Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dünyada milyonlarca kişinin yaşamına mal olan koronavirüsün yeni bir alt varyantının hızla yayıldığını açıkladı. DSÖ JN.1 olarak geçen varyantı, yayılım hızının yüksek olması sebebiyle "dikkate alınması gereken varyant" kategorisine ekledi. DSÖ ayrıca hastalıktan korunmanın yöntemlerini ve belirtilerini açıkladı.
Koronavirüsün yeni varyantı Eris dünyada hızla yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün EG.5.1 şeklinde tanımladığı Eris virüsü hakkında Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Müzalin Çiğdem Yıldırım, “Henüz Türkiye'de görülmeyen Eris varyantı nedeniyle dünyada vaka sayısında son üç aya göre yaklaşık yüzde 80 artış yaşandı. Omicron varyantına benzer olan Eris varyantı belirtileri arasında baş ağrısı, kuru öksürük, burun akıntısı ve eklem ağrısı görülüyor” dedi.
Dünya ağır yaralı olarak ayrıldığı koronavirüs pandemisi sonrası yeni bir virüsün kıskacında. Koronavirüsün bir varyantı olan Eris, şimdiden 51 farklı ülkede yayılım gösterdi. Uzmanlar Eris varyantı hakkında çok kritik açıklamalarda bulundu. İşte bütün detaylar!
Son günlerde koronavirüs vakalarının arttığı Çin'de bu kez Omicron'un alt varyantı "Orthrus" yayılmaya başladı. Çin anakarasından şimdiye dek 15 şehir ve bölgede 24 vakanın tespit edildiği bildirildi. Ülkedeki sağlık yetkilileri Omicron'un bağışıklığa direnci yüksek "Orthrus" alt varyantına karşı teyakkuza geçti.
Covid-19 2019 yılından beri tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Covid-19 birçok olumsuz duruma yol açıyor. Koronavirüse yakalanan kişilerin bu virüsü ilk günlerde fark edip izole olmaları toplum sağlığı için büyük önem taşıyor. Uzmanlar Delta ve Omicron varyantlarının belirtileri hakkında uyarıyor.
Koronavirüsünün etkileri tüm dünyada devam ediyor. 2019 yılından itibaren tüm dünyayı etkileyen Covid-19 nedeniyle milyonlarca insan hayatını kaybetti. Doktorlar yeni varyantların çok daha tehlikeli olduğunu belirterek hatırlatma dozları hakkında uyarıyor.
Covid-19 etkileri aradan yıllar geçmesine rağmen devam ediyor. Toplumda birçok insan insan Covid’e yakalandı. Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre koronavirüse yakalanan kişilerde 2 yıl sonra bazı hastalıklara yakalanma riskinin çok daha yaygın olduğu tespit edildi.
Covid-19 vakaları giderek artmaya devam ediyor. Özellikle son zamanlarda yaşanan artışlar nedeniyle tüm dünyada tedirginlik yaşanıyor. Vatandaşlar maske takmaya geri dönecek miyiz? Aşılarda değişim olacak mı? gibi soruları merak ediyor. Meraklı bekleyişin ardından Özlem Türeci ile Uğur Şahin’in sahibi olduğu BioNTech’ten beklenen açıklama geldi.
Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necla Tülek: - "Şu an Kovid-19 kaynaklı en sık gördüğümüz tablo, neredeyse bir nezle ya da hafif üst solunum yolu enfeksiyonu gibi ilerlemesi" - "Grip benzeri semptomları yaşayanların kesinlikle Kovid-19 ihtimalini düşünmeleri, PCR testi yaptırmaları gerekiyor, 7-10 gün kadar maske kullanımının sürdürülmesi çok önemli"
Türkiye'de son günlerde artan vakalar sonrasında Prof. Dr. İsmail Balık'tan korkutan bir açıklama geldi. Sonbahara doğru vaka sayılarında ciddi bir artış, yeni bir dalga yaşanabileceği endişesini paylaşan Prof. Dr. Balık, "BA.4 ve BA.5, en az BA.2 alt varyantı kadar bulaştırıcı. Fakat Omicron'un BA.4 ve BA.5 alt varyantlarında akciğer tutulumunun daha fazla olduğuyla ilgili veriler gelmeye başladı" dedi.
Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Oya İtil: - "Önümüzde tatil ve bayram var. Sonbahar aylarında yeni bir pikle karşılaşmamak için önlemlerimizi yeniden gözden geçirmeliyiz" - Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Filiz Çağla Uyanusta Küçük: - "Toplu ulaşım başta olmak üzere kapalı mekanlarda maske kullanımının zorunlu hale getirilmesi gereklidir. Ameliyat ya da girişimsel işlemler öncesi hastalara PCR testi yapılmalıdır"
ABD ilaç şirketi Moderna, geliştirdiği yeni Corona virüsü takviye aşısının Omicron varyantına karşı bağışıklık sistemini daha da kuvvetlendirdiğini bildirdi
Genellikle kış aylarında yaşanan grip, nezle veya koronavirüs gibi durumlarda ortaya çıkan öksürük tedavisinde ilaçlar kadar doğal yöntemler de önem kazandı. Öksürüğe ne iyi gelir diye merak edenler doğal tedavi yöntemlerini araştırırken evde yapılan tariflere de yöneldi. Öksürüğe ne iyi gelir? Evde öksürük tedavisi için kullanılabilecek doğal takviyeler nelerdir?
Koronavirüs salgınında vaka sayıları ve ölümlerinin azalmasıyla uygulanan kısıtlama kararları tek tek kaldırılırken, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan endişelendiren bir açıklama geldi. Omicron'un yeni varyantına karşı uyaran Ceyhan, "Mevcut aşılara ve antikor kokteyllerine karşı duyarlılığının düşük olduğu görülüyor" dedi.
ABD’de yeni bir araştırma, Omicron dalgasının hızla yayıldığı dönemde 5-11 yaş grubundaki çocuklar arasında aşısızların hastaneye yatış oranlarının, aşılılara göre iki kat yüksek olduğunu ve genelde Delta varyantı dalgasına göre daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Moderna, Corona virüsünün Beta varyantını ve Corona virüsünün orijinalini hedef alacak şekilde tasarlanan yeni bir COVID-19 takviye aşısının, Omicron dahil bazı virüs varyantlarına karşı daha fazla bağışıklık sağladığını açıkladı
Çin devletine ait ilaç firması Sinopharm ve Çinli aşı firması Sinovac Biotech’in geliştirdikleri, Omicron varyantını hedefleyen Kovid-19 aşı adayları, Hong Kong'da klinik deneyler için onay aldı
Tüm dünyada baskın hastalık haline gelen ve 6 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan Covid-19’un varyantı olan Omicron’un yeni bir alt türü daha belirlendi. Omicron’un alt varyantları olan BA.1 ve BA.2’nin birleşmesiyle oluşan yeni XE virüsü tam bir ‘mutant’ tür olarak nitelendiriliyor. Dünyada çok sayıda ülke pandemi nedeniyle alınan önlemleri kaldırmaya hazırlanırken, İngiltere ve Tayland olmak üzere birçok ülkede tespit edilen bu yeni melez mutant virüs endişeye neden oluyor.
Omicron ve alt varyantları aşılı hatta daha önce hastalanmış kişilere de bulaşıyor ama mevcut aşıların hala hastalığın ağır geçmesini engellediği düşünülüyor. Yeni baskın varyant ve yeni aşı çalışmaları hakkında neler biliniyor?
Son dakika haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul'da yoğun bakım ve servis doluIuk oranları Omicron öncesi döneme kıyasla üçte bire indi. Bugün gerçekleştirdiğimiz ve kamu hastaneleri başhekimlerinin katıldığı toplantıda görülen tablodan çok mutluyuz." ifadelerini kullandı.
Pfizer-BioNTech şirketi Omicron varyantına karşı daha iyi koruma sağlayan yeni aşılar geliştirmek için başlattıkları klinik çalışmaların kapsamını genişlettiğini açıkladı
Dünya Sağlık Örgütü tarafından duyurulan Omicron varyantının alt türü olan BA.2, birçok ülkede görülmeye devam ediyor. BA.2’nin Covid-19’a neden olan orijinal virüsten daha kolay yayıldığı biliniyor. BA.2’nin neden olduğu enfeksiyonu taşıyanların, aşılanmış olsalar veya semptomları olmasa bile virüsü başkalarına bulaştırabileceği tahmin ediliyor.
