Tiroid hastalıkları, yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Çok saç dökülmesi, kilo alamama veya verememe, halsizlik gibi belirtilere yol açıyor ve omurganın çok daha erken dönemde yaşlanmasına neden oluyor. Türk hekimleri ise normalde 60'lı yaşlardan itibaren başlayan omurga yaşlanmasının, tiroid hastalığı olanlarda 40'lı yaşlardan itibaren başladığını ortaya koydu. Alanında dünyada ilk olan bu çalışma, önümüzdeki günlerde uluslararası bir dergide de yayınlanacak ve literatüre girecek.
Kanserin çok çeşitli belirtileri görülebiliyor. Kanserin türüne göre belirtileri farklılık gösteriyor. Bazı kanser türleri var ki sinsice ilerleyerek tüm vücudu sarıyor. Günlük hayatta görmezden gelinen birçok problem kanser belirtisi olabiliyor. Üşüdüğü için doktora giden bir adam 4.evre kanser olduğunu öğrendi.
Sırt çantaları eşyaları taşımak için en iyi ürünlerden. Ağır eşyaları elde taşımaktansa sırtta taşımak çok daha kolay geliyor. Ancak sırt çantaları özellikle çocuklarda ortopedik sorunlara yol açıyor. Uzmanlar sırt çantaları hakkında ebeveynleri uyarıyor.
Skolyoz omurgada görülen eğriliklerdir. Her yaşta görülebilen bu hastalık genellikle küçük yaşlarda başlamaktadır. Skolyozu erken teşhis etmek tedavisi için çok büyük önem taşımaktadır. Uzmanlar ebeveynlerin skolyoz hastalığı hakkında bilinçli olmaları için uyarıyor.
Gün boyunca yorulan vücutta çeşitli ağrılar meydana gelmektedir. Özellikle bilgisayar başında çalışan kişiler duruş bozuklukları nedeniyle sık sık ense ve bel ağrıları çekmektedir. Ancak bu ağrıların altında yatan neden sadece duruş bozuklukları değildir. Ense ağrılarına neden olan birçok ciddi hastalık bulunmaktadır. Kalp hastalıkları da bu ciddi hastalıklardan biridir.
Herkesin rahat uyuduğu pozisyon farklılık gösteriyor. En sık yapılan uyku pozisyonları arasında yüzüstü uyumak yer alıyor. Uzmanlar yüzüstü uyumanın fıtık da dahil olmak üzere birçok hastalığa yol açtığını belirterek uyarıyor. Kalp ve omurga sağlığı için doğru uyku pozisyonunu bulmak gerekiyor.
Patara kazı çalışmalarında köpekbalığı ve vatoza ait omurgalar tespit edildi
Kocaeli'nin Darıca ilçesinden arkadaşlarıyla Yalova'ya yüzmeye giden fabrika işçisi Hakan Koçak (24), hayatının şokunu yaşadı. Denize balıklama atlayan Koçak'ın dibe çakılması sonucu omurgası kırıldı. Talihsiz genç, 51 gündür yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor. İşte olayın detayları...
22 yaşındaki Libby Sinden isimli genç bir kadın, İngiltere’deki Kirkby Lonsdale’de bulunan Devil’s Bridge köprüsünden atladı. 15 metre yükseklikten kendisini aşağıya bırakan Sinden, omurgasını suya çarparak kırdı. Genç kadının verdiği macera kararı onlarca ameliyat ve aylarca tekerlekli sandalyeye bağlı kalmasına neden oldu.
Evde, işte, okulda ve gündelik hayatta ekran başında geçirilen sürenin artması ile duruş bozuklukları da artış göstermeye başladı. Gerek ders çalışırken çalışma masasının başında gerekse ofisteki işleri yaparken bilgisayar başında durulan sürelerde kambur durulabiliyor. Bu gibi durumlarda dik duruş pozisyonunun geri kazanılmasına yardımcı olan dik duruş korselerini sizler için araştırdık. İşte detaylar!
Skolyoz hastalığı duruşu etkileyerek hem görünüşü hem de sağlığı tehdit ediyor. Tedavi edilmesi geciktikçe hayatı olumsuz etkileyen skolyozun etkilerini azaltmak adına bilinçli olmak ve erken teşhis etmek gerekiyor. Skolyozun özellikle ergenlik öncesi çocuklarda görülme riski çok daha fazla.
Topuklu ayakkabı çok daha estetik ve güzel bir görünüm sağlıyor. Kadınlar özel günlerinde ve günlük hayatlarında topuklu ayakkabıyı sıklıkla kullanıyor. Özellikle iş hayatında oldukça fazla topuklu ayakkabı giymek zorunda olan kadınların sağlığı bu durumdan oldukça etkileniyor.
