Muz sakaroz, fruktoz ve glikoz olmak üzere üç çeşit doğal şeker içeren, aynı zamanda harika bir vitamin ve mineral kaynağı olan süper meyve olarak biliniyor. Yediden yetmişe birçok kişi muz meyvesine bayılıyor ancak her ne kadar çok sevilse de muz herkesin rahatlıkla tüketebileceği bir meyve değil.
Bilecik’te 210 metrekare serada yılda 5 kere ejder meyvesi hasadı yapan Mehmet Kılıç, taleplere yetişemediğini ve pazar sorunu da olmadığı söyledi. Kılıç "Ben bu meyveyi internette gördüm merak saldım 4 sene öncesi. Daha sonra evimin önündeki bahçede ufak bir sera yapıp denedim ve meyvemiz oldu. Daha sonra bu bölgede iklimde meyve olabileceğini düşünerek 210 metrekare sera yaptık" dedi. Kılıç "Meyveye şu an insanların çok büyük bir ilgisi var" ifadelerini kullandı.
Adana’nın Kozan ilçesinde oto yedek parçası ustası Mesut Mutlu, Mersin ve Antalya’da tadına baktığı ejder meyvesini boş arazisine dikerek 2 yılda 1 ton üretim yaptı. Çevresindeki herkesin ejder meyvesi üreteceğini duyunca tepki gösterdiğini ve 'Burada olmaz. Ne gerek var' dediğini söyleyen Mutlu, "Denemek için ektim. Rabbime şükür fazlası ile verdi" ifadelerini kullandı. Şimdi taleplere yetişmeye çalışan Mutlu "Yoğun bir talep var" dedi.
Kızılcık meyvesi sonbaharda toplanarak taze, kurutulmuş, tarhana, hoşaf, reçel, marmelat ve şerbet gibi birçok farklı şekilde tüketilebiliyor. Faydaları saymakla bitmeyen kızılcığı tarhana haline getirebilir ve şifa dolu kızılcık çorbası yapabilirsiniz. Peki, kızılcık tarhanası çorbası nasıl yapılır, malzemeleri neler?
Sonbaharda toplanan kızılcık meyvesi taze, kurutulmuş, tarhana, hoşaf, reçel, marmelat ve şerbet olarak tüketilebiliyor. Kızılcık tarhanası yapımı oldukça basit olan ve faydaları saymakla bitmeyen bir besin. Tam mevsimi gelmişken kızılcık tarhanası hazırlayabilir ve çorba yapımında kullanabilirsiniz. Peki, kızılcık tarhanası nasıl yapılır, malzemeleri neler?
Güçlü bir antioksidan kaynağı ve C vitamini deposu olarak bilinen kuşburnu meyvesinin tam mevsimi. Hem tıbbi hem de gastronomik amaçlar için yüzyıllardır kullanılan bu meyve özellikle eylül ve ekim aylarında hasat ediliyor. Sivas'ta kış aylarının vazgeçilmezlerinden biri olan kuşburnu meyvesi, hem lezzeti hem de sağlığa faydalarıyla dikkat çekiyor. Bu minik şifa deposu fazla tüketildiğinde ise zehirlenmelere yol açabiliyor. İşte detaylı bilgiler...
Yeni tropikal meyve meraklıları için cherimoya, egzotik bir lezzet ve besin değeri yüksek bir alternatif sunar. Ancak, bu yeni meyve çeşidini diyetinize dahil etmeden önce, kökeni, içerdiği besin öğeleri ve potansiyel sağlık faydaları hakkında bilgi edinmek önemlidir. Peki, çerimoya nedir, faydaları nelerdir?
Vitamin ve mineral bakımından zengin sebze ve meyveler, dengeli ve sağlıklı beslenmenin temel taşlarını oluşturur. Kavun, tatlı aroması, sulu yapısı ve çekirdekleriyle tanınan bir meyve olarak, sağlığımız için sayısız fayda sunar. Ayrıca yüksek su oranı sayesinde vücudu nemlendirirken, sindirimi kolaylaştırıcı etkisiyle öne çıkar. Kavun, lezzetli bir yaz meyvesi olmasının ötesinde, sağlıklı bir yaşam için de önemli bir besin kaynağıdır. Peki, kavunun faydaları ve zararları nelerdir?
