İnternetten alışverişte tüketicilerin sıklıkla başvurduğu iade hakkının belli başlı ürünler için kaldırıldığı iddia edilmişti. Ticaret Bakanlığı söz konusu haberin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Yurt dışından posta veya hızlı kargo ile gelen eşyalara ilişkin yeni bir düzenlemeye gidildi. 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Uygulanmasına Dair Karar’ın 63. maddesinde yapılan değişiklikle, yurt dışından sipariş edilen ve posta ya da hızlı kargo taşımacılığıyla gönderilen ürünlerin nakliye ücretlerinin de eşyanın değerine dahil edileceği kararlaştırıldı.
Günümüzde teknoloji, alışveriş alışkanlıklarımızı köklü bir şekilde değiştirdi. Bir ürün almak istediğimizde, mağaza mağaza dolaşmak yerine sadece birkaç tıklamayla onlarca seçeneğe ulaşabiliyoruz. Ancak, bu zengin ürün çeşitliliği beraberinde önemli bir sorunu da getiriyor: En uygun fiyatı bulmak.
İnternette ve sosyal medyada satış yapan bazı siteler hukuki herhangi bir dayanakları olmamalarına rağmen iade ve değişim hakkını tüketiciye tanımıyor. Ancak hukuksal olarak hem online hem de fiziki satışlarda 14 gün içerisinde yapılan iadeyi işletme kabul etmek zorunda. Avukat Özlem Şen, konu ile ilgili tüketiciye bazı uyarılarda bulundu.
Yurt dışı alışveriş sitelerine getirilen kota ve vergi uygulamalarının ardından Ticaret Bakanlığı bir karara daha imza attı. Buna göre e-ticarette iade masraflarının tüketiciye yansıtılmasını bir yıl erteledi. Kararın 1 Ocak 2026'dan itibaren geçerli olduğu kaydedildi.
Temu, Amazon sadece bazısı. Yurt dışından satın aldığınız her ürün 30 euroyu aşamayacak. Avrupa'dan alışverişte vergi yüzde 30, diğer yerlerden ise yüzde 60'a çıkacak. Vatandaşlar 'az sessiz sevinseydik vergi gelmezdi' diye isyan ederken Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu dikkat çeken sözler sarfetti: 'Yurt dışı alışverişlerde kimse ucuza ürün alamayacak...'
Kredi kartı ile yapılan online alışverişte son dönemde rota değişerek yurt dışı çılgınlığı yaşanmaya başladı. Yapılan araştırmaya göre yurt dışından alışveriş rakamı bir önceki yıla göre yüzde 135 arttı. Nedeni ise aynı ürünün etiket fiyatının Türkiye'de neredeyse iki katına çıkması oldu. Vergi oranlarındaki artış nedeniyle aynı ürün yurt dışında çok daha ucuza alınabiliyor. İşte detaylar…
Rusya’da bir internet alışverişi yapılan bir sitenin merkezindeki iş yerinde yapılan aramaya ait görüntüler dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Kadın çalışanların iç çamaşırına kadar soyunmak zorunda bırakılarak yapılan aramaya ilişkin görüntüler tepki çekti. İş yerinde hırsızlık vakalarına ilişkin arama sırasında kadın çalışanların soyunmaya zorlandığı anlar anbean kaydedildi.
İnternetten yapılan teknolojik alet alışverişlerine getirilen cayma hakkı kısıtlaması ertelendi. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 1 Ekim’de yürürlüğe girecek düzenlemenin 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girmesine karar alındı.
En çok alışveriş yapılan kategoriler "otomobil, motosiklet ve aksesuar", "bebek ve anne", "yapı market ve tamirat", "kozmetik ve kişisel bakım" ile "ev, dekorasyon ve bahçe" oldu.
