İnsanlarda ve hayvanlarda yaşanan kulak iltihabı sorunu, tıbbi terim olarak otit adıyla anılır. Kulağın iltihaplanması; kulak zarının arkasında yer alan kısımda sıvı birikimi, orta kulak kısmında kızarıklık, ağrı ya da şişme gibi farklı reaksiyonlarla birlikte görülebilir. Tedavisi erken tanı söz konusuysa mümkün olabilir.
Uzm. Dr. Cüneyt Altunay, enfeksiyon vakalarındaki artışa paralel orta kulak iltihabı görülme sıklığının arttığını söyledi. Orta kulak iltihabının ciddi bir enfeksiyon olduğunu ve takibinin çok iyi yapılması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Altunay, “Daha çok bebek ve çocuklarda gördüğümüz orta kulak iltihabı sürekli tekrarlanıyorsa, ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu komplikasyonların başında da işitme kaybı yer alıyor. O nedenle takibinin çok iyi yapılmalı” dedi.
Uzm. Dr. Cüneyt Altunay, enfeksiyon vakalarındaki artışa paralel orta kulak iltihabı görülme sıklığının arttığını söyledi. Orta kulak iltihabının ciddi bir enfeksiyon olduğunu ve takibinin çok iyi yapılması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Altunay, “Daha çok bebek ve çocuklarda gördüğümüz orta kulak iltihabı sürekli tekrarlanıyorsa, ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu komplikasyonların başında da işitme kaybı yer alıyor. O nedenle takibinin çok iyi yapılmalı” dedi.
Orta kulak iltihabı çocuklarda ve yetişkinlerde sıkça görülen bir sağlık sorunudur. Orta kulak kulak zarının arkasında yer alan ve hava ile dolu bir boşluktur. Bu boşluk işitme kemikçiklerini içerir ve ses titreşimlerini iletmekten sorumludur. Ancak bazı durumlarda orta kulak enfeksiyonlarına bağlı olarak bu boşluk iltihaplanabilir ve iltihap sonucu sıvı birikimi oluşabilir. Bu duruma orta kulak iltihabı denir.
Orta kulak iltihabı özellikle çocuklarda yaygın olarak görülen bir sağlık sorunudur. Orta kulak kulak zarının arkasında yer alan boş bir bölmedir ve işitme ile denge fonksiyonlarına katkıda bulunur. Orta kulak iltihabı bu bölgedeki enfeksiyon veya iltihaplanma sonucunda ortaya çıkar. Enfeksiyon genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişir ve bakteri veya virüslerin orta kulağa yayılmasıyla meydana gelir.
Vücudun birçok yerinde zaman zaman yaşanan rahatsızlıklar meydana gelebilir. Kulak da hassas bir bölge olmasından dolayı dikkat edilmesi gereken bir organdır. Orta kulak ve dış kulakta meydana gelen iltihaplar gerekli müdahalede bulunulmadığında ciddi sorunlara yol açabilir. Orta kulak iltihabı sadece kulakta değil aynı zamanda genel olarak vücutta da bazı rahatsızlıklara neden olabilir. Peki, kulak iltihabına evde ne yapılır?
Konuşma becerisi kazanamayan çocuklar, rahatsızlıklarını anlatamıyor. Bu nedenle çocuklar hastalık belirtileri yaşasa da ebeveynlerin gözünden kaçabiliyor. Bu noktada çocukların hareketlerine dikkat etmek kurtarıcı rol üstleniyor. Sürekli kulağıyla uğraşan, çekiştiren bir çocuğun orta kulak iltihabı belirtisi gösterdiğini örnek veren Doç. Dr. Ayça Koç, anne-babaların çocuklarını iyi gözlemlemeleri gerektiğinin altını çiziyor. Peki ihmal edilmemesi gereken orta kulak iltihabı nasıl anlaşılıyor?