Doğada kendiliğinden yetişen çördük meyvesi, antimikrobiyal özellikleriyle sağlık açısından faydalı olup, fazla tüketildiğinde ise problemlere neden olabiliyor. Tam bir şifa kaynağı olarak nitelendirilen çördük meyvesinin insan vücuduna faydası olmasının yanı sıra, fazla ve aç karnına tüketildiğinde kabızlığa ve kalp sıkışmasına neden olabiliyor. Halk arasında ahlat olarak da bilinen bu meyvenin kalp başta olmak üzere göz, böbrek, bağırsak gibi bir çok organa yararı var.
Enflasyonda yaşanan gerileme emeklilik aylıklarında olumsuzluk oluşturmaya devam ediyor. 31 Aralık 2024'e kadar emekli olacak olan vatandaşların 2025 yılında emekli olanlara göre yüzde 30 daha fazla maaş alacak olması bir yığılma oluşturdu. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, 2025'te emekli olanların zarar etmemesi adına çalışma yapılacağına işaret etti.
Kırıkkale'de ilk kez yetiştirilen ve dünyada "süper meyve" olarak bilinen aronya meyvesi 200 liradan satışı başladı. Tıbbi bitkiler sınıfında yer alan bu meyve hem taze tüketim de hem de ilaç sanayisinde kullanılabiliyor. İlk hasatta 7 ton ürün elde ettiklerini belirten üretici, diyabet ve kanser hastalarının bu meyveye ilgi gösterdiğine ifade etti.
Guava meyvesi, tropikal iklimlerin doğasında yetişen ve hem aroması hem de sağlığa olan faydalarıyla ön plana çıkan özel bir meyvedir. Tropik bölgelerin cömertliğiyle hayat bulan bu egzotik lezzet, dünya mutfaklarında giderek daha fazla yer bulmakta ve özellikle benzersiz tadı sayesinde her geçen gün popülerleşmektedir.
Sinop’ta yaşayan Emin Öztürk, Antalya’da yetiştirildiğini gördüğü ejder meyvelerinin fidelerini Dibekli köyünde deneme amaçlı dikti. 3 ay sonra fidelerden verim alan Öztürk, Sinop ikliminin ejder meyvesi için elverişli olduğunu söyledi. Antalya'da görünce bunu merakından hobi olarak yaptığını ve başardığını söyleyen Öztürk, bu meyvenin tanesinin pazarlarda 100 TL’den satıldığını aktardı.
Ana vatanının Kuzey Amerika olduğu kabul edilen aronya meyvesi, doğada hazır bulunan ama henüz çok fazla keşfedilmemiş faydalı meyvelerden biri olarak bilinir. Geniş bir tarihi ve çok çeşitli kullanım alanları vardır. Yine de birçok besin gibi aronya meyvesi de bilinçsizce ve doktora danışmadan tüketilmemelidir.
Mersin'in Silifke ilçesinde anavatanı Güney Amerika ve Batı Hindistan olan guava meyvesi yetişirilmeye başlandı. 10 dönümlük bir araziye 700 guava ağacı diken Ziraat Mühendisi Mustafa Levent, 7 tona kadar ürün elde ettiğini söyledi. Kilosunu 25 TL'ye satan Levent, 50 TL üstünde fiyat verildiğinde ürün vermediğini aktardı.
Reçeli, hoşafı, meyvesi çekirdeği her bir yönüyle enfes lezzetli ve besleyici olan kayısı, bu kez farklı bir tarifle hazırlanan tatlısıyla karşınızda: Kayısıpare tarifi... Türk mutfağından bir lezzet olan kayısıpare bildiğiniz tüm tatlılardan çok farklı. Şimdiden afiyet olsun.
Bursa'nın Büyükorhan ilçesinde, 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Orhaneli ve çevre ilçelerinden de hissedilen depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Bingöl ve çevre illerden de hissedildi. Depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı belirtildi. Deprem sonrası ünlü Prof. Dr. Naci Görür depremin değerlendirmesinde bulundu. Görür, depremin yerinin 'can sıkıcı' olduğunu belirttiği açıklamasında depremle ilgili olarak, "Hem KAF’a, hem DAF’a yakın. Her iki fayda da bu yörede deprem bekliyoruz." dedi.
Türkiye’nin üretim merkezlerinden Mersin’in Erdemli ilçesinde yaklaşık 12 dönüm bahçesinin yaklaşık 8 dönümünde açık alanda çarkıfelek veya aşk meyvesi olarak bilinen passiflora yetiştiren üreticinin yüzü güldü. Hasadı başlayan ve kilogramı 100 ile 125 TL arasında satılan ürüne talebin yoğun olduğu belirtildi. Yurt dışında yaşayan müşterilerden biri ise "Bu meyveyi çok seviyorum. Bunlar çok çok değerli meyveler. Yiyen tekrar tekrar yemek ister" ifadelerini kullandı.
