Anayasa Mahkemesi, Pasaport Kanunu'nun, ülkeden ayrılmalarında genel güvenlik bakımından mahzur bulunduğu İçişleri Bakanlığınca tespit edilenlere pasaport verilmeyeceğini düzenleyen hükmünü iptal etti.
Ehliyet, pasaport, sürücü kursları, araç muayene ücretleri... 2025 yılı için geri sayıma geçilirken, yeni yılla birlikte zamlar da kapıda olacak. Özellikle ehliyet ve pasaportlarını yenilemek için milyonlarca kişi harekete geçerken, taleplerde yüzde 40’lık bir artış söz konusu. Öyle ki Nüfus Müdürlüklerinde uzun kuyruklar oluşurken, randevu bulmak her geçen gün zorlaşıyor. Uzmanlar, 31 Aralık'a kadar ehliyet için 15 TL yenileme ücreti ödeyeceğini sonrasında ise 5 bin TL'yi aşacağını söylüyor.
TÜİK tarafından açıklanan verilerin ardından pasaport, ehliyet, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), gelir vergisi gibi pek çok kalemdeki artış oranı da belli oldu. Buna göre; yeniden değerleme oranı, yüzde 43,93 olarak açıklandı. Söz konusu oranın 2025 yılında vergi ve harçlara zam olarak uygulanması bekleniyor. İşte MTV'den pasaport ücretlerine, ehliyet ücretlerinden trafik cezalarına ve telefon kayıt harcıyla yurt dışı çıkış harcına kadar pek çok kalemdeki değişiklikler...
4 Kasım Pazartesi günü saat 10.00'da Türkiye İstatistik Kurumu Ekim ayı enflasyon oranını açıklayacak. TÜİK'İn enflasyonu açıklaması ile beraber çok sayıda kamu ücret ve cezasına kadar geniş bir alanda yıllık artış oranının belirlendiği “yeniden değerleme oranı” da belirlenmiş olacak. Neredeyse tüm vatandaşları ilgilendiren bu fiyat artışları pasaport defterinden akaryakıt giderleri istisnalarına kadar etki edecek.
Taylandlı YouTube yıldızı Natthamon Khongchak, takipçilerini yüksek faizli gelir yatırımı ile dolandırdı. Toplamda 60 milyon dolar dolandıran fenomen kaçtı ancak pasaport alırken milli marşı bilemeyince yakayı ele verdi.
TBMM'ye sunulan 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifine göre, yeni yılda tahsil edilmesi beklenen 282 milyar 538 milyon 376 bin liralık harç gelirlerine en büyük katkı, 122 milyar 488 milyon 929 bin lirayla tapu harçlarından gelecek. Ayrıca önümüzdeki yıl, "diğer harçlar" başlığı altında 62 milyar 96 milyon 206 bin liralık gelir sağlanması öngörülüyor.
Gıda, hizmet ve daha pek çok kalemde her yeni gün gelen zamların yanı sıra yeniden değerleme oranına bağlı olarak vergi, ceza ve harçlara gelecek zamlar şimdiden merak edilmeye başlandı. Pasaport, ehliyet ve MTV gibi tutarları belirleyen bu oranın ne kadar olacağı araştırılırken vergi uzmanı Zeki Gündüz yüzde 44 tahminine işaret etti. Gündüz, "Netleşme bu ay sonu itibarıyla Kasım başında olacak" dedi.
Pasaport, yurt dışına seyahat edebilmek adına en gerekli ve önemli belgelerden biridir. Pasaport başvurusu yapmak pek çok kişi için genellikle heyecan verici bir ilk adım olmaktadır. Ancak yurt dışına seyahat edebilmek adına pasaport çıkarmak isteyen pek çok kişinin aklına takılan birtakım sorular bulunur. Pasaportun kaç günde çıktığı ve kaç günde geldiği de bu sorular arasında yer alır.
Batı Afrika ülkeleri Mali, Nijer ve Burkina Faso'dan oluşan Sahel Devletleri İttifakı (AES), kendi aralarında iş birliği ve güvenliği arttırmak için ortak bir pasaport sistemi uygulamasına geçeceklerini duyurdu.
