Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde (MTAL) hem mesleki hem de akademik eğitim verilen öğrenciler, üniversitenin imkanlarından da yararlanabiliyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) kenevir bitkisinin hasadı sonrası kalan atıklardan yapılacak hayvan yemiyle metan gazının azaltılmasının yanı sıra et ve süt veriminin yükseltilmesi hedefleniyor.
"Çanakkale ve İstanbul boğazlarını geçemez" denilen balık türü Samsun'da tespit edildi. "Karadeniz Bölgesi'nde görülmesi imkansız" denilen taş ısıran balığı (Cobitis strumicae) türünü Samsun'da tespit ettiklerini söyleyen OMÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Özpiçak, "Aldığımız görüşlerde, 'Bu balık dünyanın çeşitli yerlerinde var ama Karadeniz Bölgesi'nde imkansız' gibi sonuçlar çıktı. Hem moleküler hem morfometrik anlamda yaptığımız çalışmalarla bu türün Samsun'da mevcut olduğunu belirledik" dedi.
Patent Effect firması tarafından yayımlanan 2022 Patent Raporu'na göre Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ), Türkiye'de yer alan 209 üniversite arasında "Ticarileştirme Sözleşmesi" ile "Ticarileşen Patent/Faydalı Model" kategorisinde 7'nci sırada yer aldığı bildirildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çocuk Hastanesinde tedavi gören ve buradaki sınıfta eğitim alan öğrencilere, eğitim öğretim yılının ilk yarısının sona ermesi dolayısıyla karneleri verildi.
OMÜ Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Canan Seren: - "Erken doğan bebeklerin ilacı, anne sütüdür. Sağlıklı bebekler için de en uygun beslenme, kendi annesinin emzirmesidir"
Samsun'da 6 kategoride yapılan turnuvada Türkiye Muaythai Milli Takımı 7 altın, 7 gümüş ve 15 bronz madalya alarak dünya şampiyonu oldu
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Temür: - "Özellikle yapının 11-12. yüzyılda kullanıldığının en önemli kanıtı olarak sarkaçlı haç dediğimiz bronz haç buluntusu karşımıza çıktı. Bizim için oldukça önemli, çünkü antik çağ yapılarının birçoğu geç dönemde farklı amaçla tekrar kullanılıyor"
OMÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinde yapılan tedavisinin ardından doğaya salınmasına rağmen bölgeden ayrılmayan kargayı üniversite çalışanları ile öğrenciler besliyor
OMÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Temür: - "Buranın taşkın bölgesinde kalması, korunmasında büyük katkı sağlamış ama işçilik maliyetini artırıyor. Çünkü çok hafriyat var"
Plastik su şişeleri ve hurda kamyondan "mobil askeri füze rampası" çalışması yapıldı
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir: - "SİHA teknolojisinde dünyanın önde gelen 3 ülkesinden biri olduk ve SİHA'lar konusunda çalışmalarımız üst üste katlanarak yeni ürünlerle devam edecek" - "2002 yılında sadece 60 kadar savunma sanayi projesi varken bugün 750'leri aşmış durumdayız. Bu projelerin yarısından çoğu da son 6 yıl içerisinde başlatılan projeler"
Sinop'ta leylek yavruları haklarında detaylı bilgi edinebilmek için halkalandı
Hayali olan bilimsel araştırmalara daha fazla vakit ayırabilmek için 4 yıl polislik yaptıktan sonra istifa ederek akademisyenlik hayatına başlayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilal Ay, 6. Antarktika Bilim Seferi'nin de katılımcıları arasında da yer aldı - Doç. Dr. Hilal Ay: - "İdealleriniz uzakta görünse bile ortam şartları ne kadar zor olursa olsun, yaptığınız meslek bir ayak bağı değil, sizi daha çok çalışmaya sevk eden bir faktör haline geliyor. Trafik polisliği benim için öyle oldu"
Fındık üretiminde verimi düşüren kozalak akarlarına karşı mücadele uyarısı
"Orta Karadeniz Kariyer Fuarı" Samsun'da açıldı
OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erkan Yalçın: - "Kızıl eğrelti otu bitkisi çok işlevli olup tarımda biyogübre olarak hayvan yeminde, insan beslenmesinde, biyogaz üretiminde, gıda ve ilaç endüstrisinde, yabani ot, sivrisinek kontrolünde, atık su giderimi ile ağır metal uzaklaştırması gibi çeşitli alanlarda kullanılması büyük önem taşımaktadır" - "Çeltik yetiştiriciliği yapıldığı bölgede kimyasal gübre yerine bu bitki, iyi bir organik azot kaynağı olacaktır. Bunun yanında söz konusu bitki, çeltik tarlalarında yüzey suyunun buharlaşmasını azaltarak suyun daha etkili şekilde kullanımına olanak sağlayabiliyor"
OMÜ Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Betül Öksüz, örgüden tavşan, kedi, köpek gibi hayvan figürleri ile çilek, kiraz, anahtarlık, telefon kılıfı yapıp çevresindekilere ve sosyal medya aracılığıyla satıyor - Öksüz: - "Derslerden sıkıldığım ve stres atmak için yurtta açılan kurslara katılarak öğrendiğim örgü işlerinden para kazanacağım hiç aklıma gelmezdi"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Fergan Karaer: - "Türkiye'de etken maddesinden dolayı önemli bitkiler arasında yer alabilir. Bir taraftan istilacı, zararlı gibi görülüyor ancak diğer taraftan tıbbi aromatik bitkiler arasında yer alabildiğinden özelliklerini araştırmaya devam ediyoruz"
Samsun'da yaşayan OMÜ Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü öğrencisi Onur Önder, kendisinin de devam ettiği rehabilitasyon merkezindeki otizmli öğrencilere piyano çalmayı öğreterek ilham kaynağı oluyor - 21 yaşındaki Önder: - "Her çocuğun bir yeteneği vardır, korkmasınlar. Yeteneklerinin üzerine gitsinler. Bana 4 yaşında otizm tanısı konuldu ama kendimi geliştirdim. 6 farklı enstrüman kullanabiliyorum"
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bir yıl önce çıkan yangında zarar gören 1200 dönümlük alanda doğal vejetasyon oluştu - OMÜ Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz: - "Burada bir yıl sonra yaban hayatın canlandığını görüyoruz. Kuşların, sürüngenlerin tekrar alanda yaşamaya başladığını gözlemliyoruz. Alan, hiç müdahale edilmeden kendini yeniledi"
Endemik bitki türleri arasında yer aldığı için doğadan toplanması yasak olan, Tarım ve Orman Bakanlığından özel izinle Samsun'da ekimi yapılan salep orkidesi, kurutulup öğütüldükten sonra kilogramı bin liradan alıcı buluyor.
OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Uzun: - "Saniyede 1-2 metreyi geçtiği için iyi yüzücüler bile bu akıntıya karşı zorluk çekiyor. Bu nedenle çoğu panikten ve korkudan suda boğularak hayatını kaybediyor" - "Kişi, rip akıntısına kapılmışsa yana doğru yüzmesini tavsiye ediyoruz. Zaten kısa bir süre sonra akıntı bitecek ve normale dönecektir. Yani kıyıya yığılan su açığa doğru taşındıkça her şey normale dönecektir"
Samsun'da tedavi gördüğü hastanenin sekizinci katından dördüncü kattaki balkona düşen araştırma görevlisi hayatını kaybetti.
OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir: - "Tek kullanımlık plastik şişe, kağıt bardak yerine matara, termos ya da kavanoz kullanmalıyız. Naylon poşet yerine bez çanta, evdeki çöpleri aynı yere atmak yerine onları ayrıştırarak geri dönüşüme kazandırmalıyız" - "Üret, kullan ve at' düzenine son vermeliyiz. İsraf etmek yerine elimizdeki kaynakları doğru kullanmayı öğrenmeliyiz"
Üniversitelerden bazı emekli amirallerin açıklamasına tepki
Türkiye’de nüfusa oranla en çok korona vaka sayısına sahip olan Samsun’da, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri sokağa indi. Ellerinde pankart ve megafonla halka seslenen öğrenciler, vatandaşları koronavirüse karşı uyardı.
