ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) aşı tavsiye kurulu Moderna ve Pfizer'in 5 yaşın altındaki çocuklar için elçi RNA aşısına yeşil ışık yaktı. Bağımsız uzmanların aşıyı tavsiye kararının ardından FDA'nın aşıya izin vermesi ve aşının gelecek hafta piyasaya çıkması bekleniyor
Doktorlar, Paxlovid'in beş günlük hap kürünü tamamladıktan birkaç gün sonra COVID-19 semptomları geri dönen hasta vakalarını bildirmeye başladı. Bu vakalar nadir de olsa, hastaların hala bulaştırıcı olup olmadığı ve ikinci bir Paxlovid kürü almaları gerekip gerekmediği sorularını gündeme getirdi
Daha çok erkek çocuklarda görülen bir kas erimesi hastalığı olan DMD’ye karşı ileri aşama gen tedavisi çalışmaları yapan Pfizer, deneylerini ABD’deki sağlık merkezlerinde hastalar üzerinde sürdürmeye hazırlanıyor
Pandeminin ilk dönemlerinde çocukların Korona olma ihtimali çok daha az görülüyordu bu sebeple 5 yaş altı çocuklara Kovid-19 aşısı yapılmıyordu fakat son zamanlarda çocuklarda artan vakalar nedeniyle 5 yaş altı çocukların da aşı olmaları için gereken işlemler başlatıldı. Özellikle okul öncesi eğitim alan çocuklar çok daha riskli konumdalar.
Kanada Federal Sağlık Bakanlığı, Pfizer tarafından koronavirüs (Kovid-19) hastaları için üretilen hapın kullanımına onay verdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Paxlovid" isimli ilacın, ülkede Kovid-19'a karşı kullanım onayı alan ilk oral ve reçeteli ilaç olduğu belirtildi.
ABD’li ilaç şirketi Pfizer’ın CEO’su Dr. Albert Bourla, Kovid-19’un uzun yıllar daha varlığını sürdüreceğini ancak şu anki Omicron varyantı dalgasının bu denli kısıtlamaya gidilen son dalga olabileceği yorumunu yaptı.
Omicron varyatına bağlı vakalarda dünyada hızlı bir artış yaşanırken ABD'li ilaç üreticisi Pfizer'ın CEO'su Albert Bourla'dan mutasyonla ilgili önemli bir açıklama geldi. Omicron ile ilgili yaptığı açıklamada Bourla, varyantı hedef alacak bir koronavirüs aşısının geliştirilmesinin gerekli olacağını ve şirketin Mart'a kadar bu aşıyı hazırlayabileceğini açıkladı.
ABD'li ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in Kovid-19'a karşı geliştirdiği m-RNA temelli aşının ardından yeni bir aşının haberi verildi. Pfizer ve BioNTech, zona hastalığına karşı m-RNA temelli ilk aşının geliştirilmesi için iş birliği anlaşması imzaladı. BioNTech'in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin, "Söz konusu anlaşma, her iki firmanın uzmanlık ve kaynakları kullanılarak zonaya karşı yeni bir m-RNA temelli aşı geliştirmeyi amaçlamaktadır." dedi.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), ABD'li ilaç firması Pfizer'ın koronavirüse karşı geliştirdiği ağızdan alınan ilaca 12 yaş ve üzerindeki riskli kişiler için kullanım onayı verdi.
"Covid ilaçları ne kadar etkili?" sorusu gündemdeki yerini korumaya devam ederken ABD'li ilaç firması Pfizer, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantı için geliştirdiği Paxlovid ilacıyla ilgili önemli bir açıklama yaptı. Pfizer, ilacın yüzde 89 etkili olduğunu belirtti.
Son dakika haberi... Türkiye, Omicron'un belirtilerini ve nasıl bulaştığını merak ederken konunun uzmanlarından biri olan Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, konuyla ilgili Mynet'e özel açıklamalarda bulundu. Türkiye'de 6 kişide görülen koronavirüs mutasyonu Omicron nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanır mı? İşte son dakika haberinin detayları...
BioNTech ve Pfizer gerekirse, Mart 2022'de Omicron varyantına karşı bir aşı üretebileceklerini açıkladılar.
Güney Afrika'da az sayıda çift doz aşılı kişi üzerinde yapılan bir çalışmanın ilk aşaması, Omicron varyantının Pfizer/BioNTech aşısının etkisini belli bir oranda azalttığını ortaya koydu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) acil durum direktörü Dr. Mike Ryan ise, Omicron'un aşılara karşı diğer varyantlardan daha güçlü olduğuna dair bir kanıt olmadığını söyledi.
