18 yaşını doldurup, seçmen kütüğünde kaydı bulunan bireyler seçmen kabul edilmektedir. Seçmenlerin önemli vatandaşlık görevlerinden biri de seçim dönemlerinde oy haklarını kullanmalarıdır. Oy kullanımında bazı önemli noktalara dikkat edilmesi de büyük önem taşımaktadır. Peki, oy pusulası nasıl katlanır, oy zarfı nasıl kapatılır ve oy kullanırken zarfı yapıştırmak gerekir mi?
Seçim döneminde oy kullanma hakkına sahip olan bireyler, seçmen olarak tanımlanmaktadır. Seçmenlerin seçim günü sandık başına gidip oy kullanması önemli bir vatandaşlık görevi olarak bilinmektedir. İlk kez oy kullanacak olanların oy kullanımı hakkında bilgi sahibi olması da bu noktada önemlidir. Oyların yanlış ya da hatalı kullanılması ise oyların geçersiz sayılmasına yol açabilir. Peki oy zarfa nasıl konulur, yanlış oy kullanan seçmene yeni pusula verilir mi?
31 Mart seçimlerine 10 günden az bir süre kala adaylar kıyasıya yarışına devam ederken YSK oy kullanma rehberini yayınladı. Seçmenler, nerede oy kullanacağını seçmen bilgi kağıdından veya internetten öğrenebilecek. Oy verme günü, seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. İşte oy kullanma ilgili tüm detaylar…
31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere 23 gün kaldı. AK Parti, CHP, İYİ Parti, MHP, Yeniden Refah Partisi, Zafer Partisi başta olmak üzere bu seçimde 36 parti yarışacak. Bağımsız adaylar da eklendiğinde her bir pusula yaklaşık 1 metreyi geçiyor. Fatih Portakal da bu duruma dikkat çekmek için canlı yayında oy kullanma provası yaptı ortaya ilginç anlar çıktı. Portakal, ‘Çarşaf gibi 3 tane oy pusulası var gerçekten zor bir iş’ diyerek dikkat çeken uyarılarda da bulundu.
Son dakika haberi: Yerel seçimlerde partilerin oy pusulasındaki yeri belli oldu! 35 partinin seçime katılacağını duyuran Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, kura çekimi sonrası partilerin oy pusulasındaki yerini açıkladı. Buna göre pusulada AK Parti 1., İYİ Parti 2., CHP 18., MHP 31., Memleket Partisi 5., Gelecek Partisi 7., Yeniden Refah Partisi 8., Zafer Partisi 12., HÜDA PAR 20.,TİP 32., DEVA 33., Saadet Partisi 34. sırada yer alacak.
Seçmenler, Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tur için sandık başına gidecek. 14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. tura kalmasının ardından konuya ilişkin detaylar vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Oy pusulasında cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu yer alacak. Peki, 2023 2. tur seçim ne zaman? 2. tur nasıl olacak, yüzde 50+1 gerekecek mi?
İkinci tur oy pusulası hakkında araştırmalar hız kazandı. 14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci dönem milletvekili seçimlerinin ikinci tura kalması sebebi ile Türkiye 28 Mayıs'ta yeniden sandık başına giderek oy kullanacak. Seçmenler yeni oy pusulasının nasıl olacağını da merak ediyorlar. Peki, ikinci tur oy pusulası nasıl olacak? İşte YSK oy pusulası 2023 örneği...
14 Mayıs seçimlerine 4 gün kala yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemleri sona erdi. Oy kullanma işlemleri sırasında çekilen bir görüntü ise gündem yarattı. Hollanda'daki bir sandıkta açılan oy pusulalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isminin yer aldığı kutucuğun üzerindeki siyah nokta tartışmalara neden oldu. Muhalefet söz konusu siyah noktanın diğer adaylara verilecek oyları geçersiz kılabileceğini iddia ederken, pusulalarla ilgili açıklama İletişim Başkanlığı'ndan geldi.
YSK, 14 Mayıs'taki seçimler için Türkiye genelindeki 87 seçim çevresinde ayrı ayrı oy pusulalarının basımını tamamladı. Ankara'daki 3 matbaada özel imal ettirilmiş kağıtlardan hazırlanan pusulalar, 87 seçim çevresine göre kesilerek paketlendi. Oy pusulaları, zarar görmemesi için plastikle kaplanıp çuvallara yerleştirildi ve çuvalların ağzı özel plastik kelepçeyle kapatıldı. Matbaadaki PTT görevlileri, paketlenmiş pusulaları güvenlik güçleri eşliğinde ilçelere göre araçlara yükleyerek yola çıktı.
Cumhurbaşkanı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçiminde kullanılacak oy pusulaları Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından basına tanıtıldı. Seçmenler, 14 Mayıs 2023 Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde oylarını kullanacak. Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler 6 adımda tek tek anlatıldı. İşte oy verirken dikkat edilmesi gerekenler...
Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu, Avustralya'nın Sidney kentine gönderilen açılmamış haldeki milletvekili seçimi oy pusulalarından birinin "mühürlü" çıkması hakkında suç duyurusunda bulunulacak. İşte haberin detayları...
İttifakların ve partilerin oy pusulasındaki yerleri kesinleşti. Kesinleşen pusulanın 6. sırasında BBP, AK Parti, Yeniden Refah Partisi ve MHP'den oluşan "Cumhur İttifakı" bulunuyor. Pusulanın 15. sırasında ise CHP ve İYİ Parti'den oluşan "Millet İttifakı" yer alıyor. Öte yandan basımına başlanan pusulanın boyutunun da tam 1 metre (100 cm) olduğu öğrenildi. İşte 14 Mayıs seçimlerinde kullanılacak oy pusulası ile ilgili tüm detaylar…
14 Mayıs seçimlerine kısa bir süre kala seçmenler artık oy kullanırken dikkat edilmesi gereken durumları da merak etmeye başladı. Sosyal medyada yapılan bazı paylaşımların ardından seçmenler “Mühür diğer adaya bulaşırsa oy geçersiz olur mu?” sorusunun cevabını merak etmeye başladı. İşte oylar hangi hallerde geçersiz sayılır sorusunun cevabı…
14 Mayıs seçimleri öncesi gazeteci Murat Ağırel, sosyal medyada hesabından çarpıcı bir iddiayı gündeme getirmişti. Seçimler için toplam 249.670.310 adet birleşik oy pusulası basılacağını ifade eden Ağırel, "30 milyon fazla oy pusulasından bahsediyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Gündem olan iddiayla ilgili olarak Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden (DMM) açıklama geldi.
YSK oy pusulası sıralaması hakkında araştırmalar hız kazandı. Parti ve ittifakların oy pusulasındaki yerlerini belirlemek için Yüksek Seçim Kurulu'nda kura çekimi yaptı. Kura çekimi sonucu Cumhur İttifakı 8, Millet İttifakı 18. sırada yer aldı. İttifaklar içindeki parti sıralamaları da belli oldu. Peki, YSK OY PUSULASI SIRALAMASI nasıl oldu? Hangi parti, kaçıncı sırada? İşte partilerin oy pusulasındaki yerleri...
Son dakika haberi: Türkiye nefesini tuttu 14 Mayıs seçimlerini bekliyor. Yüksek Seçim Kurulu'nda, 14 Mayıs'ta yapılacak 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde ittifakların ve siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için kura çekimi yapıldı. Çekilen kura sonucu Cumhur İttifakı 8. sırada, Emek ve Özgürlük İttifakı 9. sırada, Millet İttifakı 18. sırada, Ata İttifakı ise 19. sırada yer alacak.