Çeşitli renkleri olan pasaportlar, yurt dışına çıkmak için gerekli belgelerin başında gelir. Her bir rengi farklı bir işleve ve amaca sahip olan pasaportların bazıları umumi bazıları ise hususi kullanıma tabi olur. Türk vatandaşlığı bulunan öğrencilere de pasaport konusunda bazı kolaylıklar sunulmuş ve çeşitli imkanlar verilmiştir.
Başka bir ülkeye gitmeden önce çıkartılması gereken pasaport, resmî kurumlara başvurarak temin edilebilen bir seyahat belgesidir. Çeşitli renklerde düzenlenen pasaportların her biri farklı bir amaca bağlı olarak düzenlenir ve çeşitli ayrıcalıklarıyla işlevleri bulunur. Her pasaportun rengi, türü ve kullanım alanları farklıdır.
Yaklaşık 229 euro olan 3 yıl ve üzeri Türk pasaportu, Avrupa ve gelişmiş ülkelerin pasaportlarından iki kat daha pahalı durumda. Türkiye’den daha pahalı pasaport veren ülkeler listesinde ise Suriye ve Lübnan yer alıyor. İşte ülke ülke pasaport ücretleri...
Son günlerde yeşil pasaport hakkının genişletilme talebi artmıştı. Birçok meslek grubunu ilgilendiren genişletme isteği için meraklı bekleyiş sürerken Ticaret Bakanı Ömer Bolat konu hakkında açıklama yaparak son noktayı koydu.
Eski eşi futbolcu Emre Aşık'ı öldürmek için tetikçi tuttuğu iddia edilen Yağmur Sarnıç, Düzce'de yol kontrolünde Jandarma'yı darp etmiş, saldırıyla ilgili de kesinleşmiş hapis cezası almıştı. Pasaport işlemleri için gittiği Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltına alınan Sarnıç tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Sarnıç tahliye edildi. Cezaevinden çıkar çıkmaz yaptığı paylaşımlar da dikkat çekti.
Yurt dışına gitmek isteyen vatandaşların yaşadığı vize problemleri sık sık gündem oluyor. Buna karşılık 'yeşil pasaport' sahibi olanların avantajları da dikkat çekiyor. Dolayısıyla birçok meslek grubunun Yeşil Pasaport alma hakkına sahip olmayı beklediği öğrenildi. Meclis'te bu konudaki kanun teklifi sayısı ise 19'a yükseldi. Tekliflerin kabulü halinde eş ve çocuklarla birlikte en az 800 bin kişi daha yeşil pasaport alacağı belirtiliyor.
Farklı ülkelere gitmek isteyen kişiler yetkili kuruluşlara başvuru yapmalı ve istenen belgeleri teslim etmeli, bununla birlikte diğer koşulları yerine getirerek pasaport almak zorundadırlar. Belirli ülkelere sadece kimlik ile girilebilse de bazı ülkeler için pasaport ve vize gerekli olabilmektedir.
İngiltere'de yaşayan Lucy isimli bir anne 6 yaşındaki kızı Khaleesi'ye pasaport almak için yaptığı ilk başvurunun reddedilmesi üzerine şaşkına döndü. Küçük kızın pasaport alamamasının nedeni ise ismi. Game of Thrones dizisindeki popüler bir karakterin adını taşımasından dolayı küçük kıza pasaport verilmedi. Anne ise duruma sosyal medyadan isyan etti.
Dünyanın en büyük vize, pasaport ve konsolosluk hizmetleri sağlayıcılarından BLS International Services, Türkiye merkezli vize danışmanlık şirketi İDATA ve sahip olduğu bağlı ortaklıklarının yüzde 100 hissesini satın aldığını duyurdu.
İlk defa 1 Ağustos 2001 tarihinde uygulanmaya başladığı bilinen yurt dışı çıkış harcı ödemesinin günümüzde pek çok kanal üzerinden tamamlanması mümkündür. Anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödenebilen yurt dışına çıkış harcı pasaport kontrolünde herhangi bir sorun oluşmaması için dikkate alınması gereken vergilerdendir. Bu nedenle pul harcı ödemesinin hangi amaçla yapıldığı ve nasıl tamamlandığı hakkında bilgi sunulması önem arz eder.