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte yazın çıkan ve tezgahlarda yerini alan meyveler popülerlik kazanır. Özellikle karpuz ve kavun gibi serinletici özellikleri ile bilinen meyveler en çok tercih edilen ve sevilen meyvelerdendir. Karpuz sadece bir yaz meyvesi değil çeşitli formlarda tüketilebilen ve birçok konuda sağlığa faydalı olan meyveler arasında yer alır.
Yaz sıcaklarında sık tercih edilen meyvelerden kavun ve karpuzun yüksek şeker içerikleri nedeniyle kararında tüketilmesi gerektiğini dile getiren Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Karpuz, potasyum ve magnezyum içeriği sayesinde tansiyonu dengeler. Tıpkı domates gibi likopeni yüksek bir meyve olması, kansere karşı karpuzu güçlü bir savaşçı kılar. Ancak diyabet hastaları tarafından doktor önerisiyle çok kontrollü tüketilmelidir” dedi.
Hatay'da görev yapan Kadın hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Erdem Turhan, gebelik düşünen kadınlara olumsuzluk yaşamamaları için ağızda ortaya çıkan ‘Porphyromonas gingivalis' bakterisine karşı uyarıda bulundu.
Son dakika haberi: Ege Denizi açıklarında, 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 07.24'te meydana gelen depremin büyüklüğünü AFAD 4.2 olarak duyurdu. Deprem nedeniyle ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı öğrenildi.
AFAD’dan yapılan son dakika deprem açıklamasına göre Elazığ’da 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanamadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hükümet ile mahalli idareler arasındaki uyumun ülkemizi hedeflerine daha kolay ulaştıracağız bir gerçektir. Burada yaşanan olumsuzluk bizi yavaşlatacaktır. 31 Mart'ı yeni bir fırsat penceresi olarak görüyoruz" dedi.
Gerek lezzetinden kaynaklı gerekse insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanmak amacıyla tüketilen birçok farklı meyve çeşidi vardır. Kiraz da zengin besin değeri ile dikkat çeken meyve çeşitlerinden biridir. Prunus türüne ait pek çok ağacın meyvesi, kiraz olarak adlandırılmaktadır. İçerisinde çekirdek bulunan ve çoğunlukla kırmızı renge sahip olan bu meyvenin sağlık açısından önemli yararları vardır. Peki, kirazın faydaları nelerdir ve hangi hastalıklara iyi gelir?
İnsan sağlığı için son derece faydalı olan çok sayıda meyve türü bulunmaktadır. İncir de bu meyvelerden biri olarak bilinmektedir. Bilimsel ismi Ficus olan incir, dut ailesine mensup bir meyve türüdür. İncirin kurutulmuş hâli ise kuru incir olarak tabir edilmektedir. Kuru incirin de taze incir meyvesi kadar sayısız yararı mevcuttur. Peki, kuru incirin faydaları nelerdir, nelere iyi gelir ve günlük ne kadar tüketilmeli?
Hatay’ın Samandağ ilçesinde meydana gelen 4 büyüklüğündeki depremde, ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.
Hindistan cevizi pek çok kişinin severek tükettiği meyvelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Tropikal bölgelerde yaygın olarak rastlanılan bu meyvenin insan sağlığı açısından çok fazla yararı bulunmaktadır. Palmiyegiller ailesine mensup bir palmiye ağacının meyvesi olarak bilinen Hindistan cevizi, kendine has koku ve lezzete sahiptir. Peki, Hindistan cevizinin faydaları nelerdir, hangi hastalığa iyi gelir ve nasıl tüketilmeli?
Yüzyıllardır sağladığı yararlar açısından kullanımı olan çok sayıda meyve türü bulunmaktadır. Limon da bu meyveler arasında bulunmaktadır. C vitamini bakımından oldukça zengin olan bu meyve, turunçgiller familyasına mensuptur. Hem küçük hem de yaprak dökmeme özelliği bulunan bir ağacın meyvesi olarak karşımıza çıkan limonun sağlık bakımında da sayısız faydası vardır. Peki, limonun faydaları nelerdir ve hangi hastalıklara iyi gelir?
