı. Enflasyon için, 2022 yılı tahminini aşağı yönlü revize etmesine rağmen, yüzde 70 seviyesinin üzerinde tuttu.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), eylülde yüzde 5,7 olarak açıkladığı 2021 için küresel ekonomide büyüme tahminini yüzde 5,6’ya indirirken, Türkiye ekonomisine yönelik büyüme beklentisini de yüzde 8,4’den yüzde 9'a revize etti.
G20 zirvesi ile birlikte teknoloji şirketlerinden artık çok daha fazla vergi alınacağı ortaya çıktı. Bu vergiler genel olarak toplandığında 150 milyar doları buluyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye'nin 2021 yılı büyüme beklentisini 2,7 puan artırarak yüzde 8,4 seviyesine yükseltti.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), OECD Sosyal ve Duyusal Beceriler Araştırması'nın sonuçlarını paylaştı. Araştırmada akademik başarıyla en güçlü ilişkiye sahip değişkenlerin merak, sebat ve güven olduğu vurgulandı.
10 ve 15 yaş öğrencilerin sosyal ve duygusal becerilerinin karşılaştırmalı olarak incelendiği araştırmada, 10 yaş grubu öğrencilerin neredeyse tüm becerilerde 15 yaş grubundan daha yüksek puanlara sahip olduğu görüldü - Müfredat dışı sanat ve spor etkinliklerine katılan öğrencilerin sosyal ve duygusal becerilerinin diğer öğrencilerden daha yüksek olduğu vurgulanan araştırmada, bu etkinliklere katılımın özellikle merak ve yaratıcılık özelliklerine katkı sağladığına dikkat çekildi - Araştırma, sosyoekonomik açıdan avantajlı öğrencilerin tüm becerilerde daha yüksek puan aldığını ortaya koydu
ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a OECD nezdinde yapılan görüşmelerde varılan uzlaşı ışığında ülkelerin başlattıları dijital hizmet vergilerini geri almalarının kritik öneme sahip olduğunu söyledi.
Öğrenmeyi tüm dünyada eğlenceli hale getirmeyi hedefleyen Kahoot!, Türkçe dil desteği sunmaya başladı.
Küresel piyasalar karışık bir seyir izlerken, bugün dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri ve NATO ülkelerinin savunma ve dışişleri bakanlarının toplantısı takip edilecek.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), aşılar ve ilave mali desteklerin etkisiyle iyileşme görüldüğü gerekçesiyle, martta yüzde 5,6 olarak açıkladığı 2021 için küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahminini yüzde 5,8’e revize etti.
OECD'nin son yıllarda üzerinde çalıştığı küresel asgari kurumlar vergisi düzenlemesi, Biden yönetiminden gelen destekle küresel ekonomi gündemindeki yerini yeniden aldı.
Türkiye'nin 1 yılda yaklaşık 1,7 milyar TL tahsil ettiği Dijital Hizmet Vergisi'ne karşı ABD'de aralarında Amazon ve Facebook'un da bulunduğu şirketler harekete geçti. Şirketler, ABD devletinden bu vergiyi uygulayan ülkelere karşı misilleme istedi.
Bakan Karaismailoğlu: "Türkiye son yıllarda pek çok cephede savaşıyor" Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’nin son yıllarda pek çok cephede savaştığını fakat hala haksız eleştirilere maruz kaldıklarını ifade etti. Karaismailoğlu, "OECD’ye göre Türkiye’de de yüzde 5,9’luk büyüme beklentisi var" dedi.
Türkiye için büyüme beklentisini 2,9 olarak belirleyen OECD, bu açıklamayı güncelleyerek büyüme tahminini iki katına çıkardı.
Türkiye'deki 15-19 yaşları arası kızların yüzde 44.3'ü, erkeklerin ise yüzde 22.6'sı çalışmıyor ve eğitim almıyor.
Türkiye'deki lise öğrencileri, OECD'nin PISA (Program for International Student Assessment-Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) kapsamında düzenlediği ve 40'a yakın ülkenin öğrencilerinin katılacağı sınava hazırlanıyor.