1984 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalında uzmanlık eğitimini aldıktan sonra 1989 yılında yine bu bölümde doktorasını tamamladı. 1987-89 döneminde Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğünde Genel Müdür Yardımcısı görevinde bulundu. 1996 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalından Bilim Uzmanlığı derecesi aldı. 2006 yılında Halk Sağlığı Profesörü oldu. Sağlık Bakanlığının bulaşıcı hastalıklarla ilgili kurduğu çeşitli danışma kurullarındaki üyeliklerde bulunan Akın, yine Sağlık Bakanlığının koronavirüs pandemisi ile mücadele kapsamında hayta geçirdiği Bilim Kurulu'na da atanmıştır.
Omicron varyantı etkisiyle vakalar yüksek seyrederken, maskelerin çıkarılması konusu gündemden düşmüyor. Hafta içinde yapılacak olan Bilim Kurulu toplantısında, bazı alanlardaki zorunluluğun kaldırılması da görüşülecek. Vatandaşların neredeyse tamamı "Maskeler çıkarılsın" derken, konuya ilişkin farklı yorumlar geliyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, maskenin önemine dikkat çekerek, enfeksiyonu taşımamanın tek yolunun maske olduğunu ifade etti.
Koronavirüs vaka sayılarındaki artış endişe yaratırken Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, 90 bin seviyesindeki günlük vaka sayısına dikkat çekti. Günlük yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Akın, "Tehdit çok büyük" dedi. Omicron varyantının etkisine dikkat çeken Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, vaka sayılarındaki tırmanışının devam edeceğini söyledi. Aşı çağrısını yineleyen Şener, "Mevcut aşılar yüzde 99 ölümü, yüzde 90 da hastaneye yatışı önlüyor" dedi.
Koronavirüsle mücadele tüm dünyada devam ederken, son varyant Omicron'da tedirgin etmeye devam ediyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, aşının Omicron'a karşı etkisi konusunda yüzde 75 oranında koruma sağladığını söyledi. Akın ayrıca, koronavirüse karşı toplumun kurallara uyması konusunda etkili ya da zorlayıcı önlemlere ihtiyaç olabileceği ifadesini kullandı.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, koronavirüs salgınında epidemiyolojik verilere göre, Avrupa'da vaka artışı olduktan genellikle 2-3 hafta sonra Türkiye'de de vakaların arttığını söyleyerek, "Benim endişem; Türkiye'de de bir süre sonra, özellikle aralık ayına doğru vaka artışını artık 25-30 binlerde tutamayacağız, biraz daha yükselmeye başlayacak" dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, aşı olmayan 1-35 yaş grubuna virüsün yerleştiğini söyledi. Genç yaş grubunun aşı olma konusunda ihmalkar davrandığını belirten Prof. Dr. Akın, "Yeni önlemler alınabilir" diye konuştu
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, 18 yaş grubunun aşı konusunda tereddütlü olduğunu belirterek, "Eylül ya da ekim ayında üniversitelerde yüz yüze eğitime geçmek istiyoruz. Bu yüzden bizim bu yaş grubunun aşılanması lazım. Düşünüldüğü gibi yan etkiler yok. Onlar bir şekilde abartılan şeyler" dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, İngiltere'de yapılan araştırmaya göre, delta varyantının yayıldığı grubun aşı olmayanlar olduğunu söyledi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, Bakan Koca'nın ''Toplumsal bağışıklığın sağlanmasıyla Eylülde maske zorunluluğu kalkabilir'' açıklamasını değerlendirdi. Prof. Dr. Akın, ''Eğer toplum aşı programını takip etmezse, umurunda olmazsa, kurarsa Eylül ayında maskeleri çıkaramayız'' dedi. Kademeli normalleşme sürecinde en riskli yerlerin kapalı mekanlar olduğunu söyleyen Akın, ''Kapalı mekanların açılmasını belki geciktirebilirdik." diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, hava sıcaklığının, virüsün bulaşmasını engellemediğini söyledi. Akın, "Bu yüzden 'Havalar sıcak, kalabalık ortam, açık hava maske takmazsam da olur. Virüs etkisiz hale geliyor' diye bir söylem, hem bilimsel olarak hem uygulama olarak doğru değil. Özellikle kalabalık yerlerde bulunurken muhakkak maskemizi takmamız lazım" dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın'dan çarpıcı açıklamalar geldi. "'Her şey iyiye gidiyor, artık boş verelim' derseniz o bir anda bastırılan yay gibi tekrar zıplar. Tekrar olmadık zamanda yüksek vakalar görürüz." uyarısında bulunan Akın, kademeli normalleşmenin etkisinin iki hafta sonra görüleceğini belirterek 14 Haziran tarihini işaret etti.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, okulların açılmasının, mayıs ayının sonlarına doğru mümkün olabileceğini söyledi. Akın, "Okullarda yeni vaka tespiti ile ilgili hızlı testler kullanılabilir. Hızlı antijen testleri var. Bunları haftada bir hiç olmazsa yaparak, okullardaki yeni vaka durumuna göre okulun tehdit altında olup, olmadığını daha kolay ortaya koyabiliriz" dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, 17 Mayıs'ta sona erecek tam kapanma sürecinin ardından kademeli normalleşme sürecinde illere ve bölgelere göre farklı adımlar atılabileceğini söyledi. Akın, "Bakanlık en fazla artış olan iller, en fazla vaka görülen illeri ilan ediyor. Buna bağlı olarak da bölgelerdeki ya da illerdeki vaka sayılarının hastalık hızlarına göre de normalleşme adımları atılabilir" dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın koronavirüs tedbirleriyle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede "Mayıs ayının ortalarına doğru daha rahat döneme doğru geçeceğimizi tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.
