Osmanlı Devleti Haberleri

İstanbul'u kuşatan ilk Türk devleti hangisidir? İstanbul'u kuşatan ilk Müslüman Türk topluluğu özellikleri nedir?

Tarihi ve coğrafi açıdan önemli bir konuma sahip İstanbul, birçok devlet tarafından kuşatma altına alınmıştır. Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu dönemlerinde onlarca kez kuşatılan İstanbul, tarih boyunca birçok medeniyetin ilgisini çekmiştir. Devletler ve beylikler İstanbul ilini ele geçirerek siyasi ve ekonomik konum elde etmek için uzun uğraşlar vermiştir. Peki, İstanbul'u kuşatan ilk Türk topluluğu özellikleri nedir?

Egitim

Tunç Soyer gelen eleştirilere İsmail Küçükkaya'nın programında yanıt verdi: Vahdettin ile Fatih Sultan Mehmet Han bir mi?

Son dakika haberi: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 9 Eylül'de yaptığı 'Osmanlı'yla ilgili açıklamaları için gelen eleştirilere Halk TV'ye geçen İsmail Küçükkaya'nın programında yanıt verdi. Soyer, "Osmanlı, Selçuklu bizim atamız ama Vahdettin ile Fatih Sultan Mehmet Han bir mi? Mustafa Kemal için 'hain' demiş, suikastler düzenlemiş" dedi.

Haber

Geçmişi Orta Çağ’a kadar uzanıyor! Onlarca mühür ziyaretçilerini bekliyor

Eti Arkeoloji Müzesi, “Tarih Öncesinden Osmanlı’ya Mühür Sanatı” sergisine ev sahipliği yapıyor. Tarih öncesi dönemlere ait onlarca mührün sergilediği koleksiyon ziyaretçilerini bekliyor.

Trend

Elbise-i Osmaniye’den sonra toplanan en kapsamlı kıyafet müzesi! Ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkartıyor

Halk Bilimci ve Folklor Araştırmacısı Esat Uluumay'ın, Osmanlı İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü 3 kıtadaki topraklardan kendi çabalarıyla topladığı 18 ayrı koleksiyonda, din adamlarının kıyafetlerinden gelinliklere, dergah kültüründen kahve kültürüne, kapı tokmaklarından kişisel bakım malzemelerine kadar nadide parçalar Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi'nde sergileniyor.

Trend

Osmanlı Devleti

Osmanlı Devleti Hakkındaki Haberler Mynet'te. Osmanlı Devleti Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

''Hanım Sultanlar'' sergisi ilk kez New York’ta kapılarını açtı! “Kültürümüzü yansıtan bir çalışmayla beraberiz”

Osmanlı döneminin saray hayatını ve kadınların sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda üstlendikleri rolleri anlatan ''Hanım Sultanlar'' sergisi yurt dışında ilk kez New York'ta açıldı. Açılışa katılan Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ise Türkevi'nde bu özel sergiye ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Trend

Osmanlı dönemine ait paralar milyonlarca liraya satışta! 50 milyon fiyat biçildi

İnternette 17 binden fazla ilanda en yüksek fiyat biçilen 5'inci Mehmed dönemine ait delikli 20 para 50 milyon, 2'nci Abdülhamid dönemine ait para ise 42 milyon liradan satışa çıkarıldı. Osmanlı dönemine ait paralar, elektronik ticaret işlemlerinin yapıldığı platformda milyonlarca liraya satışa sunulurken, Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, uyarıda bulunup, "Satın almak isteyenler, konunun uzmanlarıyla görüşsün. Hukuki süreçle karşı karşıya kalabilirsiniz" dedi.

Haber

Uzmanlar Tarih ve Siyaset Arasında Ermeni Sorunu sempozyumunda konuştu

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Jeremy Salt: - "Savaşta olanlar herkesi etkiledi. Bu sadece Ermenilerin çektiği acılar değildi" - TOBB ETÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Serdar Palabıyık: - "Farklı ülkelerin Ermeni olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan parlamento kararları siyasi kararlardır, herhangi bir hukuki sonuç doğurmaz"

Yurthaber

Osmanlı saray mutfağı yemeği: Akike! Akike nasıl yapılır, malzemeleri neler?

Osmanlı saray mutfağına ait olan akikeyi, menünüze ekleyebilirsiniz. Güveçte hazırlanan bu lezzet, favori yemeğiniz olabilir. Peki akike nasıl yapılır, malzemeleri neler? Akike koyun etinden hazırlanıyor. İşte ayrıntılar...

Yemek

Leila Kenan Jour kimdir? 2. Abdülhamid’in torunu ölüm sebebi nedir?

Leila Kenan Jour yaşamını yitirdi. Sultan 2. Abdülhamid’in oğlu Şehzade Mehmed Selim Efendi'nin 4. kuşak torunu olan Jour'un vefatı sonrası Leila Kenan Jour kimdir? 2. Abdülhamid’in torunu ölüm sebebi nedir? sorularının yanıtı merak konusu oldu. Konuya ilişkin ayrıntılar haberimizde...

Haber

Osmanlı mutfağından gelen lezzet: Çeşm-i Nigar Çorbası! Çeşm-i Nigar Çorbası nasıl yapılır, malzemeleri neler?

Sofralarda farklı bir tat, alternatif arayanlar dikkat! Osmanlı mutfağının sevilen yiyeceği çeşm-i nigar çorbası tam size göre. Ramazan yaklaşırken sofranızda yer verebileceğiniz çeşm-i nigar çorbasını evde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Çeşm-i nigar çorbası baharatlı bir çorbadır.

Yemek

Osmanlı saray mutfağına ait özel lezzet: Bıldırcın Dolması! Bıldırcın dolması nasıl yapılır?

Leziz bıldırcın dolması tarifi Osmanlı'nın zengin saray mutfağına aittir. Osmanlı dönemine ait olan bıldırcın dolması yemeği günümüzde de hazırlanır, afiyetle yenir. İşte bıldırcın dolması tarifi...

