Ortodonti diş ve çene yapısındaki bozuklukların teşhis ve tedavisini ele alan önemli bir diş hekimliği dalıdır. Bu alan kişilerin doğuştan gelen veya sonradan oluşan dişsel ve çenelerle ilgili düzensizliklerini düzeltmeyi amaçlar.Ortodonti tedavisi dişlerin ve çenelerin uygun bir hizaya getirilmesiyle sağlıklı bir ağız ve diş yapısının yeniden kazanılmasına yardımcı olur.
Ortodontik tedavi gereksinimi çapraşıklıkların derecesine göre değişmektedir. Çapraşıkların ölçümü yapıldıktan sonra eğer çapraşıklıkların derecesi düşükse protez, yani estetik gülüş tasarımıyla tedavi edilebilir. Ancak çapraşıklık çok fazlaysa ve hastanın arkında da darlık varsa ortodontik tedavi yapılması gerekmektedir.
Siz de ayakkabı seçerken modaya ve kıyafetinize uyumuna mı dikkat ediyorsunuz? Üzülerek söylüyoruz ki ayakkabı seçiminde en ön sırada tutmanız gereken kriter ne renk, ne kıyafetleriniz ne de modanın size dayattıkları! Ayakkabı seçiminde birinci sıraya koymanız gereken madde sağlığınız... Ayak sağlığınız için ayak şeklinize göre ayakkabı seçimi yapmanız çok daha konforlu bir gün geçirmenizi sağlayabilir. Peki farklı ayak şeklilerine göre ayakkabı seçimi nasıl olmalı? İşte işin püf noktaları...
Ortodonti, diş, çene ve yüz bölgesindeki asimetrilerin tedavi edilmesini sağlayan, bu bölgedeki bozuklukları, yanlış pozisyonları, çenenin büyüme farklılığı tedavisini, gerek büyüme gerekse de ergenlik döneminde gerçekleştirebilen bir bilim dalıdır. Peki daha güzel bir gülüşe sahip olmayı sağlayan ortodontik tedavi dişlere zarar verir mi? İşte Ortodonti Uzmanı Dr. Kıvanç Cebesoy'dan ortodontik tedavi ile ilgili merak edilenler...
Ağız kokusu kişiyi sosyal yaşamda zor durumda bırakabiliyor. Bu nedenle 7'den 70'e herkes ağız kokusunu önlemenin yollarını arıyor. Ancak uzmanlar ağız kokusunun neden kaynaklandığını bilmeden önlenemeyeceğine dikkat çekiyor.
Diş eti hastalığının koronavirüs ölümlerine davetiye çıkardığını söyleyen uzmanlar, yürütülen araştırmalar neticesinde diş eti rahatsızlığı bulunanların Covid-19 nedeniyle ölme ihtimalini 9 kat artırdığı saptandı. Uzmanlar, vatandaşları diş eti sağlığına dikkat etmeleri konusunda uyardı.
Diş hekimliğinin özel bir dalı olan ortodonti ile ilgili her yaştan insanın merak ettiği bazı sorular bulunuyor. Özellikle ortodonti tedavisinde yaş sınırı var mı sorusunun yanıtı araştırılıyor. Peki, ortodonti tedavisi nasıl yapılır, kimlere uygulanır? Diş Hekimi Denizhan Uzunpınar konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Pandemi nedeniyle stres ve gerginlik yaşayan onlarca kişi diş sıkma nedeniyle çene ağrısı çekiyor. 1 yıldır hayatımızda olan pandeminin olumsuz etkileri arasında yer alan diş sıkma problemi yüzde 81 arttı. Konu ile ilgili bilgi veren Uzm. Dr. Şafak Göktaş, masseter botoksu ile diş sıkma tedavisinin mümkün olduğunu söyledi.
Diş teli tedavisi zorlu ve uzun bir süreci kapsar. Diş teli kullanan kişilerin tedavi boyunca yemek yerken, ağız bakımı yaparken dikkat etmeleri gereken bazı noktalar bulunur. Konuyla ilgili bilgi veren Diş Hekimi Zafer Kazak, braketlerin kırılmaması ve ağız sağlığının tam gerçekleştirilebilmesi için diş teli kullananların nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.
Hepimiz rahatça konuşup gülmek istiyoruz. Gülerken fiziksel görünümümüzle ilgili endişe etmek istemiyoruz. Ortodontik problemler yüz estetiğini bozuyor ve ağız sağlığını tehdit ediyor. Fiziksel görünüme zarar vermesinin yanında psikolojik problemlere de neden oluyor.
Çocuklarda ağız bakımı ve diş sağlığı bebek henüz anne karnındayken başlar. Anne hamilelik sürecinde beslenmesine dikkat etmişse, özellikle kalsiyum açısından zengin besinler tüketmişse, çocuğunun diş ve dişetleri sağlıklı olacaktır. Bebekler ortalama 6-12 ay arası diş çıkarırlar. Dişler çıktığı an temizliğine de başlanmalıdır.
Gülüş tasarımı, gülüşünden memnun olmayan hastalara uygulanan, daha güzel gülmelerini ve gülerken mutlu olmalarını sağlamak amaçlı yapılan bir tasarımdır. Gülüş tasarımı kişiye özeldir. Herkese farklı gülüş tasarımları uygulanabilir. Tasarımın amacı, kişinin kişiliğine, sosyal durumuna, ağzında var olan dişlerin durumuna göre plan yapmak ve bu plan doğrultusunda ilerlemektir.
Bütün ortodontik tedavilerin sonrasında hastalarımızın sıklıkla sorduğu ve endişe duyduğu sorulardan bir tanesidir. Ortodontik tedavilerden sonra dişler eski haline dönmek ister her ne kadar biz tedavi sürecinde dişlerin çene kemiğiyle kaynamasını beklesek de zaman içerisinde dişler eski haline gelmek istiyorlar. Hiçbir zaman başlangıç seviyesine dönmese de ufak tefek bozukluklar, çarpışıklıklar olabiliyor.
Üç yaşından sonra özellikle fizyolojik olmayan yalancı emzik emen ve biberonla beslenmeye devam eden çocuklarda, çene ve diş yapısında bozuklukların oluşabileceğine dikkat çekildi.