Dünya genelinde en çok tüketilen içeceklerden biri olan çay, ülkemizin vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Sabah, öğren veya akşam hiç fark etmeksizin günün her saati çay tüketiliyor. Çay hakkında kimi uzmanlar zararlı derken kimileri faydalı diyor. Siyah çay üzerine binlerce tezi çürüten makaleleri toparlayan RETÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz'ın ‘Siyah çayın sağlığa faydaları' isimli makalesi bilimsel dergide yer alınca literatüre geçmiş oldu. İşte detaylar...
Solunum yolu enfeksiyonları son aylarda artmış durumda. Hastalığa yakalanan birçok kişi geçmeyen ve tekrarlayan öksürük şikayeti ile sağlık kuruluşlarına başvuruyor. Uzmanlara göre geçmeyen öksürük, altında yatan farklı bir durumun habercisi olabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, 'inatçı öksürük' uyarısı yaptı. Özlü, geçmeyen öksürüğe maruz kalan kişilerin asla yapmaması gereken hatayı açıkladı. İşte detaylar...
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Pekdemir, göğüs ağrısının kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceğine dikkat çekti. Erken teşhisin kalp hastalıklarında hayat kurtarıcı olduğunu vurgulayan Pekdemir, göğüs ağrısının ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.
Libyalı Sabah Darif Mansour Yahya (62), gözündeki virüs kaynaklı enfeksiyon nedeniyle yıllarca Belarus, Rusya ve Sırbistan gibi ülkelerde tedavi aradı. Birçok doktorun "Artık göremezsin" diyerek karamsar teşhisler koyduğu Yahya, son çare olarak geldiği Türkiye’de, Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Yıldırım’ın gerçekleştirdiği kornea nakliyle yıllar sonra yeniden ışığı gördü.
Açıklamalarıyla gündemden düşmeyen Prof. Dr. Oytun Erbaş toplumda salgın halinde olduğunu belirttiği bir hastalığa dikkat çekti. Ekol TV'de canlı yayın konuğu olan Erbaş, 'geleceğin hastalığı' diyerek belirtileri tek tek saydı. Belirtiler arasında en dikkat edilmesi gereken ise dilin bembeyaz tabakaya sahip olması. İşte detaylı bilgiler...
Kar İstanbul'a yeniden geliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, AKOM ve valilik uyardı. Bu kez gelecek olan kar yağışı günlerce sürecek. Öte yandan bugün İstanbul dahil 11 kent için de sarı uyarı geldi. Birçok öğrenci ve veli 'İstanbul'da okullar tatil olacak mı?' sorusuna yanıt arıyor. Prof. Dr. Orhan Şen ise valiliklere okulların Cuma günü tatil edilmesi konusunda uyarıda bulundu. İşte detaylar...
Ankara Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tolga Tolunay'ın makam aracında uyuşturucu yakalandığı ve şoförünün gözaltına alındığı haberlerine ilişkin açıklama yaptı. Ankara Medipol Üniversitesi iddiaların asılsız olduğunu duyurdu.
Çocukluk çağı kanserlerinde erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirten Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Elli, “Açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, şiddetli ve süreğen baş ağrısı, sabah kusmaları, morluklar, çürükler ve vücutta anormal şişlikler kanserin sessiz işaretleri olabilir" diye konuştu.
Son zamanlarda sıklıkla görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarına ilişkin konuşan Prof. Dr. Ateş Kara influenza vakalarındaki artışa dikkat çekti. Kara, "2009’da domuz gribi pandemisi olmuştu, dünya genelinde neredeyse o dönemki sayılara yakın sayılarda influenza vakaları görüyoruz, yetişkinlerde de sayılar yüksek. Hem hastane başvurularında hem yatışlarında yüksek rakamlarımız var" diyerek vatandaşları dikkatli olunması konusunda uyardı.
Ağız ve diş sağlığını korumak sadece dişleri değil, aynı zamanda tüm vücudu koruyor. Uzmanlara göre birçok hastalık ağızda başlıyor. Bu noktada ağız ve diş sağlığı bakımı önem kazanıyor. Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, ileri diş eti hastalığı olan periodontitisin, kalp-damar sağlığı üzerindeki ölümcül etkilerini bilimsel verilerle açıkladı.
Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da etkili olan kar yağışı sona ermişti. Kar yerini güneşli havaya bıraksa da soğuk günler yeniden gelecek. İstanbul Valiliği yaptığı açıklamada 3 gün sürecek kar yağışının yaşanacağını belirtti. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de değerlendirmeler yaptı.