Yemek

Osmanlı mutfağından bir tarif: Mutancana! Mutancana nasıl yapılır, malzemeleri neler?

Osmanlı mutfağından gelen bir lezzet olan mutancanayı evinizde deneyebilirsiniz. Tadanlara lezzet şöleni yaşatacak mutancana kuru kayısı, kuzu eti, sumak, mürdüm eriği gibi malzemelerden hazırlanıyor. İşte mutancana malzemeleri ve tarifi...

Yemek

Vasvar Antlaşması nedir? Vasvar Antlaşmasının önemi nedir? Nedenleri ve sonuçları nelerdir?

Vasvar Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu için önemi son derece mühim bir anlaşmadır. Konuya ilişkin ayrıntıları merak eden vatandaşlar Vasvar Antlaşması nedir? Vasvar Antlaşmasının önemi nedir? Nedenleri ve sonuçları nelerdir? sorularının yanıtını öğrenmek için internette araştırma yapmaya başladı. İşte ayrıntılar...

Haber

18 Mart Çanakkale Zaferi'nde ne oldu? 18 Mart Çanakkale Zaferi önemi nedir?

Büyük bir kahramanlık hikayesinin yazıldığı 18 Mart Çanakkale Zaferi yarın itibariyle kutlanacak. Tarihe altın harflerle yazılan bu zafer hakkındaki bilgiler ve 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin önemi merak ediliyor. Peki 18 Mart Çanakkale Zaferi'nde ne oldu? 18 Mart Çanakkale Zaferi önemi nedir? İşte bu önemli tarih hakkında merak edilenler!

Haber

Osmanlı tarihinin önemli ismi Talat Paşa kimdir? Talat Paşa ne zaman öldü? Talat Paşa'nın katili kim? Talat Paşa'nın mezarı nerede?

Talat Paşa, İttihat ve Terakki’nin kurucularından ve önemli bir Osmanlı devlet adamıdır. Siyasetçi ve devlet adamı Talat Paşa'nın hayatı ve kim olduğu merak ediliyor. Osmanlı Devleti için pek çok değerli ve devlet adamı vardır. Onlardan biri de Talat Paşa'dır. Berlin'deki evinin önünde kurşunlanan Talat Paşa hakkında tüm merak edilenler!

Haber

PORTRE - Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid vefatının 619'uncu yılında anılıyor

Savaşlarda çok hızlı manevralar yapabilmesi dolayısıyla "Yıldırım" lakabıyla anılan 1. Bayezid, yaptırdığı başta Ulu Cami olmak üzere medrese, imaret, han, köprü, darüşşifa gibi yapılarla Bursa'yı bugünkü formuna kavuşturan ilk adımları atarak dönemine adını yazdırdı - Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sezai Sevim: - "Bayezid, dava adamıdır, Osmanlı Devleti'ni yüceltme noktasında ileri görüşlüdür, tam bir devlet adamıdır"

Yurthaber

Osman Gazi'nin çocukları kimler? Osman Gazi'den sonra tahta kim geçti? Osman Gazi'den sonra padişah kim oldu? Osman Gazi ile Bala Hatun'un çocuğu kim?

Osman Gazi, Osmanlı beyliğini dolayısıyla Osmanlı Hanedanlığını kuran ilk padişahıdır. Bilindiği gibi ATV'de yayınlanan Kuruluş Osman dizisinde Osmanlı'nın beylikten imparatorluğa yükseliş anlatılmaktadır. Yayınlanan bölümde Osman Gazi'nin oğlu Alaeddin doğdu. Kuruluş Osman'ın en son yayınlanan bölümünü izleyen vatandaşlar, Osman Gazi'nin çocuklarını araştırmaya başladı. İşte Osman Gazi'nin çocuklarına dair detaylar!

Haber

Sultan 2. Abdülhamid kimdir, kaç yıl tahtta kalmıştır? Sultan Abdülhamid Han 104. ölüm yıl dönümünde anılıyor

Sultan Abdülhamid Han, vefatının 104. yıldönümünde gündem oldu. Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı olan Sultan Abdülhamid Han'ın hayatı, kariyeri ve kaç yıl iktidarda kaldığı gibi soruların yanıtı merak ediliyor. Peki Sultan 2. Abdülhamid kimdir, kaç yıl iktidarda kalmıştır? İşte Sultan 2. Abdülhamid'in hayatı ve gerçekleştirdiği projeler...

Haber

İngiltere'de açık artırmada satıldı! Osmanlı padişahlarına ait tablolara rekor fiyat

Osmanlı padişahlarına ait tablolar İngiltere’de bir açık artırmada satıldı. Ülkenin en büyük müzayede evlerinden biri olan Sotheby’s tarafından açık artırmaya çıkarılan Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman, Yıldırım Bayezid, 2. Bayezid, 2. Murad, 1. Mehmed ve Timur İmparatorluğu’nun kurucusu Timur’a ait 6 yağlı boya tablo, 1 milyon 346 bin sterline alıcı buldu. Tablolar, müzayede evindeki açık arttırmada en yüksek fiyata satılan eser oldu.

Haber

Osmanlı döneminde tedavi yöntemlerini anlatan Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'ne ziyaretçi akını

"Avrupa Müze Ödülü" ve "Kültür Mirasındaki En İyiler ve Mükemmellik Kulübü En İyi Sunum Ödülü" sahibi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi 2021 yılında binlerce ziyaretçi ağırladı. Koronavirüs pandemisine rağmen ziyaretçi akınına uğrayan müzeyi 2021 yılında 60 bin kişi ziyaret etti.

