1963 Aydın doğumlu olan Tevfik Özlü ilk ve ortaöğretimini de bu ilde tamamlamıştır. Üniversite eğitimi için Bursa’ya giden Özlü, Burada Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirmiştir. Uzmanlığını ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda tamamlamıştır. Zorunlu hizmetini Elazığ Devlet Hastanesinde tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalında yardımcı doçent olarak öğretim üyeliğine başladı. 2020 itibariyle Karadeniz Üniversitesi’nde kendi kurduğu Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nı yönetmektedir. Tıp dergilerinde editörlük ve gazetelerde köşe yazarlığı da yaan Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs ile mücadele adına kurulan bilim kuruluna da davet edilmiştir.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Çin'de son günlerde görülüp, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan insan metapnömovirüsü (HMPV) vakalarına ilişkin, "Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı tarama sistemi içerisinde bu virüsü tarıyor, her bölgeden düzenli numuneler alınıyor. Türkiye'de şu ana kadar anormal bir durum yok. Telaşa yol açacak bir gelişme görmüyorum" dedi.
Herkesin sigarayı bırakırken bir takım zorluklar yaşamasının doğal olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Sigarayı bıraktığınızda 15-20 gün biraz zorluk çekeceksiniz, ama 15-20 yıl yaşamınıza eklenecek. Çünkü sigara, günde 20 adetten fazla sigara içenlerin yaşamından bu kadar yıl çalmaktadır" dedi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, gençler arasında giderek yaygınlaşan elektronik sigara kullanımının büyük bir tehlike olduğunu belirtti. Özlü, “E-sigara içenlerde akciğerde bir hasara yol açan ve bazen ölümle sonuçlanan ciddi bir hasar, ciddi bir hastalık ortaya çıkabiliyor. Bununla ilgili çok sayıda vaka bildirildi. Elektronik sigarayla ilgili akut zehirlenme vakaları da giderek toplumda daha fazla görülüyor” dedi.
Her yıl çok sayıda insanın ölümüne neden olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'na (KOAH) hastalığına ilişkin önemli bir uyarı geldi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyada ölüm nedenleri arasında 3’üncü sırada yer alan KOAH'a ilişkin değerlendirmelerde bulunarak "Akciğerimizi korumak önemli. Her türlü zararlı gazlardan, tozlardan, dumanlardan kaçınmalıyız. Sağlıklı bir kişi öksürüp, balgam çıkarmaz. Öksürük ve balgam bir alarmdır" dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüsü hafif geçirenlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. "Covid-19 sonrası hayatı zora giren hastalar var" diyen Prof. Dr. Tevfik Özlü "Yani nefes darlığı ile yürüyemiyor, merdiven çıkamıyor, günlük işlerine geri dönemiyor, solunum sıkıntısı yaşıyor hatta oksijene bağımlı olanlar tekerlekli sandalyeye bağımlı olarak yaşamak zorunda kalanlar var" diye konuştu.
Türkiye'deki koronavirüs vakalarıyla ilgili Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, salgının başından beri en yüksek vaka döneminin yaşandığını belirtti. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise kasım-aralık aylarında vakalarda yeni bir pik yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Koronavirüste vaka sayılarındaki artış 'yeniden zorunlu kapanma olacak mı?' sorusunu akıllara getirdi. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, merak edilen soruyu yanıtladı. Vaka sayılarındaki artış, hatırlatma dozu ve eksik aşı konusunu da gündeme getirdi. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan, bir ay önceye göre yaklaşık 30-40 katın üzerinde vaka sayısında artış olduğunu belirtip "Toplumun tüm kesimlerini aşılamamız gerekiyor" dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın koronavirüs pandemisiyle ilgili açıklaması sonrasında gözler yapılacak Bilim Kurulu toplantısına çevrildi. “Artık kısıtlamalar, kapanmalar hayatımızdan tamamen çıktı ve geri döneceğini de düşünmüyorum" diyen Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, maskelerin hayatımızdan çıkıp çıkmayacağıyla ilgili de açıklama yaptı.
Koronavirüs her gün biraz daha hayatımızdan çıkarken, vatandaş pandemi öncesi hayatına geri dönüyor. Sadece kapalı ortamlarda maske zorunluluğunu devam ettiği şu günlerde, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de maske konusunda açıklama yaptı ve açık alanda maskenin bir anlamı kalmadığını söyledi.
Geçirdiği mutasyonlarla birlikte 2 yıldan fazladır hayatımızda olan koronavirüsle ilgili beklenen gelişme yaşandı. "İleride mevsimler bir hastalığa dönüşecek" diye yorumlanan koronavirüsle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Tevfik Özlü, virüsün hastalık yapma potansiyelini kaybettiğini belirtti. "Beklediğimiz oldu" diyen Özlü, "İstediğimiz, beklediğimiz bunun diğer solunum yolu virüsleri gibi sıradanlaşması ve döngüsel epidemik bir forma dönmesiydi. Büyük oranda bu tamamlanmış görünüyor” dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, gizli tüberküloz (verem) ile ilgili olarak uyarılarda bulundu. Tüberkülozun da Kovid gibi hava yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü, risk gruplarına gizli tüberküloz açısından tarama yapılması gerektiği ve bunlara önleyici tedavi verildiğinde toplumun da korunduğunu belirtti.