Ses getiren çıkışlarıyla gündemde kendine sıkça yer bulan Prof. Dr. Oytun Erbaş şimdi de canlı yayında kahkahaya boğan sözleriyle sosyal medyada yankı uyandırdı. Erbaş'ın esprisini duyan sunucu Türker Akıncı ile ekonomist Mert Başaran'ın kahkahaları stüdyoyu inletti.
Prof. Dr. Füsun Cömert, kist hidatik enfeksiyonunun yayılmasında; kist olduğu bilinmeyen, kontrolsüz kesilen hayvanların etlerinin, iç organlarının çevreye atılması ya da köpeklere yiyecek olarak verilmesinin yanı sıra, özellikle Kurban Bayramı'nda kesilen hayvan organlarının yeterince derine gömülmemesi nedeniyle sahipsiz köpeklerin bunlara ulaşmasının önemli bir risk faktörü olduğunu vurguladı.
İstanbul, kısa süre önce etkili olan kar yağışının ardından tekrar soğuk bir hava dalgasıyla karşı karşıya. Meteorologlar, önümüzdeki hafta 3 gün sürecek kuvvetli kar yağışının şehri etkisi altına alacağını duyurdu. Bu kez kar yalnızca yüksek kesimlerle sınırlı kalmayacak, şehir merkezini de saracak ve yolların kapanmasına yol açabilecek. Prof. Dr. Orhan Şen, "Şubat ayında kışı tam anlamıyla yaşayacağız, İstanbul’a birkaç kez daha kar yağacak" diyerek, İstanbulluları uyardı.
Son zamanlarda Ege Denizi'nde üst üste meydana gelen depremlerin ardından Marmara bölgesindeki fay hareketleri gündeme geldi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, beklenen büyük İstanbul depremi hakkında ezber bozan açıklamada bulundu. X (Twitter) platformu üzerinden açıklama paylaşan Bektaş, "İstanbul'da büyük deprem çok zor" dedi.
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hayati Akbaş, çocukların geç evlenen ve çocuk sahibi olan ebeveynlerinin kendilerini okula bırakmasını istemediklerini, diğer anne-babalara göre 'yaşlı' olan erkek ve kadınların bu nedenle yüz gençleştirme operasyonlarına yöneldiğini söyledi.
Uzman isimler yoğurdun faydalarını her fırsatta dile getiriyor. Sağlıklı bir protein kaynağı olan yoğurt birçok vitamin ve mineral içerir. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, düzenli yoğurt tüketmenin bağırsak kanseri riskini azaltabileceğini dile getirdi.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 'Çanakkale'nin Depremselliği ve deprem dirençli Çanakkale' isimli konferansa katılan Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi'nde meydana gelen depremlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Denizlerin çekilme nedenini de anlatan Görür, Çanakkale'nin zemininin çürük olduğunu söyledi.
Son günlerde CHP'de oldukça hareketli günler yaşanıyor. Cumhurbaşkanlığı adaylığı için ön seçim yapılmasına karar kılındıktan sonra ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın ön seçime katılmayacağını beyan etmesi sonrası kamuoyunda gözler Yavaş'tan bir hamle gelip gelmeyeceğine çevrilmişti. Akademisyen Prof. Dr. Ali D. Ulusoy'dan da konuyla ilgili dikkat çeken bir öneri geldi. Ulusoy önerisinde ana muhalefetin iki adayla seçime girmesi önerisinde bulundu.
Ege Denizi'nde yaşanan deprem fırtınası devam ediyor. Art arda yaşanan sarsıntılar uzman isimlerin de dikkatini bu bölgeye çekti. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan depremlerin yanardağ kaynaklı olduğunu yineledi ve "Yazılabilecek en olumsuz senaryo kül, taş ve topakların fırladığı bir patlamanın gerçekleşmesi olabilir. Patlama, 5 ile 7 arasında deprem üretebilir. Depremle birlikte süpürtü (tsunami) dalgaları da oluşabilir" dedi.
Yunanistan'ın Santorini adasındaki deprem hareketliliği Türkiye tarafından yakından izleniyor. Son olarak AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar bir açıklama yaptı. Tatar, "Olası bir tsunami olması durumunda en erken kıyılarımıza ulaşacağı süre bir saat ve bir saatten daha erken. Kıyılarımıza ulaşmıyor ve bu kıyılarımızda herhangi yıkıcı etki yapmayacağı konusunu net olarak söyleyebiliyoruz" dedi.
