Son haftalarda görülen yoğun salgına dair uzamanlar uyarıda bulunuyor. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, üst solunum yolu enfeksiyonlarında son 2 ay içinde yarı yarıya artış olduğuna dikkati çekip, "Hem İnfluenza A ve B hem de insan metapnömovirüsü dediğimiz yaygın akciğer iltihabına sebep olabilen viral tabloyla karşı karşıyayız" dedi.
Koronavirüs vaka sayıları düşüşe geçse de, uzmanlar normalleşme için erken olduğunu belirtiyor. Konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, aşı konusuna dikkat çekerek normalleşme uyarısı yaptı. Şener, "Tam doz aşılı popülasyonun yüzde 70'in üzerine çıkması gerekiyor. Türkiye'de şu an aşılanma oranı yüzde 50-60 arası. Normalleşme anlamında bunu yüzde 70'in üzerine çıkarmamız gerekiyor" dedi.
Koronavirüsle mücadelede tam doz aşının önemi her defasında belirtilse de bu konuda henüz istenilen seviyeye gelinmedi. İki doz aşı olma oranının yüzde 85'e ulaştığı ifade edilirken, üçüncü dozda ise yüzde 40'da kalındı. Uzmanlar, vaka ve ölümlerin önüne geçmek için tam doz aşı çağrısı yaparken, bu sayede yeni varyantların da önüne geçileceğini söyledi.
Son dakika haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi koronavirüse yakalandı. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağlık durumu ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunurken ‘Ben hafif atlatacaklarını öncelikli olarak düşünüyorum ve tahmin ediyorum’ dedi. Bakan Koca da yaptığı paylaşımda, "Sağlık durumları çalışmalarını aksatmayacak kadar iyi." açıklamasında bulundu. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağlık durumu ile ilgili son dakika değerlendirmesi…
Koronavirüs vaka sayılarındaki artış endişe yaratırken Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, 90 bin seviyesindeki günlük vaka sayısına dikkat çekti. Günlük yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Akın, "Tehdit çok büyük" dedi. Omicron varyantının etkisine dikkat çeken Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, vaka sayılarındaki tırmanışının devam edeceğini söyledi. Aşı çağrısını yineleyen Şener, "Mevcut aşılar yüzde 99 ölümü, yüzde 90 da hastaneye yatışı önlüyor" dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, birçok platformda koronavirüse yönelik ilgili, ilgisiz kişiler tarafından açıklamalar yapıldığını, bu nedenle halkın yanlış bilgilendirilebildiğini söyledi. Bazı grupların kasıtlı olarak açıklama yaptığını belirten Prof. Dr. Şener, sosyal medyada yapılan her paylaşıma itibar edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Şener, "Sağlık Bakanlığı'nın sitesi, en güvenilir ve doğru bilgilerin alınabileceği alan" dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Omicron'un alt varyantı olan 'BA.2' ile ilgili önemli bir uyarıda bulundu. "Zamana yayılarak Türkiye'de de bu varyant tespit edilecek" diyen Prof. Dr. Şener, "Türkiye'de de ikinci bir 'BA.2' piki görebiliriz. Bu durum maalesef filmi başa sarmak olacak" diye konuştu.
Son dakika haberi: Omicron varyantı tüm dünyada etkili olmaya devam ediyor. Birçok ülke ek tedbirler alırken bilim insanları da tedbirlere uyulması konusunda açıklamalar yapıyor. Öte yandan, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Omicron varyantının tırmanacağı pik seviye için tarih verdi. Şener, Omicron varyantında pik seviye ile ilgili Şubat ayının ilk iki haftasını işaret etti. İşte son dakika haberinin detayları!
Tüm dünyada baskın hale gelmeye başlayan Omicron varyantıyla ilgili yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener Türkiye'de gelecek aylık periyotta, ayaktan hasta grubunda ciddi tırmanış olacağını söyledi. Önümüzdeki günler için uyarı yapan Şener, "Omicron'un önümüzdeki zaman diliminde ocak ayının son haftası veya şubat ayının ilk 2 haftasında baskın varyant haline gelme ihtimali yüksek. Önümüzdeki süreçte polikliniklerde yığılma olacağını düşünüyorum" dedi.