İngiltere'de yapılan bir araştırmada, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı hatırlatıcı doz olarak kullanılan Pfizer-BioNTech ve Moderna'nın aşılarının en iyi sonuçları verdiği belirlendi.
Pfizer/BioNTech'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının 12-15 yaş grubu üzerinde ciddi bir yan etkiye yol açmadan son derece etkili olduğu bildirildi.
ABD Başkanı Joe Biden, Pfizer'ın geliştirdiği ve Gıda ve İlaç İdaresinin (FDA) onayı için bekleyen, ağızdan alınan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ilacından 10 milyon adet satın aldıklarını duyurdu.
ABD'li ilaç firması Pfizer, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği ağızdan alınan ilacın orta ve yüksek riskli hastalarda kullanılması için ABD Gıda ve İlaç İdaresine (FDA) başvurdu. İlaç, FDA'dan onay alması durumunda birkaç hafta içinde satışa sunulacak.
Japonya'da, aşı üreticisi Pfizer'ın, koronavirüse karşı takviye doz için yaptığı başvuru onaylandı.
ABD'de koronavirüs aşısı üreticisi Pfizer-BioNTech, aşının 3. doz güçlendiricisinin tüm 18 yaşın üstündekilere uygunluğu konusunda Gıda ve ilaç Dairesinden (FDA) onay istedi. ABD'de başlangıçta tüm yetişkinler için güçlendirici doz öngörülmüş ancak FDA'nın danışmalarının itirazı nedeniyle uygulama ertelenmişti.
Pfizer tarafından geliştirilen yeni bir ilaç, COVID-19 kaynaklı ölümlere ve hastaneye yatışa neredeyse son verme imkanı sunuyor. Paxlovid adı verilen antiviral tedavinin COVID-19'dan ölümlerin neredeyse yüzde 90'ını önleyebileceği öngörülüyor.
ABD’de Pfizer-BioNTech aşısının 5-11 yaş arası çocuklarda uygulanmasına onay verildi.
Onaylanan ilk koronavirüs aşısını geliştiren Alman şirketi BioNTech'in kurucularından Dr. Özlem Türeci "Pandemi ne zaman bitecek?" sorusuna, "Bu zor bir soru çünkü virüs hakkında, aşıya nasıl tepki verdiği hakkında her gün yeni bir şey öğreniyoruz. Salgının ne zaman sona ereceğini söylemek için bu bilgiye ihtiyacımız var. Nüfusun büyük bir kısmı bağışıklık kazandığı için daha özgürce hareket edebileceğimiz bir normallik olacak. Elbette birkaç yıl daha virüsle uğraşacağız.” dedi.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer-BioNTech'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının 5-11 yaş arası çocuklar için uygun olduğu yönünde karar aldığını açıkladı.
Pfizer/BioNTech Covid-19 aşısının 5 yaşından 11 yaşına kadar çocuklarla yapılan klinik deneylerde koronavirüse karşı yüzde 90.7 etkili olduğu görüldü.
Dünyanın dört bir yanındaki uzmanlar, destekleyici aşıların uygulanıp uygulanmayacağı konusunu tartışırken, Pfizer-BioNTech güçlendirici üçüncü doz aşısının klinik deneylerden elde edilen ilk sonuçları paylaştı. Buna göre aşının yüzde 95,6 etkili olduğu açıklandı.
Japonya, ABD'li ilaç şirketi Pfizer'dan ek 120 milyon doz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı almak için anlaştı.
Son dakika haberine göre koronavirüse karşı geliştirilen BioNTech aşısının 5-11 yaş çocuklar arasında kullanılması için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) başvuru yapıldı.
ABD sağlık kuruluşlarının ek doza ne zaman ihtiyaç olduğuna ilişkin yürüttüğü çalışmalarla ilgili verilere göre, Pfizer ve BioNTech koronavirüs aşısının etkinliği ikinci dozdan altı ay sonra yüzde 88'den yüzde 47'ye düşüyor.
ABD’li ilaç şirketi Pfizer’ın, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının 5-11 yaş grubunda kullanımı için ABD’de acil kullanım izni başvurusu yaptığı bildirildi.
Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının üçüncü dozunun ABD’de onaylandığı bildirildi.