Grip, nezle ve alerji gibi durumların orta kulakta sıvı birikmesine neden olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Şenol Polat, orta kulakta sıvı birikimi ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
Covid-19 pandemisinin devam ettiği bahar aylarında yeni hastalıklar kapıyı çalmaya hazırlanıyor. Ani ısı değişimlerine yağmur, rüzgar, polen gibi faktörlerin de eklenmesiyle vücut direncinin azaldığı bahar aylarında bağışıklık sistemi zayıflıyor. Bu da özellikle çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarından alerjik astıma kadar pek çok hastalığı tetikliyor.
Orta kulak iltihabı, kulakta şiddetli ağrılara sebep olabilen ve genellikle 6 ay ve 3 yaş arasındaki çocuklarda görülen bir enfeksiyon türüdür.
Kulak ağrısı çocuklarda genellikle kulak hastalıklarından ve kulağa yakın bölgelerden kaynaklanan hastalıklardan görülebilir. Kulak ağrısının birçok sebebi olabilir. Çocuklarda yetişkinlerde olduğundan daha sık görülen ağrının sebebi genellikle orta kulak iltihabı olabiliyor. Uzmanlar çocuklarda sık görülen orta kulak iltihabı belirtilerini ve nasıl tedavi edildiğini açıkladı.
Orta kulakta sıvı birikimi yani sessiz kulak iltihabı yaklaşık 30 dakikalık bir müdahalenin ardından düzelir, işitme hızla normale döner ve çocuğun çevre ile iletişimi olması gereken duruma gelir. İşte sessiz kulak iltihabı belirtileri ve ebeveynlere öneriler...
Hava değişimlerinin yaşandığı sonbahar ayları hastalıkları da beraberinde getiriyor. Farklı sebeplerden dolayı baş gösteren sonbahar enfeksiyonları özellikle çocukları tehdit ediyor. Nezle, grip, faranjit, orta kulak iltihabı vb pek çok hastalığa sebep olan sonbahar enfeksiyonlarına karşı nasıl tedbir almak gerekiyor? Dr. Koray Akay, sonbahar enfeksiyonlarının neden özellikle çocukların etkilendiğini anlattı.
Çocuğunuz seslendiğiniz halde size cevap vermiyorsa ya da televizyonun sesini çok açıyorsa işitme azlığından şüphelenmek gerekiyor. Geniz eti ve orta kulak iltihapları, işitme kayıplarına yol açabiliyor. Uzmanlara göre, çocuğun yatarak biberonla beslenmesi, besin alerjileri, sigara dumanı ve geniz eti enfeksiyonları orta kulak iltihaplarına neden oluyor.
Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Doktor Anıl Güngör, çocuklarda konuşma ve yürümenin gecikmesi, sakarlık gibi sorunlara yol açabilen orta kulak iltihabına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Küçük yaşta ortaya çıkan ve tedavi edilmeyen orta kulak iltihabının tedavi edilmezse bir süre sonra kalıcı işitme kaybına neden olabileceği bildirildi. Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KKB) Kliniği uzmanlarından Prof. Dr. Murat Karaşen, orta kulak iltihabının, çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu söyledi.
Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Sinan Tilki, orta kulak iltihabı bulunan çocuklara yüzmeme uyarısında bulundu.
Otitis media ( orta kulak iltahabı ) orta kulakta çeşitli nedenlere bağlı olarak enfeksiyon gelişmesidir. Bir veya her iki kulakta da olabilir. Çocuklarda en sık tanı konulan hastalıktır ve çocuklarda görülen işitme kaybının da en sık görülen sebebidir. Daha çok çocuklarda görülmekle birlikte, erişkinler de bu hastalığa yakalanabilir. Sıklıkla kış veya ilkbahar mevsiminin ilk aylarında görülür. Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, orta kulak iltihabı hakkında bilinmesi gerekenleri Mynet okurları için yazdı.
Orta kulak iltihabının çocuklarda işitme kaybına yol açarak eğitimlerini kötü yönde etkilediğini vurgulayan uzmanlar, kulağından rahatsız olan ve rahatsızlığını tanımlayamayacak kadar küçük çocukların kulağını çekiştirerek rahatsızlığını anlatmaya çalıştığını belirtti.
Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte uzmanlar, özellikle bahar başlangıcında görülen orta kulak iltihabı için uyarılarda bulundu.