Fenerbahçe'de kongre öncesi Mourinho tartışmalarıyla başlayan gerilim adeta tavan yaptı. Ali Koç'un yönetim listesinde yer alan Acun Ilıcalı, eski başkan Aziz Yıldırım için "Yalan konuşuyor! 600 Milyon euroyu batırdı" derken, Yıldırım ise adeta Ilıcalı'ya savaş açtı. Ilıcalı'nın Dominik'te "FETÖ'cülere pasaport çıkarttığını" iddia eden Yıldırım, "Adnan hoca konusuna girersem çıkamaz" diye konuştu.
Türkiye'de vize krizi devam ederken mali müşavirlerden de yeşil pasaport talebi geldi. Çalıştayda toplanan ve mesleklerinin sorunlarını paylaşan mali müşavirler Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan destek beklediklerini söyledi.
Yurt dışı seyahatleri, tatiller ve ziyaretler için gerekli olan pasaport, uluslararası alanda kabul gören önemli bir belgedir. Kişiler tarafından yapılan talep üzerine bu konuda yetkili olan kurumlar tarafından verilebilir. Başvurular ise direkt olarak kuruma şahsen başvuru yaparak ya da online işlemler aracılığı ile yapılabilir.
Şişli Mecidiyeköy'de polisin pasaport kontrolü yapmak istediği Kenyalı kadın, oturma izni olmayınca soyunarak polise direndi. Yaşanan arbedede polis ekibi, kadına üstünü örtmek için battaniye ile müdahale etti. Yaşananlar kameralara yansırken, soyunan kadının o anlarını uyarılara rağmen kayda alan iki şahıs ise polise hakaret ve iftirada bulununca gözaltına alındı. İşte o görüntüler...
Şişli Mecidiyeköy’de polisin pasaport kontrolü yapmak istediği Kenyalı kadın, oturma izni olmayınca soyunarak polise direndi.
Türk Hava Yolları 5 ülkeye uçuşlarla ilgili radikal bir karar aldı. Bu ülkeler için artık yalnızca pasaport ve vize yetmeyecek. Bu ülkelere yolcu kabulünde uygulanan ek kontroller uçuşa kabul sırasında da uygulanacak. Bu kontrolle arasında noter onaylı resmi davet yazısı, bagaj şartı, polis mülakatında uygun cevap verme gibi detaylar bulunuyor. İşte THY açıklaması ve Latin Amerika ülkelerine yolculuk etmeyi düşünenlere yönelik uyarılar...
YouTuber Alper Rende, Taliban'ın şeriat ile yönettiği Afganistan'a girmeye çalışırken yaşananları kaydettiği görüntüleri paylaştı. Pasaport kontrolü sırasında yaşananları gizlice kaydetmeye çalıştıklarını söyleyen Rende "Tüm bunları sessizce izlemek zorundaydık. Ve kendimi hiç bu kadar çaresiz hissetmemiştim" ifadelerini kullandı. İşte o anlar...
Yüzde 100’ü aşan vergi, 30 bini geçen pasaport kayıt ücreti ve sıfır taksite rağmen cep telefonunda hem ithalat rakamları hem de kayıt dışı kullanım rekor düzeye ulaştı. 11,5 milyon resmi satışa karşılık 7 milyon adede yaklaşan bir de kayıt dışı ekonomi oluştu. Sektör yetkilileri daha önceki uygulamaların çok da işe yaramadığına dikkat çekerek, “Vatandaşın telefona ulaşmasını ne kadar engellerseniz kayıt dışı da o kadar büyür. Bir de tersini deneyin” önerisinde bulundu.
Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki e-pasaport turnikelerinin, yapılacak çalışma dolayısıyla yarın 14.00 ila 1 Şubat Perşembe günü 07.00 saatlerinde kapalı olacağı duyuruldu.
Meslekte 15 yıl kıdemi bulunan basın kartı sahibi basın mensuplarına yeşil pasaport verilmesi gündemde. MHP, söz konusu düzenlemeye ilişkin yasa teklifini TBMM Başkanlığına sundu.
MHP, 15 yıl mesleki kıdemi bulunan basın kartı sahibi basın mensuplarına hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) verilebilmesine yönelik kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.