İnternetten alışveriş yapanlar için Rekabet Kurumu'ndan uyarı geldi. Rekabet Kurumunca e-pazaryeri platformlarına ilişkin hazırlanan raporda, tüketicilere ilişkin veri gizliliği uyarısında bulunulurken, bu sitelerin "ücretsiz" sundukları hizmetler karşılığında tüketicilerin verilerini topladığına işaret edildi.
4458 Sayılı Gümrük Kanununun uygulanmasıyla ilgili yönetmelikte değişiklik yapılarak, yurt dışından internet üzerinden yapılan alışverişi zorlaştıran iki adım atıldı. Bu kapsamda AB dışından yapılan ithalatta gümrük vergisi 10 puan artırıldı, beyannamesiz alışveriş limiti 1500 Euro’dan 150 Euro’ya indi. Öte yandan güvenlik kuruluşlarının gümrüksüz ithal ettiği araçlar 10 yıl sonra satılabilecek.
Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla birlikte online toplantı ve görüşmeler günlük hayatta büyük bir yer edinmeye başladı. Hal böyle olunca görüntü ve ses kalitesinin önemi de bir hayli arttı. Online görüşmelerinizde daha kaliteli ses ve görüntüye sahip olmanızı sağlayacak ürün alternatiflerini inceledik. Listemize göz atmaya ne dersiniz?
2021 yılında gelen en ilginç şikayetleri açıklandı. Şikayetlerin bir kısmı şaşkınlık yaratırken, bir kısmı da tebessüm ettirdi. Müşteriler çevrimiçi alışveriş sırasında yaşadıkları en ilginç olayları anlatarak sosyal medyanın gündemine oturdu.
İnternetten alışveriş yapan herkesi ilgilendiren bir düzenleme geliyor. İnternetten yapılan alışverişlerde gelen şikayetler üzerine hükümet harekete geçti. Vatandaşın aldığı ürün görseldekinden farklı ve kalitesiz çıkarsa para cezası dahil çeşitli yaptırımlar uygulanacak. İşte internetten yapılan satışlarla ilgili son dakika haberinin detayları…
ABD'de 22 aylık bir çocuk, annesinin telefonuyla oynarken 1800 dolarlık (yaklaşık 25 bin TL) alışveriş yaptı. Ailesi yaşananlara inanamadıklarını dile getirirken mazağa talep üzerine çocuğun ebeveynlerine parayı iade etmeyi kabul ettiklerini dile getirdi.
Evsel kullanım için satışı yasak olmasına rağmen alkol türevleri, internet ortamında 5 litresi 270 liradan başlayan fiyata alıcı buluyor. İlanlarda İndirim', 'Tüm siparişinize yetecek anason ücretsiz', 'Anason hediye' gibi ifadelere yer verilirken kolayca satın alınan alkol türevinin teslimatı ise kargoyla gerçekleştiriliyor.
Online alışveriş platformlarından Trendyol'un yolladığı Alışveriş Karnavalı kampanyasının gerçek olup olmadığı merak ediliyor. Trendyol'un gerçekten 10 bin cep telefonu hediye yollayıp yollamadığı araştırma konusu oldu. Peki Trendyol Alışveriş Karnavalı gerçek mi, sahte mi? İşte detaylar...
Van'ın Erciş ilçesinde, fotoğraf stüdyosu işleten Salih Akan (44), internetten 3 bin 500 liraya anlaşıp sipariş verdiği fotoğraf makinesi yerine çürük fındık ve bozuk el kamerası gelince şoke oldu. Akan, dolandırıldığı iddiasıyla polise gidip şikayetçi oldu.
İstanbul Küçükçekmece’de sosyal medyadan eşine elbise siparişi veren adam, gelen kargodan kız çocuk elbisesi çıkınca şoke oldu. Telefon mesajıyla firmaya yazı yazan adam, kimsenin cevap vermemesiyle şikayetçi oldu.
İlk görüşte garipseyeceğiniz fakat sonrasında sizi büyüleyecek ürünleri keşfetmeye hazır mısınız?..