Trend

Osmanlı torunu Daniel Hamid Kadir Osmanoğlu Rus sevgilisiyle Avusturya’da evlendi

Osmanşı soyundan gelen ve II. Abdülhamit’in torunlarından Daniel Hamid Kadir Osmanoğlu, önceki gün Rus kız arkadaşı Daria Lyakhova ile Avusturya’nın Salzburg kentinde nikâh masasına oturdu.

Magazin

Antalyalı gençler, en iyi Osmanlı tokadı için ter döktü

Antalya’da bir spor salonunda bir araya gelen 12 genç, rakiplerine en iyi Osmanlı tokadını atmak için ter döktü.

Spor

Ayvalık'taki 7 asırlık Osmanlı camisinin restorasyonunda sona yaklaşıldı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesi Altınova Mahallesi'ndeki tarihi Kadı Camisinin restorasyonunda son rötuşlar yapılıyor.

Trend

Tekfur ne demek? Tekfur ne anlama geliyor?

Tekfur kelimesinin ne anlama geldiği merak konusu oldu. Tekfur Ermeniceden alıntı bir sözcüktür. Tekfurluk Bizans İmparatorluğu ile tamamen tarihe karıştı. Peki Tekfur ne demek? Tekfur ne anlama geliyor? İşte merak edilenler...

Haber

106 yıllık emanet! Osmanlı askeri Dönebilirsek alırım diye bırakmış, törenle teslim edildi

Birinci Dünya Savaşı sırasında Filistin'de görev yapan bir Osmanlı askerinin bez parçasına sararak bıraktığı içi para dolu emanet, Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Ahmet Rıza Demirer'e teslim edildi.

Haber

Ertuğrul Gazi'nin atası Kaya Alp'in mezarı Konya'da bulundu

Osmanlı Ocakları, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi'nin atası Kaya Alp'in mezarını Konya'nın Kulu ilçesinde buldu. Mezarın etrafına 500 adet ağaç diken Osmanlı Ocakları, mezardan aldığı bir miktar toprak Ertuğrul Gazi'nin mezarına bırakılacak.

Haber

Bizans döneminin en ünlü kahiniydi! İşte Laonikos Halkokondilis'in Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti ile ilgili kehanetleri

Bizanslı Tarihçi Laonikos Halkokondilis, kehanetleriyle bilinen bir isim. Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti ile ilgili de çok ilginç kehanetleri bulunan Halkokondilis’in söylediklerine çok şaşıracaksınız.

Haber

Bursa’nın yüzlerce yıllık tarifi! Havalar soğudu, Osmanlı çayına talep arttı

Bursa’da yüzlerce yıllık tarifle yapılan Osmanlı çayı, havaların soğumasıyla birlikte büyük talep görmeye başladı.

Yemek

Osmanlı çileği, coğrafi işaret tescil belgesi aldı! Rengi ve aromasıyla mest etti

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliğe sahip Osmanlı çileğinin coğrafi işaret tescil belgesinin alındığı bildirildi.

Yemek

Osmanlı İmparatorluğu’nda insanların ağaca asılarak öldürülmesine neden olan olay: Çınar Vakası

Çınar Vakası, başka bir ifade ile Vak’a-i Vakvakiye 17. yüzyılın en garip olaylarından biri olarak tarihe geçti. İsyanın başlangıcı ve nedenleri tarihsel olarak kesin bilinmemekle beraber ayaklanmanın sonuçları herkesi şaşırtmayı başardı. İşte tarihin en gizemli olaylarından biri Çınar Vakası...

Trend

Leblebi helvası nasıl yapılır? İşte MasterChef Türkiye leblebi helvası tarifi ve malzemeleri....

Osmanlı saray mutfağı geniş yemek yelpaze ve benzersiz tatlarıyla damaklarda şölen oluşturmaya devam ediyor. Farklı kültürleri bir arada bulunduran Osmanlı Dönemi'ndeki çeşitlilik mutfağımıza da yansımış ve ortaya şahane lezzetler çıkmış. Bize miras kalan bu yemeklerin dünya mutfağında da çok özel yeri vardır.

Yemek

Püf noktası buymuş! Saray mutfağının vazgeçilmez lezzeti: Hünkar Beğendi tarifi

Türk yemek kültüründe Osmanlı saray mutfağının etkileri her daim kendisini gösterir. Özellikle saray mutfağından gelen et yemekleri 7’de 70’e herkesin damağına hitap eder. Patlıcan ve etin benzersiz buluşmasından ortaya çıkan hünkar beğendi tarifini bir kez de bu püf noktası ile denemeye ne dersiniz?

Yemek

İşte Kanuni Sultan Süleyman'ın 16. yüzyıldan günümüze ulaşan kaftanı! Dijital doku analizi ile hazırlanıyor

Kanuni Sultan Süleyman'ın kaftanı Topkapı Sarayı Milli Saraylar Tekstil Konservasyon ve Restorasyon Atölyesi'nde restore ediliyor. Dijital doku analizi ile restorasyonunun gerçekleştirilmesi planlanan kaftan üzerinde yapılan çalışmaların 4 ay süreceği öğrenildi. Padişah elbiseleri koleksiyonu için sürdürülen restorasyon çalışmalarında Kanuni Sultan Süleyman'ın kaftanı dışında 3. Ahmet'in samur kürkü, 16. yüzyıldan kalan tören kaftanı da bulunuyor.

Haber

Kökeni efsaneye kadar uzanıyor! İtalya’da 300 yıllık bir Türk festivali: Festa Di Turchia

İtalya’da her yıl ‘Festa Di Turchia’ ya da ‘Le Festa Della Turchia’ adıyla bilinen bir festival düzenleniyor. Türk bölgesinde yapılan bu festivalin kökenleri ise bir efsaneye kadar uzanıyor. Sizler için İtalya’daki Türk festivalinin detaylarını araştırdık.

Trend

Ağrı’da Osmanlı mimarisi dokunuşu! Yıllara meydan okuyan İshak Paşa Sarayı, görüntüsüyle büyülüyor

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan ve Osmanlı Devleti'nin doğudaki en önemli eserleri arasında yer alan İshak Paşa Sarayı, eşsiz mimari yapısıyla yıllara meydan okuyor.