Prof. Dr. Metin Özgen: - "Geçirilen ameliyatlara rağmen pek çok hastada hastalığın tekrarlaması, kadınların korkulu rüyası haline gelmişti. Keşfettiğimiz ilaç ile genç kadınlarımızı ameliyatsız tedavi etmeyi başardık" - Dr. Öğretim Üyesi Demet Yalçın Kehribar: - "IGM hastalığı nedeniyle 4-5 defa ameliyat geçirmek zorunda kalan, buna rağmen hastalığı devam eden kadınlarda ilaç tedavisi ile yüz güldürücü sonuçlar aldık"
Prof. Dr. Metin Özgen: - "Geçirilen ameliyatlara rağmen pek çok hastada hastalığın tekrarlaması, kadınların korkulu rüyası haline gelmişti. Keşfettiğimiz ilaç ile genç kadınlarımızı ameliyatsız tedavi etmeyi başardık" - Dr. Öğretim Üyesi Demet Yalçın Kehribar: - "IGM hastalığı nedeniyle 4-5 defa ameliyat geçirmek zorunda kalan, buna rağmen hastalığı devam eden kadınlarda ilaç tedavisi ile yüz güldürücü sonuçlar aldık"
OMÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevat Nisbet: - "Propolisi işleyerek üç katmanlı maske yaptık. Propolisten yaptığımız maskenin filtreleme özelliği var. Maskenin pestisit ve ağır metal açısından analizleri yapıldı, sağlık açısından da faydalı bir ürün"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi son sınıf öğrencisi Başak Demir ve 6 arkadaşı, hazırladıkları "Helimore Zirai İnsansız Hava Aracı Projesi"nin "İnovasyonda Kadın" temalı 5. Girişimcilik Kampı'nda ikincilik kazanmasının gururunu yaşıyor - Başak Demir: - "Helimore insansız hava aracını birçok alanda kullanılabilecek şekilde tasarladık. Birincisi, tarımda ilaçlama dedik. İkincisi, kameralar kullanarak verimli yerlerin taramasını analiz etmek, şehirlerin ve çevrenin ilaçlanmasına katkı sağlamak"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından hazırlanan proje kapsamında Karadeniz Bölgesi'ndeki kestane ağaçlarından sağlanan yaklaşık 10 ton kestane çiçeği işlenerek çay haline getirilecek - Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ümit Serdar: - "Antioksidan özelliği çok fazla olan kestane çiçeğini hem ekonomiye kazandırmak hem de insan sağlığı için kullanmak istiyoruz"
OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Uzun: - "Rip akıntısını tanırsak büyük tehlike değil ama tanımazsak hayati tehlike oluşturmaktadır. Sahile geldiğinizde denizde bol dalganın bulunması, rip akıntısının habercisidir" - "Saniyede 2 metreye ulaşabilen bir akıntı hızından bahsediyoruz. Bu, iyi yüzücülerin bile kolay kolay mücadele edemeyeceği bir sürat. Böyle bir durumda paniğe kapılmadan insanın kendisini suya bırakması, sağa sola doğru yüzmeye çalışılması gerekiyor" - "Sık dalgaların olduğu dönemde denize girilmemesi lazım. Yani dalgayla dalga geçmeyecekler. Güçlü dalgalar varsa denize girilmemesini tavsiye ediyoruz"
Samsun Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir: - "Türkiye'de salep üretimi, özel izinle sadece Samsun'da yapılmaktadır. Tek bir ilçede yapılan üretimi 17 ilçeye yaygınlaştıracağız"
OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sullivan: - "Fındıkta birim alandan alınan verimi etkileyen en önemli faktörlerin başında fındık zararlıları olarak bilinen kozalak akarları geliyor. Kış mevsiminde veya bahar başlangıcında kozalakların toplanıp atılması olan mekanik mücadele, kozalak akarlarına karşı oldukça etkili bir yöntem ve mutlaka yapılmalı"
Ondokuz Mayıs Üniversitesinde görev yapan 22 akademisyen kadının oluşturduğu koro tarafından düzenlenen konser beğeni topladı
Toplantıda sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri üniversite öğrencilerini gönüllü olmaya davet etti
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkan Vekili Ali Rıza Beşkat: - "Uluslararası öğrenciler bizler için önemlidir. Sizlerin ülkemize gelmeniz, eğitim almanız, Türkiye'nin tüm hak ve hizmetlerinden faydalanmanız için gerekli her türlü kolaylığı yapmaktayız"
