Genellikle sadece yorgunlukla kendini belli eden D vitamini eksikliği kadınlar adına sessiz bir salgın gibi. Kemik sağlığı için çok önemli olan bu eksiklik ayrıca osteoporoza ve kırıklara da yol açabiliyor. Depresyon ve ruh halinde değişime kadar gidebilen D vitamini eksikliğine dair uzman isim uyarılarda bulundu. İşte detaylar...
Yaş ilerledikçe ortaya çıkabilen hastalıklardan biri olan kemik erimesi sessiz ilerleyerek tehlike oluşturuyor. Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Erdem Sultanoğlu, osteoporozun önlenmesi, teşhisi ve tedavisi konusunda farkındalık oluşturmak için ‘'20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü'' dolayısıyla bilgilendirmede bulundu.
Yaşın ilerlemesiyle birlikte bazı sağlık sorunları yaşanabilir. Kemik erimesi de yaşın ilerlemesiyle görülebilen kemiklerin zamanla zayıflaması ve kırılgan hâle gelmesiyle oluşan rahatsızlıktır. Sağlıklı beslenme ve doğru bir yaşam tarzı benimsenerek kemik erimesi riski azaltılabilir. Peki, kemik erimesine ne iyi gelir? Kemik erimesi neden kaynaklanır? Kemik erimesini durdurmak için ne yapmalı?
Kemik sağlığı insan vücudu için son derece önemlidir çünkü kemikler, vücudun iskelet sistemi ve organları destekleyen yapı taşlarıdır. Sağlıklı kemikler, günlük aktivitelerimizi yerine getirebilmemiz için gereklidir ve aynı zamanda minerallerin depolandığı ve kan hücrelerinin üretildiği bir ortam sağlarlar. Ancak, yaşam tarzı ve çevresel faktörler, kemik sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Peki, kemik erimesi neden olur ve belirtileri nelerdir?
Kemik erimesinin kişinin yaşam kalitesini bozan, insan sağlığını tehdit eden bir hastalık olduğunu söyleyen Doç. Dr. Mehtap Bozkurt, "Kemik erimesi sinsi bir hastalıktır ve erken dönemde hiçbir klinik bulgu vermez. Genellikle kazalara bağlı küçük travmalar sonrası kırıkların oluşması ile kendini gösterir" dedi. Bozkurt, kemik erimesi vakalarında en sık menopoz sonrası kadınlarda görülen "postmenopozal tipiyle" karşılaştıkları belirtti.
Kış aylarında yetersiz güneş ışıkları ve soğuk havalar nedeniyle birçok hastalık risklerinde artış görülüyor. D vitamini eksikliğinin kış ayının en büyük problemlerinden olduğu biliniyor. Uzmanlar D vitamini eksikliğine müdahale edilmemesinin ciddi sakatlıklara neden olabileceğini açıklıyor. D vitamini eksikliği belirtilerine dikkat etmek ve bu eksikliği gidermek için doktora başvurmak gerekiyor.
Kemik sağlığını korumak ve kemik erimesine engel olmak için bazı önlemler alabilirsiniz. Çeşitli sebepler sonucu ortaya çıkan kemik erimesi, özellikle belirli bir yaştan sonra hızla kendini belli etmeye başlayabilir. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesi bazı kişilerde erken yaşlarda da ortaya çıkabilir. Kemik erimesini engellemek ve ortadan kaldırmak için beslenmeye dikkat etmek gerekir. Peki, gençlerde ve yaşlılarda kemik erimesine ne iyi gelir?
Kahvaltıda tüketilen yiyecekler sağlığımız için büyük önem taşıyor. Uzmanlar kahvaltıda tüketilen yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini savunuyor. Sağlıklı beslenme hakkında ilgi çekici açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Canan Karatay her sabah tüketmeniz gereken ve tehlikeli hastalıkları önlemede başarılı sonuçlar sağlayan o gıdayı açıkladı.