Trend

‘Nerede o eski bayramlar’ diyenler! İşte Osmanlı’da uygulanan bayram gelenekleri

Kurban Bayramı’nın gelmesiyle birlikte bayram coşkusu yerleşmeye başladı. Uzun bayramı fırsat bilenler ise kendilerine bir tatil programı hazırladı. ‘Nerede o eski bayramlar’ dedirten gelenekler unutulmaya yüz tutsa da sizler için Osmanlı’da bayramın nasıl yaşandığını anlattık.

Trend

Tarihsel araştırma! Osmanlı padişahı 3. Murat’ın 100’den fazla çocuğu olduğu doğru mu?

Osmanlı tarihi birçok ilginç olaya sahne olan oldukça geniş ve köklü bir geçmiştir. Tarih kitaplarında genellikle Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim şekli, işleyişi ve savaşları anlatılır. Muhteşem Yüzyıl, Bir Zamanlar Osmanlı, Fatih gibi diziler Osmanlı dönemine farklı bir pencereden ışık tutmuştur.

Trend

İstanbul’da adeta küçük kıyamet yaşattı! 40 gün süren deprem tarihe altın harflerle kazındı

Tarihler 22 Ağustos 1509’u gösterdiğinde o dönemde Osmanlı Devleti’nin egemenliğinde olan İstanbul en zor günlerini yaşadı. Bu tarihten itibaren 40 gün süren depremler İstanbul nüfusunun büyük ölçüde yok olmasına neden oldu. Sizler için tarihin tozlu sayfalarına karışan bu esrarengiz olayı araştırdık.

Trend

Kabotaj Bayramı neden kutlanır? Kabotaj Bayramı ile ilgili sözler ve mesajlar

Bugün 1 Temmuz Kabotaj Bayramı. "Kabotaj Bayramı neden kutlanır?" sorusunun yanıtı araştırılıyor. Kabotaj bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda ayrıcalık tanımasıdır. Bu ayrıcalıktan sadece vatandaşların yararlanması milli ekonomiye katkı sağlar. Devletler yabancı bandıralı gemilere bu nedenle kabotaj yasağı koymuştur. İşte Kabotaj Bayramı ile ilgili sözler ve mesajlar...

Haber

Herkes ‘Manukyan’ zannediyordu! Osmanlı döneminde ilk genelev patroniçesi: Langa Fatma

Dünyanın pek çok bölgesinde genelevler yaygın bir şekilde hizmet veriyor. Üstelik bu tanım günümüzde dahi hala yaygın bir şekilde kullanılıyor. Tarihin ilk genelev patroniçesi Manukyan sanılıyordu ancak genelevlerin Osmanlı dönemine kadar uzandığı ortaya çıktı. Osmanlı Devleti’nin ilk genelev patroniçesi Langa Fatma’nın hayatını sizler için araştırdık.

Trend

160 yaşına kadar yaşadı! Dünyanın en uzun yaşayan insanları listesine giren Türk: Zaro Ağa

Dünyanın en uzun yaşayan insanlarından biri olarak kabul edilen Zaro Ağa, hayatıyla tarih kitaplarının kahramanlarından oldu. 1770’li yıllarda (bazı kaynaklara göre 1774, bazılarına göre ise 1777’de) Bitlis Mutki Meydan Köyü’nde dünyaya geldi. 29 Haziran 1934 yılında ise İstanbul’da vefat etti. Zaro Ağa 150 yıldan fazla (hatta 160 yıl) yaşamıştır.

Trend

Hacı Bektaş Veli kimdir ve nerede doğdu? İşte Hacı Bektaş Veli'nin hayatı...

Hacı Bektaş Veli'nin hayatı ve eserlerine ilişkin araştırma yapılmaya başlandı. Hacı Bektaş Veli düşünce yapısı ile ve eserleriyle tanınmıştır. Gerçek ismi Seyyid Muhammed bin İbrahim Ata'dır. Peki Hacı Bektaş Veli kimdir ve nerede doğdu? İşte Hacı Bektaş Veli'nin hayatı...

Haber

Osman Gazi'nin oğlu Orhan Gazi kimdir? Orhan Gazi'nin annesi kimdir? Osman Gazi'nin kaç çocuğu vardır?

ATV ekranlarında yayınlanan, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunu anlatan dizi Kuruluş Osman ile Orhan Gazi'nin hayatı araştırılmaya başlandı. Seyirciler "Osman Gazi'nin oğlu Orhan Gazi kimdir?" , "Orhan Gazi'nin annesi kimdir?" , "Osman Gazi'nin kaç çocuğu vardır?" sorularının yanıtını araştırmaya başladı. İşte ayrıntılar...

Haber

Alt yapı çalışmaları sırasında izine daha önce rastlanmayan 300 yıllık bedesten bulundu

İzmir’in Konak ilçesinde belediyenin altyapı çalışması sırasında Osmanlı dönemine ait olduğu düşünülen 300 yıllık bedesten kalıntısı ortaya çıktı. 1922 yılında meydana gelen İzmir yangınının izlerini de taşıyan bedesten kalıntısının bulunması nedeniyle altyapı çalışmalarına ara verildi.

Trend

Doğanın kalbine yolculuk! Osmanlı dokusunu yansıtan ‘Çifte Köprüler’ ziyaretçilerini bekliyor

Artvin’in Arhavi ilçesinde birbirini tanımlayan ve tam daire özelliği taşıyan tarihi "Çifte Köprüler", ziyaretçilerini bekliyor. Köprüler, Osmanlı mimarisi taş işçiliğini yansıtan görüntüsüyle ilgi görüyor.

