Kişilerin kanlarında belli miktarlarda oksijen yer alır. Kanda bulunan oksijen düzeyi, insan yaşamını riske atmayacak oranlarda bulunmalıdır. Aksi takdirde acil bir durum söz konusudur ve hemen müdahale edilmelidir.
Bilim insanları yaşam hakkında bilinen tüm ezberleri bozacak nitelikte bir keşfe imza attı. Araştırma sonucuna göre; okyanusun derinliklerinde, patates büyüklüğünde, deniz tabanına yayılmış halde bulunan metalik nodüller, organizmaları olmadan oksijen üretebiliyor. "Karanlık oksijen" adı verilen bu oksijen türünün oluşumu bilim insanlarını da şaşırttı.
Marmara Denizi'nde oksijen oranının düştüğünü belirten İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu uyarıda bulundu. Gazioğlu, Marmara Denizi'nde özellikle alt tabakalarda belli noktalarda sıkıntılar olduğunu belirterek, "Tedbirler eğer alınmayacak olursa ileriki yıllarda oksijen azlığı neticesinde canlı kayıpları da oluşabilir." ifadesini kullandı.
Marmara Denizi’nde devam eden sorunlar her geçen gün giderek artıyor. Yaz dönemi ölçümlerinin ilk bulgularını değerlendiren İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu "Oksijen sıkıntısı vardı, ısınma da sıkıntı haline geldi. Yüzeyde 24-25 dereceleri ölçtük, beklentimiz 22-23 dereceydi. Sıcaklık ağustos ayının sonuna doğru artış trendini sonlandırdı" dedi. Dursun ayrıca oksijen seviyesinin de riskli olduğunu belirten sonuçları paylaştı.
Epilepsi hastalığı beyin ile alakalı bir sağlık problemi olarak bilinir. Beyindeki sinir hücrelerini yakından ilgilendiren bir sorundur. Kronik bir hastalık olarak tanımlanan epilepsinin kontrol altına alınması yaşam kalitesi açısından büyük bir önem taşır. Günümüzde epilepsi hastalığı için çeşitli tedavi metotları mevcuttur. Peki, epilepside oksijen tedavisi uygulanabilir mi, epilepsi hastalarının oksijen tedavisinde dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
Oksijen olmadan hiçbir canlının hayatını devam ettirebilmesi söz konusu değildir. Kanda oksijen seviyesi düştüğünde nefes darlığına sebep olur. Bu durum tedavi edilmediği sürece ilerler ve daha ciddi solunum problemlerine yol açar. Nefes almada zorluk çeken kişilere en sık uygulanan tedavi metotlarından biri oksijen tedavisidir. Bu tedavi hastanede yapılabileceği gibi evde de yapılabilir. Peki, evde oksijen tedavisi alma yöntemleri nelerdir?
Damar tıkanıklığı son derece ciddi bir sağlık problemidir. Kan akışını önleyen bir durum olduğu için hem hücrelerin oksijensiz kalmasına hem de kan pıhtısının meydana gelmesine neden olur. Kan akışı durduğunda kandaki oksijen seviyesinde de düşüş gözlemlenir. Günümüzde damar tıkanıklığı tedavisinde birçok farklı yöntem uygulanır. Peki, damar tıkanıklığında oksijen tedavisi uygulanır mı?
Ozon tedavisi ile oksijen tedavisi, günümüzde en sık kullanılan tedavi metotları arasında yer alır. Her canlının mutlak suretle yaşamlarını devam ettirebilmesi için oksijene ihtiyacı vardır. Oksijen olmadan hiçbir canlının hayatını sürdürmesi mümkün değildir. Kan dolaşımının istikrarlı bir şekilde işlevini yerine getirebilmesi için oksijen seviyesinin düşmemesi gerekir. Peki, ozon tedavisi ile oksijen tedavisi arasındaki fark nedir, hangisi daha iyi?
Oksijen, her canlının hayatta kalabilmesi için gerekli olan kokusuz, renksiz ve tatsız bir gaz türüdür. Soluduğumuz havanın yaklaşık olarak yüzde yirmi biri oksijenden meydana gelir. Vücut yeterli miktarda oksijen alamadığında birtakım sağlık sorunları ortaya çıkar. İnsan vücudunda oksijene ihtiyaç duyan birçok organ bulunur. Bunlardan biri de göz organıdır. Peki, göze oksijen tedavisi ne işe yarar?