Pfizer ve BioNTech yaptıkları açıklamada, Covid-19 aşılarının 5 ila 11 yaş arası çocuklarda güçlü bağışıklık tepkisi oluşturduğunu duyurdu.
Japonya'da uygulanan ve içeriğinde yabancı madde saptanan Pfizer/BioNTech üretimi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının sayısı artıyor.
Amerikan ilaç şirketi Pfizer’in kasım ayında 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocuklara yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı yapılması için ABD Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) başvuracağı bildirildi.
Japonya'da, Tokyo ve Osaka'ya yakın ilçelerde uygulanan Pfizer üretimi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının şişeciklerinde yabancı madde saptandı.
Koronavirüs pandemisi yaklaşık 2 yıldır dünyayı etkisi altına aldı. Adeta hayatın durduğu bu süreci geride bırakmaya yardımcı olansa koronavirüs aşısının uygulanmaya başlanması oldu. Aşılanan herkesin güvenle topluluğa karışmaya başladığı şu günlerde, pandemide Biontech aşısı ile öne çıkan Pfizer'den dikkat çeken bir açıklama geldi.
Biontech Üst Yöneticisi (CEO) ve kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, 6. Avrupa İmmünoloji Kongresi'nde (ECI), "Aşı üretimimiz 2019'da 10 bindi. Ortağımız Pfizer ile yıl sonuna kadar 3 trilyon dozdan fazla aşı üreteceğiz. Bu müthiş bir artış." dedi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının üçüncü dozu için ABD’de onay başvurusuna hazırlanan ilaç şirketi Pfizer, üçüncü doz aşının Kovid-19’a karşı antikor üretimini ikinci doza göre üç kattan fazla artırdığını açıkladı.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer/BioNTech’in geliştirdiği Covid-19 aşısına tam onay verdi. FDA’nın onayının ardından Pfizer/BioNTech, dünyada tam onay alan ilk aşı oldu.
Koronavirüs aşısı ile ilgili yapılan son araştırma sonucu dikkat çekti. 3. dozda uygulanan Pfizer'in geliştirdiği aşının bulaş ve ağır hastalık riskini ciddi şekilde düşürdüğü ortaya çıktı. Üçüncü aşının ilk iki aşıya kıyasla daha fazla koruma sağladığını da ortaya koyan İsrail Sağlık Bakanlığı verileri, 3. dozun ilk 2 doza kıyasla 4 kat daha fazla koruma sağladığını gözler önüne serdi.
New York Times gazetesi, ABD İlaç ve Gıda Dairesinin (FDA) Pfizer/BioNTech'in geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısına gelecek ay tam onay vermeyi planladığını yazdı.
BioNTech-Pfizer, geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının 3'üncü dozunun antikor seviyelerini artırarak Delta varyantına karşı önemli ölçüde koruma sağladığını duyurdu.
Pfizer Inc Alman BioNTech ile geliştirdiği COVID-19 aşısının satış geliri tahminlerini ülkelerin daha fazla doz almak için anlaşmalar yapmasıyla %28.8 artırarak 33.5 milyar dolara çıkardı.
Avustralya'nın bağımsız ilaç düzenleme kurumu Terapötik Ürünler İdaresi (TGA), Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının 12-15 yaş grubundakilere vurulmasına onay verdi.
ABD ilaç firması Pfizer’ın Alman ortağı BioNTech ile ürettiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının üçüncü doz uygulaması için ABD Gıda ve İlaç Dairesine (FDA) başvuru yapacağı belirtildi.
BioNTech ile birlikte koronavirüs aşısı üreten Pfizer, aşısının Delta varyantına karşı yüzde 90 oranında etkinlik sağladığını açıkladı.
İngiltere’de Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının 12-15 yaş arasındaki çocuklarda da kullanımının onaylandığı açıklandı.
Avrupa İlaç Ajansı, BioNTech-Pfizer tarafından geliştirilen Covid aşısının buzdolabında 1 aya kadar saklanabileceğini bildirdi.
Pfizer ile birlikte mRNA teknolojisi kullanarak koronavirüsü aşısı geliştiren BioNTech'in kurucusu Uğur Şahin ile birlikte birçok bilim insanı ünlü tıp dergisi The New England Journal of Medicine'e kapsamlı bir analiz yazdı. Analizde Pfizer/BioNTech aşısının mutasyona uğramış koronavirüse karşı da etkili olduğu vurgulandı.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Amerikan şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in ürettiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının 12-15 yaş aralığındaki çocuklarda kullanımına onay verdi. ABD'de 12 ila 15 yaş grubundaki 2 bin 260 kişi üzerinde yaptığı klinik çalışmada aşının yüzde 100 etkili olduğu duyurulmuştu.