Yaş aldıkça maalesef kemikleri güçlü tutmak için fazladan özen göstermemiz gerekiyor. Kırılan kemik aylarca acı çekmenize ve kırılan kemiğe göre alçıda kalmasına neden olarak hareket konusunda kısıtlaması yaşanır. Bazı yiyecekler kemikleri zayıflatarak çok kolay kırılmasına neden olur.
Kemikleri zayıflatarak kırılma olasılığının artmasına neden olan hastalık osteoporoz, her yıl milyonlarca kişiyi olumsuz etkiliyor. Milyonlarca insan doktor kontrollerini zamanında yaptırmadığı için kemik yoğunluğunun nasıl olduğunun farkında değil. Osteoporoz riski yüzünden her iki kadından ve her dört erkekten birinin yaşamları boyunca en az bir kere kemik kırılması yaşayacak. Bu oran, kadınlar için kalp krizi, felç ve meme kanseri riskinin toplamından daha yüksektir.
Haşlanmış yumurta kahvaltılarda en doyurucu besinler arasında bulunuyor. Sık sık haşlanan yumurta suyunu lavaboya döküyorsanız büyük yanlış yapıyorsunuz. Bu suyun içerisinde oldukça yüksek miktarda kalsiyum bulunuyor. Haşlanmış yumurta suyu çok farklı alanlarda etkili sonuçlar sağlayabiliyor.
Yapılan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre bilim insanları kemik erimesini (osteoporozu) önlemesi için her gün Jarlsberg peyniri tüketilmesi gerektiğini belirtti. Büyük gözeneklere sahip, hafif sert olan Jarlsberg peyniri Norveç’te üretiliyor ancak İsviçre tipi bir peynir olarak sınıflandırılıyor. K2 vitamini açısından çok zengin olan Jarlsberg peyniri, kemik sağlığını iyileştiriyor.
Yumurta sağlıklı beslenme denilince akla gelen ilk besinler arasında yer alıyor. Yumurtanın faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar her gün yumurta yenilmesini öneriyor. Yumurtaları haşlarken haşlama suyunu çöpe atıyorsanız yanlış yapıyorsunuz! Yumurtanın suyunun faydalarını öğrenince bir daha yapmayacaksınız.
Kadınların bazı hastalıklara yakalanma riski erkeklere göre çok daha fazla olabiliyor. Özellikle ileri yaşlarda hastalıklara yakalanma riski artıyor. Yapılan araştırmalara göre 50 yaşından sonra her 3 kadından 1’inde kemik erimesi saptanıyor. Hastalığın ilerlemesi kemiklerin kırılmasına neden oluyor. Bu hastalıktan korunmak adına ilk belirtilere dikkat etmek gerekiyor.
Prof. Dr. Canan Karatay yine dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Zaman zaman yaptığı çıkışlarla gündemden düşmeyen kalp ve iç hastalıkları uzmanı, obezite ile mücadelede akla gelen ilk isimlerden biri. Doğal beslenmeyi savunan Canan Karatay, hangi yiyeceğin hangi hastalıklara iyi geldiğini açıklayarak insanları bunları yeme konusunda teşvikte bulunuyor. Canan Karatay son olarak ezine peynirini işaret ederek, “İlaç alacağınıza onu yiyin” dedi.
Ülkemizde neredeyse her yerde yetişen siyah üzümün inanılmaz faydaları bulunmakta. Eskiler siyah üzüm yiyenlerin yaşlanmadığını söyler. Tazesi ayrı kurusu ayrı faydalı olan siyah üzüm doğal antibiyotik denilecek kadar güçlü bir meyvedir. Kalsiyum, potasyum ve demir açısından oldukça zengindir. Kanı temizler, kemik erimesini önler, kolesterolü düşürür, gençleştirir... İşte siyah üzümün inanılmaz faydaları.