Günümüzde çoğu kişinin severek tükettiği birbirinden farklı faydaları ile öne çıkan çok sayıda meyve türü bulunur. Avokado da bu meyveler arasında yer alan ve son zamanlarda pek çok kişi tarafından tüketilen bir meyve olarak karşımıza çıkar. Defnegiller ailesine mensup bir ağaç çeşidinin meyvesi olan avokado, armuda benzer bir görüntüye sahiptir. Pek çok farklı alanda kullanılan bu meyvenin sağlık yönünden de yararları vardır. Peki, avokadonun faydaları nelerdir, nasıl yenir ve neye iyi gelir?
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ABD'den F-16 tedariki ile ilgili dikkat çeken bir açıklamada bulundu. MSB kaynakları, ABD Kongresi'ne sunulan ve Türkiye'ye F-16 satışını engellemeyi amaçlayan öneri ile ilgili de kongredeki sessizlik sürecinin devam ettiğini ve bu süreçte herhangi bir olumsuzluk beklenmediğini aktardı. İşte detaylar...
Günümüzün en yaygın sağlık problemlerinden olan “yağlı karaciğer hastalığı” dünyada her 4 kişiden birinde görülüyor. Türkiye’de ise bu oranın daha yüksek olduğunu ve her 2 kişiden birinde görüldüğünü belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, “Kızılcık meyvesiyle yaptığımız 8 haftalık çalışma sonucunda, kızılcık meyvesinin tüketiminin vücut ağırlığını, vücut yağ oranını ve bel çevresini azalttığını gördük” dedi.
Kızılcık Şerbeti dizisi televizyonların ilgiyle izlenen dizilerinden biri olmaya devam ederken ismindeki kızılcık meyvesinin de hiç bilinmeyen bir faydası ortaya çıktı. Yaygın sağlık problemlerinden olan yağlı karaciğer hastalığının Türkiye’de her 2 kişiden 1'inde görüldüğünü belirten Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram “Kızılcık meyvesiyle yaptığımız 8 haftalık çalışma sonucunda, kızılcık meyvesinin tüketiminin vücut ağırlığını, vücut yağ oranını ve bel çevresindeki yağlanmayı azalttığını gördük” dedi.
Muhallebi, Türk mutfağına has bir lezzet olarak tanınır. Mutfakların en lezzetli ve en pratik tatlılarından biri olarak kabul edilir. Sade muhallebi, pirinç unu ile yapılır ancak birçok farklı malzeme ya da meyve ile de renklendirilebilir. Özellikle de kış aylarının gözde meyvesi portakal ile hem hafif hem de lezzetli bir muhallebi yapabilmek mümkündür.
Son yıllarda popüler olan hünnap sağlık açısından pek çok faydası olan bir meyvedir. İçeriğinde yüksek oranda C vitamini, demir, potasyum, kalsiyum ve lif bulunur. Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur. Eskişehir’de yıllardır aktarlık yapan Metin Ağılönü, dünyaca bilinen ve tüketilmesi gereken meyvelerden biri olan ’Hünnap’ meyvesinin faydalarını anlattı.
Gül ailesinden, neredeyse her yerde kendiliğinden yetişebilen, sarı, yeşil ve çoğunlukla kırmızı renklerde olan, sert bir ağaç türünün meyvesi de alıç adı ile bilinir. Akdeniz’de yüzlerce yıldır yetişen bu ağaç ve meyvesi içerdiği antioksidan sayesinde insan sağlığına son derece faydalı kabul edilir. Farklı formlarda tüketilebilen ve kullanılabilen alıç sirkesi de yapılabilen bir meyvedir.
Turunçgiller ailesinin küçük mücevheri olan kamkat meyvesi tam bir C vitamini deposu olarak biliniyor. Yüzyıllardır hastalıklara şifa olarak kullanılan bu meyve aynı zamanda kilo vermek isteyenler için de oldukça sağlıklı bir atıştırmalık. Anti-inflamatuar etki yaratır. İltihaplı hastalıklara, soğuk algınlığa ve öksürük şikayetlerine karşı oldukça etkilidir.
Son dakika deprem haberi: Tunceli'nin Pülümür ilçesinde 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Paniğe yol açan depremde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, "Bu fay kırılmaya ve 7’nin üzerinde deprem üretmeye hazır. Daha bu sabah bile söyledim. Bu yöredeki yerleşim alanlarına dikkat edilmeli gereken önlemler alınmalıdır" dedi.
Son dakika deprem haberi: Elazığ'da 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, çevre illerden de hissedildi. Depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Öte yandan Prof. Dr. Naci Görür'den de jet açıklama geldi.