Oksijen yalnızca akciğerler için değil, cildin nefes almasında da büyük bir öneme sahiptir. Cilt bakımı denildiğinde akla her ne kadar yalnızca kadınlar gelse de erkekler de en az kadınlar kadar bu konuya önem gösterir. Cilt bakımında doğru ürünleri kullanmak ve bu ürünleri doğru bir şekilde uygulamak gerekir. Bu ürünler dışında cildin nefes alabilmesi için oksijen tedavisinden de faydalanılır. Peki, cilt bakında oksijen tedavisi nedir, oksijen maskesi ne işe yarar?
Her canlıda olduğu gibi bebeklerde de zaman zaman oksijen tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Bebekler doğdukları andan itibaren birçok hastalığa açık hale gelirler. Bunun nedeni henüz gelişmemiş olmalarından kaynaklıdır. Özellikle yeni doğmuş bebeklerde solunum sıkıntısına çok sık rastlanır. Sezaryen veya beklenen süreden daha erken doğan bebeklerde oksijen sorunu ortaya çıkabilir. Peki, bebeklerde oksijen tedavisi yapmak doğru mu?
Hiperbarik oksijen tedavisi birçok farklı alanda kullanılan bir tedavi şeklidir. Bu tedavi yöntemi, alanında uzmanlaşmış hiperbarik tıp hekimleri tarafından uygulanır. Kanda ve dokularda azalan oksijen seviyesini normal değerlere çıkarmada etkilidir. Basınç vasıtasıyla uygulanan bir yöntemdir. Peki, hiperbarik oksijen tedavisi hangi hastalıklarda kullanılır, endikasyonları nedir?
İnsan vücudunda oksijen azaldığında birçok hastalık ortaya çıkar. Kanda ve dokularda azalan oksijenin tekrar yükseltilmesi için birtakım medikal tedavi yöntemlerine başvurulur. Hiperbarik oksijen tedavisi de bu medikal tedavi yöntemlerinden biridir. Bu tedavi yöntemiyle azalan oksijenin yerine konulması hedeflenir. Peki, hiperbarik oksijen tedavisi yan etkileri nedir?
Akciğerlerin görevini doğru bir şekilde yerine getirebilmesi için oksijene gereksinim duyulur. Oksijen seviyesi yeterli düzeyde olduğunda başta akciğerler olmak üzere, kalp ve dolaşım sistemi de düzgün çalışır. Ancak bazı durumlarda kandaki ve dokulardaki oksijen seviyesi olması gerekenin altına düşer. Bu tarz problemlerde oksijen tedavilerinden yararlanılır. Peki, ozon tedavisi ile hiperbarik oksijen tedavisi aynı mı?
İnsanların hayatlarını devam ettirebilmesi için oksijene ihtiyacı vardır. Rengi, kokusu ve tadı olmayan, havada gaz halinde yer alan element, oksijen olarak tanımlanır. Bazı hallerde oksijen almada sıkıntılar oluşabilir, kandaki oksijen seviyesi düşebilir ve bu durum birtakım hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Oksijen azlığı gibi problemlerde hiperbarik oksijen tedavisine başvurulur. Peki, hiperbarik oksijen tedavisi nedir, yararları nelerdir?
Kandaki oksijen seviyesinin normal değerlerde olması son derece önemli bir konudur. Oksijen seviyesi düştüğünde ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Akciğerlerin sağlıklı bir şekilde işlevini yapabilmesi için oksijene ihtiyacı vardır. Oksijenin yetersiz olduğu durumlarda oksijen tedavisinden yararlanılır. Peki, oksijen tedavisi komplikasyonları nelerdir, olumsuz etkileri var mı?
Oksijen olmadan hiçbir canlının yaşaması söz konusu değildir. Oksijen yetersizliği olduğunda ciddi sağlık sorunları da ortaya çıkar. Bu sağlık sorunlarını bertaraf etmek ve oksijen seviyesini yükseltmek için birtakım tedavi yöntemleri uygulanır. Yüksek akımlı oksijen tedavisi de bu yöntemler arasında yer alır. Peki, yüksek akımlı oksijen tedavisi nedir, hangi hastalıklara iyi gelir?
