Meyve ve sebze üretiminde kullanılan tarım ilacı pestisit, fazla maruz kalınması halinde hastalıkları da beraberinde getiriyor. Pestisitin kanserden zehirlenmelere birçok hastalığa yol açabileceğini belirten uzmanlar, gıdaları bu ilaçlardan mümkün olduğunca arındırabilmek için uygulanması gerekenleri anlattı. Uzmanlar, meyve ve sebzeleri yıkarken sirke yerine karbonat kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
Sebze ve meyveleri yıkamak ve suda bekletmek sağlık açısından oldukça önemlidir. Koronavirüs salgını sürecinden bu yana besinleri sirkeli ya da karbonatlı suda bekletmenin yaygınlaştı. Uzmanlar tarımda bitkilere zarar verme potansiyeli bulunan haşereleri ve istenmeyen yabani otları yok etmek için kullanılan bir madde olan pestisitin sağlığa son derece zararlı olduğunu belirtip uyarıda bulundu.
Kanser çağımızın tehlikeli hastalıkları arasında yer alıyor. Her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan kansere karşı bilinçli olmak hayat kurtarıyor. Günlük hayatta fark etmeden yaptığımız birçok hata kansere yol açabiliyor. Uzmanı kanserden korunmak için 6 öneri paylaştı.
Dünya çapında tartışma konusu olan pestisit içerikli tarım ilaçları hakkında her geçen gün endişe verici sonuçlar çıkmaya devam ediyor. Tarımda böceklere karşı kullanılan pestisitlerin insan sağlığını ciddi şekilde tehlikeye attığı yönünde uyarılarda bulunan uzmanlar, tüketicilerin yiyecek alışverişi yaparken dikkatli olması gerektiğini vurguluyor. Pestisitlerin özellikle meme kanseri için önemli bir risk oluşturduğu yönünde bulgular ortaya çıktı.
Pestisit ismini duymadıysanız bundan sonra öğreneceklerinize hazırlıklı olmalısınız. Aslında meyve ve sebzeler üzerindeki haşere ve böcekler için kullanılan güçlü bir kimyasal olan pestisit, insan sağlığını ölümcül boyutlarda tehlikeye atmaktadır. Kanser, otizm, parkinson ve diyabet gibi hastalıklara neden olan pestisit, tarladan soframıza gelen nerdeyse her sebze ve meyvede var! Hatta pestisitler yediğimiz meyve ve sebzelerde bulunur, ancak soluduğumuz havada ve içtiğimiz suda da bulunabilirler
Pestisit limitleri AB mevzuatıyla uyumlu hale getirildi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lütfihak Alpkan, pestisitin tarımda aşırı ve yanlış kullanımının çiftçiye ve tarım işçisine verdiği zararların hem halk sağlığı hem de iş sağlığı açısında büyük sorun olduğunu belirtti.
Bilinçsiz kullanılan pestisitlerin genetik dizilimde yarattığı kırılmalarla hem etkilenen bireylerde hem de gelecek nesillerde kansere yol açtığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Pelin Basım “Kronik pestisit maruziyeti altındaki ya da pestisitlerle bulaşma olmuş bu gıdaları tüketen kişilerde meme kanserinin 9 kat arttığına dair bilimsel çalışmalar mevcut” dedi.
Tarım ürünleri yetiştirilirken kullanılan pestisit içeren kimyasal ilaçlar, sağlık için ciddi tehdit oluşturuyor. Konu ile ilgili bilgi veren Uzman Diyetisyen Eda Balcı, sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletmenin faydası olmadığını söyleyerek pestisite karşı etkili silahın karbonat olduğuna dikkat çekti.