Polipler herhangi birinin vücudunda ortaya çıkabilecek küçük, et benzeri oluşumlardır. Genellikle iyi huylu olup kanserleşme potansiyelleri düşüktür ancak bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler. Bu küçük yapılar görünmeyen düşmanlar olarak adlandırılabilirler çünkü belirtileri yoktur ve sıklıkla rutin tarama veya başka bir nedenle yapılan testlerde tesadüfen keşfedilebilirler.
Vücudun farklı noktalarında da oluşabilen polipler, burunda oluşması durumunda kişilerde baş ağrısı şikayetinin artmasına neden olabilir. Sinüs iltihaplarının kronikleşmesi, burun dokusunun uyarıcı bir madde ile devamlı karşı karşıya kalması, astım ve kistik fibrozis gibi nedenlerle ortaya çıkabilen poliplerin tedavisi mümkündür.
Gizli tehlike olarak görülen kolon polipleri, sinsice ilerleyen ve kansere dönüşmeden belirti vermeyen risk faktörüdür. Poliplerin belirlenebilmesi için kolonoskopi ile tespit edilmesi gerekir. Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilecek kontrollerle polipler, kolon kanserine dönüşmeden vücuttan ayrıştırılabilir. Peki polip oluşumunu önlemek için dikkat edilmesi gerekenler var mı? İşte bu sorunun yanıtı...
Mideniz hassas mı? Sağlık problemleriniz için polip teşhisi mi kondu? Mide probleminizin ne olduğunu merak mı ediyorsunuz? Polip problemine yönelik bu yazımızda hastalığın tüm detaylarını bulabilirsiniz.
Polipler burun, mide, rahim, rahim ağzı gibi birçok yerde görülebilen bir durumdur. Kalın bağırsakta da görülmektedir. Dışarıya doğru rahatsız vererek tümörleşen polipler zamanla büyüyerek bir takım sağlık sorunlarına sebebiyet verebilmektedir. Fakat kanserleşmeyen polipler de mevcuttur. Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Mert Atak kalın bağırsak polipleriyle bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
Türkiye'de yaklaşık olarak, her 4 kadından 1'inde miyom görülüyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Niyazi Emre Turgut, çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda miyomların tehlikeli olabileceğini belirtti ve "Miyomlar bebeğin rahim içinde yerleşeceği yerde bulunup kanamaya, ara kanamaya, ağrılı adete, çocuğun yerleşememesine ve hatta düşmesine yol açabilir" dedi.
Kolon kanseri kadın ve erkeklerde en sık rastlanan 3. kanser türü. Sevindirici haber ise kolon kanserinin önlenebilir ve erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir kanserler arasında yer alması. Kalın bağırsakta kanserleşme olmadan önce polip meydana geldiğini, bu poliplerin 8-10 senede kansere dönüştüğünü ve poliplerin farkedildiğinde erken alınmasıyla kanserin önüne geçilebildiğini belirten uzmanlar kolon kanseriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
KBB uzmanı Prof. Dr. Metin Önerci başkanlığındaki ekip tarafından, sinüzit tedavisinde daha önce kadavra üzerinde gerçekleştirilen "Üç boyutlu endoskopik sinüs cerrahisi" ilk kez canlı yayında bir hasta üzerinde yapıldı - HÜ Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Önerci: - "Mevcut uygulamada derinlik olmadığından beyne bile yanlışlıkla girilebilir, göz siniri kesilebilir, körlük, şah damarının patlaması gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu komplikasyonlar üç boyutlu cerrahi ve navigasyonla azalıyor"