Koronavirüsle mücadele sürerken Avrupa'dan gelen yeni haberler endişe yarattı. Avrupa, Omicron'un alt varyantı olan BA.2 dalgasını yaşarken, yeni dalganın Nisan ayında Türkiye'ye gelmesinden korkuluyor. Uzmanlar, yeni dalganın 2-3 hafta içinde Türkiye'ye ulaşabileceğini belirtti.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre Omicron’un alt varyantı BA.2, 19 Mart’la biten haftada ABD’deki tüm COVID vakalarının üçte birinden fazlasını oluşturdu. Uzmanlar, Omicron’un alt varyantının dolaşımının artmasının ABD’de önlemlerin hafifletilmesiyle biraraya geldiğinde yeni bir dalgaya neden olabileceğinden endişe ediyor.
Covid-19 virüsünün görülmeye başlandığı 2019 yılı sonundan bu yana halen devam eden mutasyonlar görülüyor. Bunların en güncel olanı, adını son günlerde sıkça duyduğumuz BA2 varyantı olarak karşımıza çıkıyor. Omicron’un alt varyantı olarak tanımlanan BA2 varyantının çok sayıda ülkeye yayıldığı gözlemleniyor. Peki Omicron ve BA2 varyantı arasındaki farklar neler? BA2 varyantı omicrondan daha mı tehlikeli?
Güney Afrikalı bilim insanları, Omicron gibi Covid varyantlarıyla HIV enfeksiyonları gibi bağışıklık sistemini zayıflatan unsurlar arasındaki ilişkiyi araştırıyor.
Koronavirüs, iki yıldır hayatımızı bedensel, psikolojik, sosyal olarak etkileyen en önemli hastalık. Türkiye’de ilk olarak 11 Mart 2020 tarihinde ortaya çıkan koronavirüs etkisini sürdürmeye devam ediyor. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı ilk kez grip nedeniyle ölenlerin altına düştü. Uzmanlar açıklamalarda bulundu…
Omicron ve alt varyantları aşılı hatta daha önce hastalanmış kişilere de bulaşıyor ama mevcut aşıların hala hastalığın ağır geçmesini engellediği düşünülüyor. Yeni baskın varyant ve yeni aşı çalışmaları hakkında neler biliniyor?
"Omicron'un arkasından virüsün hayatta kalma ve yayılma çabası nasıl bir mutasyona sebep olabilecek ve bu mutasyonun virülansı, bulaşması ya da öldürücülüğü ne hale gelecek bilmiyoruz" - "Tedbirleri aksatmadığımız sürece hastalığa karşı en önemli defansı sağlamış oluyoruz. Aşı olup tedbirleri uygulamaya devam edersek salgının belini kırabiliriz"
Koronavirüsle ilgili kısıtlamaların çoğu kaldırılsa da uzmanlar hastalığın bitmediğini belirtiyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Omicron hafif bir hastalık halini aldı' diyerek yanılmamak lazım. Aşılı olmayanlar ya da tam doz aşısı olmayanlar gerçekten risk altında" uyarısını yaptı.
Koronavirüsle ilgili gelen bu haber herkesi sevindirecek... Hızlı yayılmasıyla ancak hafif semptomlar göstermesiyle bilinen Omicron, vaka artışını hızlandırsa da koronavirüsün sonunu getirecek gibi. Uzmanlar, Omicron sayesinde virüsün kendi kendini yok ettiğini söyledi. Uzmanlar, birçok insanın farkına varmadan da olsa hastalığı geçirdiğini de ifade etti. İşte haberin detayları...
Güney Afrika'da ortaya çıkan yeni Covid varyantının daha bulaşıcı olduğu ve üçüncü bir dalgaya yol açabileceği endişesi birçok ülkeyi tekrar seyahat yasakları koymaya yöneltti. Ama veriler seyahat yasaklarının koronavirüse karşı etkili olduğunu gösteriyor mu?
Koronavirüsün Omicron varyantının 3 yeni belirtisi ortaya çıktı. Uzmanlar Omicron varyantının ishal, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi semptomlara da neden olduğu ortaya çıktığını açıkladı.
Koronavirüs varyantında vakaların artışı sebebiyle okulların kapanıp kapanmayacağı merak ediliyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in okullarda yüz yüz eğitime dair son açıklaması merak edildi. Peki okullar kapanacak mı? Omicron varyantı sebebiyle okullarda uzaktan eğitime geçilecek mi? Yüz yüze eğitim bitiyor mu? İşte merak edilenler...
Koronavirüs salgınının Omicron varyantında alt mutasyon BA.2 virüsüyle ilgili dikkat çeken bir araştırma yapıldı. Japonya'da yapılan araştırmada BA.2 mutasyonunun diğer koronavirüs mutasyonlarına göre daha hızlı yayıldığı bildirildi. Öte yandan mutasyonun daha ciddi hastalıklara da yol açabileceği ifade edildi. İşte haberin detayları...