Doğal beslenme ve sağlıklı yaşam konularındaki çalışmalarıyla tanınan ve ‘Bitkilerin Anası’ olarak bilinen Prof. Dr. Aysun Bay, defne bitkisinin sağlık üzerindeki etkileri ve ekonomik değerine dikkat çekti. Prof. Dr. Bay, defnenin tıbbi ve aromatik bitkiler arasında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, doğru hasat yöntemlerinin ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının önemine değindi.
Halk arasında 'çikolata kisti' olarak bilinen endometriozis, kadınların hayatını kabusa çevirebiliyor. Bu hastalık sadece üreme sistemini değil, tüm vücudu etkiliyor. Prof. Dr. Erkut Attar, hastalığın birçok gizli tehlike barındırdığına dikkat çekerek, “Endometriozis, kadınların yaşam kalitesini derinden etkileyen kronik ve karmaşık bir sorun. Zira hastalık sadece pelvik ağrılar ve üreme sorunlarıyla sınırlı kalmaz. Migrenden, IBS’e, depresyondan kalp hastalıklarına kadar risk oluşturur.”
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), öğrencilerin akademik gelişimini desteklerken onları iş hayatına hazırlayacak projelere de öncülük etmeye devam ediyor. BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, "Gençlerimiz, haftada azami 3 gün çalışabilecek. Öğrencilerin katılımına göre aylık 15 bin 162 lira gelir desteği verilecek" dedi.
Altın yükselecek mi düşecek mi? Altın fiyatları ne kadar olacak? Elinde altın bulunduran ya da altına yatırım yapmayı düşünen pek çok kişi altında son durumu dikkatle takip ederken son günlerde hızla artan altın grafiği ise dikkat çekiyor. Peki, bundan sonra altının yönü ne olacak? Prof. Dr. Murat Ferman, altın ve dolar ile ilgili dikkat çeken bir detaya vurgu yaparak "Çok enteresan bir durum var" ifadelerini kullandı.
Ege Denizi'nde Ocak ayı sonunda başlayıp hala devam eden depremler dünyanın gözünü oraya çevirmesine neden oldu. Akıllara 'Santorini'deki yanardağ patlarsa ne olur?' sorusunu getiren gelişmelerle ilgili Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu'ndan açıklamalar geldi. Yanardağ'ın patlaması halinde bile 30 metrelik dalga boyu olmayacağına dikkat çeken Kutoğlu 5 metre civarında bir tsunami olabileceğini belirtti. Öte yandan Ege'deki sallantıların İstanbul veya İzmir'deki fay hatlarına etkisi olup olmayacağına
İzmir'in Seferihisar ilçesindeki Sığacık Mahallesi'nde kaydedilen görüntüler Ege'de meydana gelen depremlerle ilişkilendirilmişti. Son dönemde Ege'de olan depremler sonrası ortaya çıkan bu görüntüler kamuoyunda tsunami endişesi yaratmıştı. Konuyla ilgili Prof. Dr. Doğan Yaşar çarpıcı bir değerlendirmede bulundu.
Dünya genelinde hızla yayılan ve yüksek bulaşıcılığıyla dikkat çeken norovirüs, şiddetli ishal ve kusma vakalarında belirgin bir artışa neden olarak küresel bir sağlık alarmına yol açtı. Mide ve bağırsakları etkileyen bu virüs, özellikle kalabalık ve kapalı ortamlarda hızla yayılabiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut virüs ile ilgili bilgi verdi.
Türkiye'deki en önemli gerçeklerin başında kuşkusuz deprem geliyor. Ege ve özellikle Yunanistan'ın Santorini Adasında meydana gelen deprem fırtınası devam ederken vatandaşlar da oldukça endişeli. Prof. Dr. Ahmet Ercan kamuoyunda deprem konusuyla alakalı oldukça dikkat çeken bir çıkışta bulundu. Ercan'ın depreme dayanıksız bir evde oturduğu ortaya çıktı. İşte tüm detaylar!
Bazı uzmanlar Ege Denizi'ndeki deprem fırtınasının yanardağ kaynaklı olduğunu ve patlama riski bulunduğunu savunmuştu. Bu durum 'Türkiye'de kaç aktif yanardağ var?' sorusunu akıllara getirdi. Açıklamada bulunan Prof. Dr. Mehmet Şener, Türkiye'de 14 adet aktif yanardağ olduğunu söyledi. Hasan Dağı'nın da aktif olduğunu söyleyen Şener, yakın gelecekte herhangi bir patlama beklemediklerini belirtti ve yine de yaşanabilecek muhtemelen bir patlama için hazırlık yapılması gerektiğini ekledi.
Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çeken Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu özellikle İstanbul'da son zamanlarda artan hava kirliliğinin kalp ve akciğer sağlığını ciddi şekilde etkilediğini ve buna bağlı ölümlerin yaşanabileceği uyarılarında bulundu.
Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ'ı 90 yaşındaki annesi Gönül Özdağ ve kız kardeşi Hilal Özdağ, Silivri Cezaevi'nde ziyaret etti. Avukat Gönül Özdağ, "Bundan tam 62 yıl önce 27 yaşımda, bir elimde 2,5 yaşındaki evladım Ümit, karnımda ise ikinci çocuğum Ankara’da Mamak Cezaevi'nin kapısında eşimi ziyaret için bekliyordum. Bugün 90 yaşındayım, bu kez benim elimden kızım tutuyor" diye konuştu.
İdrar kaçırma problemi hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebiliyor. Prof. Dr. Asım Özayar, geliştirdikleri "askılama" yöntemiyle prostat kanseri cerrahisinde hem tümörü hem idrar kaçırma sorununu büyük ölçüde ortadan kaldıran teknikle literatüre girdi.
Ege Denizi'nde sadece bir haftada 1000'den fazla deprem gerçekleşti. Devam edeceği belirtilen depremlerin merkez üssü Santorini Adası ve çevresinde konumlanıyor. Türkiye'yi de kaygılandıran en büyük risk ise tsunami. Bölgede 1956'da gerçekleşen depremin tsunami üretip hasar bıraktığını belirten Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, "Tsunami dalgaları yaklaşık bir saatte Türkiye kıyılarına ulaşır" dedi. Bu arada OHAL ilan edilen Santorini'de turistik mekanlar boş kaldı.
Ege Denizi'ndeki depremler tedirginlik yaratırken uzman isimler buradaki hareketliliği değerlendiriyor. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy da katıldığı canlı yayında deprem fırtınasını yorumladı. Bu sırada sunucu, Üşümezsoy'dan daha basit anlatmasını isterken ikili yaklaşık 2 dakika boyunca tartıştı. Üşümezsoy, Akıncı'yı dinlememekle suçladı ve bu yüzden anlamadığını söyledi. Akıncı ise "Celal Şengör'e anlatır gibi anlatıyorsun" diyerek tepki gösterip "La ilahe illallah ya" dedi. İşte o anlar...
Pasif içicilik de neredeyse sigara içmek kadar zararlıymış. Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ethem Murat Arsava, sigara içmenin en az 2 kat, pasif içiciliğin de yüzde 30 oranında inme riskini artırdığını belirtti. Arsava, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, tütün ve tütün ürünleri kullanımı ve dumanına maruziyetin başta kanser ve inme olmak üzere birçok ölümcül hastalıktan sorumlu olduğunu ifade etti.
Son dönemde halk arasında 'sarı serum' olarak bilinen tedavi hakkında uzman isimler uyarılarına sıklaştırdı. Sarı serum tedavisi kaynaklı hayatını kaybeden vatandaşların olmasıyla birlikte kamuoyu sarı serumun kimlere uygulanmaması gerektiğine dair araştırmalarını yoğunlaştırdı. Uzman Prof. Dr. Ali Kutlu da sarı serumun sihirli bir formül olmadığını belirttiği açıklamasında riskli grupları teker teker sıraladı.
6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Prof. Dr. Naci Görür bir kez daha uyardı. En yakın deprem tehlikesi olarak Erzincan, Tunceli ve Bingöl arasını işaret eden Prof. Dr. Görür, Marmara Bölgesi'nde 30 yıl içinde her an deprem olma olasılığının ise yüzde 47 olduğunu söyledi. Görür, "Bütün veriler Marmara Denizi'nde 7'den büyük deprem olacağını gösteriyor. Bu işin şakası yok" diye konuştu.
Son günlerde Santorini Adası'ndaki deprem fırtınasının büyük bir felakete yol açması hemen herkesin en büyük endişeleri arasında. Özellikle de tsunami tehlikesinden korkuluyor. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Mesajdan yaklaşık 20-30 dakika sonra tsunami kıyılarımıza ulaşabilir" diyerek telefonlara uygulama yüklenmesi çağrısı yaptı.
Prof. Dr. Naci Görür, Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki Santorini adası çevresinde art arda meydana gelen depremlerle ilgili uyarılarda bulundu. Görür, "Eğer Türkiye sınırlarına doğru normal atımlı bir fay gelişimi, yırtılması olursa Aydın ile Muğla arasındaki kıyılarımız tehdit altına girebilir. Tsunami olabilir. Belli ölçüde yıkım olabilir. Onun için biraz dikkatli olmak gerekir. biz İstanbul’u 10-15 senede depreme hazırlarız, 25 senedir hazırlayamadık" şeklinde konuştu.