Gazi Üniversitesinin TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'yle hayata geçirdiği güneş hücrelerinin ürüne dönüştürülmesine yönelik projesi fuarın ilgi çeken çalışmaları arasında yer aldı - Samsun Üniversitesinin TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Aracı (İHA) yarışması için tasarladığı ürünler ziyaretçilerin izlenimine sunuldu
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ayşegül Atmaca: - "Obeziteyle mücadelede beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekiyor. Bunun önce kafada değiştirilmesi gerekir. Beslenme alışkanlıklarımızı değiştireceğimizi kendimize kabul ettirerek başlamamız gerekiyor"
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ayşegül Atmaca: - "Obeziteyle mücadelede beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekiyor. Bunun önce kafada değiştirilmesi gerekir. Beslenme alışkanlıklarımızı değiştireceğimizi kendimize kabul ettirerek başlamamız gerekiyor"
Samsun'da spor salonu işleten ve bu yıl üniversiteyi kazanan baba ile kızı, aynı üniversite öğrenim görüp aynı sırayı paylaşıyor - Baba Murat Karakuş: - "Kızımın da hedefleri var, benim de hedeflerim var. Hedeflerimiz yolunda çalışmaya devam edeceğiz" - Berre Hatun Karakuş: - "İlk başlarda çok tuhaf geldi, acaba yapabilir miyiz diye. İlk gün sınıfa gittik. Çok rahattık, zaten arkadaş gibiyiz"
Samsun'da spor salonu işleten ve bu yıl üniversiteyi kazanan baba ile kızı, aynı üniversite öğrenim görüp aynı sırayı paylaşıyor - Baba Murat Karakuş: - "Kızımın da hedefleri var, benim de hedeflerim var. Hedeflerimiz yolunda çalışmaya devam edeceğiz" - Berre Hatun Karakuş: - "İlk başlarda çok tuhaf geldi, acaba yapabilir miyiz diye. İlk gün sınıfa gittik. Çok rahattık, zaten arkadaş gibiyiz"
OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Pekşen: - "Özel sektör ve kamu çalışanlarının bir araya geldiği platformlarda sektörün sorunlarının belirlenmesine ve çözüm yollarının tartışılmasına ihtiyaç var"
OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Pekşen: - "Özel sektör ve kamu çalışanlarının bir araya geldiği platformlarda sektörün sorunlarının belirlenmesine ve çözüm yollarının tartışılmasına ihtiyaç var"
Samsun'un Çarşamba ilçesinde geçen ay evinin önünde oynarken işitme cihazı çalınan 9 yaşındaki Emircan Yıldırım, hayırsever iş adamının aldığı cihazın takılmasının ardından yeniden duymanın sevincini yaşadı - Anne Dilek Şahin: - "Çocuğum bugün yeniden hayata bağlandı, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum"
Samsun'un Çarşamba ilçesinde geçen ay evinin önünde oynarken işitme cihazı çalınan 9 yaşındaki Emircan Yıldırım, hayırsever iş adamının aldığı cihazın takılmasının ardından yeniden duymanın sevincini yaşadı - Anne Dilek Şahin: - "Çocuğum bugün yeniden hayata bağlandı, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Eğitim-Bir-Sen ve Sağlık-Sen paydaşlığında “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” kapsamında “15 Temmuz Direnişten-Dirilişe” isimli panel gerçekleştirildi.OMÜ Eğitim Fakültesi A Blok Seminer Salonunda gerçekleşen panelin moderatörlüğünü OMÜ Eğitim Fakültesi Sekreteri ve Eğitim-Bir-Sen Samsun 2 Nolu Şube Başkanı Tevfik Demir yaptı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Eğitim-Bir-Sen ve Sağlık-Sen paydaşlığında “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” kapsamında “15 Temmuz Direnişten-Dirilişe” isimli panel gerçekleştirildi.OMÜ Eğitim Fakültesi A Blok Seminer Salonunda gerçekleşen panelin moderatörlüğünü OMÜ Eğitim Fakültesi Sekreteri ve Eğitim-Bir-Sen Samsun 2 Nolu Şube Başkanı Tevfik Demir yaptı.