Omicron varyantı her geçen gün yeni bir belirti veriyor. Diğer varyantlara göre daha hafif atlatıldığı düşünülen Omicron varyantının belirtilerine dikkat etmek, grip ve nezle belirtilerine benzeyen Omicron'u teşhis etmek gerekiyor.
Koronavirüs salgınında dünyanın umudu olan aşılar yeni çıkan varyantlara karşı sürekli kendisini yenilemeye çalışırken Biontech’den önemli bir son dakika açıklaması geldi. Biontech’ten yapılan açıklamada Omicron varyantını hedef alan aşının gecikeceği duyuruldu.
Deltacron varyantı ile ilgili İngiliz Ulusal Sağlık Güvenliği Ajansı tarafından açıklamada bulunuldu. Koronavirüsün Omicron varyantına aynı anda yakalanan hastalarda görülen yeni mutant virüs Deltacron varyantı yapılan açıklamanın ardından merak konusu oldu. Peki Deltacron varyantı nedir? Öldürücü mü? Türkiye'de var mı? Deltacron belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde...
Koronavirüste tüm dünyanın Omicron ile mücadelesi sürerken şimdi de Deltacron çıktı. İngiliz Ulusal Sağlık Güvenliği Ajansı, Delta varyantı ile Omicron varyantına aynı anda yakalanan hastalarda tespit edilen yeni bir mutant virüsü olduğunu duyurdu. Yeni varyantın ne kadar bulaşıcı ve ölümcül olduğu ise merak konusu oldu.
Dünyada koronavirüs salgınında baskın varyant haline gelen Omicron nedeniyle İran'da henüz bir aylık bir bebeğin hayatını kaybettiği bildirildi. Öte yandan ülkede koronavirüs salgınının 6. dalgasına girildiği ifade edildi.
Koronavirüste Omicron varyantıyla mücadelede devam ederken varyantlara bir yenisi daha eklendi. Omicron'un alt türü olarak tanımlanan BA.2 endişeleri daha da artırdı. Omicron'dan daha hızlı yayıldığı belirtilen BA.2 varyantının semptomları da ilk kez açıklandı. Bilim adamlarının hazırladığı rapora göre öne çıkan belirtiler baş dönmesi ve yorgunluk.
Omicron varyantı hızla yayılmaya devam ediyor. Peki bu varyanta yakalananların ne kadar süreyle karantinaya alınması gerektiğini biliyor muyuz? Belirti gösterenlerle, göstermeyenler arasında farklılık var mı?
Corona virüsünün Omicron varyantının uzun vadeli etkileriyle ilgili henüz net bir sonuca varılması için çok erken. Ancak birçok uzman, Omicron’un, enfeksiyonun atlatılmasının ardından da devam eden, ‘Uzun COVID’ adı verilen etkilerinin olmasına muhtemel gözüyle bakıyor
Koranavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Güney Afrika'da ortaya çıkan yeni Korona virüs varyantı Omicron’un, pandemiyi bitirmeyeceğini ancak bu hastalığın sıradan bir hale gelmesine neden olacakmış gibi göründüğünü belirtti.
Samsun İl Sağlık Müdürü Oruç: "Milli aşımız TURKOVAC en büyük güvencemiz"
Koronavirüsün baskın varyantı haline gelin Omicron belirtileri merak ediliyor. Omicron belirtileri arasında önceki varyantlarda olduğu gibi en sık rastlanan semptomlardan öksürük ve burun akıntısı görülüyor. Peki Omicron belirtileri nasıl ortaya çıkar? Her öksürük Omicron varyantı mı? Omicron ile grip arasında ne fark var? İşte hastalık hakkında merak edilenler...
Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni Koronavirüs varyantı Omicron’un, pandemiyi bitirmeyeceğini ancak bu hastalığın sıradan bir hale gelmesine neden olacakmış gibi göründüğünü belirtti.
Geçtiğimiz hafta 100 binin üzerinde seyreden vakalar, son günlerde aşağı yönlü hareketle kritik eşiğin altına indi. Omicron'a bağlı artan vakalar tedirgin ederken, Bilim Kurulu Üyesi Necmi İlhan'dan umut veren bir açıklama geldi. Şubat ayına dikkat çeken Prof. Dr. İlhan, "Vatandaşlarımız dikkatli olduğu takdirde, aşılarını olduğu ve korunma önlemlerine riayet ettiği takdirde şubat ayı içerisinde rakamların daha aşağı doğru hızla yöneleceğine inanıyorum" dedi.