Trend

'Bozkır Arslanı Celaleddin' dizisi ile gündeme gelen Harezmşahlar’ın son hükümdarı: Celaleddin Harezmşah

ATV’nin sevilen dizisi Kuruluş Osman’ın ardından yeni bir tarihi dizi daha izleyicileriyle buluştu. ATV ekranlarına gelen 'Bozkır Arslanı Celaleddin' dizisi, Harezmşahların son hükümdarı Celaleddin Harezmşah’ın hayatını konu alıyor. Peki Celaleddin Harezmşah’ın gerçek hayat hikayesi nedir?

Trend

‘Osmanlı saray mutfağı’ denildiğinde akan sular duruyor! Osmanlı Devleti’nde yemek kültürü nasıldı?

Osmanlı Devleti’nde yemek kültürü oldukça gelişmişti. Hatta Osmanlı döneminden günümüze kimi yemekler ulaşmayı başardı. Yapılan kimi yemekler birebir Türkçe ismiyle Yunan ve Bulgar kültüründe yerini aldı. Sizler için Osmanlı Devleti’nde etkili olan yemek kültürünü araştırdık.

Yemek

Geçmişe yolculuk! İmparatorluklar şehri İzmit’i tarihi çizimlerle yeniden canlandırdı

Üniversite yıllarındaki hobisini tarihi çizimlere dönüştüren Tarih Bilimci Onur Şahna, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ev sahipliği yapan İzmit’e renkleriyle adeta nefes oldu. Tamamen gerçeği yansıtan çizimler arasında, 4. Murat’ın yaptırdığı Saray-ı Hümayun dan başka hiçbir yerde olmayan görseli yer alıyor.

Trend

Sivas’ta bin yıllık Osmanlı geleneğini tek başına sürdüren Abdurrahman Çiftçi, yurt dışına ürünlerini gönderiyor

Sivas’ta mesleğinin son temsilcisi olan ve özenle hazırladığı yastık ile minderleri yurt dışına gönderen Abdurrahman Çiftçi, Osmanlı geleneğini tek başına sürdürüyor. Yaklaşık 55 yıldır mesleğini devam ettiren Çiftçi, çırak bulamamaktan şikayet ediyor ancak hasır yastık ve minderleri yurt içi ve yurt dışından birçok yere gönderiyor.

Trend

Jack Sparrow karakterine ilham kaynağı olan İngiliz korsan Jack Ward’ın gerçek hikayesi sizleri şaşırtacak

Sinema sektörünün sevilen yapımları arasında yer alan Karayip Korsanları’nın nasıl ortaya çıktığını hiç düşündünüz mü? Karayip Korsanları serisinin sevilen karakteri Jack Sparrow'un oluşturulmasına ilham kaynağı olan İngiliz korsan Jack Ward'un gerçek hikayesini araştırdık.

Trend

Osmanlı Bir İmparatorluğun Yükselişi nerede çekildi? Osmanlı Bir İmparatorluğun Yükselişi konusu ne, oyuncuları kimler?

Televizyonda bu akşam ilk defa yayınlanacak olan Osmanlı Bir İmparatorluğun Yükselişi konusu ve oyuncuları araştırılmaya başlandı. Osman Devleti’nin yükseliş dönemini konu alan dizi Netflix’ten sonra ilk kez Kanal D vasıtasıyla televizyon ekranlarında yayınlanacak. İzleyiciler Osmanlı Bir İmparatorluğun Yükselişi konusu nedir sorusunu merak ediyor. Peki Osmanlı Bir İmparatorluğun Yükselişi nerede çekildi? Osmanlı Bir İmparatorluğun Yükselişi konusu ne, oyuncuları kimler? İşte yanıtı...

Magazin

İstanbul'un fethi ile ilgili duygu dolu mesajlar! İşte İstanbul'un fethinin önemi...

İstanbul’un fethinin 568. Yılı sebebi ile birçok kişi fetih ile ilgili araştırmalar yapıyor. Pandemi sebebiyle etkinliklerin düzenlenemediği 2021 yılında, kuşatma sözler ve mesajlarla kutlanıyor. Sadece Türkiye’nin değil tüm dünyada önemli bir yere sahip olan İstanbul’un fethi olayı, çağ açıp çağ kapatan olaylar arasında yer alır.

Haber

Malhun Hatun nasıl öldü? Kaç çocuğu var? İşte Osman Gazi'nin eşinin tarihteki önemi...

Son dönemde popüler olan tarih dizileri ile Osman Gazi'nin eşi Malhun Hatun'un hayatı ve ölümü araştırılmaya başlandı. Malhun Hatun nasıl öldü? Kaç çocuğu var? İşte Osman Gazi'nin eşinin tarihteki önemi...

Magazin

Üzüm tarihine yolculuk! Geçmişi 4 bin 500 yıl öncesine dayanıyor

Manisa Ticaret Borsası’nın çalışmalarıyla 18 Şubat 2019 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde Coğrafi İşaret Tescili alınan "Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü”nün, Manisa menşeli olarak Avrupa Birliği’nde de tescil edilmesi için yürütülen çalışmalar kapsamında, Sultani çekirdeksiz üzümün Manisa’daki tarihi geçmişi araştırılıyor.

Yemek

Sokullu Mehmet Paşa döneminde yapılan 5 asırlık tarihi bedesten Kent Müzesi olarak hizmet verecek

Niğde'de, Sokullu Mehmet Paşa tarafından 16. yüzyılda yaptırılan tarihi bedesten, Kent Müzesi'ne dönüştürülüyor.

Trend

Sadece Hürrem Sultan’ı biliyorsunuz! Şekerpare Hatun ve İbrahim Sultan’ın bir garip aşk hikayesi

Uyguladığı ve aldığı kararlarla ‘Deli’ lakabıyla anılan Osmanlı döneminin en ünlü padişahlarından İbrahim’in aşk hayatı aslında Kanuni Sultan Süleyman’ı geçti. Tarih sayfalarında kendine geniş yer bulamamış bu hikayeyi sizler için araştırdık.

