Son zamanlarda yurdun farklı yerlerinden gelen deprem haberleri vatandaşları tedirgin etmeye devam ederken bugün bir haber de Rize'den gelmişti. Rize'de bugün meydana gelen deprem paniğe yol açtı. AFAD verilerine göre Hemşin ilçesindeki depremin büyüklüğü 4,7 olarak açıklanmıştı. Deprem sonrası Prof. Dr. Okan Tüysüz sosyal medya hesabından bir açıklamada bulundu.
Rize'deki 4.7'lik deprem bir anda gündem yarattı. Depreme alışık olmayan Rize halkı, yaşadıkları şaşkınlıkla hem panik hem de şaşkınlık yaşadı. Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’nda bile dördüncü seviye deprem bölgesi olarak işaretlenen Rize'deki depremin nedeni ise merak konusu oldu. Bölgede aktif bir fay hattı olmadığına işaret eden deprem uzmanları Naci Görür, Okan Tüysüz ve Ahmet Övgün Ercan dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Aşırı sıcaklar adeta Türkiye'yi esir alırken, son günlerde meydana gelen depremler dikkat çekti. Son olarak dün Çanakkale 4.9 büyüklüğündeki depremle sarsılırken akıllara yine "Aşırı sıcaklar depremi tetikler mi?" sorusu geldi. Marmara, Bingöl Yedisu gibi bölgelere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Okan Tüysüz, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'de 24 ilin diri fay hattı üzerinde konumlandığına dikkat çekti. Tüysüz ayrıca İstanbul'da da derhal araştırmaların başlaması gerektiğine dikkat çekerken, İstanbul'daki 1 milyon 160 bin konuttan 750 bin tanesinin hasar göreceğini açıkladı. Hangi kentlerin öncelikli riskli olduğunu da açıklayan Tüysüz, bu kentlerde her an deprem olabileceğini ifade etti. İşte Tüysüz'ün işaret ettiği ve dikkat edilmesi gereken o iller!
Marmara Bölgesi'nde gerçekleşmesi beklenen büyük deprem için paylaşılan harita bir kez daha adeta 'Önlem' diye bağırıyor. Prof. Dr. Okan Tüysüz ile Doç. Dr. Korhan Erturaç tarafından hazırlanan haritadaki siyah ve kırmızı alanlar, İstanbul'da en çok hasar alması beklenen bölgeleri gözler önüne serdi. İstanbul ve Marmara Bölgesi'nde deprem senaryoları için kullandığı sözlerle dikkat çeken Tüysüz, olası depremde hasar alacak ve çökecek bina sayılarını da açıkladı.
İzmir, Manisa, Aydın ve çevre illerde hissedilen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından tüm Türkiye'de vatandaşlar yeniden deprem endişesi yaşamaya başladı. Bazıları tarafından beklenen olası İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceğini de merak etmeye başladı. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla dikkat çeken bir açıklamada bulundu.
Türkiye acı gerçeklerinden biri olan depremle bir kez daha yüzleşti. Yalova'nın Çınarcık ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı İstanbul, Kocaeli, Bursa ve çevre illerden hissedildi. Bazı vatandaşlar büyük panik yaşadı. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ilk açıklamasında 'hatırlatıcı' dedi. İşte detaylar...
17 Ağustos 1999'da yaşanan depremin ardından neredeyse 30 yıl gibi bir süre geçerken, uzmanlar beklenen "Büyük Marmara Depremi" için artık çok fazla zaman kalmadığı uyarısında bulunuyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan deprem uzmanı jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara’da beklenen depremin İstanbul’u nasıl etkileyeceğiyle ilgili dört farklı senaryo paylaştı. Büyüklükleri 6.9 ile 7.6 arasında değişen senaryolara ilişkin haritaları paylaşan Tüysüz çarpıcı ifadeler kullandı.
Kahramanmaraş'taki depremler sonrasında uzman isimlerden depremlerle ilgili uyarılar gelmeye devam ediyor. Olası Marmara depremini konuşulduğu bu günlerde Prof. Dr. Okan Tüysüz, 3 yere dikkat çekerek deprem uyarısında bulundu. Esençay Fayının 3700 yıldır deprem üretmediğini, 6.8 ile 7.3 arası deprem üretme potansiyeli olduğunu belirten Prof. Dr. Tüysüz, Çorum, Amasya ve Merzifon'un depreme hazır olması gerektiğini ifade etti.
6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkımlara neden olan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki farklı depremle ilgili Prof. Dr. Okan Tüysüz'den dikkat çeken açıklamalar geldi. İki deprem "Türkiye'nin deprem haritasını nasıl etkiledi?" sorusuna yanıt veren Tüysüz, "Yapılan bazı çalışmalar her iki depremde kırılan fayların uç kesimlerinde gerilme transferi (tetikleme) nedeniyle yeni depremler de beklenebileceğini gösteriyor" diye konuştu.
Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Osmaniye, Adana... Türkiye, deprem felaketinin ardından yıkımların yaşandığı illere kilitlendi. Herkes acı haberlere ağlarken bir yandan da deprem uzmanlarının sözlerine kulak kesildi. Prof. Dr. Okan Tüysüz bu depremin ardından tehlikenin arttığı ve gerilmelerin boşaldığı yani 'uzun süre deprem olmaz' denilen yerleri harita üzerinden gösterdi. Tüysüz, Marmara depremine dair da çarpıcı ifadeler kullandı.