1971 Elazığ, Harput doğumlu olan Mustafa Necmi İlhan, tıp eğitimini Gazi Üniversitesi’nde almıştır. Gazi Üniversitesinde Halk Sağlığı Doktorası (2001) ve Hastane İşletmeciliği Yüksek Lisansı (2015), Ankara Üniversitesinde İş Sağlığı Doktorası (2008) yapmıştır. Gazi Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak kadro alan İlhan, ıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalında 2004 yılında Öğretim Görevlisi, 2007'de Yardımcı Doçent, 2009'da Doçent, 2014'de Profesör olmuştur. Çeşitli kurumlarda komisyon ve kurullarda üyelik yapan İlhan, Gazi Üniversitesi'nde dekanlık görevinde de bulunmuştur. Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan koronavirüse karşı toplanan bilim kuruluna da davet dilmiştir.
Koronavirüs vakaları ve ölüm sayıları yükselmeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığınca açıklanan verilere göre son haftada vaka sayısı 365'in üzerinde çıktı. Her hafta daha da yüksek çıkan vaka sayılarına ilişkin uyarılar da geldi. Bilim Kurulu Üyesi Necmi İlhan, günlük vaka sayısının 50 binlerde olduğunu söyleyerek, "Bu rakamlar azımsanacak rakamlar değil. Bu yüzden mutlaka maskemizi kalabalık olan yerlerde takmalıyız" dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 'en önemli Bilim Kurulu toplantısı' diyerek birçok insanı heyecanlandırmıştı. Bu açıklama sonrasında vatandaşların aklına, "Maske zorunluluğu kalkıyor mu?" sorusu gelmişti. Bilim Kurulu Üyesi Necmi İlhan önümüzdeki hafta yapılması beklenen Bilim Kurulu toplantısıyla ilgili detayları vererek hangi kararların alınacağıyla ilgili ilk ipucunu verdi. İşte Türkiye'nin merak ettiği sorunun cevabı...
Gazeteci Ayşenur Arslan'ın Türk Mukavemet Teşkilatı'na (TMT) yönelik sözleri tepkilere neden oldu. Üç ağabeyi Kıbrıs’ta, EOKA terör örgütünce şehit edilen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr.Mustafa Necmi İlhan, TMT hakkındaki söylemleri eleştirdi. İlhan açıklamasında “Üç ağabeyini şehit vermiş bir insan olarak bunu söylemek istiyorum. Türk Mukavemet Teşkilatı, Kıbrıs Türkünün izzet ve şerefi için mücadele eden bir milli mücadele ruhudur” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz hafta 100 binin üzerinde seyreden vakalar, son günlerde aşağı yönlü hareketle kritik eşiğin altına indi. Omicron'a bağlı artan vakalar tedirgin ederken, Bilim Kurulu Üyesi Necmi İlhan'dan umut veren bir açıklama geldi. Şubat ayına dikkat çeken Prof. Dr. İlhan, "Vatandaşlarımız dikkatli olduğu takdirde, aşılarını olduğu ve korunma önlemlerine riayet ettiği takdirde şubat ayı içerisinde rakamların daha aşağı doğru hızla yöneleceğine inanıyorum" dedi.
Omicron varyantından son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Son dönemde koronavirüs vaka sayısında yaşanan rekor artışın ardından gözler Bilim Kurulu üyelerine çevrildi. Omicron varyantının bu denli etki alanı oluşturması bilim insanlarını da korkutuyor. Omicron'daki kuluçka süresinin orijinal Vuhan virüsüne göre daha kısa olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüsle gribin bu aşamada çok sık karıştırıldığını ifade etti. İşte son dakika haberinin detayları...
