Tarihi Antik Çağ’a kadar uzanan yiyeceklerden biri de pırasadır. Birçok farklı çeşitte sofralarımıza gelebilen pırasa en bilinen ve en çok yapılan hâliyle zeytinyağlı pırasa yemeği olarak karşımıza çıkar. Genel olarak her yerde aynı şekilde yapılan pırasa yemeği tarifi ise yapımı son derece kolay bir tariftir.
Bitkilerin Profesörü Aysun Bay Karabulut, kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan pırasanın tarih boyunca birçok hastalığa derman olarak kullanıldığını ifade etti.
Samsun'un Bafra ilçesinde üreticinin elinde kalan tonlarca pırasa boş alana atıldı. Olay yerine gelen zabıta ekipleri tarafından inceleme yapıldı.
Samsun’da alkollü bir vatandaşın elindeki pırasa sapıyla trafiği yönlendirmeye çalıştığı anlar gülümsetti.
Pırasa, herkesin sevmediği bir besin olsa da sağlık için çok faydalıdır. Hatta görünce burun kıvırmayın kaşık kaşık yemeye başlayın. O kadar çok faydası var ki, öğrendikçe çok şaşıracaksınız. Pırasanın suyu da en az pırasa kadar faydalı. Afrodizyak etkisi olan pırasa suyu vücuttan toksinleri atar, idrar yolu iltihabını önler, anemiye iyi gelir. Peki, pırasa suyu nasıl yapılır?
Çinli bilim insanları yaptıkları bir araştırmayla insanlığın en büyük sorunlarından biri kansere karşı yeni bir gelişme kaydetti. Bağırsak kanseri olmak üzere kanser türleri insanlığın en büyük sorunlarından biri olarak yıllardır korku salıyor. Çin’de yapılan araştırmada, her gün yaklaşık yarım soğan yiyenlerin bağırsak kanserine yakalanma riski yüzde 79 daha düşük çıktı.
Sevilen kış sebzeleri arasında yerini alan pırasa, tuzlu tart hamuruyla birleştiğinde tadına doyum olmayacak bir lezzete ulaşıyor. Bildiğimiz basit malzemelerle farklı tarifler hazırlamak isteyenlerin deneyebileceği kiş tarifleri birçok farklı iç harçla yapılabiliyor. Misafirlerini etkilemek isteyenlere ve gün için güzel bir tarif arayanlara pırasalı kiş tarifi...
Bazılarımız pırasaya mesafeli dursa da bu sebzenin faydaları saymakla bitmiyor. Adeta zengin bir vitamin deposu olan bu sebze, dünya mutfaklarında da birçok tarifin baş kahramanı. Taze soğan yerine bile kullanıldığı oluyor. Yoğurt ve pırasanın bir araya geldiği tarifler ise ayrı bir lezzeti yaşatıyor. İşte, pırasayı herkese sevdiren üç tarif...
Pırasayı bir de böyle deneyin! Zeytinyağlısı, etlisi derken pırasanın böreği, poğaçası da popüler oldu. Peki pilavı? Pırasanın yeşil saplarını kullanarak hazırlayacağınız pilav, pırasa sevmeyenleri bile etkileyecek! Pırasalı pilav tarifimizi tek başına ya da hindi etinin, köftenin ve balığın yanına eşlik edecek bir yemek olarak sunabilirsiniz.
Pırasa, çeşitli vitaminler bakımından çok değerli olmasına rağmen çoğu kişi tarafından pek sevilmiyor. Özellikle çocuklar, yemekte pırasa olduğunu duyunca kaçacak yer arıyor. Anneler ise çocuklarına pırasayı sevdirebilmenin yollarını bulmaya çalışıyor. Çocuklara pırasa yedirmenin en kolay ve lezzetli yolu, pırasa köftesi. Tarifi yazımızda.
Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner: - "Ovada 10 bin dönümün üzerinde pırasa ekildi, dönüm başı 5 ton rekolte bekliyoruz"
Koronavirüs pandemisiyle beraber aslında dünya genelinde doğaya ve sağlıklı beslenmeye olan ilgi arttı. Özellikle dalından kopartılan organik gıdalar bu dönemde iyiden iyiye popülerleşti. Peki bunları mutfağınızda yetiştirebileceğinizi söylesek? Eminiz heyecanlanırsınız. İşte mutfağınızda yetiştirebileceğiz 9 bitki...
Kabızlık toplumda oldukça sık görülen bir sindirim problemidir. Kötü beslenme, stres ve hareketsizlik gibi faktörler kabızlığa neden olabilir. Bu hastalığın çözümü ise oldukça basit ve doğaldır. Tek yapmanız gereken pırasanın mucizesine kendinizi bırakmak olacak.
Vücudun ihtiyacı olan vitaminleri almasına yardımcı olarak bağışıklık sistemini güçlendiren sebzelerin bilmediğiniz faydaları da bulunuyor. Bunlar arasında en dikkat çekenlerden biri de pırasa. İçindeki çeşitli vitamin ve mineraller sayesinde fiziksel gücü artıran ve kemikleri koruyan pırasa, aynı zamanda uykusuzluk belirtilerinin de çaresi oluyor. Uykusuzluk belirtilerini ortadan kaldıran pırasa, beynin uyuşarak uyku düzenine geçmesine yardımcı oluyor.
Zambakgiller (Liliaceae) familyasından olan pırasa kök ve gövdesi toprağın altında olan bir sebzedir.
Kış sebzeleri, mevsiminde tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan mineral ve vitamin desteği sağlıyor. Kışın grip ve bronşit gibi solunum yolu hastalıkları artış gösterirken, bu hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendiren taze sebzeleri tüketmek önem kazanıyor.
Diyetisyen Dilara Demirkan Erkek, pırasanın kalp sağlığı, sindirim sorunları ve kanser karşı korunmada oldukça etkili bir sebze olduğunu söyledi. Pırasa mevsimine yavaştan girdiğimiz şu günlerden pırasanın faydalarından bahsetmemek olmazdı. İşte pırasanın faydalarıyla birlikte en lezzetli pırasa yemeği tarifi geliyor!
Kemik sağlığı ve düzenli kan akışında büyük rol oynayan pırasa, birçok kişinin burun kıvırdığı sebzelerden biri ne yazık ki. Yılın her mevsiminde bulabileceğimiz bu sebze aslında bir şifa deposu. Yüksek tansiyona karşı etkili olan pırasa yaprağından sapına ve hatta suyuna kadar vücudumuza yarar sağlıyor. Bakalım düzenli tüketmenin üzerimizde nasıl bir etkisi olacak, buyursunlar...
Pırasa, her mevsimde kolayca yetiştirilebilen, oldukça faydalı ve lezzetli bir sebzedir.