Samsun Valisi Osman Kaymak: - "Şüphesiz kenevir, çok farklı bir alan, tarımın ötesinde her alanda Türkiye'yi büyük gelişmişlik düzeyini çıkaracak, istihdama büyük katkı sağlayacak, ihracatı artıracak, Türkiye'nin gücüne güç katacak bir ürün" - OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Selim Aytaç: - "Türkiye'de kenevir ekim alanı 2013 yılına kadar azalma göstermiştir. Bu yıldan sonra kenevirinin yeni nesil kullanım alanlarının tekrar gündeme gelmesiyle hem dünyada hem de ülkemizde kenevir ekim alanlarında artış görülmeye başlamıştır"
Samsun Valisi Osman Kaymak: - "Şüphesiz kenevir, çok farklı bir alan, tarımın ötesinde her alanda Türkiye'yi büyük gelişmişlik düzeyini çıkaracak, istihdama büyük katkı sağlayacak, ihracatı artıracak, Türkiye'nin gücüne güç katacak bir ürün" - OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Selim Aytaç: - "Türkiye'de kenevir ekim alanı 2013 yılına kadar azalma göstermiştir. Bu yıldan sonra kenevirinin yeni nesil kullanım alanlarının tekrar gündeme gelmesiyle hem dünyada hem de ülkemizde kenevir ekim alanlarında artış görülmeye başlamıştır"
OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde bulunan Nöromodülasyon Merkezi'nde parkinson, distoni, alzaymır ve çeşitli psikiyatri rahatsızlıkları bulunan hastalara uygulanan beyin pili ile yaşam konforlarının artması sağlanıyor - OMÜ Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersoy Kocabıcak: "Türkiye'de sayılı merkezlerde bulunan beyin pili uygulaması, hastalara büyük umut oldu. Birçok hasta beyin pili sayesinde hayata tutunuyor" - "Hasta kendindeyken beyin pilini yerleştiriyoruz. Çünkü kontrol etmemiz gerekir. Konuşarak yapıyoruz, olumsuz bir durum olursa hemen müdahale ediyoruz"
OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde bulunan Nöromodülasyon Merkezi'nde parkinson, distoni, alzaymır ve çeşitli psikiyatri rahatsızlıkları bulunan hastalara uygulanan beyin pili ile yaşam konforlarının artması sağlanıyor - OMÜ Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersoy Kocabıcak: "Türkiye'de sayılı merkezlerde bulunan beyin pili uygulaması, hastalara büyük umut oldu. Birçok hasta beyin pili sayesinde hayata tutunuyor" - "Hasta kendindeyken beyin pilini yerleştiriyoruz. Çünkü kontrol etmemiz gerekir. Konuşarak yapıyoruz, olumsuz bir durum olursa hemen müdahale ediyoruz"
Türk Tarih Kurumu, Samsun Valiliği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi iş birliğiyle 11-14 Haziran'da gerçekleştirilen sempozyum, sonuç bildirisiyle sona erdi - Bildiriden: - "Büyüyen ekonomisi, istikbal vaat eden genç ve dinamik nüfusu ile Türkiye, bölgesel ve küresel olarak bilimde ve sanatta da ileriye gidecektir. Bu konuda en büyük güvencemiz yetişmiş insan kaynağımız ve özellikle geleceğimizi emanet edeceğimiz milli ve manevi duygularla donanmış, evrensel değerlere açık, bilimi rehber edinen gençlerimizdir"
Türk Tarih Kurumu, Samsun Valiliği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi iş birliğiyle 11-14 Haziran'da gerçekleştirilen sempozyum, sonuç bildirisiyle sona erdi - Bildiriden: - "Büyüyen ekonomisi, istikbal vaat eden genç ve dinamik nüfusu ile Türkiye, bölgesel ve küresel olarak bilimde ve sanatta da ileriye gidecektir. Bu konuda en büyük güvencemiz yetişmiş insan kaynağımız ve özellikle geleceğimizi emanet edeceğimiz milli ve manevi duygularla donanmış, evrensel değerlere açık, bilimi rehber edinen gençlerimizdir"
Etkinlikler kapsamında Haluk Levent sahne aldı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Başoğlu, “Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır” dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü öğrencileri, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Bana bir rakam öğretir misin?" projesi kapsamında gençlik merkezindeki 200 çocuğa tecrübelerini aktarıyor, derslerine yardımcı oluyor