İş, okul, tatil gibi çeşitli gerekçelere bağlı olarak yurt dışına çıkmak isteyen kişilerin pasaport çıkarmaları ya da var olan mevcut pasaportlarını yenilemeleri gerekebilir. Pasaport çıkartmak ya da yenilemek için gerekli bazı işlemler ve kişilerde aranan bazı şartlar bulunur. Tüm koşulları yerine getiren kişiler başvuru yapabilmek için pasaport randevusu almalıdırlar.
Pasaport, bulunduğu ülkeden farklı bir ülkeye gidecek olan kişilerin, devlet tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan randevu alarak ve başvuru yaparak temin ettikleri bir belgedir. Bu belge, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için bir tür kimlik belgesi olarak da kabul edilebilir. Pasaport alabilmek için ise birden fazla yöntem bulunur. Peki pasaport randevusu nasıl alınır, nasıl iptal edilir?
Yeni yıldan itibaren geçerli olmak üzere, bazı vergi ve harçlar yeniden değerleme oranında artırılırken, gelir vergisi tarifesi başta olmak üzere tarifeler ve mükelleflerin yararlanacağı istisna tutarları da belli oldu. 3 yıldan fazla pasaport harç tutarı 7 bin 833 lira olacak. Öte yandan çoğu kişinin merak ettiği yurt dışından telefon getirme harç bedeli de 2024 yılı için belli oldu.
Yeni yıla çok az bir süre kala ocak ayı itibarıyla pek çok kalemde artış olacağı öğrenildi. Bu nedenle özellikle şimdiden bazı işlemleri zamsız şekilde yapmak isteyen vatandaşlar resmi dairelerin yolunu tuttu. Yeni yılda ocak ayı itibarıyla pasaport defteri, kimlik ve sürücü belgesi bedelleri de artacak. Bu artıştan etkilenmemek isteyenler ise nüfus müdürlüklerine koştu ve dikkat çeken bir yoğunluk oluştu. Tüm bu işlemleri yaptırmak isteyenler için bugün son gün.
Pasaport harç ücretleri 2024 bugün (28 Aralık 2023 Perşembe) Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ sonrası merak konusu oldu. Birçok kişi arama motorlarında "2024 pasaport ücretleri ne kadar oldu, kaç TL? " sorusuna yanıt arıyor. İşte 2024 Ocak itibarıyla geçerli olacak 1,2,3,4,5 ve 10 yıllık pasaport ücretleri ile ilgili detaylar...
Noter kağıdı, beyanname, pasaport, kimlik ve sürücü belgeleri gibi değerli kağıtların bedelleri yeniden değerleme oranı nispetinde (yaklaşık yüzde 58) artırıldı.
Polat ailesi ile aynı masada fotoğrafı olan Eylül Öztürk'e yurt dışı yasağı gelmişti. Zaten yurt dışında olan Eylül Öztürk "Ama ben zaten yurt dışındayım, o nasıl olacak anlamadım. Neyse bunu avukatıma sorayım" paylaşımı yapmıştı. Eylül Öztürk ne yapması gerektiğini öğrenerek açıklamada bulundu.
Yeniden değerleme oranının yüzde 58,46 olarak belirlenmesinin ardından MTV, trafik cezaları, pasaport, kimlik, ehliyet harçları tek tek hesaplandı. 2024 yılında yeniden değerleme oranına göre zamlanacak listesinde trafik cezaları da yer alıyor. Yeni yılda kırmızı ışıkta geçmenin cezası 1506 liraya, hatalı park cezası 690,89 liraya yükselecek.
2024 yılı yeniden değerleme oranları da belli oldu. 2024 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak gerçekleşti. Gelecek yıl pasaport almanın maliyeti ise ortaya çıktı. 4 yıldan fazla süreli pasaport almak isteyenler pasaport defter ücreti ile 8.626 TL ödeyecek. İşte kalem kalem zamlı 2024 pasaport ücretleri...