Kemik erimesi başta kadınlar olmak üzere herkesin ortak sorunu. Kadınların erkeklere oranla kemik erimesine yakalanma riski 5 kat fazla olsa da son zamanlarda erkeklerde de oldukça görülen kemik erimesi çok ciddi sorunlara yol açabiliyor. Erken müdahale ile kemik kırıkları önlenebiliyor. Kemik erimesinin ilerlemesini yavaşlatmak için uygun beslenme düzeni ve egzersizler yapılması gerekiyor. İşte o egzersizler…
Yoğurt özellikle Türk mutfağı için vazgeçilmez bir besin. Yoğurt olmadan yemek yiyemem diyenlerden misiniz? Peki ya yoğurt suyu? Yoğurt oldukça lezzetli ve faydalı görülüp tüketiliyor fakat yoğurt suyu atılıyor. Fakat bu haberden sonra yoğurt suyunu atmayı bir daha düşünmeyeceksiniz...
Kemik erimesi olarak da bilinen osteoporoz, ileri yaşlarda sıkça görülüyor. Ancak doğuştan gelen vakalara da rastlanabiliyor. Osteoporoz belirtilerine kulak verilmesi ve hastalıkla ilgili önlem alınmasının önemine değinen Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, osteoporoz tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
Kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, kemik yoğunluğundaki düşüş nedeniyle kemiklerin çok daha kırılgan olmasından kaynaklanıyor. Yaşla artış gösteren kemik erimesine dikkat çeken Op.Dr.Burçin Karakuş Hatipoğlu, osteoporoza ilişkin merak edilenleri anlatıyor.
Osteoporoz, kelimenin tam anlamıyla 'delikli kemikler' anlamına gelir. Kemikler, kalsiyum gibi mineralleri vücudun değiştirebileceğinden daha hızlı kaybettiğinde ortaya çıkar. Daha az yoğun hale gelirler, güçlerini kaybederler ve daha kolay kırılırlar. Peki osteoporozdan korunmak için neler yapmak gerekir? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Özkaya anlattı.
Tıptaki karşılığı osteoporoz olan ancak halk arasından kemik erimesi olarak bilinen hastalık, dünya üzerinde en çok görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Beslenme, egzersiz ve yaş gibi etkenlere bağlı olarak değişim gösteren rahatsızlık, günümüzde de yaygın olarak teşhisi konulmaktadır. Peki kemik erimesi olmamak için nelere dikkat edilmeli? Detaylar haberimizde...
Kemik ve eklem rahatsızlıklarını önlemek için beslenme alışkanlıkları ve yapılan spor oldukça önemlidir. Kalsiyum kaynaklarını tüketmeyi rutine oturtmanın yanı sıra topuğa basılarak yapılan sporlar kemik ve eklem rahatsızlıklarının önüne geçilmesini sağlar. İşte Uzman Diyetisyen Işın Sayın'dan kemik erimesi, eklemlerde oluşacak kireçlenme gibi hastalıkları önlemek için neler yapmalıyız sorusunun yanıtı...
Sinsi bir hastalık olarak tanımlanan kemik erimesi belirtileri az olduğu için zor fark edilir. Bu nedenle kemik erimesine ne iyi gelir sorusunun yanıtını bilmek ve hayatımız boyunca kemiklerimizi koruyacak şekilde hareket etmek önemlidir. Peki kemik erimesi yaşayan kişilere ne iyi gelir, kemik erimesinin geçmesi için ne yapmak gerekir? İşte Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. S. Fikret Tüzün'ün anlatımıyla konu ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtı...
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metapolizma Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersin Akarsu, osteoporoz (kemik erimesi) hastalığının insanları her yaşta tehdit edebileceğini ve bundan korunmak için günde bir bardak süt içilmesi gerektiğini söyledi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tunay Sarpel, kontrolsüz diyetin osteoporoz (kemik erimesi) hastalığı riskini artırdığını söyledi.
Son yıllarda menopoz sonrası dönemde kadınların ölüm nedenleri arasında, kalp krizinin ilk sırada yer aldığını belirten Türkiye Menopoz ve Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Ertüngealp, ileri yaşlarda yaygın olarak görülen kalp hastalıklarının hormonu eksikliğinden kaynaklandığına dikkat çekiyor.