Trend

Büyük dedesinden miras kaldı: 70 milyon liraya satıyor!

Küçükçekmece’de 19. yüzyılda 2. Abdülhamid döneminde Fransızlar tarafından yapılan Osmanlı’nın ilk kibrit fabrikası hisse sahibi aileler tarafından 70 milyon liraya satışa çıkarıldı. Fabrikanın mirasçılarından Akalın "Büyük dedem ortağıyla fabrikayı lastik çizme üretmek amacıyla almış. Birinci Dünya Savaşı çıkınca hayalini gerçekleştirememiş" dedi.

Finans

Osmanlı’nın tarihi dokusunu günümüze ulaştıran Safranbolu bayramda sessizliğe büründü

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve "en iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Türkiye’deki korunması gereken yaklaşık 50 bin kültür ve tabiat varlığının bin 125’ini barındıran Safranbolu ilçesi, tam kapanmada Ramazan Bayramı’nı kuş cıvıltıları ile geçiriyor.

Trend

Osmanlı padişahlarının portreleri olan tespihlere yurt dışından sipariş yağdı

İzmir’de yaşayan minyatür sanatçısı Arya Kamalı, tespih tanelerine sanatını işliyor. Her bir tespih habbesine Osmanlı padişahlarının portrelerini ve tuğralarını işleyen Kamalı’nın çalışmaları yoğun ilgi görüyor. Kamalı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Tani’ye hediye olarak gönderilen tespihleri de işlediğini belirtti.

Trend

‘Nerede kaldı o eski bayramlar’ dedirtecek Osmanlı Devleti’nde uygulanan bayram gelenekleri

11 ayın sultanı olarak isimlendirilen Ramazan ayının bitimiyle birlikte bayram coşkusu yerleşmeye başladı. Koronavirüs pandemisi kapsamında kısıtlamalarla geçecek olan 2021 yılı Ramazan Bayramı’nın gelenekleri evlerde yaşatılacak. Ramazan bayramı önceden nasıl kutlanıyordu? Kültür ve geleneklerimizin çoğunun dayandığı Osmanlı dönemindeki bayram gelenekleri nelerdi?

Trend

Türkiye’ye sinemayı getiren Sigmund Weinberg’in ilginç hikayesi şaşırttı

Pandeminin tüm dünyada etkili olmadığı yıllarda hafta sonu sinemaya gitmek ve vizyona giren filmleri takip etmek ailece yapılan eğlencelerin başında geliyordu. Özellikle birbirlerini tanıma yoluna giren çiftler mutlaka ilk randevularının birini sinema salonunda yapıyordu. Peki sinema kültürünün ülkemize nasıl geldiğini hiç düşündünüz mü?

Trend

Edirne’nin tescilli tatlılarına talep arttı! Türkiye’nin her yerinden sipariş yağdı

Edirne'ye Osmanlı saray mutfağından miras kalan coğrafi işaret almış tescilli lezzetler badem ezmesi ve deva-i misk helvasına ramazan ayında talep arttı.

Yemek

Binanın altından geçiyor! Ramazan ayında gelen yanından ayrılmak istemiyor

Osmanlı İmparatorluğu'nun 17. Padişahı dördüncü Murad tarafından yaptırılan Zey Camii'nin altından su akıyor. 380 yıldır dehlizden akmaya devam eden su özellikle Ramazan aylarında pek çok kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Haber

500 yıllık caminin boya ve çimentoyla kapatılan süslemeleri gün yüzüne çıktı

Antalya Kaleiçi girişindeki Osmanlı eseri Tekeli Mehmet Paşa Camisi'nin, önceki 6 onarımda boya ve çimento sıvayla kapatılmış tarihi süslemeler, altın varaklar ve çinileri, raspa tekniğiyle yeniden gün yüzüne çıkarıldı.

Trend

Osmanlı döneminde uygulanan korkunç işkence yöntemleri

Osmanlı Devleti, tarih boyunca en uzun yaşayan ve sınırlarını genişlemeyi başaran bir imparatorluk olarak bilinir. Katı kurallar çerçevesinde yönetilen Osmanlı Devleti’nde kimi zaman padişah soyundan gelenlerin dahi cezalandırıldığı görülür. Osmanlı döneminde en yaygın cezalardan biri idamdır. Ancak idamın dışında birçok işkence yöntemi de cezalandırmak için kullanıldı.

Trend

Ömer Faruk İspir kimdir, eserleri neler? İşte Ömer Faruk İspir biyografisi...

Çocuk, gençlik, çocuk öykü, roman ve Osmanlı Tarihi gibi konularda pek çok farklı kitap yayınlamış olan ve televizyonlarda farklı sohbet programlarına katılan Ömer Faruk İspir'in hayatı vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Peki Ömer Faruk İspir kimdir, eserleri neler ve kaç yaşında? İşte Ömer Faruk İspir biyografisi...

Haber

Ramazan’da fışfış tatlısına olan ilgi arttı

Ramazan ayında iftar sofralarında tatlılar eksik olmuyor. Malatya yöresine ait olan fışfış tatlısı da ilgiden nasibini aldı. Ramazan ayında sofralarda sıklıkla tercih edilen tatlılar arasında yer alıyor.

Yemek

Osmanlı Devleti’nde en çok çocuğu olan padişahlar

Osmanlı Devleti, tarihin en büyük imparatorluklarından biri olarak kabul edilir. Yönetim şekli ve organizasyonları açısından oldukça kapsamlı olan Osmanlı Devleti 1299-1922 yılları arasında 623 yıl hüküm sürdü. Bu süre boyunca tam 36 padişah tahta çıkmıştır. Sizler için bu padişahlar hakkında hiç bilmediğiniz bir detayı araştırdık.