Koronavirüsün en hızlı yayılan varyantı Omicron'la ilgili uyarılar gelmeye devam ediyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son dönemde artan vaka sayılarının sadece Omicron varyantına bağlı gelişmediğini, bu varyantın yaygınlaşması sonrası da yoğun bakıma yatış ve ölüm vakalarında stabil bir seyir izlenip izlenmeyeceğini bilmediklerini söyledi.
Türkiye'ye de sıçrayan Omicron varyantı ile ilgili uzman isimler önemli açıklamalarda bulundu. Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, "'Omicron' varyantının Türkiye'de yaygınlaşmasının mart ayını bulacağını düşünüyorum" derken, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı da "1 ay içinde baskın form 'Omicron' olarak devam edeceğiz gibi görünüyor" diye konuştu.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, aşı adaletsizliği ve aşıya ulaşamamanın etkili olduğu Güney Afrika, Hindistan ya da Brezilya gibi ülkelerde yeni varyantların ortaya çıkmasının bir tesadüf olmadığını belirterek, " Yüzde 95'i aşılanmamış ülkelerde bu varyantların ortaya çıktığını görüyoruz. Özellikle Afrika aşılanmadan pandeminin dünya genelinde biteceğini düşünmek bence bir hayal" dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 2 doz aşı olanların antikor seviyesinin ömür boyu yüksek düzeylerde kalmayacağını belirterek "3'üncü doz aşılama bu nedenle hem Türkiye'de hem de dünyada oldukça önemli. Aşısı tamamlanan grubu yüzde 75'in üzerine çıkarırsak, salgının kontrolü bizim elimize geçecek" dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında yapılan üçüncü doz aşının önemine dikkati çekti. Şener, "Hatırlatma dozu önemli. Bu doz geciktikçe ve olmadıkça virüsle karşılaştığınız anda hastalığı ağır atlatma riskiniz halihazırda var" dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ölümcül koronavirüsün geyiklere de bulaştığının tespit edilmesiyle ilgili olarak, "Geyikte de görüldüğüne dair tespitler tabii ki önemli ancak klinik anlamda insan üzerinde olumlu ya da olumsuz etkisi olur mu bunu söylemek için çok erken" dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, koronavirüs vaka sayılarının günlük 25- 30 bin aralığında seyrettiğini belirterek, “Günlük 60 bin, 70 bin vaka sayılarına sıçrama olması durumunda ise yeniden kapanma, okulların kapanması gibi tabloların gündeme gelme durumu söz konusu olabilir” dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, kış ayları öncesi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarının yükselişe geçtiğini belirterek, salgınla mücadelede tüm yaş grupları için aşının zorunlu hale gelmesi gerektiğini savundu. Şener, "Türkiye'de 18 yaş üzerindeki ciddi bir grup hala aşı yaptırmadı. Kış aylarında toplumsal bağışıklığı kontrol altına alabilmek için aşının mutlaka zorunlu hale getirilmesi lazım. Yoksa vaka ve ölüm sayılarında tırmanış göreceğiz" dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, bu yıl grip vakalarında artış beklediklerini belirterek, "2 yıldır dolaşımda olmayan virüsle tekrar karşılaşmış olacağız. Özellikle 65 yaş üstü kişilerde zatürre oranlarını düşük tutmak için grip aşısı olmak gerekir." dedi.
"Bu aslında Türkiye'de beklenen bir süreçti. Ne yazık ki Delta varyantının ülkemize gelmiş olması, bizim normalleşme sürecimizle bir oldu" - "Delta varyantında bin kat yüksek virüs yükü olduğuna göre bayram ziyaretini en fazla 3-5 dakikada bitirmek, olabildiğince minimum tutmak gerekiyor. Bu Delta varyantının şakası yok. Aşılanmanın yüksek olduğu ülkelerde bile çok ciddi sorunlar yaratıyor" - "(Aşı zorunluluğu) Etrafımızdaki ülkelere baktığımız zaman yavaş yavaş buraya doğru gidiyor. Türkiye'de de konuşulmaya başlanacaktır"
Prof. Dr. Alper Şener, koronavirüs vakalarındaki artışla ilgili, "Özellikle tam kapanmayı her zaman düşünmek, değerlendirmek lazım. Çünkü olgu sayısındaki bu artış devam ettiği sürece hastanelerde ve yoğun bakımlarda yer bulamayacağız. Geçmişte yaptığımız gibi belirli zaman dilimleri içerisinde tam kapanmayı, şehirlerarasındaki trafiğin kapanması dahil olmak üzere düşünmek ve gündeme almak gerekiyor" dedi.