Ankara Lisesi'ni bitirdikten sonra Tıp eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayan Ateş kara’nın uzmanlığı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndadır. Yandal ihtisasını da 2002’de çocuk enfeksiyon hastalıkları üzerine yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi’nde yaptıktan sonra bu ünitede çalışmayı sürdürmüştür. 2004 yılında pediatri doçenti olduktan sonra 2010 senesinde profesör olmuştur. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği genel sekreterliği görevinde de bulunan Prof. Dr. Ateş Kara çeşitli kamu kuruluşlarına danışmanlık da yapan Kara, koronavirüs pandemisi ile ilgili alınacak önlemler, eylem planları vb. ile ilgili oluşturan Bilim Kurulu’na dahil edilmiştir.
Son dakika haberi: Yerli koronavirüs aşısı Turkovac,16-18 yaş grubunda uygulanmaya başladı. Ankara Şehir Hastanesi'nde bugün başlayan uygulamayla ilgili konuşan Prof. Dr. Ateş Kara, 500 gönüllüye yapılacak Turkovac aşısının ergenler üzerindeki etkisinin oraya çıkacağını söyledi. Sonuçların iyi olacağından büyük umutlu olan Kara, "Yeterli sayıya ulaşınca da sonuçlarımızı paylaşacağız" diye konuştu.
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan: - "Özellikle faz çalışmaları esnasında Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en geniş kapsamlı klinik araştırma çalışmasını destekleyerek gerçekleştirdik" - Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara: - "Karşılaştırmada da hatırlatma dozu olarak bizim aşımız uygulandığında herkesin tam cevap verdiğini gördük"
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC'ın yan etkileriyle ilgili ilk sonuçların olumlu olduğunu belirtti. Ayrıca Kara, TURKOVAC uygulanan kişilerde koronavirüsü ağır geçiren olmadığını, yerli aşının hatırlatma dozunda da antikor seviyelerini hızla yükselttiğini bildirdi.
Güney Afrika'da ortaya çıkan son varyant Omicron, dünyayı tedirgin etmeye devam ederken Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'de 6 kişide tespit edilen varyantın hücreye girmesinin daha kolay olabildiğini ifade eden Kara, hastalığın ise çok ağır seyretmediğini ekledi.
Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüsün yeni ortaya çıkan 'Omicron' varyantında gelen ilk verilere göre, klinik tablonun çok ağır seyretmediğini söyledi. Kara, "Benim gözlemim, bu varyant Türkiye’de ilave bir kapanmayı gerektirecek gibi görünmüyor'' dedi.
TÜSEB Aşı Enstitüsü Başkanlığı görevine getirilen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kara, ilk yerli kovid aşısı Turkovac ile ilgili yürütülecek yeni faz çalışmalarının detaylarını anlatarak, "Yakın bir dönemde iki doz BioNTech aşısı olan kişilere 6 aydan sonra yapılacak hatırlatma dozu olarak Turkovac'ı uygulayacağımız bir çalışma başlatılacak." dedi.
Sağlık Bakanlığının YouTube iş birliğiyle Kovid-19 aşıları hakkında kullanıcıları bilgilendirmek, bu konuda sıkça sorulan soruları cevaplamak için hayata geçirdiği proje kapsamında, Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri, YouTuber'ların sorularını cevapladı.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, aşının yan etkilerine yönelik incelemelere ilişkin bilgi verdi. Kara, Türkiye'de uygulanan inaktif ve mRNA Kovid-19 aşılarında şişlik, kızarıklık, ağrı gibi yan etkiler oluştuğunu belirtti. Kara, "Çok ciddi anlamda, gündelik yaşamı etkileyecek kadar yan etki ise çok daha nadir" ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, çocukların aşılanmasına ilişkin, "Yetişkinleri bu süreçte öğrenme basamağında kullandık. Baktık ki onlarda her şey olumlu gidiyor, herhangi bir sıkıntı yok, bundan sonra artık çocuklarda uygulanabilir tarafına doğru geldik" dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Planladığımız şekilde devam edebilirsek mart sonu, nisan gibi genel anlamda bir yüksek aşılamaya ulaşıp, toplum içerisinde kayıplarımızın azaldığı, hastane yükümüzün azaldığı bir dönemi görebiliriz. Yaz aylarında genel bir rahatlamamız olabilir" dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, mutasyonlu virüse karşı çift maske uyarısı yaptı. Kara, "Eskiden aynı ortam içerisinde bulunan 10 kişiden 3'üne bulaşıyorsa şu an 6-7'sine bulaşabiliyor. Önceden mesafemiz 1 metre ise şimdi bunu en az 1,5 metre, karşılıklı durma süremiz 10 dakika ise şimdi bunu mutlaka 2-3 dakikalara indirmemiz lazım. Kapalı bir ortamda maske sayısını 2 yapabiliriz" dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, okulların basamak basamak açılması gerektiğini belirterek, "Önce; en fazla okula gitmeyi veya en fazla bire bir eğitim almayı ihtiyaç duyan gruplar olmalı. Ana sınıfı ve ilkokul 2’inci sınıfa kadar olabilir." dedi. Kara ayrıca, genel rahatlamanın 2022'de olabileceğini de ekledi.