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü öğrencileri, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Bana bir rakam öğretir misin?" projesi kapsamında gençlik merkezindeki 200 çocuğa tecrübelerini aktarıyor, derslerine yardımcı oluyor
Samsun'da bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ni ziyaret eden öğrenciler, ekosistem, sulak alan, Türkiye'nin ve Kızılırmak Deltası'nın biyoçeşitliliği ile kuşlar hakkında bilgi alma imkanı buluyor - Ornitoloji Araştırma Merkezi Görevlisi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz: - "Burası her kademedeki öğrenciler için önemli bir okul. Bu kapsamda doğa okulu çalışmaları da yapıyoruz"
Samsun'da bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ni ziyaret eden öğrenciler, ekosistem, sulak alan, Türkiye'nin ve Kızılırmak Deltası'nın biyoçeşitliliği ile kuşlar hakkında bilgi alma imkanı buluyor - Ornitoloji Araştırma Merkezi Görevlisi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz: - "Burası her kademedeki öğrenciler için önemli bir okul. Bu kapsamda doğa okulu çalışmaları da yapıyoruz"
OMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Özen: - "Meme kanseri, kadınlarda kanserden ölümlerde daha önce akciğer kanserinden sonra ikinci sıradaydı. Artık birinci sırada. Hem çok sık görülen hem de çok sık ölüme neden olan bir kanser" - "Birçok şey eklenebilir, yaşam tarzı, hormonal denge, ailesel faktörler ama şu anda meme kanseri görülme yaşı 20'li yaşlara kadar düştü"
OMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Özen: - "Meme kanseri, kadınlarda kanserden ölümlerde daha önce akciğer kanserinden sonra ikinci sıradaydı. Artık birinci sırada. Hem çok sık görülen hem de çok sık ölüme neden olan bir kanser" - "Birçok şey eklenebilir, yaşam tarzı, hormonal denge, ailesel faktörler ama şu anda meme kanseri görülme yaşı 20'li yaşlara kadar düştü"
Giresun'da yaralı bulunan ve 4 yavrusu olan sokak köpeğinin, muayenesinde, kemiğinde tüfekle vurulmaya bağlı enfeksiyon geliştiği ve ayağının kesilmesi gerektiği belirlendi - OMÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenk Yardımcı: - "Büyük bir kurşun yarası var. Kemik parçalanmış. Hayvan uzun süre böyle kaldığı için de kemikler zarar görmüş"
OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Aytaç: - "Kenevir bitkisindeki esrar miktarının azaltılmasını sağlamak için yürütülen ıslah projesi sonucunda Türkiye'de kenevir tarımının yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. Çalışma kapsamında Türkiye'nin milli kenevir tohumu çeşidini de çıkaracağız" - "Kenevirin konfeksiyondan izolasyon malzemesine, polimer madde üretiminden plastik üretimine, hatta ilaç sanayisinde bile kullanılması için çalışılıyor. Kenevir tarımından birim başına elde edilen gelir, birçok tarım ürününe göre daha fazladır" - "Bir zamanlar Türkiye'de 140 bin dekar alanda kenevir tarımı yapılmaktaydı. Bugünkü kenevir tarımı 200 dekarda yapılmaktadır"
OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Aytaç: - "Kenevir bitkisindeki esrar miktarının azaltılmasını sağlamak için yürütülen ıslah projesi sonucunda Türkiye'de kenevir tarımının yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. Çalışma kapsamında Türkiye'nin milli kenevir tohumu çeşidini de çıkaracağız" - "Kenevirin konfeksiyondan izolasyon malzemesine, polimer madde üretiminden plastik üretimine, hatta ilaç sanayisinde bile kullanılması için çalışılıyor. Kenevir tarımından birim başına elde edilen gelir, birçok tarım ürününe göre daha fazladır" - "Bir zamanlar Türkiye'de 140 bin dekar alanda kenevir tarımı yapılmaktaydı. Bugünkü kenevir tarımı 200 dekarda yapılmaktadır"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde düzenlenen 'Sorularla Alevilik' söyleşisinde konuşan akademisyen Dr. İbrahim Gül'ün bir soru üzerine söylediği “Aleviler bu kafayla daha çok bedel öder” sözleri, öğrenciler tarafından tepkiyle karşılandı.
OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı: "Küçük yaşlardan itibaren çocuklarda el yıkama alışkanlığının geliştirilmesi, önemli hastalıklardan korunmada oldukça etkilidir. Bu nedenle çocuklara hastalıkların bulaşma yolları anlatılıp, korunmada en başta gelen yöntem olan bireysel temizlik öğretilmelidir"
OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı: "Küçük yaşlardan itibaren çocuklarda el yıkama alışkanlığının geliştirilmesi, önemli hastalıklardan korunmada oldukça etkilidir. Bu nedenle çocuklara hastalıkların bulaşma yolları anlatılıp, korunmada en başta gelen yöntem olan bireysel temizlik öğretilmelidir"
Uzmanlar cep telefonu, tablet ve televizyon başında fazla zaman geçirerek hareketsiz kalmanın felç geçirme riskini 40'lı yaşlara kadar indirdiği uyarısında bulundu - OMÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Güngör: - "Çocuklar ve gençler evde internette zaman geçiriyorlar. Kırk yaşında beyni tıkayan damar sertliğinin ilk tohumları, aslında 10-15 yaşında hareketsiz yaşayan bu gençlerde atılıyor"
Uzmanlar cep telefonu, tablet ve televizyon başında fazla zaman geçirerek hareketsiz kalmanın felç geçirme riskini 40'lı yaşlara kadar indirdiği uyarısında bulundu - OMÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Güngör: - "Çocuklar ve gençler evde internette zaman geçiriyorlar. Kırk yaşında beyni tıkayan damar sertliğinin ilk tohumları, aslında 10-15 yaşında hareketsiz yaşayan bu gençlerde atılıyor"
Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen proje ile Ondokuz Mayıs Üniversitesinde kamu yararı için çalışan hükümlüler, işe giriş çıkış saatlerinde imza atmak yerine yüz tanıma sistemine yüzlerini tanıtıyor - Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz: - "Amacımız kamuya yararlı bir işte çalışma yükümlülüğünün yerine getirilmesinde hükümlülerin güvenilir, sağlıklı ve amaca uygun bir şekilde takiplerini sağlamak" - OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran: - "Kişinin mesaiye ne zaman geldiği, ne zaman gittiği, nerede olduğu kampüs içinde tespit ediliyor. Kişinin mesaisine 10 dakika geç gelmesi dahi kimseyle muhatap olmadan orada elektronik olarak tespit edilmiş oluyor"
Samsun Valisi Osman Kaymak: - "Psikolojik danışmanlık ve rehberliğin görevi, bireyin seçme özgürlüğünü kullanabilmesi için seçenekleri algılayabilmesi ve doğru tercihler yapmasını sağlamaktır" - Türk PDR Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Cengiz Şahin: - "Kongreye gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde 870 araştırmacı yaklaşık 400 bildiri ile katkı sağlamıştır"
Samsun'da OMÜ bünyesindeki Arapça Dil Merkezinde ilahiyat öğrencilerinin yanı sıra aralarında doktor, avukat, öğretmen, esnaf gibi farklı meslekten kişilere, yabancı öğreticilerden Arapça öğrenme imkanı sunuluyor - OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç: "Kursiyerlerin iki hafta içinde herhangi bir konuda konuşabilir hale geldiklerini gördük. Merkezin isabetli bir karar olduğunu bu sonuçları görünce daha da iyi anlamış olduk" - ADİM Müdürü Prof. Dr. Metin Yılmaz: - "Üniversite-şehir buluşması açısından halkımızın da istifade edebileceği bir yapı oluşturduk"
Yeşilçam'ın emektar isimlerinden "Şişko Nuri" lakaplı 68 yaşındaki Sıtkı Sezgin'in, çeşitli sağlık sorunları nedeniyle kaldırıldığı hastanedeki tedavisine devam ediliyor
OMÜ Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Fergan Karaer başkanlığında yürütülen çalışma sonucu Ordu'da 900 bitki çeşidi daha tespit edildi - Dr. Öğr. Üyesi Fergan Karaer: - "Araştırmalarımızda dünyada ilk defa Ordu'da tespit edilen bitkilere de rastladık. Bunlardan bir tanesi Mis/Akkuş Zambağı dediğimiz zambak çeşidi"
