Halka arzlarla birlikte yatırımcılarına arttığı Borsa İstanbul'da dikkat çeken bir değişim yaşandı. 1 milyon lira ve üzeri portföye sahip yatırımcıların sayısı yılın ilk beş ayında yaklaşık yüzde 30 yükseldi. Borsa İstanbul'un büyük kısmını 10 milyon ve üzeri yatırım sahipler oluşturuyordu. Borsa İstanbul verilerinde dikkati çeken bir diğer unsur ise yatırımcıların yaş aralığında oldu.
Rekor üstüne rekor kıran Borsa İstanbul'da yatırımcı sayıları da son birkaç yılda artış kaydetti. Hisse senedi piyasasında 10 milyon ve üstü portföy sahibi olan yatırımcılarla küçük hisse sahipleri arasında uçurum açıldıkça açıldı. Borsa İstanbul'un yüzde 81'ini 10 milyon TL ve üzeri portföy sahipleri oluşturuyor.
Goldman Sachs Türkiye raporunda portföy çıkışlarının geçici olduğunu belirterek seçimden sonra normalleşme olacağını öngördü. Analistler TCMB'nin seçimlerden önce bu ay yapılacak bir sonraki politika toplantısında sermaye çıkışlarını dengelemek için politika faizini daha da yükseltme olasılığının arttığına vurgu yaptı.
2007 yılında kurulan İstanbul Portföy Yönetimi, Nisan 2012’de mevcut kadrosu tarafından satın alınmış olup, yatırımcılarına 20 yılın üzerinde piyasa deneyimi olan yönetici kadrosu ile hizmet veriyor.
Borsa İstanbul’da yatırımcıların portföy büyüklüklerine göre dağılımlarında uçurum dikkat çekti. Hisse senedi piyasasında 10 milyon ve üstü portföy sahibi olan 15 bin 371 yatırımcı ise toplam borsadaki portföyün yüzde 79,81’ini elinde tutuyor.
Hem özel hem de tüzel kişiler yatırım yapmak ya da kazanç sağlayabilmek için elinde bazı yatırım araçları bulundurur. Bu yatırım araçları bonolar, dövizler, hisse senetleri, altın, tahvil, mevduat ya da nakit para olabilir. Bu yatırım araçlarının toplam değeri portföy olarak adlandırılır. Yatırımcıların riskler alarak bu değerlere yatırım yapmaları ise portföy yatırımlarıdır. Peki, portföy yatırımlarının belirleyicileri ve etkileyen faktörleri nelerdir?