Açıklanan son verilere göre Türkiye'de vaka sayısı 40 bini geçerken, yoğun bakımlar da alarm vermeye başladı. Uzmanlar, hastanelerde yaşanabilecek bir sorun karşısında tam kapanmanın gündeme gelebileceğini belirtti.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, tam kapanma konusuyla ilgili "Öyle bir vaka artışıyla karşılaşırsınız ki; hastanelerin yatak kapasitelerini aşma riski ile karşılaşırsınız ya da ölüm hızlarında beklenenden fazla artışlar gözlersiniz. Gelen insanlar hizmet alamayacak derecede zor durumda kalır ve siz tedavi edemeden dahi insan kaybı oluşur. Bu durumlarda tam kapanma düşünülebilir." dedi. Akın ayrıca tam kapanmanın ağır bir durum olduğunu da ekledi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, normalleşme sürecinde illerin risk durumlarına göre renklendirildiğini hatırlatarak, "Bir il kırmızı onun yanındaki ilin mavi olması hayalciliktir. İller arası ilişki vardır. O yüzden komşu il kırmızıysa, siz en iyi durumda sarı olabilirsiniz. Bu insan hareketlerinden kaynaklanıyor." dedi. Prof. Dr. Akın, insan hareketlerini durdurmak zorunda olduğumuzun altını çizdi.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, koronavirüs salgını ile mücadelede normalleşme sürecinin etkilerinin bu hafta görülmeye başlandığını söyledi. Akın, "Hastaneye başvurularda artış var; ama yatışlarda çok yüksek bir artış yok. Hastalık semptomatik belirtilerle başlıyor. Belirtileri takip eden 5 ile 7'nci günde bazı kişilerde tablo ağırlaşıyor. Demek ki bir dahaki hafta hastaneye yatışlarda bir artışla da karşılaşabiliriz" dedi.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, kapalı ortamlarda uzun süre maskesiz kalmanın hastalığın yayılımı açısından risk olduğunu söyledi. Akın, "Lokantaya gidenlere önerim var; kuralları çok iyi takip etsinler, yemek yerken elbette maskelerini çıkaracaklar; ama olabildiği kadar az konuşsunlar ya da alçak sesle konuşsunlar. Kısa sürede işlerini bitirip, lokantadan ayrılsınlar. Bir bakıma virüs şu anda startta bekliyor, 'ben biraz daha yayılma fırsatı bulabilir miyim' diye" dedi.
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Covid-19 aşısı olanların seyahat edebilmesi için 'aşı pasaportu' üzerinde çalışma başlatırken, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, e-Nabız uygulamasına eklenen yeni modül ile 'koronavirüs aşı kartı' oluşturulabildiğini söyledi. İlhan, bu aşı kartının 'aşı pasaportu' olarak gösterilebileceğini belirtti. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın ise aşı pasaportunun 2023'ten önce uygulanabilmesinin zor olduğunu kaydetti.
Son dakika haberine göre Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, kontrollü normalleşmeyle birlikte hafta içi uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasına, akşamları ev toplanmalarını önlemek için devam edildiğini söyledi. Akın, ayrıca "Düşük ve orta riskli illerde sınırlama 22.00 ya da 00.00'a doğru kaydırılabilir" dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın duyurduğu salgın yönetiminde 'yerinde karar' dönemini anlattı. Akın, "Mesela İstanbul'da Şile ile Kadıköy aynı oranda vaka yüküne sahip midir? O zaman 'A' ilinde belirli bölgelerde belirli işletmeler açık olacak veya hastalık yükü yüzünden 'B' ilinde bu tip yerlerin tamamı kapalı olacak. 'Yerinde karar' dediğimiz dönem burada devreye girecek" dedi.