"Artık hastanede yeni servisler açmak zorunda kaldık"
Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Gönüllü: - "Aşılanmamış ya da bütün dozlarını tamamlamamış 50 yaşın üzerindeki bireylerde aşılı kişilere göre Omicron nedeniyle hastaneye yatış sıklığı 45 kez daha fazla, 60 yaşın üzerinde bu oran 49 misline çıkıyor" - "Gönlümüzden geçen Omicron'un son varyant olması. Fakat Omicron, çok daha kötü seyreden yeni bir varyant oluşumuna da neden olabilir"
Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) baskın varyantı haline gelen Omicron'un ilk belirtisini ABD'li doktor Dr Cio-Peña açıkladı. ABD'li doktor, Omicron'un belirtilerinin ne zaman başladığı ve ortaya çıkan ilk semptomların neler olduğundan da bahsetti. İşte ABD'li doktora göre Omicron'un ilk belirtisi!
Koronavirüsün Omicron varyantı son dönemde baskın varyant haline gelmişti. Vaka sayılarındaki artış ile birlikte Omicron varyantı belirtileri de merak ediliyor. Peki boğaz ağrısının Omicron belirtisi olup olmadığı nasıl anlaşılır? Omicron varyantı belirtileri neler ve Omicron'dan nasıl korunulur? İşte merak edilenler...
Omicron varyantıyla tırmanışa geçen koronavirüs salgınına karşı kurallardan biri olan maskenin önemi son günlerde yine ortaya çıktı. Karabük’te belediye otobüsünde maskesini takmayan kadına diğer yolcular tepki da gösterdi.
Koronavirüsün son varyantı Omicron, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de vaka artışlarının başlıca nedeni olmaya devam ediyor. Hızla yayılan varyant nedeniyle son günlerde 100 binin üzerinde çıkan vaka sayısı korkuturken, bu artışın çocukları da etkilediği belirtildi. Prof. Dr. Tanıl Kendirli, "Omicron döneminde çocuk yaş grubunda pozitif sayısı arttı. Servislerde de doluluk anlamında yüzde 100'e kadar arttığını, ayakta hastanın ise yüzde 300-400 oranında söyleyebiliriz" dedi.
18 yaş ve üstü nüfusta ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 84,52, birinci doz aşı yapılanların oranı yüzde 92,58 oldu
Yeni ortaya çıkan omicron mutasyonu herkesi endişelendirdi. Yapılan araştırmalar sonucunda omicron mutasyonunun karşılıklı konuşan kişiler sırasında maske takanların enfekte olma riskinin maske takmayanlara göre yüzde 75 daha düşük olduğu açıklandı.
Covid-19’un çok yüksek bulaş özelliğine sahip olan ve bu nedenle hızla yaygınlaşan Omicron varyantına karşı güçlü bağışıklık sistemi kilit rol oynuyor. Uzmanlar aşılı ve güçlü bağışıklık sistemine sahip olanların Omicron’u hafif belirtilerle atlatabildiğini belirtiyor. Aşısız, eksik aşılı, kronik hastalığı olan ya da bağışıklık sistemi zayıf kişilerin ise ağır geçirebildiğine dikkat çekiyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin 8 etkili yoluyla kendinizi hastalıklara karşı koruyabilirsiniz.
Yeni tespit edilen Omicron alt varyantı BA.2'nin çok bulaşıcı olduğu ve dünya genelinde hızla yayıldığı belirtiliyor. Peki bu yeni alt varyant hakkında ne biliyoruz ve kaygılanmalı mıyız?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Corona virüsünün Omicron varyantının yeni türünün ilkinden daha tehlikeli olmadığı sonucuna vardıklarını açıkladı
Koronavirüs vakaları Omicron varyantına bağlı olarak artmayı sürdürürken, son dakika haberleri de gelmeye devam ediyor. Hızlı yayılmasıyla bilinen Omicron, Türkiye ve dünyada vaka artışına neden olurken, alt varyantı BA.2'nin, orijinaline göre 1.5 kat daha hızlı yayıldığı belirtildi. Uzmanlar, özellikle Avrupa'da yayılan BA.2 için uyarılarda bulunurken, aşının önemine de bir kez daha dikkat çekti.