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Akarsu, Osteoporoz'un (kemik erimesi), dünyada ve Türkiye'de kadınların menopoz döneminden sonra en yaygın olarak karşılaştığı hastalıkların başında geldiğini bildirdi.
Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurten Eskiyurt ve yönetim kurulu başkanı Prof. Merih Eryavuz Sarıdoğan, toplumun osteoporoz konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Uluslararası Osteoporoz Vakfı (IOF) Genel Direktörü Dr. Daniel Navid, her 3 kadın ve her 5 erkekten 1'inde görülen osteoporozdan korunmada alışveriş torbasının taşınmasının bile etkili olduğunu bildirdi.
Özellikle yaşlılıkta ortaya çıkan kemik erimesi (osteoporos) hastalığına karşı en etkin ilacın soğan olduğu bildirildi.
Osteoporozun çok eski yıllardan beri bilinen ve en sık rastlanan metabolik kemik hastalığı olduğunu belirten Aydın Devlet Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şeref Özvurmaz, "Günümüzde insanların yaşam sürelerinin uzaması, gelişen teknolojinin getirdiği modern ve hareket yönünden kısıtlı olan yaşam biçimi, osteoporozun önemli bir halk sağlığı problemi olmasına neden olmuştur" dedi.
Uzmanlar, dünyada 50 yaşın üzerindeki her 3 kadından birin ve her 8 erkekten birinde görülen sinsi bir hastalık olarak nitelendirdikleri Osteoporoz (Kemik erimesi) hastalığının ilerleyen yaşlarda vücuttaki kemiklerin kırılmasına neden olduğunu belirttiler.
Kemikleri güçsüzleştiren, kırıklara ve işlev kaybına yol açabilen ve gün geçtikçe ilerleyen kronik bir hastalık olan osteoporozun (Kemik Erimesi) tedavisinde bugüne kadar yapılan en büyük çalışma tamamlandı.
Halk arasında "kemik erimesi" olarak bilinen osteoporoz, kişilerin hayat kalitesini bozan hastalıkların başında geliyor. Kadınlarda menopozdan sonra kadınlık hormonunun azalması sebebiyle görülen osteoporoz, erkekleri de etkiliyor. 45 yaş üzeri kadınların yarısı, 65 yaş üstü erkeklerin de üçte biri osteoporoz sorununu yaşıyorlar.
Oosteoporoz (Kemik Erimesi) tedavisinde dünyaca ünlü uzmanlar Prof. Dr. David J. Hosking ve Prof. Dr. Uri A. Liberman, osteoporoz tedavisi için birebir çözümü açıklamak üzere Türkiye'de konferans verdi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Kuru, 'sessiz hırsız' olarak adlandırılan osteoporozun (kemik erimesi) dünyada en yaygın görülen kemik hastalığı olduğunu hatırlatarak, fazla kahve ve kola içilmesinin kemik erimesini artırdığını, bu hastalığa yakalananların düzenli yürüyüş yapması, günde 1000-1500 miligram kalsiyum ve 400-800 ünite D vitamini alması gerektiğini söyledi.
Halk arasında "kemik erimesi" olarak bilinen "Osteoporoz" (Kemik kitle kaybı) hastalığına karşı çocukluk ve ergenlik döneminde önlem alınması gerektiği bildirildi.
kemik erimesi hastalığında son zamanlarda artış gözlendiğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Osman Özsoy, "Kemiklerde meydana gelebilecek kırılmaları önlemek için kemik erimesi erken teşhis ve tedavi edilmeli" dedi.
İleri yaşlardaki kemik erimesine bağlı kırıkların önlenmesinin, büyük ölçüde çocukluk, özellikle de ergenlik dönemindeki hayat tarzına bağlı olduğu belirtilerek, ailelerin, erken yaştan itibaren çocuklarının kalsiyumdan zengin besinlerle beslenmesine özen göstermeleri ve spor derslerinde atlama, sıçrama, koşma, jimnastik hareketleri gibi aktivitelere daha fazla yer verilmesi gerektiği bildirildi.