OMÜ Veteriner Fakültesince yürütülen çalışma kapsamında, 2 yıl boyunca Akdeniz ve Ege bölgelerinden bal örneği alınarak Türkiye coğrafyasına ait çam ballarında antioksidan ve antibakteriyel potansiyel araştırıldı - OMÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevat Nisbet: - "Balın antibakteriyel etkinlik düzeyleri ile antioksidan ve fenolik bileşiklerini analiz ettik. Elde ettiğimiz değerler çiçek, akasya, ayçiçeği ve kestane ballarına oranla daha yüksek ve verimli çıktı" - "Tedavi sürecinde belirli miktarda tüketilen çam balı özellikle enfeksiyon hastalıklarına neden olan bakterileri engellemekte, hastalığın gelişimini baskılamakta. Hastalıklarla mücadele konusunda destekleyici olarak yaraların iyileştirilmesinde balın yararını belirledik"
OMÜ Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şinasi Umur: - "(KKKA hastalığı) Gerede ile Erzincan arasındaki Kelkit Vadisi'nde yaşayanlar risk altındadır. Özellikle hyelomma türü zehirli keneler bu bölgede sık görülmektedir" - "Kenenin sadece hayvanda olması gerekmiyor, doğada da olabiliyor. Kirpide, farede, kedide, kuşlarda, her türlü hayvanlarda oluyor. Canlıların sıcaklığını ve karbondioksit salgısını hisseder ve ona yaklaşır"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören 13 kız öğrenci, "Geleceği Hep Birlikte Renklendiriyoruz" sosyal sorumluluk projesi kapsamında belirledikleri okulların tamirat ve boyasını yapıyor
OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytaç: - "Üç yıl içinde Türkiye'nin milli kenevir tohumu çeşidini çıkaracağız. Bunu çıkardığımız zaman olayın narkotik boyutunu değil, faydaları boyutunu konuşacağız"
Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan "Muhabir" kitabı, OMÜ İletişim Fakültesi öğrencileri için kaynak kitap oldu - OMÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Onur Bekiroğlu: - "Genç gazetecilerin mutlaka okuması gereken bir kitap" - Gazetecilik Bölümü son sınıf öğrencisi Bay: - "Muhabir kitabı, aldığımız eğitimin devamı niteliğinde bir kaynak eser olmuş"
OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dağdemir: - "Kongreler öğrencileri bilimsel düşünceye yönlendiriyor ve gelişmelerine katkı sağlıyor. Sürekli araştırmalarına ve kendilerini geliştirmelerine imkan sağlanıyor"
Karadeniz Kadın Sağlığı Derneğince düzenlenen "Karadeniz Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi" Samsun'da başladı - Dernek başkanı Doç. Dr. Güven: "Sağlıkta çok büyük gelişmeler katettik. Bugün dağın başındaki bir gebe için bir telefon geldiğinde gece helikopterle gidip oradan alınıyor. Türkiye bu noktaya geldi"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde 2007 yılında oluşturulan planetaryumu bugüne kadar yaklaşık 200 bin kişi ziyaret ederek, uzayı ve yıldızları seyretti - OMÜ Öğretim Üyesi ve planetaryumun kurucusu Prof. Dr. Kalkan: "Evrende milyarlarca bilinmeyen yıldız ve gezegen var. Astronomiye meraklı olan, evrene, yıldızlara, gezegenlere ilgi duyan, bilimsel çalışmalar yürütenler buraya gelip uzaya açılan bu pencereden bakıyor"
Sağlık Bakanı Demircan: - "Üniversiteler sadece bilgiyi aktaran yerler olarak görülmemeli. Çalışmalarını bulundukları çevre ile bütünleşerek yapmalıdırlar"
OMÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kumcağız: - "Kadınların eğitim düzeyinin düşüklüğü, kız çocuklarının erken evliliklerinin hem nedeni hem de sonucudur" - "Ülkemizde erken yaşta gebelikler sık görülmektedir. İlk gebelik deneyimi 15 yaş kadınlarda yüzde 2, 19 yaş kadınlarda yüzde 23 oranındadır"
Kamu Başdenetçisi Malkoç: - "Türkiye'de icra dosyaları ile 20 milyon dava dosyası var. Bu dosya, karşı taraflarla birlikte 40 milyon taraf ediyor. Zaten 18 yaş üzeri nüfusumuz da 40 milyon. Yani reşit olan nüfusun hepsi mahkemede" - "Biz Avrupa Birliği müktesebatına uyum altında ombudsmanlığı aldık ama 300 yıl önce kaybettiğimiz bir müesseseye yeniden kavuşmuş olduk"
OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı bünyesinde hizmet verecek "hibrit" ameliyathanede aynı anda birden fazla operasyon yapılabilecek - OMÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Demirağ: - "Türkiye'de kullanılan en yüksek cihaz 30 kilovat gücündeydi. Bizim ameliyathanemizde kullandığımız cihaz 80 kilovat gücünde. Bu özelliğiyle cihazımız Türkiye'de tek olma özelliğini taşımaktadır"