Samsun’da omicron varyantından dolayı günlük vaka sayılarında artış görüldü. İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Ali Oruç yaptığı açıklamada, günlük vaka sayısının 2 bine yaklaştığını belirterek, Samsun'da korona aşılarını yaptırmış omicron varyantına yakalanan vatandaşların yüzde 95’inin evde tedavi gördüğünü söyledi.
2021 genelinde olumlu seyreden Euro Bölgesi ekonomik büyümesi yıl sonunda yavaşladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre haftalık vaka haritasını açıkladı. 15-22 Ocak arasında il il haftalık vaka sayıları oranının açıklandığı tabloda Denizli'deki yükseliş dikkat çekti. Kentte 100 bin kişi de görülen haftalık vaka sayısındaki artış 2 haftada yüzde 70’in üzerine çıktı. Yüzde 84,4’lük aşılanma ile en çok aşı yapılan iller arasında yer alan Denizli'de artan vaka sayıları vatandaşları tedirgin etti.
Doç. Dr. Urartu Şeker, Omicron ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Omicron'un sanıldığı gibi virüsün ilk mutasyonlarından Alfa ya da Delta varyantı ile aynı koldan gelmediğini ifade eden Doç. Dr. Şeker, "Bir sonraki adımının ne olacağını açıkçası bilemiyoruz" dedi. Omicron'a bağlı yeni bir varyantın ortaya çıkmasının çok yüksek ihtimal olduğunu belirten Doç. Dr. Şeker, "Pandeminin sonunu Omicron varyantı getirecek demek için hala çok erken" diye konuştu.
Son günlerde ülkemizde de giderek yaygın hale gelen Omicron varyantının önceki varyantlara göre çok daha hızlı bulaşarak hızla baskın hale gelebildiği belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü B.1.1.529 varyantını 26 Kasım 2021'de Omicron adını vererek tanımladığından bu yana özellikle son günlerde ülkemizde de giderek yaygın hale gelen Omicron varyantı öncekilere göre çok daha hızlı bulaşıyor ve hızla baskın hale gelebiliyor.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, 'Omicron' varyantının hızlı yayılması ve hastane yükünün fazla olmamasının beklentiye yol açtığını belirteti. Özlü, "Yoğun bakım ihtiyacının da çok olmaması, 'Acaba bu hızlı şekilde tüm dünyada herkesi enfekte ederse ve bağışıklık oluşturursa salgının sonunu getirebilir mi' beklentisine yol açtı. Evet, bu mümkün olabilir" dedi. İşte Özlü'nün umutlandıran o açıklamalarının detayları!
Koronavirüsün son varyantı Omicron'la ilgili araştırmalar devam ederken, yeni bilgiler de gün yüzüne çıkıyor. Daha hızlı yayılmasıyla anca hafif atlatılmasıyla bilinen Omicron'la ilgili bazı bilgiler veren Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan, "Omicron'un yüzeylerde daha uzun süre kalması, bulaşıcılığın artmasında önemli rol oynuyor. Plastik yüzeylerde bu süre yaklaşık 8 güne kadar uzuyor" dedi.
Kış aylarında en sık yaşadığımız sorunlardan biri, ‘üşümek’ oluyor. Soğuk havada yeterince kalın giyinmeden sokağa çıktığımızda, kapalı mekanlarda ısıtma sistemi ideal ısı ayarında olmadığında, üşüyoruz! Bu mevsimde üşümeyi ‘soğuktandır’ diyerek olağan bir durum olarak görebiliyoruz. Ancak dikkat!
Almanya’da koronavirüsle ilgili temkinli açıklamalarıyla tanınan Sağlık Bakanı Lauterbach, Omicron dalgasının iyi bir şekilde kontrol altında tutulduğunu söyledi.
Ülke genelinde 27 Aralık'ta 26 bin 99 olan vaka sayısı, 27 Ocak'ta 82 bin 180'e yükseldi
Dünyada baskın varyant olan Omicron’la ilgili çeşitli araştırmalar sürüyor. ABD’li bilim insanları, Omicron varyantıyla ilgili endişelendiren uyarıda bulundu. Los Angeles Halk Sağlığı Direktörü Ferrer, Omicron'un, koronavirüsün önceki varyantlarına kıyasla daha hızlı ölüme neden olduğunu söyledi. Ferrer, Delta varyantında gözlemlenen ortalama 5 haftaya kıyasla, Omicronlu hastaların hastaneye kaldırıldıktan 2-3 hafta içinde öldüğünü açıkladı.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Omicron'un alt varyantı olan 'BA.2' ile ilgili önemli bir uyarıda bulundu. "Zamana yayılarak Türkiye'de de bu varyant tespit edilecek" diyen Prof. Dr. Şener, "Türkiye'de de ikinci bir 'BA.2' piki görebiliriz. Bu durum maalesef filmi başa sarmak olacak" diye konuştu.
