Probiyotikler sindirim sistemimizde bulunan yararlı mikroorganizmalar olarak bilinen "iyi bakteriler"dir. Bu dostça mikroplar sindirim sisteminin denge ve sağlığı için önemli bir rol oynarlar. Probiyotik besinler, canlı ve yararlı mikroorganizmalar içererek sindirim sistemine yardımcı olur ve vücudun sağlıklı bakteri dengesini yeniden kurmasına yardımcı olabilir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren yüksek vitamin içeren gıdalar hastalıklara karşı korunmamızı sağlıyor. Özellikle kış aylarında daha fazla düşen bağışıklık sistemini güçlendirmek, bağırsakları temizlemek için oldukça etkili bir yiyecek bulunuyor. Kış aylarının vazgeçilmezi olarak görülen bu gıda vücudu zırh gibi koruyor.
Seks ilişkinin çok farklı bir boyutu olarak görülüyor. Hem sağlık hem de sosyal açılardan birçok fayda sağlayan cinsel ilişkinin çeşitli zararları da bulunuyor. Çeşitli hastalıklar ve riskler yaratan seksin zararlarından korunmak için cinsel ilişki sırasında ve sonrasında yapmanız gereken bazı adımlar bulunuyor.
Kış aylarında artış gösteren grip, nezle, soğuk algınlığı ve Covid-19 hastalıklarından korunmak için çeşitli yöntemler aranıyor. Grip olmak tüm yaşam kalitesinin düşmesine sebep oluyor. Gripten korunmak için evde yapabileceğiniz çok güçlü bir probiyotik bulunuyor. Üstelik bu içecek sadece gribe değil birçok hastalığa şifa dağıtıyor.
Ortalama her dört kadından üçünün yaşamları boyunca en az bir kere maya enfeksiyonu geçirdiği tahmin ediliyor. Rahatsız edici bir durum olan maya enfeksiyonu vajinal mantar olarak da bilinir. Kadınlarda ağrı, kaşıntı, akıntı ve kötü koku gibi birçok olumsuz semptomaneden olur. Maya enfeksiyonlarına yönelik ev ilaçları arasında Lactobacillus içeren probiyotikler veya fermente gıdalar bulunur. Ancak mantar için asla kullanılmaması gereken doğal besinler de var. Bunlardan biri de sarımsak...
Doğal ürünler tüketmeyi seven kişilerin sıklıkla yediği kefirin sağlık için çok etkili faydaları bulunuyor. Genellikle yoğurtla karıştırılan bu şifa kaynağı yoğurttan daha faydalı görülüyor. Aklınıza gelecek olan birçok hastalığa çözüm olan kefirin faydalarını merak ediyorsanız bu haberi okuyabilirsiniz.
Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Aziz Şatana: - "Şu anda elma hasadındayız. Yerdeki elmalar toplanıyor. Bu elmalarda ilaç kullanılmıyor. Elmaları topladıktan sonra parçalamak suretiyle sirke tanklarımıza koyuyoruz" - "Sirkeler, üniversitemizin ve Ziraat Fakültemizin satış mağazasında tüketicilerle buluşuyor"
Kadınların en çok şikâyet ettiği sağlık sorunlarının başında idrar yolu ve vajinal enfeksiyonlar yer alır. Bunlarla birlikte doğurganlık ve hormonal bozukluklar da sıklıkla şikâyet edilen sağlık sorunlarındandır. Probiyotikler, sindirim sisteminizin sağlığını destekleyen canlı bakterilerdir. Sağlıklı bir bağırsak, sağlıklı bir hormon sistemi ile bağlantılıdır. Giderek daha fazla araştırma, sindirim sisteminizdeki bakterilerin dengesi veya dengesizliği arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor.
Cinsel hastalıkları özellikle kadınlardaki sıklıkla meydana gelen vajinal hastalıkları iyileştirmek için genellikle probiyotik etkili ilaçlar tercih edilir. Ancak yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, probiyotikler vajinal sağlığı iyileştirmek için yetersiz. Araştırmaya katılan tüm kadınların üçte birinden fazlası (%34), probiyotik alıp almadıklarına bakılmaksızın, bir ay ile üç ay arasında bir iyileşme gösterdi.
Sağlık için sıklıkla tüketilen probiyotikler mide ve bağırsak florasındaki doğal dengenin korunmasında yardımcı oluyorlar. Probiyotiklerin etkisi yaşa ve cinsiyete bağlı olarak, kişiye özel olarak değişiklik gösteriyor. Bilinçsiz ve fazla miktarda kullanılan probiyotikler kişiyi olumsuz etkileyerek hastalıkları tetikleyebiliyor.
Kefir, ayran, yoğurt, turşu, fermente süt, turşu, tereyağı, şarap, keçi sütü, boza, şarap, şalgam gibi probiyotikleri tüketmenin cinsel hayatı inanılmaz şekilde etkilediğini şimdiye kadar çok az kişi biliyordu. Probiyotikler cinsel yaşamı etkiliyor olsa da tek başına yeterli değildir. Cinsel yaşamı daha da mükemmel hale getirmek mevcut bağırsak sağlığınızla bağlantılıdır.
Doğanın şifa dolu besinleri hastalıklara çare olurken yedikçe vücutta bir nevi ilaç görevi görüyorlar. Doğal antibiyotikten tutun da ağrı kesiciye, cinsel rahatsızlıklardan tutun da kolesterole kadar aklınıza gelebilecek onlarca hastalığa doğal yöntemlerle karşı koymayı deneyebilirsiniz. Mide bulantısına iyi geliyor, kolesterolü düşürüyor ve kanın pıhtılaşmasını engelliyor. Vücut direncini artırıyor, probiyotik özelliği sayesinde sindirim sistemine yararlı oluyor.
Yoğurt özellikle Türk mutfağı için vazgeçilmez bir besin. Yoğurt olmadan yemek yiyemem diyenlerden misiniz? Peki ya yoğurt suyu? Yoğurt oldukça lezzetli ve faydalı görülüp tüketiliyor fakat yoğurt suyu atılıyor. Fakat bu haberden sonra yoğurt suyunu atmayı bir daha düşünmeyeceksiniz...
Ağız sağlığı için probiyotik kullanımı oldukça önemlidir. Probiyotiklerin ağız florasındaki yararlı bakterileri artıran ve zararlı bakterileri azaltan dost bakterilerdir. Zararlı bakterilerin kontrol altına alınmaması durumunda çiğneme ve diş fırçalama sırasında kana geçerek vücut sağlığını bozabilir. Konu ile ilgili bilgi veren Diş Hekimi Emek Külür, ağız florasının önemini ve ağız içi probiyotik uygulamasını tüm detaylarıyla sizler için anlattı.
Gündelik koşuşturmaca içinde yoğun iş temposu, sınav stresi ve diğer problemlerden dolayı kimi zaman dengesiz ve sağlıksız beslendiğiniz dönemler olabilir. Sağlıksız beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan kabızlık, ishal ve şişkinlik gibi problemler, yararlı bakteriler olarak adlandırılan probiyotik alımının azalmasından kaynaklanabilir. Sizler de ev yapımı tariflerle doğal probiyotik ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. İşte detaylar...