Bel ağrıları hayatı olumsuz etkileyen en etkili ağrılar arasında yer alıyor. Gündelik yaşam hareketlerini kısıtlayan bel ağrıları genellikle önemsiz görülüp geçilse de geçmeyen bel ağrıları hastalık habercisi olabilir. Eğer 6 haftadır geçmeyen bel ağrınız varsa mutlaka doktora görünmeniz gerekiyor.
Dik durmamak istenmeden yapılan, alışkanlık haline gelen bir davranış. Kötü duruş görsel olarak hoş görünmemesinin yanı sıra hiç beklemediğiniz hastalıklara da neden olabiliyor. Hem zihinsel hem de fiziksel olarak birçok olumsuz etkisi bulunuyor. İşte kötü duruşun sebep olduğu o hastalıklar…
Son dakika... İnsanlık tarihini derinden etkileyecek yeni bir bilimsel çalışma yapıldı. İsrail'de 1,5 milyon yıllık bir insan omuru bulundu. Bilim insanları tarafından yapılan çalışmaya göre, insanların ilk atalarının Afrika'dan Avrasya'ya dalgalar halinde göç ettiği tespit edildi. Yeni keşifle insanlık tarihinin bilinmeyenleri ortaya çıktı. İşte haberin detayları...
Omurga ameliyatlarında kullanılan vidalar hastaların en sık sorduğu sorular arasında yer alıyor. Peki omurga ameliyatlarında vida hangi durumlarda kullanılıyor? Konu ile ilgili bilgi veren Beyin, Sinir ve Omurga Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tunç Koç, omurga ameliyatlarında kullanılan vidalar hakkında merak edilenleri aktardı.
Koronavirüs pandemisi nedeniyle yediden yetmişe herkesin günlük yaşamında sürdürdüğü alışkanlıklar değişti. Boyun, sırt ve bel ağrılarında ise artış yaşandı. Konu ile ilgili bilgi veren Omurga Sağlığı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, omurga sağlığını koruyacak önerilerde bulundu. Küçük egzersizlerin büyük etkiler yarattığına dikkat çeken Alanay, 10 madde ile sağlıklı kalmanın mümkün olduğuna dikkat çekti.
Halk arasında omurgaya platin koymak veya omurgaya vida koymak şeklinde tabir edilen ameliyatların esas olarak omurga kemiklerini yakınlaştırmak, sabitlemek, bazen de birbirlerine kaynatmak amacıyla uygulanan sistemler olduğunu söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tunç Koç, bu sistemlerde kullanılan malzemenin titanyumdan yapılan çok sert bir malzeme olduğunu, bunun da sistemlerin kırılması ve eğilmesini engellediğini söyledi.
Yazılı teşhisle kişilerin hayatına giren faset eklem hipertrofisi, omurga kanalının arka kısmında bulunan faset eklem adı verilen eklemlerin yaşla birlikte yıpranması nedeniyle hacim olarak büyümesi sonucu ortaya çıkar. Bu klinik durum nedeniyle omurganın hareketinden sorumlu olan eklemler ağrılara neden olur. Ağrılar ise tedaviyi zorunlu kılar. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tunç Koç, faset eklemlerin hipertrofisi nasıl tedavi edildiğini anlattı.
Anne karnındayken omurga ameliyatı olan iki yaşındaki kızın yürümesi, koşması hatta bir yerlere tırmanması mucize olarak tanımlanıyor. Doktorların, ''Hamileliğini sonlandıralım'' teklifini kabul etmeyen anne, ''Ne olursa olsun o benim bebeğim olacaktı, böyle bir şeyi asla düşünmedim'' diyor.
Romatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Güler, omurga romatizmasının tedavi edilmediğinde kişinin bel hareketlerini ileri derecede kısıtlayan bir hastalık olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Ufuk Aydınlı, Türkiye'de yeni uygulanmaya başlanan "ejyonal anestezi tekniği" ile yapılan omurga ameliyatlarının, genel anestezi almasında sakınca olan yaşlı, ciddi solunum ve dolaşım sistemi hastalığı bulunan ve bir takım kas rahatsızlıklarına sahip hastaların daha konforlu ameliyat edilmesini sağladığını belirterek, genel anestezinin beraberinde getirdiği ameliyat sonrası uyku hali, bulantı, kusma, ağrı v.b. durumları da ortadan kaldırdığını söyledi.
Uzmanların, uzun saatler boyunca televizyon ya da bilgisayar karşısında oturan kişilerin bel ve sırt kaslarında şiddetli ağrılara neden olan kalıcı hasar oluştuğunu belirledikleri bildirildi.