Trend

Antalya'da bulundu! Bilim dünyasını heyecanlandıran gelişme

Antalya'nın Kaş ilçesinde bulunan Patara Antik Kenti'ndeki telsiz telgraf istasyonunda yapılan kazılarda bulunanlar, bilim dünyasını heyecanlandırdı.

Haber

Osmanlı döneminde belge niteliği taşıyordu! Mezar taşları artık konuşmuyor

Geçmişte belli bir kimlik ve anlam taşıyan mezar taşları üzerindeki kitabelerle ölen kişi hakkında bilgi veriyordu. Ancak günümüzde bu anlam ve kimliğini kaybettiğini dile getiren Ebubekir Aytekin, mezar taşlarının günümüzde tek tip olmasından dolayı Osmanlı dönemindeki özelliğini yitirdiğini söyledi.

Haber

İstanbul’un 600 yıllık köyü havadan görüntülendi! Tarihi dokusu görenleri hayran bıraktı

İstanbul’un en eski köylerinden olan 2’nci Beyazıt zamanında Horasan Türkleri tarafından Halife köy adı ile kurulan ve Cumhuriyet döneminde Kalfa köy ismini alan mahalle, drone ile görüntülendi. 600 yıllık olduğu tahmin edilen köyde önemli tarihi eserler de yer alıyor.

Trend

Mimar Sinan’ın hayatı, üç senelik çalışmanın ardından “Mimarların Piri” isimli filme konu oluyor

Mimar Sinan’ın hayatını anlatan “Tezkiretü’l-Bünyan” adlı eserden yola çıkarak, yönetmen Mesut Gengeç "Mimarların Piri Sinan” adlı dokümanter filmi çekti. Gengeç “Mimar Sinan’ı anlarsak şehirleşmeyi daha iyi başarırız” dedi.

Trend

Tuhaf lakaplarıyla tarihe adını yazdıran Osmanlı paşaları!

Osmanlı Devleti tarih sahnesinde en etkili olan imparatorluklardan biri olarak biliniyor. Hüküm sürdüğü 623 yıl boyunca Osmanlı 36 farklı padişah tarafından yönetildi. Saltanat sistemiyle babadan oğula geçen yönetim kanalında padişahın en önemli silahları paşalardı. O dönemde henüz soyadı kullanılmadığı için paşaların ayırt edilmesi ve tanınması adına lakaplar kullanılıyordu. Bu lakapların bazıları ise oldukça tuhaftı.

Trend

‘Nerede kaldı o eski Ramazanlar’ dedirtecek Osmanlı Devleti’nde uygulanan 8 Ramazan geleneği!

11 ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayının başlangıcına sayılı saatler kaldı. Modern dünya düzeni içerisinde Ramazan gelenekleri zaman içerisinde kayboldu ya da değişikliğe uğradı. Büyüklerinizden ‘Nerede kaldı o eski Ramazanlar’ sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Sizleri bu sorunun cevabını olacak kadar eski zamanlara götürüyoruz.

Trend

Geçmişte bakıcısı bile vardı! Osmanlı mirası 300 yıllık çeşme kaldırım altında kaldı

İstabul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin bahçesinde bulunan Osmanlı mirası 300 yıllık çeşmenin büyük bölümü kaldırım altında kaldı. Kitabesi de kayıp olan çeşmenin yeniden ihya edilebileceğini söyleyen tarihçi Süleyman Faruk Göncüoğlu, "İstanbul, çeşme medeniyetine ev sahipliği yapan tek şehir. Sivil toplum kuruluşları organize olarak eski vakıfları canlandırmalı" dedi.

Haber

Osmanlı Devleti’nde çeşitli dönemlerde uygulanmış birbirinden ilginç yasaklar!

Osmanlı Devleti tarihin sahnesinde en etkili olan imparatorluklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Hüküm sürdüğü 623 yıl boyunca Osmanlı 36 farklı padişah tarafından yönetildi. Temelde yönetim anlamında aldıkları eğitimler aynı olsa da Osmanlı Devleti her padişahın döneminde farklı bir yasakla gündeme geldi.

Trend

Aşçıların kepçeleriyle seyrini değiştirdiği savaş: Haçova Meydan Savaşı

Tarih boyunca yüzlerce savaş yapılmıştır. Devletlerin sınırlarını korumak ya da genişletmek için yaptığı bu savaşlardan en ilginç olanı ise Haçova Meydan Muhaberesi olarak tarihe geçmiştir. Çünkü bu savaşta aşçılar büyük rol oynamıştır. Aşçılar savaşın akıbetini değiştirerek Osmanlı Devleti’nin zaferinin baş mimarı olmayı başarmıştır.

Trend

Cezayir Fransa'nın kaçırdığı Osmanlı arşivlerini iade etmesini istedi

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Fransa'ya sömürge döneminde (1830-1962) ülkeden kaçırılan Osmanlı arşivini iade etme çağrısı yaptı.

Haber

Osmanlı Devleti'nin en eskisi! 700 yıllık Mihalgazi'nin kılıcı tarihe meydan okuyor

Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı’nda sergilenen 700 yıllık Mihalgazi’ye ait kılıç Osmanlı Devleti'ne ait en eski eser olarak kayıt altına alındı. Dövme demirden yapılan yaklaşık 1 kilo 100 gram ağırlığındaki kılıç hakkında bilgi veren Müze Müdürü Albay Ömer Faruk Arslan, 'Bizim için bu kılıç Osmanlı tarihi açısından çok önem arz etmektedir' dedi.

Haber

Süveyş Kanalı nerede? Süveyş Kanalı uzunluğu nedir? Süveyş Kanalı ne zaman açıldı?

Süveyş Kanalı, Akdeniz’i Kızıldeniz’e birbirine bağlayan kanala verilen isimdir. Süveyş Kanalı’na sürüklenerek karaya oturan Evergreen konteyner gemisi kanalda sıkışarak deniz trafiğini durdurdu. Süveyş Kanalı’nı kapatan 200 bin ton ağırlığındaki Evergreen gemisi sebebiyle kanaldaki trafiğin geçici olarak askıya alınmasına karar verildi?