Avrupa Birliği (AB), BioNTech-Pfizer'ın yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği aşıdan 900 milyonu opsiyonlu olmak üzere toplam 1,8 milyar doz alımı sağlayacak sözleşmeye onay verdi. Yaklaşık 450 milyon nüfusu bulunan AB halihazırda 4.3 milyar dozdan fazla aşı anlaşması yaptı. Yani birlikte kişi başına neredeyse 10 doz aşı düşüyor.
Kanada, BioNTech'in geliştirdiği Pfizer'ın ürettiği Covid-19 aşısını 12-15 yaş grubunda kullanılmasına onay veren ilk ülke oldu.
AB'nin ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı, Kovid-19'a karşı geliştirilen Pfizer-BioNTech aşısının 12-15 yaş grubunda kullanılmasının onayı için değerlendirmeye başladığını duyurdu.
Almanya'da bir kişiye yanlışlıkla bir doz yerine beş doz koronavirüs aşısı yapıldı. Yetkililer söz konusu kişinin sağlık durumunun iyi olduğunu duyurdu.
BioNTech 12 yaş üzerindeki çocuklara da koronavirüs aşı onayı için gelecek hafta EMA'ya başvurmaya hazırlanıyor.
ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin (CDC) yeni bir araştırmasına göre, Pfizer-BioNTech ve Moderna aşıları, 65 yaş ve üstü kişilerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı hastaneye yatışları önlemede yüzde 94 etkili oldu.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını geliştiren, Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, Türkiye’ye mümkün olduğunca çok aşı vermek istediklerini, ancak bu aşıların önce üretilmesi gerektiğini söyledi. Şahin, "Her şey yolunda giderse haziranda 30 milyona kadar dozu Türkiye sevk etmek istiyoruz." dedi.
İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen Covid-19 aşısı olan kişilerde az sayıda “kalp kası iltihabı” (Miyokardit) görüldüğü ifade edilerek, vakaların incelendiği ve henüz bir sonuca varılmadığı ifade edildi.
ABD merkezli ilaç firması Pfizer ile Alman şirketi BioNTech’in geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının, Meksika ve Polonya’da sahtelerinin tespit edildiği belirtildi.
İsrail yönetimi, 2022 yılında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı satın almak için Pfizer firmasıyla anlaşma imzaladığını açıkladı.
BionTech’in ABD’li ortağı Pfizer’in CEO'su Albert Bourla, koronavirüs aşılarının etkisini artırmak için üçüncü doza gereksinim olabileceğini ve aşılamanın her yıl tekrarlanması gerekebileceğini söyledi.
ABD'li ilaç firması Pfizer, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarını yaptıran kişilerin en geç 12 ay içinde üçüncü doz aşıya ihtiyaç duyabileceklerini duyurdu.
ABD’nin Colorado eyaletindeki bir klinikte koronavirüsü aşısı olan yaklaşık 4 bin kişinin, aşıların uygun koşullarda saklanmadığı gerekçesiyle tekrar aşılanmaları gerektiği açıklandı. 3 bin aşıya el konuldu
ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer ve Almanya merkezli biyoteknoloji firması BioNTech, ortak geliştirdikleri Kovid-19 aşısının 12-15 yaş aralığındaki çocuklara uygulanması için ABD Gıda ve İlaç Dairesine (FDA) acil durum kullanımı başvurusunda bulundu.
Koronavirüs aşı randevularında yeni bir dönem başladı. Artık aşı başvuruları tercihlere göre yapılacak. Çin tarafından piyasaya sürülen Sinovac aşısının yanında Alman Pfizer aşısının da ülkemize gelmesi ile aşı tercihine göre randevu alınmasına karar verildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Aşı sırası gelenler, söz konusu hastanelerden randevu alırken aşı tercihlerini belirterek randevu almalıdır" sözlerini kaydetti.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın Çinli Sinovac firması ile anlaşmaya varıldığı ve 10 milyon doz aşı temin edileceğini açıklamasının ardından kamuoyunda 'Alman aşısı mı, Çin aşısı mı' tartışmaları oluşmuştu. O dönemde aşının Faz 3 klinik denemelerinin yürütüldüğü merkezlerden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak "Hangisi daha güvenli? Çin aşısı Sinovac mi, Alman aşısı Pfizer mı yaptırılır?" sorusunu yanıtladı.
Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin başında olduğu Alman BioNTech firmasının Pfizer ortaklığında geliştirdiği koronavirüs aşısının etkinlik oranı daha önce yüzde 95,3 olarak açıklanmıştı. Gelen son dakika bilgisine göre, aşının yeni etkinlik oranı yüzde 91,3 olarak açıklandı.
Japon tıbbi malzeme üreticisi Terumo, Amerikan ilaç üreticisi Pfizer'ın koronavirüs aşı şişesinden 7 doz çekebilecek şırınga imalatını başlattı.
Kovid-19'a karşı BioNTech-Pfizer'in geliştirdiği aşıyla yapılan klinik deneylerde aşı olan 12-15 yaş arasındaki çocukların hiçbirinde enfeksiyon görülmediği açıklandı.
İngiltere'de yapılan bir araştırmada, ABD'li ilaç firması Pfizer'ın, Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech ile geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının ilk dozunu yaptıranların yüzde 99'unda "güçlü bağışıklık tepkisi" oluştuğu bildirildi.
ABD ilaç şirketi Pfizer, Alman ortağı BioNTech'le, 6 ay ile 11 yaş aralığındaki çocuklarda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı denemelerine başlandığını duyurdu.
Koronavirüse karşı ilk onaylı aşıyı geliştiren Pfizer, hastalığa karşı şimdi de ilaç üretme peşinde. PF-07321332 adı verilen ilacın insanlı ilk aşama denemelerine başlayan şirket, virüsün vücutta yayılmasını engellemeyi hedefliyor. Pfizer'dan Mikael Dolsten, "Bu ilaç oyunu değiştirecek potansiyele sahip" dedi.
Şili’de 6 aylık bir bebeğe yanlışlıkla Sinovac’ın geliştirdiği Covid-19 aşısının yapıldığı bildirildi.
İsrail Sağlık Bakanlığı, Pfizer ile BionTech'in ortaklaşa geliştirdiği aşının yeni tip koronivirüs (Kovid-19) nedeniyle yaşanan ölümleri yüzde 98,9 önlediğini açıkladı.
Japonya'da şırınga sorunu nedeniyle Pfizer/BioNTech aşısının milyonlarca dozunun çöpe atılacağı açıklandı.
Aşılanma kampanyasına hızlı bir şekilde devam eden İsrail'de yapılan ilk araştırmalar Pfizer-BioNTech aşısının koronavirüsün viral yükünü azalttığını ortaya koydu.
ABD'li ilaç şirketi Pfizer, Hindistan'dan, Alman BioNTech ile geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı için acil kullanım onayı talebini geri çekti.
ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer, 2021 yılı içerisinde koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen aşı satışlarından 15 milyar dolar gelir beklendiğini açıkladı.
Avrupa Birliği'nin (AB) ilaç düzenleyici kurumu Avrupa İlaç Ajansı (EMA), BioNTech ve Pfizer tarafından yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşının, aşılama sonrasında görülen ölümlerle bağının bulunmadığını bildirdi.
İsveç'teki yetkililer, corona virüs aşıları için ABD'li ilaç şirketi Pfizer'a gereğinden fazla ödeme yaptıklarından şüphelendikleri için ilaç devine ödeme yapmayı durdurduklarını açıkladı.
Türk Bilim İnsanları tarafından Almanya'da üretilen Covid-19 aşlarının dağıtımı, ünlü Maraş dondurmasının erimeden taşınmasını sağlayan kuru buzlar yardımıyla yapılıyor. Türk-Alman ortaklı LY-Holding'in Almanya'daki buz üretim tesisinin aynısı Kahramanmaraş'ta da bulunuyor. Holdingin Kahramanmaraş'taki ortağı Sami Kervancıoğlu, talep olması durumunda Türkiye'de aşıların illere dağıtımı konusunda -78 derecedeki kuru buzlarla destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
Norveç'te bakımevinde kalan 33 kişinin Pfizer/BioNTech'in geliştirdiği koronavirüs aşısını olduktan sonra yaşamını yitirmesinin ardından yetkililer bu ölümlerin aşıyla bağlantılı olmadığını açıkladı.