Koronavirüste Omicron varyantının etkisini göstermesi ve vaka sayılarının 50 bini geçmesi üzerine Türkiye yeniden alarm durumuna geçti. Uzmanlardan uyarılar peş peşe geliyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan test için başvuran sayılarının 2 kat arttığını belirterek ‘Neredeyse her 5-6 testten 1'i pozitif çıkmaya başladı’ dedi. İşte koronavirüste son dakika gelişmeleri…
Son dakika haberine göre Türkiye'de Omicron varyanıt nedeniyle koronavirüs vaka sayısı artışa geçti. Son 24 saate yeni vaka sayısı ise 26 bin 99 olarak kaydedilirken Sağlık Bakanı Koca "Omicron varyantı diğer varyantlardan daha hızlı yayılmaktadır." uyarısı geldi. Söz konusu gelişmeler endişe yaratırken Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Necmi İlhan'dan Omicron'la ilgili açıklama geldi. Prof. Dr. İlhan "Vaka sayısı artıyor, hastaneye yatış azalıyor. Neden? Çünkü insanlar aşılı" dedi
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, okullar ve çocukların bulaş kaynağı olduğu yönündeki algının yanlış olduğunu belirtti. İlhan, "Tüm vaka yükü içinde çocukların sayısı yüzde 10'dan biraz fazla. Çocuklar, her 5 vakadan 1'i bile değil. İnsanlar, 'çocuklar okulda enfekte oluyor, eve getiriyor' gibi düşünüyor. Oysa ki pandemide kaynak çocuklar değil, daha çok aşı olmamış veya enfekte olan bireylerin çocuklarına hastalığı bulaştırdığına şahit oluyoruz" dedi.
Omicron varyantının konuşulduğu bugünlerde yılbaşına sayılı günler kala Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ve Uluslararası Pediatri Kurumu Dış İlişkiler Direktörü Kerem Hasanoğlu, uyarılarda bulundu.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, yeni koronavirüs varyantı 'Omicron'un daha kolay vücuda girdiğini söyleyerek, "Virüs, şeklinde gördüğümüz gibi dışındaki vantuz yapılarında değişiklik meydana getiriyor. Değişiklik de virüsün yapışmasını artırıyor, böylece de daha kolay vücuda girebiliyor. Bu da riski artırıyor, hızlı bulaşmayı sağlıyor. Hızlı bulaşmadan dolayı da endişe ediyoruz" dedi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, son bir haftadır günlük vaka ve vefat sayısında yaşanan düşüş hakkında, "Aslında bir günlük düşüş de değil bu. Hep plato çizdi, sabit kaldı. Sonra aşağıya doğru yönelmeye başladı. İnşallah önümüzdeki günlerde 20 binlerin altını görürüz. Nasip olur daha sonra 10 binlerin altını da görürüz düşüncesindeyim” dedi.
Sağlık Bakanlığının YouTube iş birliğiyle Kovid-19 aşıları hakkında kullanıcıları bilgilendirmek, bu konuda sıkça sorulan soruları cevaplamak için hayata geçirdiği proje kapsamında, Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri, YouTuber'ların sorularını cevapladı.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, vaka sayılarındaki artışın devam etmesi halinde kısıtlamaların gündeme gelip gelmemesine ilişkin, "Kısıtlama yapmanın zamanı değil. Elimizde çok güçlü bir silah, aşımız var. Aşısı eksik olanlar ya da hiç aşı olmamış olanlar aşılarını yaptırırsa bu konuları hiç konuşmamıza gerek olmayacağı kanısındayım" dedi.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, filyasyon sonuçları ve gelen vakalara bakıldığında koronavirüste bulaşın, daha çok ev içinde olduğunu söyledi. Prof. Dr. İlhan, "Aslında enfeksiyonu daha çok gençler eve getiriyor. Belki belirti göstermeden geçiriyorlar ama taşıdıkları koronavirüsle evlerde büyükler hasta oluyor, yoğun bakımda yatıyor ve hayatını kaybediyor. Gençler özellikle daha dirençli oldukları ve hastalığı daha hafit atlattıkları için test yaptırmaktan kaçınıyorlar." dedi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Artık hiçbir yerin kapanmasını hiçbirimiz istemiyoruz. Bu nedenle genç vatandaşlarımızın bir an önce aşılarını yaptırmaları ve eksik aşılarını tamamlamaları önemli. Büyüklerimizden de 2 doz inaktif aşı olanlar varsa onların da üçüncü doz aşılarını tamamlamaları çok doğru bir yaklaşım olacaktır" dedi.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, üniversite öğrencilerine aşılarını olma yönünde çağrıda bulunarak, "Üniversite kampüslerinde aşılamaya önem verilebilir. Sağlık müdürlüklerimiz aracılığı ile illerde kampüsün yoğun yerlerine aşılama çadırları, aşılama birimleri çok rahat kurulabilir. Gençler gördükçe daha çok aşılanma eğilimde oluyorlar" dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Pandemi devam ettikçe belki Mu-1, Mu-2 gibi varyantların da çıkabileceğini bilmemiz gerekiyor. Çünkü virüs sürekli kendini geliştirmeye çalışıyor. Yaşam mücadelesi veriyor. Oysa insanlar aşı oldukça virüsün artık üreyebilecek bir yer bulamaması ile pandemiden kurtulacağımızı bilmek gerekiyor." dedi.
Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs tedbirleri kapsamında aşısızlara yönelik PCR testi yaptırma zorunluluğunun başladığı ilk gün kendi hastanelerinde yoğunluk yaşandığını söyledi. İlhan, "PCR zorunluluğu olması aşılanma hızını artırabilir. Bu dönemde, eylül ayında özellikle aşılanmanın daha hızlanacağına inanıyorum" dedi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, üniversitelerde başlanması hedeflenen yüz yüze eğitimle ilgili, “Güvenli Kampüs Rehberi ve Uzaktan Eğitim Rehberi ile süreç ilerleyecek. İnşallah güz döneminde biz de öğrencilerimize kavuşacağız." dediç
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Tam aşılı vatandaşlarda yüzde 80 bandına çıkarsak, bu düzeyde Delta varyantı da olsa yayılımın daha az olacağını söylemek mümkün. Zira şöyle bir şey var biliyorsunuz ki aşı olan kişiler hastalığı daha hafif geçiriyorlar. Daha hafif geçirdikleri için virüs yükleri de, çevreye yayılımları da daha az oluyor” dedi.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, öğretmenler ve okul çalışanlarına haftada 2 kez PCR testi zorunluluğu getirilmesi ile aşı yaptırmayan bu kişilerin ayda 8 kez PCR testi yaptırmak zorunda kalacağını söyledi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs aşılama sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. İlhan son günlerin en çok tartışılan konularından olan "Aşı olmayanlara kısıtlama gelir mi?" sorusuna da yanıt verdi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Maalesef bir parça uyum sorunu yaşadığımız için vakaların arttığına şahit oluyoruz. Zira baktığımız zaman bu ayın başında 4 bin 900’lere kadar düşen vakalar dün akşam itibariyle 11 bin civarını bulmuş durumda. Bir süre daha bu artış trendi yaşanacak gibi gözüküyor” dedi.
Vatandaşları "aşılı, aşısız" diye ayırmanın doğru olmadığını belirten Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Bir an önce normal hayata dönmemiz için herkesin aşı olması gerekiyor. Bir ayrım yapmanın ben çok doğru olmayacağını kanısındayım" açıklamasını yaptı.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Doğu ve Güneydoğu'da genç nüfusun fazla olması ve kulaktan kulağa bazı yanlış bilgilerin çok hızlı yayılması nedeniyle aşılama oranının düşük olduğunu söyledi. Prof. Dr. İlhan, "Mahalle modeli doğru bir yaklaşım. O mahallenin aile hekimi, muhtarı, camisinin imamı, yerel yönetimler bir arada aşı ile ilgili teşvik çalışması yapmalı, hem kendileri aşı olmalı hem de insanları aşıya davet etmeli" dedi.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Kurban Bayramı tatilinde koronavirüs tedbirleri kapsamında farklı kısıtlama düşünülmediğini söyledi. İlhan, "Bayram ile ilgili şu anda bir kısıtlama öngörülmüyor. Ortamların temiz hava ile havalandırılması, çok kalabalık ve kapalı yerlerde maske takılması ile birlikte aşının da hızlı gitmesi ile bir kısıtlama olmayacağını düşünüyorum" dedi.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, 50 yaş altına 3. doz aşıyı süreç içinde değerlendirerek karar vermek gerektiğini söyledi. Öte yandan 3. doz aşının tercihinin vatandaşlara bırakılması ile hangi aşının tercih edilmesi gerektiği yönünde çok fazla soru geldiğini belirten Prof. Dr. İlhan "Akıllarında soru işareti varsa aşı olurken bunu sorabilirler, kronik hastalıkları varsa hekimlerine danışabilirler" açıklamasını yaptı.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, eylül ayı başında toplumsal bağışıklığa ulaşılabileceğini söyledi. İlhan, "Dışarıda fiziksel mesafeye dikkat ederek, belki çok rahat yerlerde maske de kullanmayarak, aşımızı da olduğumuz takdirde güz dönemi başında daha normale döneceğimizi söylemek mümkün" dedi.
Kontrollü normalleşmenin son günlerine girildi. Vaka sayıları azaldı, aşı çalışmaları hızlandı. 1 Haziran'dan sonra yeni bir yol haritası izlenecek. Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Mustafa Necmi İlhan, "Maske zorunluluğu kalkabilir" diyor ancak sadece açık alanlarda. İşte detaylar...