Vergi, harç ve ceza tutarlarını belirleyen yeniden değerleme oranı için Resmi Gazete’den yeni karar duyuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 50’ye kadar azaltma veya arttırma yetkisi bulunan yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 58,46 olarak tespit edildi. Erdoğan bu yetkisini geçtiğimiz yıl Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) yüzde 122,9’dan yüzde 61,5’e indirilmesi için kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İnovasyon Haftası programında konuştu. "Şimdiye kadar 35 bin ihracatçımıza hususi damgalı pasaport verdik" diyen Erdoğan, “Türkiye OECD ülkeleri arasında ihracatını en hızlı artıran üçüncü ülke oldu" ifadelerini kullandı. Muhalefeti eleştiren Erdoğan, "Yollarımızı süsleyen 12 binden fazla TOGG’a ‘Yurt dışından geldi’ dediler. Aynı yalanı şimdi de Milli Muharip uçağı ‘KAAN’ için dillendiriyorlar" dedi. İşte Erdoğan'ın o açıklamaları...
Kıbrıs, ülkemizin Doğu Akdeniz Bölümü’nde konumlanan turistik bir ada olarak karşımıza çıkmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) olarak da isimlendirilen ada, yavru vatan olarak da anılır. Gerek kültürel yapısı gerekse doğal güzellikleriyle dikkat çeken bölgeye her sene çok sayıda yerli ve yabancı turist gelmektedir. Tatil noktaları arasında da yer alan Kıbrıs, bu yüzden turizm açısından da büyük bir önem taşır. Peki, Kıbrıs’a nasıl gidilir, Kıbrıs’a gitmek için pasaport gerekir mi?
Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Şengen vizelerinin dijitalleşmesi için hazırlanan yeni kuralları kabul etti. Başlangıç tarihi, teknik çalışmalar bittiğinde belirlenecek yeni uygulamayla Şengen vize başvuruları internetten yapılacak, vizeler dijital olarak verilecek. Şengen ülkelerinin konsolosluklarına, sadece ilk kez vize başvurusu yapanlar, biyometrik verileri geçerli olmayanlar ve yeni pasaport alanların gitmesi gerekecek.
İstanbul'da düzenlenen operasyonda farklı ülkelere ait sahte kimlik ve pasaport yapıp göçmen kaçakçılığıyla ilgili ticari faaliyette bulunduğu iddiasıyla 1 şüpheli gözaltına alındı.
İstanbul’da düzenlenen sahte pasaport operasyonunda bir şüpheli yakalandı.
2024 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde belli oldu. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip, Vergi Usul Kanunu kaynaklı artırma veya azaltma yetkisini kullanmazsa 2024 yılında vergi ve harçlar yüzde 58,46 oranında artırılacak. İşte ehliyet harcı, pasaport harcı, yurt dışı telefon harcı ve diğer tüm detaylar...
MTV’den trafik cezasına, emlak vergisinden çevre ve temizlik vergisine, pasaport harcından ehliyet ücretlerine tüm hepsi yılbaşından itibaren zamlanacak. Kasım ayı başında belli olacak Yeniden Değerleme Oranı’nın yüzde 60 seviyesinde olması beklenirken, gözler bir kez daha Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vergilerde indirim yetkisini kullanıp kullanmayacağına çevrildi.
Tuzlasporlu futbolcu Philip Awuku’nun Gana’da vize alamadığı için rehin kalması gündeme oturmuştu. Kulüp, yaptığı açıklamada "Oyuncumuza vize verilmemesinin bir açıklaması var mıdır? Mağduriyetimiz büyükelçilik mi karşılayacak? Telefonlara cevap verilmemiştir." ifadelerini kullanmıştı. Awuku'nun vize alamama nedeninin ise pasaport süresinden kaynaklandığı ortaya çıktı.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), yapay zeka ile çalışan dijital vergi asistanı GİBİ'yi vatandaşların kullanımına sundu. GİBİ, motorlu taşıtlar vergisi, konut vergisi, pasaport ve yurt dışı çıkış harcı ya da cep telefonu IMEI işlemleri gibi vatandaşların günlük hayatına dair birçok konudaki sorulara yanıt veriyor. Uygulama, daha detaylı vergi konularında da hizmet sağlıyor.
İsviçre, ülkesinde yaşayan, geçerli resmi belgesi olmayan ve artık "devletsiz" sayılan Afganlarla ilgili dikkat çeken bir karara imza attı. İsviçre, Afganlara özel bir İsviçre pasaportu alma hakkı tanıyacak. İsviçre Devlet Göç Sekreterliği (SEM) Sözcüsü Daniel Bach, bu pasaportu alan Afganların birçok ülkeye seyahat edebileceğini ifade etti.