Dünyayı etkisi altına alan Covid-19'a karşı geliştirilen aşılar salgını frenlemeye çalışıyor. Covid-19, son olarak süper bulaş hızına sahip Omicron ile farklı bir yere evrildi. Dr. Gregory Poland, virüsün bu yüzyılın sonuna kadar insanları etkilemeye devam edeceği konusunda uyardı. Covid-19'un endemik hale geleceğini söylemek için henüz çok erken olduğunu söyleyen Poland, insanların nesiller boyunca Covid-19 aşısı olmaya devam edeceğini açıkladı.
ABD'de çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Derya Unutmaz, koronavirüsün tüm varyantlarına karşı etkili olabilecek tedavi yöntemi geliştirdi. Sentetik biyoloji teknolojisi kullanarak geliştirdikleri tedavi yöntemini anlatan Prof. Dr. Unutmaz, "Bizim geliştirdiğimiz yöntem aslında virüsü tuzağa düşürmek" diye konuştu.
Koronavirüs hakkındaki bilinmezler her geçen gün bir bir aydınlatılmaya çalışılırken, diğer taraftan da ortaya çıkan yeni varyantlar ile mücadele ediliyor. Covid-19'a bağlı şimdiye kadar 4 varyant resmi olarak tespit edilebildi. Son varyant omicron ise süper bulaş hızıyla bir kez daha dünyanın tedirgin olmasına neden oldu. Japonya’da yapılan bir araştırma sonuçlarına göre; Omicron varyantı insan derisi üzerinde 21 saate, plastik yüzeylerde ise 8 güne kadar canlı kaldığını belirledi.
Koronavirüsün Omicron varyantı tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ederken Omicron’un etkileri ve özelliği ile ilgili de çeşitli araştırmaların sonuçları geliyor. Koronavirüsün Vuhan’daki ilk örneğiyle varyantların farklarının incelendiği bir araştırma Alfa, Beta, Delta ve Omicron varyantlarının plastik yüzeylerde ve tende ilk türden 2 kat daha uzun süre yaşayabildiğini ortaya koydu. Omicron’un insan derisi üzerinde 21 saate, plastik yüzeylerde ise 8 güne kadar canlı kaldığı belirlendi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yaptığı yeni bir açıklamayla hem umut verdi hem de uyarılarda bulundu. Koronavirüsün tespit edilen son varyantı Omicron’un hafif geçmesinin bulaşanlarda yeterli bağışıklık sağlamayabileceğini dile getirdi. Bağışıklık gelişmesi için tablonun ağır olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü, yeni varyantların ortaya çıkması konusunda da uyarılarda bulundu.
Türkiye'de baskın varyant haline gelen Omicron varyantı, vakalarda hızlı bir yükselişe neden oldu. Siirt'te Omicron varyantının artmasıyla yoğun bakım ve çocuk servisleri doldu. Siirt İl Sağlık Müdürü Dr. Erol Emre Ömür ise vatandaşlara aşı çağrısında bulundu.
Omicron tüm hızıyla yayılarak vaka sayılarının zirveyi görmesine neden olurken, anne adaylarında da görülme sıklığı bir hayli attı. Gebelikte fizyolojik sayılabilecek bazı kardiyovasküler sistem ve solunum yollarına ait değişimler, anne adaylarını bu enfeksiyona daha yatkın hale getirebildiğini belirtiyor.
Omicron tüm dünyada hızla yayılmaya devam ederken yapılan açıklamalar da tedirginlikle takip ediliyor. Son olarak Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) endişe veren bir açıklama daha geldi. DSÖ, koronavirüsün Omicron varyantının hızla yayılmasının m-RNA aşılarının etkililik oranını azalttığını belirtti.
Koronavirüsün son varyantı Omicron'a bağlı vakalar artıyor. Hızlı yayılmasıyla ve hafif atlatılmasıyla bilinen Omicron'la ilgili "Koronavirüsün sonunu getirecek" yorumlarının yapıldığı şu günlerde, Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Koronavirüsün kısa sürede yok olacağına dair yanlış bir algı oluştuğunu belirten Sipahi, "Omicron, evrimsel anlamda kısa sürede yok olmayacak" dedi.