Oksijen, her canlının yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu bir solunum maddesidir. Oksijen olmadan hiçbir canlının yaşaması mümkün değildir. Kandaki oksijen düzeyinde azalma meydana geldiğinde hücreler ve dokular hasar görmeye başlar. Bu durum devam ettikçe ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar. Böyle durumlarda solunum tedavilerinden faydalanılır. Peki, oksijen tedavisi nedir, uygulamaları nelerdir?
Medikal tedavi metotları arasında bulunan hiperbarik oksijen tedavisi, pek çok hastalığın iyileşmesinde katkı sağlayan bir tedavi şeklidir. Ani işitme kaybı, ani görme kaybı, dalış sonrası görülen vurgun gibi rahatsızlıkların yanı sıra kemik ölümü yani avasküler nekroz gibi hastalıklarda da bu tedavi yönteminden yararlanılır. Peki, avasküler nekroz nedir, avasküler nekrozda hiperbarik oksijen tedavisi nasıl yapılır?
Hiperbarik oksijen tedavisi, medikal tedavi yöntemleri arasında bulunan ve pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu tedavi şekline uygun görülen herkese kolay bir şekilde yapılabilir. Diyabetik hastalığına sahip olan kişilerde de etkin olarak tercih edilen bir uygulamadır. Peki, diyabetik ayak hiperbarik oksijen tedavisi nedir, diyabetik ayak yaralarında hiperbarik oksijen tedavisi kaç seans sürer?
Kanda ve dokularda azalan oksijen miktarını tekrardan yükselten tedavi yöntemi, hiperbarik oksijen tedavisi olarak tanımlanır. Hiperbarik oksijen tedavisinin kullanım alanı fazlasıyla geniştir. Çeşitli pek çok farklı hastalığın tedavisinde bu medikal yöntemden faydalanılır. Ani işitme kaybı probleminin giderilmesinde de bu tedavi şekli kullanılır. Peki, ani işitme kaybında hiperbarik oksijen tedavisi nasıl uygulanır?
Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde arkadaşıyla "kalem şakası" yaparken yoğun bakım servisindeki oksijen vanalarını kapatarak Yusuf Sanin'in ölümüne neden olduğu iddiasıyla yargılanan Fatih K., 17 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanık Fatih K. savunmasında, "Olay yerine gittiğimde kontrollerimi sağladım ve olay yerinden çıkıp gittim. Beni 15 dakika sonra arayıp oksijen olmadığını söylüyorlar. Kasıtlı olarak vanayı kapatmadım" dedi. Sanin'in eşinden ise karara tepki geldi.
Araç içinde uyumak sağlık için zararlı mı sorusu son günlerde sıklıkla aratılıyor. Yaşanan olağanüstü durumlarda ve tatillerde uyumak için ilk tercih olarak görülen araçlar bazı durumlarda risk oluşturabiliyor. Araçta uyumadan önce uygulanacak basit tüyolar bulunuyor.
Hatay'daki balık ölümlerinin sebebi "yetersiz oksijen"
Atom numarası 8 olan oksijen, soluduğumuz havanın %21'ini oluşturur. Kimyasal özelliğe sahip olan oksijen, kalkojendir. Peki, oksijen metal mi ametal mi?
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesindeki eski sanayi sitesinde kaynak yapıldığı sırada oksijen tüpünün patlaması sonucu bir kişi yaralandı. Patlama anı ise güvenlik kamerasına yansıdı.
İzmir'de İnciraltı Sahili'ndeki Çakalburnu Lagünü'nde balık ölümleri yaşandı. Kıyıda çok sayıda balık ölüsü ihbarını alan İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, toplama işlemi başlattı. Balık ölümlerinin nedeniyle ilgili açıklamada bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Can Bizsel ise, ölümlerin denizdeki oksijenin azalmasına bağlı olduğunu söyledi.