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, okulların yüz yüze eğitime başlama kararında illere göre koronavirüs risk haritasının önemli olacağını belirterek, "Mavi ve sarı renkte olan illerde okulların açılması yoluna gidilebilir. Vaka durumuna göre bunu 1 Haziran'da değerlendirmek daha doğru olacaktır. Karar, Türkiye genelinde alınabileceği gibi iller bazında da olabilir." dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye Petrolleri'nin, 'Mavi Vatan'da sondaj yapacağı 3 gemiye, Rum çetesinin Kıbrıs'ta 1963 yılındaki saldırısında şehit olan ağabeyleri 'Murat İlhan', 'Kutsi İlhan' ve 'Hakan İlhan'ın adlarını verdiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs ile mücadele kapsamında "Toplumsal bağışıklık" stratejini benimseyen Türkiye'de, yaklaşık 9 milyon 600 bin kişinin ikinci doz aşısını yaptırması, 5 milyona yakın kişinin ise hastalığı geçirmesiyle yüzde 25 hedefine yaklaşıldığını belirtti.
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Covid-19 hastalarının bazen verilen ilaçları dozunun yüksekliğinden endişe ederek, kullanmadıklarına şahit olduklarını söyledi. İlhan, "Bu durum daha sonra vatandaşların daha ağır komplikasyonlar ile yüzleşmelerine, ağır hasta olmalarına ve daha sonra hayatlarını kaybetmesine neden oluyor" dedi.
Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, tedbirlere uyum ve hedeflenen grupların aşılanması ile ekim sonunda rahat bir nefes alınabileceğini söyledi. Prof. Dr. İlhan, "Tam kapanma ile beraber rakamlar iyi bir düzeye gelirse, 40 yaş altı vatandaşların aşılanması haziran sonuna kadar, 20 yaş üzeri gençlerimizin aşılanması güz döneminde gerçekleşirse, güz döneminde daha iyi zamanlar görebiliriz, bunun için de belki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı iyi bir tarih olarak düşünebiliriz" dedi.
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, tam kapanma dönemini fırsata çevirip, yazlıklarına gitmek ve tatil beldelerinde ev kiralamak isteyenlerin, vakaların artmasına yol açabileceğini belirtti. "Şu an tatil zamanı değil" diyerek uyarı yapan İlhan, "Vaka sayısını azaltmanın yolu kalabalıklarda bir araya gelmemek. Tam kapanmayı tatil ve aile ziyareti gibi risk oluşturacak toplanmalar olarak değerlendirmemek lazım" dedi.
Türkiye 17 günlük 'tam kapanma' dönemine girmeye hazırlanırken, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan'dan dikkat çeken açıklamalar geldi. 'Koronavirüs salgınında rahatlama ne zaman olur?' sorusunu cevaplayan Prof. Dr. İlhan, tarih verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine sonrası açıkladığı tam kapanma kararına ilişkin ilk değerlendirmeler geldi. Uzmanlar kritik açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Çetiner açıklamasında, "Çok ciddi bir tam kapanma. Bir noktası daha çok önemli, şehirler arası ulaşım da kapandı aslında." ifadelerini kullandı.
Ülke genelinde 65 yaş üzerindekilerin yüzde 76,4'ü aşı oldu. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, 1 Ocak'ta 65 yaş üzeri kişilerin toplam vakalar içindeki oranı yüzde 17,7 iken, aşıdan sonra şu an yüzde 8,2'ye düştüğünü, sağlık çalışanlarının da toplam vaka içindeki oranının 1 Ocak'ta yüzde 5,5 iken aşıdan sonra bu hafta yüzde 1,3'e düştüğünü söyledi. İlhan, "Yani 4 kattan fazla azalmış. Demek ki aşı, gerçekten çok fazla miktarda koruyor" dedi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, 2 haftalık kısmi kapanma sürecinde öncelikli hedefin vaka sayısını 50 binin altına düşürmek olduğunu söyledi. Prof. Dr. İlhan, "Vakalar düşmezse bundan bir sonraki aşama AVM'lerin, kuaför, berber salonlarının kapatılması, okula giden çocukların (8 ve 12'nci sınıflar ile okul öncesi) artık hiçbirinin okula gitmemesi, özel sektör ve kamuda çalışma ile ilgili kısıtlamanın iyice artırılması gibi bileşenler söz konusu olabilir" dedi.