Geçtiğimiz yıllarda başlayan ve dünyanın dört bir yanında etkisini yeni varyantlarıyla sürdürmeye devam eden Covid-19, yeni varyantı Omicron ile korku salmaya devam ediyor. Bulaş hızı şimdiye kadar en yüksek varyant olan Omicron, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "Kaygı Verici Varyant" olarak tanımlanmıştır. Uzmanlar, girdiği her ülkede vaka sayılarında patlama yaşanmasına neden olan Omicron’a karşı ciddi uyarılarda bulundu.
Dünya çapında milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ve yüzmilyonlarca kişiyi hasta eden ve etmeye devam eden koronavirüs salgını, virüsün sürekli değişerek yaygınlaşmaya devam ediyor. Omicron varyantının süper hızlı bulaşıcı olması toplumsal hayatı etkilemeye devam ediyor. Şu sıralar yarı yıl tatilinde olan çocuklar hakkında uzmanlardan önemli uyarılar peş peşe geldi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19'un Omicron varyantının son varyant olduğunu söylemenin ve salgında sona gelindiğini varsaymanın tehlikeli olduğu uyarısında bulundu. Ghebreyesus, "Daha ölümcül bir varyantın ortaya çıkma potansiyeli çok gerçekçi" ifadesini kullandı.
Koronavirüsün yeni mutasyonu Omicron varyantı tüm dünyayı etkisi altına alıp baskın varyant haline gelirken Omicron’la ilgili yeni gelişmeler de dünyanın gündeminde. Son olarak İngiltere’den de tedirgin eden bir haber geldi. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), koronavirüsün Omicron mutasyonuna ait bir alt mutasyon tespit edildiğini bildirdi. İngiltere’de şu ana kadar 426 kişide tespit edilen mutasyon BA.2 olarak adlandırıldı.
Son dakika haberi... Koronavirüsün son varyantı Omicron yayılmaya devam ederken, vaka sayılarındaki artış da yükseliyor. Çalışmaların devam ettiği varyantla ilgili en net bilgi ise aşının koruduğu. Konuyla ilgili Doç. Dr. Ümit Savaşçı, ABD'de tam doz aşılıların, aşısızlara göre yüzde 90 daha az hastaneye yattığını belirtti. İsviçre'de ise aşılıların, aşısızlara göre 48 kat daha az ölüme yakalandığını söyledi. Savaşçı ayrıca, günlük vaka sayısının 400 binlere çıkabileceğini ifade etti.
Geçtiğimiz yıllarda patlak veren Covid-19 virüsü yeni varyantlarıyla dünyada etkisini sürdürüyor. Alfa, Beta, Delta, Gamma sonrasında Omicron ile mücadele eden bilim insanları önümüzdeki günlerde yeni varyantlarla karşılaşılabileceğinin altını çizdi. ABD'de yapılan yeni bir çalışmada, Covid-19 takviye aşılarının faydası doğrulandı.
Koronavirüsün Omicron varyantı tüm dünyada hızla yayılmaya devam ederken aşıların koruyuculuğu ile ilgili de araştırmalar devam ediyor. Özellikle insanlar tarafından "Aşılar, Omicron varyantına karşı etkili mi?" sorusunun yanıtı merak ediliyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yapılan 3 yeni çalışma, Kovid-19'un Omicron varyantına karşı en iyi korunma yönetiminin üçüncü doz aşılar olduğunu ortaya koydu.
Koronavirüsle ilgili haberler peş peşe gelmeye devam ederken, vaka artışının devam edip etmeyeceği de merak ediliyor. Salgındaki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, bir iyi bir de kötü haber verdi. Vakaların henüz pik noktaya ulaşmadığı belirten Tükek, rahatlama için de tarih verdi. İşte herkesin merak ettiği detaylar...
ABD’de yeni yapılan bir çalışma antibiyotik kullanımının ne kadar ölümcül hale geldiğini gözler önüne serdi. Bilim insanları dünyadaki bir numaralı ölüm nedeni olarak antimikrobiyal direnci gösterirken, sadece 2019 yılında bu nedenle 1,2 milyonu aşkın kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor. Dünyada antimikrobiyal direnç (AMR) yüzünden günde 3 bin 500 kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Bilim insanları bu konuda hemen harekete geçilmemesi durumunda sonuçlarının felaket olacağını söylüyor.