Katıldığı bir söyleyişide Prof. Dr. İlber Ortaylı moderatör tarafından sesinin gelmediğine yönelik bir uyarı alınca duruma tepki gösterdi. Mikrofonların düzgün bir şekilde çalışmamasına tepki gösteren Ortaylı'nın sözleri salonda kahkahalarla karşılanırken seyirciler onu haklı bularak tepkisini alkışladı.
Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi'nde yaşanan deprem fırtınasını değerlendirdi. Tsunami ihtimalini açıklayan Görür, Türkiye'nin ne şekilde etkileneceğini anlattı.
Hayat kalitesini düşürerek uykuların dahi kaçmasına sebep olabilen boyun fıtığı problemi ani hareketler, kazalar, kasların zorlanması gibi sebepler yüzünden ortaya çıkabiliyor. Beyin, Sinir, Omurga ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Mahmut Akyüz, boyun fıtığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Son dakika deprem haberleri: Ege Denizi tabiri caizse beşik gibi sallanıyor! AFAD, bu sabahtan beri sayısız deprem bilgisi geçti. Son paylaşılan depremin büyüklüğü ise hem Yunanistan'da hem de Türkiye'de yaşayanları korkuttu. Bilindiği gibi bölgede bir yanardağ patlama riski de var. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremlerin gerçekleştiği bölgenin Türkiye'ye mesafesini işaret ederek önemli bir açıklama yaptı.
Her açıklaması olay olan Prof. Dr. Oytun Erbaş, Mert Başaran ve Türker Akıncı'nın sunumuyla Beyaz Tv ekranlarında yayınlanmaya başlanan 'Daha Neler' programının konuğu Klinik psikolog ve yazar Esra Ezmeci oldu. Özel hayata, cinsel yaşama dair konuların ele alındığı programda Oytun Erbaş özel hayatını hiç çekinmeden anlattı. Erbaş'ın anlattıkları karşısında Esra Ezmeci kendini tutamadı.
Ege'deki Santorini Adası çevresinde peşi sıra gelen depremler bölge halkını telaşlandırdı. Yunanistan hükümeti adada yaşayanları yavaş yavaş bölgeden çıkarmanın hesaplarını yapıyor. 28 Ocak'tan bugüne kadar 450'den fazla deprem kaydedildi. Depremin olduğu Ege'ye kıyısı olan Türkiye'de Milas, Bodrum, Kaş gibi yerlerden de depremler hissediliyor. Türkiye için korkutan senaryoyu Prof. Dr. Naci Görür anlattı.
Ege Denizi'nde meydana gelen deprem fırtınası hem Türkiye hem de Yunanistan'da gündem oldu. Prof. Dr. Serkan Irmak, "Santorini Adası’nın daha önceki püskürme şekline baktığınızda büyük patlamalı püskürmeye benzer bir püskürme olursa bu bir tsunamiye yol açabilir. Kıyılarda yaşayan vatandaşlar böyle bir şeye şahit olurlarsa yüksek yerlere kaçmaya özen göstersinler" dedi.
Ege Denizi'nde günlerdir yaşanan deprem fırtınasıyla ilgili Prof. Dr. Celal Şengör'den çarpıcı bir çıkış geldi. Depremlerin Santorini Yanardağı kaynaklı olmasına değinen Şengör "Santorini’deki yanardağ patlar ise hepimize Allah'a ısmarladık" sözleriyle tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekti.
Prof. Dr. Müge Harma, yumurtalık kanserinin önemine dikkat çekerek belirtilerinin başka hastalıklarla karışabileceğine vurgu yaptı. Harma, hastalığı erken teşhis edebilmek için yıllık muayenelerin yapılmasını önerdi.
Halk arasında grip olarak bilinen influenzanın yaygınlaştığına ve şu an pik yaptığına dikkat çeken Prof. Dr. Sıla Akhan, “Bu virüslerin koronavirüsteki gibi semptomları arasında çok büyük bir fark yok. Hemen hepsi aynı şekilde başlıyor ancak koronavirüsün koku almanın, tat almanın gitmesi gibi çok temel bazı bulguları vardı ama onun dışındaki özellikleri çok benzer” dedi. Öte yandan Kocaeli'nde bulunan hastaneye son 3 ayda 17 bin 241 kişinin influenza belirtileri nedeniyle başvurduğu öğrenildi.