Koronavirüs aşı çalışmalarında haziran sonuna kadar 40 yaş üstündekilerin tamamının aşılanması planlanırken Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Yaz sonunda 20 yaş üstü tüm vatandaşlarımızı kapsayacak şekilde gitmesini bekliyoruz" dedi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "65 yaş üzeri vatandaşlarımızda yaklaşık olarak her 4 kişiden birinin aşı olmaması nedeniyle de maalesef hastalığı ağır geçirenler ve vefat edenler de söz konusu. 65 yaş üzeri vatandaşlarımız bugünden tezi yok bir an önce aşı randevularını almalı ve aşılanmalarını gerçekleştirmeliler" dedi. İlhan, kısıtlamalar konusunda ise, 15 gün sonra rakamlar hala aynıysa yeni ve daha ağır kararlar alınabileceğini ekledi.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, aşı randevusuna gidilmemesi sonucu ortaya çıkacak aşı israfı riskine karşı yedek liste önerisinde bulundu. İlhan, "Diyelim ki 60 kişi randevu aldı, gün sonuna geldiğimizde 58 kişi geldi. Bunun için yedek aşı listesi oluşturulabilir" dedi.
Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüs salgınında 3'üncü pikin yaşandığını belirterek, "Şu an 3'üncü pikin zirvesindeyiz, diyebiliriz. Ramazan geldiği için insanların hareketi biraz azalacaktır. Bazı ek kısıtlamalar ile vakalar, ayın 15'inden sonra düşecektir. Aşılama arttıkça vakaların azalışı devam edecektir" dedi. Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da, "Ramazan ayında toplu olarak bir araya gelinmezse toplu olarak iftar yapılmazsa o zaman vaka sayısında azalma beklemek mümkün" dedi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Covid-19 aşısı tercihinde önemli kriter olmadığını söyleyerek, "Her iki aşı için de en çok görülen yan etkiler; aşı yapılan yerde kızarma, ağrı, sistemik yan etkiler açısından baktığımızda ise en çok alerjik reaksiyon her iki aşı sonrasında görülebiliyor" dedi. Prof. Dr. Ceyhan ise, "Şu an kullanımda olan aşılar güvenilir, ciddi yan etkisi yok." ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 65 yaş üstü kişilerin son 1 ayda toplam vakalar içindeki oranının yüzde 14,39'dan 11,3'e düştüğünü, gençlerin aktif vakalar içindeki oranının ise arttığını açıkladı. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, genç nüfusun aktif koronavirüs vakaları içindeki oranının artmasını mutasyon, aktif yaşam, 65 yaş üstüne aşı olarak 3 nedenle sıraladı.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Ramazan ayında vatandaşların kalabalık iftar sofralarından kaçınmasını isteyerek, "Vatandaşlarımızın Ramazanın ruhuna uygun bir şekilde küçük çekirdek aileleri ile iftarda bulunmaları doğru olacaktır" dedi. Prof. Dr. İlhan, eskiden 5 dakika kapalı alanda bir arada olunca virüs bulaşırken, şimdi virüs yoğunluğundan ve bulaştırıcılığı nedeniyle 3 dakika bir arada bulununca da bulaşabildiğini söyledi.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhan,"'Kırmızı yerlerde iller arasında çıkış kısıtlaması yapılabilir mi?' Bunu yapmak çok güç. HES kodu olsa da, farklı yerlerden toplumdan insanlar illerin dışına çıkabilir. Bu nedenle baktığımızda iller arasında kısıtlama değil de belki vakaların çok yoğun olduğu il merkezleri, ilçe merkezlerinde yerel yönetimlerin alabileceği kararlar olabilir." dedi.
Koronavirüs salgını sürecinde oluşturulan Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan’ın ailesi, Lefkoşa’da EOKA terör örgütü tarafından katledildi. Türkiye’ye dönüş yaptıktan sonra Ankara’da eğitimini tamamlayan Mustafa Necmi İlhan, tıp fakültesini bitirdi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, haritalandırmada illerin maviden kırmızıya dönmesi halinde, "Şöyle düşünelim; hafta sonu 2 gün dışarıda olmak yerine 1 güne düşebilir. Ya da o il kendi özelinde vaka sayısı çok artarsa, hafta sonu tamamen İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla kapanabilir" dedi. İlhan ayrıca, yine aynı durumda yüz yüze eğitimin de kapanabileceğini ekledi.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, mutant virüsün çok az sayıda virüs yüküyle de bulaşabildiğini söyledi. İlhan, "Virüs yükü düşük olan insanlardan bile bulaş söz konusu olabiliyor. Kısa zaman diliminde, az sayıda virüs ile bulaş olabiliyor, bu yüzden de virüs yaygınlaşabiliyor" dedi.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs (Covid-19) aşısının iki dozunu yaptırıp bağışık olan 1 milyon 300 bin kişiden 852'sinin Covid-19 tanısı aldığını, 53'ünün hastanede yattığını, 5 kişinin ise yoğun bakımda tedavi gördüğünü söyledi.