Haber

Tesadüfen bulundu! Osmanlı Padişahı 2. Mahmud'un fermanı restore ediliyor

Gaziantep'teki Zeugma Mozaik Müzesi'ndeki kütüphanede tasnif yapıldığı esnada 2. Mahmud'a ait olduğu belirlenen ferman bulundu. Osmanlı İmparatorluğu’nun 30'uncu padişahı olan 2. Mahmud'un fermanı, uzman ekipler tarafından restore ediliyor. Konservasyonuna da başlanan fermanın deformasyonunu gidermek için mikroskopla çalışılıyor.

Haber

Rum Kesimi’nde camiye ‘haç’ resmi çizip, ‘Türklere ölüm’ tehditleri yazıldı

Yunanistan'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndan 25 Mart 1821'de bağımsızlığını ilan etmesiyle kutlanan Ulusal Bağımsızlık Bayramı’nın 200’üncü yıl dönümü nedeniyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Limasol kentinde sokağa dökülen aşırı sağcı bir grup, Piskobu Camisi’ne sprey boyalarla haç resmi çizip, ‘Türklere ölüm’ yazısı yazdı.

Haber

Tarihin tozlu sayfalarına gömülen olayları gün yüzüne çıkartıyoruz! 22 Mart tarihte bugün neler oldu?

Tarihin sır dolu perdesini sizler için bir kez daha aralıyoruz. Mart ayı içerisinde tarihte gizemli bir yolculuğa çıkıyoruz. Geçtiğimiz 22 Mart’ta tarihte neler yaşandı sizler için derledik. Dünya tarihine damga vuran 22 Mart olayları...

Trend

Osmanlı zamanından kalan 300 yıllık bayrağa gözleri gibi bakıyorlar

Bursa’da köylüler dedelerinden kalan 300 yıllık bayrağa gözleri gibi bakıyor.

Haber

Tarihin tozlu sayfalarına gömülen olayları gün yüzüne çıkartıyoruz! 15 Mart tarihte bugün neler oldu?

Tarihin sır dolu perdesini sizler için bir kez daha aralıyoruz. Yeni ayın ikinci haftasında tarihte gizemli bir yolculuğa çıkıyoruz. Geçtiğimiz 15 Mart’ta tarihte neler yaşandı sizler için derledik. Dünya tarihine damga vuran 15 Mart olayları...

Trend

Osmanlı’nın her 33 yılda bir o yılı hiç yaşanmamış sayılması: Sıvış yılı

Tarih kitaplarında Osmanlı Devleti’nin gizemli dünyasına giriş yapılır. Osmanlı İmparatorluğu tarihin en büyük devletlerinden biri olarak karşımıza çıkar. Yönetim şekli ve organizasyonları açısından oldukça kapsamlı olan Osmanlı Devleti’ne dair daha önce hiç fark etmediğiniz bir gizemi açıklıyoruz. Osmanlı İmpatorluğu’da kullanılan takvimde her 33 yılda 1 sene atlanarak ilerliyordu.

Trend

Mal Hatun kimdir? İşte gerçekte hayat hikâyesi…

Osmanlı Devleti'nin kurucusu ve Ertuğrul Gazi'nin oğlu olan Osman Bey'in karısı Mal Hatun, aynı zamanda Orhan Bey'in de annesidir. Çok iyi ok ve kılıç kullanan Mal Hatun ile Osman Gazi, büyük bir aşk ile evlenmiş ve arka arkaya vefat etmişlerdir. Mal Hatun, isim benzerliği sebebi ile Şeyh Edebali'nin kızı Bala Hatun ile sık sık karıştırılmaktadır.

Magazin

700 yıllık kale Üçüncüoğlu ailesine miras kaldı

Osmanlı döneminde Trabzon Valiliği yapan Üçüncüzade Ömer Paşa’dan kalan kalenin varislerinden biri Balıkesir'de yaşayan Şefika Seray Üçüncü oldu. Yıllarca süren davanın sonuçlanması ile kalenin Üçüncüoğlu sülalesine ait olduğunun tescillenmesinden duyduğu mutluluğu dile getiren Şefika Seray Üçüncü, kaleyi nasıl değerlendireceklerini anlattı.

Haber

Osmanlı saray mutfağına damga vuran yemekler! Osmanlı padişahlarının en sevdiği yemeklerin ne olduğunu hiç düşündünüz mü?

Osmanlı Devleti ve padişahları tarihin yönünü değiştirmeyi başaran önemli figürler olarak karşımıza çıkar. Osmanlı tarihiyle ilgili pek çok dizi ve film çekilmiştir. Muhteşem Yüzyıl, Diriliş Ertuğrul ve Kuruluş Osman gibi diziler yalnızca ülkemizde değil uluslararası arenada da seyircisiyle buluşmuştur. Peki Osmanlı dönemine yön veren padişahların özel hayatına dair ne kadar bilgiye sahipsiniz? Osmanlı padişahlarının favori yemeklerinin ne olduğunu hiç merak ettiniz mi? İşte detaylar....

Trend

Ateş pahası deyiminin anlamı nedir? Ateş pahası deyiminin hikayesi!

Günlük hayatınızda sık kullandığınız deyim ve atasözlerinin büyük bir çoğunluğunun anlamını biliyorsunuzdur. Peki bu sözlerin kaynağını hiç merak ettiniz mi? İlkokul döneminizde deyim ve atasözleriyle ilgili anlatılan pek çok eğlenceli hikayeye kulak misafiri olmuşsunuzdur. Zengin kültürümüz bu özlü sözlerin kulaktan kulağa, nesilden nesle aktarılmasını sağlamıştır. Peki ya hikayeleri nelerdir?

Trend