Esneme genelde uykunun geldiğinin göstergesidir. İnsanlar arasında bulaşıcı olan esneme hakkında şaşırtıcı gerçekler bulunmakta. Esneme sadece insanlara has bir özellik olmamakla birlikte sürüngenler, bazı kuş türler ve birçok memeli de esner. İstem dışı bir hareket olan esneme, aynı zamanda bir yüz refleksidir.
Adana'da, Karataş Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile Akdeniz Koruma Derneği iş birliğinde dalışlar yapan 8 kişilik ekip, deniz çayırlarının haritasını çıkarmak için çalışma yürütüyor - Karataş Belediye Başkanı Necip Topuz: - "Deniz çayırlarını nasıl koruyabiliriz, nasıl arttırabiliriz, bununla ilgili çalışacağız. Deniz çayırları 'Akdeniz'in akciğerleri' diye adlandırılıyor. Hem habitat hem fauna anlamında inanılmaz derecede faydaları var, bu sebeple elimizden geleni yapacağız" - Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Barış Akçalı: - "Deniz çayırlarının, şu anda da küresel bir sorun olan küresel iklim değişikliğiyle ilgili karbonu tutmakta çok önemli görevi var. Oksijen üretirler, diğer canlılar için barınak ve besleme alanı sağlarlar, kıyısal erozyonu engellerler ve suyun berrak kalmasını sağlarlar"
Aylarca müsilaj kâbusunun esir aldığı Marmara Denizi'nde şimdi de oksijen azlığı ortaya çıktı. Bunu "Çok ciddi bir problem" olarak belirten ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, iyice arttığını da ekledi.
Ay'da oksijen üretimini amaçlayan deneysel projelerde yer almayı planlayan Japon ve İsrail firmaları, iş birliği yapacak. Toprağın yüksek sıcaklık eritilerek elektroliz edilmesini amaçlayan firmalar, bu yöntemle oksijen üretmeyi amaçlıyor.
Endonezya’da yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında son 24 saatte 34 bin 379 yeni vaka tespit edilmesiyle günlük vaka sayısında rekor kırılırken, toplam vaka sayısı da 2 milyon 379 bin 397’ye ulaştı.
Marmara Denizi'nin oksijen seviyesini artıracak cihazlar denize bırakıldı
Hemen hepiniz hayatınızın bir noktasında "Uyunan odada bitki bulundurulmaz" veya "Yatak odasında bitki yetiştirmek sağlığa zararlıdır" gibi laflar işitmişsinizdir. Peki bu bilginin doğruluğundan emin misiniz? Cevabınız "Hayır" ise size bu sorunun gerçek cevabını vermek için oluşturduğumuz bu içeriği kaçırmayın deriz.
Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde Ceyhan Nehri'nde oksijensiz kaldığı belirlenen binlerce balık telef oldu. Nehrin yüzeyi ölü balıklarla kaplanırken ölümlerin durması için regülatör kapakları açıldı.
Hindistan'da, artan yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakaları nedeniyle ülke genelinde 688 binden fazla hastanın tedavisi için tıbbi oksijene ihtiyaç duyulduğu bildirildi.
Dünya genelinde oksijen sıkıntısı yaşanacağına dikkat çeken Doç. Dr. Yadigar Şekerci Fırat, 'Matematiksel Modelleme: Oksijen- Plankton Sistemi' konusunun ele alındığı Popüler Bilim Seminerlerinin (PBS) 33. sayısında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Yadigar Şekerci Fırat, 2100 yılında oksijen sıkıntısı yaşanacağını söyledi.
Koronavirüsün en çok vurduğu ülkelerden olan Hindistan'da çalışan doktor Chahat Verma, ölmek üzere olan hastaların kendilerine oksijen verilemediğinin farkında olduklarını söyledi.
Hindistan'da koronavirüsü ağır geçiren vakalar için gerekli oksijen ihtiyacı krize dönüştü. Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi eyalet bakanı günlük 700 ton oksijen ihtiyaçları olduğunu belirtirken sadece bir saatlik oksijenleri kaldığını vurguladı.
Amerikan Uzay ve Havacılık İdaresi (NASA) Mars'ta oksijen üretmeyi başardığını açıkladı.
Japonya'da vücuda zindelik verecek kutu oksijenler yakında raflardaki yerini alacak