Amazon, ‘Prime’ üyelerine özel ‘Amazon Prime Day Show’ kapsamında, 21 ve 22 Haziran tarihlerinde dünyaca ünlü yıldızların sahne şovlarını sizlerle buluşturuyor.
Eskişehir’de ikinci el ürünlerin satıldığı internet sitesinden telefon sipariş veren genç kadın, beklediği kargodan telefon yerine Türkçe sözlük çıkınca hayatının şokunu yaşadı.
Bedeninizi tam olarak bilseniz dahi internet siparişlerinde kimi zaman sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Bunun nedeni ise her markanın S, M ve L boyutları için farklı ölçümlerinin kullanılabilmesidir. İnternet alışverişlerinde iadeyle uğraşmaktan çok sıkıldıysanız bu alışveriş tüyoları hayatınızı kurtaracak.
Bugün bin aydan daha hayırlı olan Ramazan ayının son günü Arefe Günü idrak ediyor. Arefe Günü'nün gelmesiyle birlikte Arefe Günü ve Ramazan Bayramı'nda açık olan yerler vatandaşların gündemine geldi. Bakkal, market, manav, alışveriş siteleri gibi işletmelerden online alışveriş yapmak isteyenler Arefe Günü ve bayramda online sipariş veriliyor mu sorusunu merak ediyor. Peki Arefe Günü ve bayramda online sipariş veriliyor mu? Arefe Günü online sipariş kaça kadar açık? İşte yanıtı...
Koronavirüsle mücadele kapsamında uygulanan 'tam kapanma' döneminde Ramazan Bayramı süresince bakkal, market, manav gibi işletmeler yine saat 10.00-17.00 arasında hizmet verecek. Yeme içme yerleri ile online yemek sipariş siteleri ise daha önceden açıklandığı gibi, perşembe gününden itibaren 24 saat yerine saat 01.00'e kadar servis yapabilecek.
Son dakika haberine göre İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, tam kapanmada marketlerde bazı ürünlerin satışlarına yönelik getirilen yasaklar hakkında açıklama yaptı. Çataklı, online alışveriş ve sigara satışlarıyla ilgili bir kısıtlamanın söz konusu olmadığını söyledi.
İngiltere'deki bir mağazadan online alışveriş yapan Nick James, hoş bir sürpriz ile karşılaştı. Mağaza, James'e bir iPhone SE hediye etti.
GetirÇarşı ile mahalle ruhunu yaşatan kasaptan manava, marketten şarküteriye yakınlarındaki işletmeler, milyonlarca Getir kullanıcısına erişerek kazançlarını artıracak. Kullanıcılar da mahallelerindeki sevdikleri, güvendikleri işletmelerden diledikleri ürüne ulaşabilecekler.
Online alışveriş yapmak çoğu zaman rahatlık olsa da bazı şeylerin internetten alınması hayal kırıklığı yaratabiliyor. Tıpkı Lily adındaki bu kadının başına gelenler gibi. Gelinliğini internetten sipariş veren genç kadın yaşadıklarını TikTok hesabından paylaştı.
TÜKDES Genel Başkanı Süleyman Bakal, e-ticaret alışverişlerinde yapılan dolandırıcılığa dikkat çekerek vatandaşları SMS şifre onayı konusunda uyardı.
Tasarımın değerine ve önemine inanan iki girişimci; iş insanı Serra Arıkök ve tasarımcı Aslı Varlıer Pelit, digital alış veriş dünyasındaki en önemli eksikliği fark ederek yepyeni ve özgün bir projeye imza attılar: Yalnızca tasarım ürünlerden oluşan ve hepsi kendi alanında çok saygın isimler olan tasarımcıların buluştuğu bir online alış veriş platformu; Designers Iconic.
İzmir'de yaşayan 33 yaşındaki Selin Çamlıtepe'ye yeni taşındığı evi için internet üzerinden satın aldığı fırının yerine oyuncak fırın gönderildi. Çamlıtepe, "Hakkımı arayacağım, hukuki yola başvuracağım" dedi.