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Covid-19 aşısı olanların seyahat edebilmesi için 'aşı pasaportu' üzerinde çalışma başlatırken, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, e-Nabız uygulamasına eklenen yeni modül ile 'koronavirüs aşı kartı' oluşturulabildiğini söyledi. İlhan, bu aşı kartının 'aşı pasaportu' olarak gösterilebileceğini belirtti. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın ise aşı pasaportunun 2023'ten önce uygulanabilmesinin zor olduğunu kaydetti.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, iki haftada bir güncellenecek normalleşme uygulamasının ilin risk durumuna göre daha erken de yapılabileceğini söyledi. İlhan, "Baktınız mavi renkli ilimizde istenmeyen görüntüler oluştu, insanlar kurallara uymadılar, işletmeler hıncahınç doldu, yeni vaka sayısı çok arttı. Elbette 'iki hafta beklenecek' diye bir şey yok, hemen İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kapatma yaklaşımını benimseyebilir" dedi.
Yerinde karar dönemi ile ilgili Prof. Dr. Bülent Ertuğrul'dan canlı yayında dikkat çeken uyarılar geldi. Ertuğrul, illere göre risk değerlendirme haritasında dikkat çeken Uşak, Adıyaman gibi illerin durumu ile ilgili de konuştu. Doğu Anadolu bölgesinin düşük risk grubunda yer almasını insan hareketliliği ve iklim koşullarına bağlayan Prof. Dr. Ertuğrul önemli açıklamalarda bulundu. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Necmi İlhan da Uşak'ın aşılama hızının en yüksek illerden olduğuna dikkat çekti.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Örneğin iki ili düşünelim; biri 100 bin nüfuslu biri 110 bin nüfusta olsun. Bu illerimizin bir tanesinde 100 bindelik vaka hızı daha düşükse bunun kısmen peyder pey açılmaya gitmesi, daha normal hayatına doğru yol alması daha doğru bir yaklaşım olacaktır" dedi.
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Geldiğimiz aşamada kurallara biraz daha uyulursa, hazır aşı da başlamışken yaza doğru elbette daha iyi süreçler yaşamamız mümkün. Ama yaz döneminde de dışarıda bulunduğumuz zamanda mesafeye uymamak, çok kalabalığa girmek, temiz hava olmayan yerlerde bulunmanın çok olumsuz sonuçlar yapacağını görmek mümkün" dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, uzun süreli bir araya gelmelerin, ev toplanmalarının virüsün yayılımını hızlandırdığını belirterek, “Hazır bulaşın fazlalığı da söz konusu iken vatandaşların kurallara her zamankinden daha fazla uyması gerekiyor. Yani hafta sonu bir araya geldiğiniz insanlar mutant virüse sahip olabilirler” dedi.
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye'de mutasyonlu virüsün görüldüğü şehirlerde yeni kısıtlamaları düşünmek gerektiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüste günlük vaka sayılarının 5 binden 7 binlere çıkmasında ülkede görülen mutasyonun etkili olmuş olabileceğini söyledi. İlhan, "Şu anda Bilim Kurulu'nda Türkiye'de mutasyonlu virüsün detaylı izlenmesi yapılıyor. Alt tiplendirilmesi yapılıyor; acaba İngiltere'den mi yoksa Güney Afrika'dan mı geldi diye bununla ilgili detaylandırma yapılıyor" dedi.
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan sokak kısıtlamalarının vaka sayılarının binli rakamlara düşmesi ile kademeli kaldırılabileceğini söyledi. İlhan, "Öncelikli olarak belki hafta içi 00.00'a çekilebilir. Hafta sonu kısıtlamaları akşam saatleri olabilir, belki hafta sonu bir gün kısıtlama söz konusu olur" dedi.