Eskişehir’de aktarlık yapan Koray Özkılıç, yaz aylarında çöpe atılan kiraz saplarının güçlü bir idrar söktürücü olmanın yanında böbrek taşları ve idrar yolları enfeksiyonunun engellenmesine fayda sağladığını söyledi. Özkılıç, "Herkes bunu çöpe atıyor. Ancak faydasını duyanlar şaşkına dönüyor" derken kiraz sapının yararlarını tek tek sıraladı. Peki, kiraz sapının faydaları nelerdir? İşte meyvesi tüketildikten sonra hiç düşünmeden çöpe atılan kiraz saplarının o şaşırtan etkileri...
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, tropikal meyveler ile ilgili dikkat çeken bir uyarıda bulundu. Muz başta olmak üzere mango, avokado, ejder meyvesi gibi tropik meyvelerin üretimi için derin sondaj kuyularının açıldığını belirten Kesici, yer altı su kaynaklarının yok edildiğini ifade etti. Kesici, "Kesinlikle izin verilmemelidir. Bu bitkileri dikenler, ülkemizi ve geleceği düşünmelidir" dedi. İşte detaylar...
Merkez üssü Hatay’ın Kırıkhan ilçesi olan 4,8 büyüklüğündeki artçı deprem Kilis ve çevre illerde hissedilirken kentte herhangi bir olumsuzluk ihbarı olmadığı öğrenildi.
Son dakika: Hatay'da sabaha karşı bir deprem meydana geldi. AFAD, depremin merkez üssünü Kırıkhan, büyüklüğünü 4.8 olarak açıkladı. Depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı bildirildi. Deprem, Adana başta olmak üzere komşu illerde de hissedildi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4.9 olarak duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı açıklamada olumsuz herhangi bir durumun olmadığını aktardı.
Avokado yağı son yıllarda cilt bakımının vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş ve tıpkı avokado meyvesi gibi birçok sağlık faydası sunmaktadır. Bu doğal yağın cilt bakımındaki kullanımı ve önemi oldukça ilgi çekicidir. Avokado yağı cilt sağlığına olan olumlu etkileri nedeniyle büyük popülarite kazanmıştır. İçerdiği E vitamini, C vitamini, potasyum ve doğal yağ asitleri, cildin nemlenmesini, onarılmasını ve korunmasını destekler.
Antalya’nın Kumluca ilçesinde serasındaki domatesleri söküp mango bahçesine dönüştüren üretici, 4 dönümlük alana 300 mango meyvesi dikti. Fidanlar 3 yaşına geldiğinde 1 ağaçta 15 kilo meyve vermeye başladı. Üretici, "Para kazandırıyor ama maliyet ve sabır gerektiriyor. Fidanı dikerken maliyeti çok" dedi. Mango meyvesinin 10 ile 150 yaş arasında en verimli zamanı olduğunu söyleyen üretici, ağacın 300 yıl ömrü olduğunu belirtti. Sebze gibi fazla bir masrafı olmadığını da ifade etti.
Alıç ile neler yapılabileceği merak ediliyor. Uzak doğu ve Çin’de yetişen ülkemizde de yaygın olarak tüketilen alıç pek çok faydası ile biliniyor. Alıç meyvesi MasterChef programında kullanılmasının ardından gündemde yer aldı. Meyve olarak tüketilebilen alıç, farklı şekillerde de tüketime uygundur. Peki, Alıç ile ne yapılır, nasıl tüketilir? Alıçtan neler yapılabilir?
Sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için beslenme düzenine sağlıklı yiyecekleri eklemek gerekiyor. Sebze ve meyvelerin insan sağlığı açısından birçok faydası bulunuyor. Önemli besinlerden biri olan ölümsüzlük meyvesi bir diğer adıyla hünnapın faydaları da saymakla bitmiyor. İşte hastalıklardan koruyan ve sağlıkta mucizevi etkiler ortaya çıkarak hünnap meyvesinin faydaları
Bursalı sanayici iş insanı Yusuf Uçan, ilk defa Balabancık Mahallesi’nde kurduğu tesiste ürettiği Ejder meyveleri çiçek açarak meyve verme sürecine girdi.
Erken tanı sağlık açısından son derece önemli. Bu nedenle vücudun gösterdiği belirtilerin farkında olyup herhangi bir olumsuzluk durumunda bir uzmana görünmek gereklidir. Uzmanlar çok sık tuvalete çıkanlar ile yoğun susuzluk hissi yaşayan vatandaşları uyardı. Doktorlar bu belirtilerin olması halinde çok geçmeden önlem alınmasını tavsiye ediyor.