Koronavirüsle ilgili kısıtlamaların çoğu kaldırılsa da uzmanlar hastalığın bitmediğini belirtiyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Omicron hafif bir hastalık halini aldı' diyerek yanılmamak lazım. Aşılı olmayanlar ya da tam doz aşısı olmayanlar gerçekten risk altında" uyarısını yaptı.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs salgınıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 'Salgın bitti' gibi düşünülmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Özlü, "Salgın elbette eskisi gibi değil, virüs gücünü kaybediyor ama hala öldürmeye devam ettiğini, yayıldığını biliyoruz. Tedbirli olursak, en az hasarla bu süreci atlatacağız. Güzel günler bizi bekliyor diye umut ediyorum" dedi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Omicron varyantının etkili olduğu koronavirüs pandemisinin döngüsel bir hastalık halini alacağını ifade ederek "Böyle olmasını bekliyoruz, umut ediyoruz. Ama şu anda tabi henüz daha bu noktada olmadığımızı söylemem lazım. Çünkü grip ile karşılaştırıldığında ölüm oranları 20 kat daha fazla. Dolayısıyla tedbirli olmak önemli" dedi.
Koronavirüste artan vakalar herkesi tedirgin ederken, önümüzdeki aylar için umut veren bir açıklama geldi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yazın rahat geçeceğini belirtti ve nedenlerini sıraladı. "Yazın gelmesiyle birlikte zaten vaka sayılarında düşme beklenen bir durum" diyen Özlü, şöyle devam etti: Virüsün hastalık yapıcı özelliğinin azalması, toplumsal bağışıklığın artması... Bunlar bir araya geldiğinde ben bu yazın çok daha rahat geçeceğini umut ediyorum.
Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni Koronavirüs varyantı Omicron’un, pandemiyi bitirmeyeceğini ancak bu hastalığın sıradan bir hale gelmesine neden olacakmış gibi göründüğünü belirtti.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, 'Omicron' varyantının hızlı yayılması ve hastane yükünün fazla olmamasının beklentiye yol açtığını belirteti. Özlü, "Yoğun bakım ihtiyacının da çok olmaması, 'Acaba bu hızlı şekilde tüm dünyada herkesi enfekte ederse ve bağışıklık oluşturursa salgının sonunu getirebilir mi' beklentisine yol açtı. Evet, bu mümkün olabilir" dedi. İşte Özlü'nün umutlandıran o açıklamalarının detayları!
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, okulların tatil olmasıyla birlikte büyük kentlerden Anadolu’ya bir insan hareketliliği oluştuğunu belirterek uyarıda bulundu. Özlü, “Bu hareketlilikte büyük kentlerden Anadolu’ya virüs taşınıyor. Giderken yanlarında virüsü de götürüyorlar maalesef. Aslında virüsün eli ayağı yok. Kendisi gelip de bize bulaşmıyor. Bir insan bize bulaştırıyor. Bu dönemde insan hareketliliğini minimuma indirmemiz lazım” dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yaptığı yeni bir açıklamayla hem umut verdi hem de uyarılarda bulundu. Koronavirüsün tespit edilen son varyantı Omicron’un hafif geçmesinin bulaşanlarda yeterli bağışıklık sağlamayabileceğini dile getirdi. Bağışıklık gelişmesi için tablonun ağır olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü, yeni varyantların ortaya çıkması konusunda da uyarılarda bulundu.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü'den Omicron ile ilgili açıklama geldi. Omicron'un çok hızlı yayılmasıyla çok sayıda hastalanan kişide bağışıklık oluşabileceğini belirten Prof. Dr. Özlü, "Önümüzdeki süreçte pandemide ılımlı hale dönüşme ya da süreğen bir hastalığa dönüşme durumu olabilir" dedi. Prof. Dr. Özlü açıklamasının devamında "Tabii kötü senaryo da var. Çok sayıda kişinin hastalanması, hastanelerin dolması, ölümlerin artması. Umarım bu kötü senaryo gerçekleşmez" diye konuştu.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye'de vakaları hızla artıran Omicron varyantıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. “Omicron dalgasının yükselme konumundayız. Önümüzdeki günlerde daha da yükselecek" diyen Prof. Dr. Tevfik Özlü, Omicron varyantında görülen belirtileri açıkladı.
Son dakika haberi: Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü'den 'Omicron' varyantı ile ilgili yeni bir değerlendirme geldi. Omicron'a bağlı yeni dalga yaşandığını belirten Özlü, “Türkiye'de vaka sayıları gerçekten katlanarak artıyor. Salgının başından beri hiç görmediğimiz günlük vaka sayılarına ulaştık. Omicron'un etkisiyle çok daha yüksek sayıda hasta olacak görünüyor" dedi. İşte son dakika haberinin detayları!
Son dakika haberi: İki yıldır hayatımızın her noktasında kendini gösteren koronavirüs farklı farklı varyantlarla karşımıza çıkmaya devam ediyor. İlk ölümün olduğu İngiltere'de Omicron alarmı devam ediyor. Türkiye'de de Omicron varyantı nedeniyle vaka sayısı artmaya devam ediyor. Son dönemde "Delmicron" varyantı konusunda da bir panik söz konusu. Delmicron gerçekten var mı? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Delmicron konusunda Mynet'e konuştu. İşte son dakika haberinin detayları...
Koronavirüsün yeni mutasyonu Omicron dünyada hızla yayılmasını sürdürürken bilim insanlarından da açıklamalar gelmeye devam ediyor. Prof. Dr. Zafer Kurugöl, Omicron varyantından korunabilmek için klasik virüse kıyasla 8,4 kat daha fazla antikora ihtiyaç olduğunu belirterek "Üç temel konuda değişiklik oldu. Bulaşıcılık, hastalık şiddeti ve aşılara karşı direnç değişti" dedi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise Omicron'a karşı 3'ncü doz aşı olunmalı çağrısında bulundu
Son dakika haberi... Koronavirüs salgınının tüm dünyaya yayılması ve milyonlarca insana bulaşması, yeni mutasyon ve varyantları türemesine neren oldu. Son olarak ortaya çıkan Omicron varyantı, "Yeni varyantlar gelir mi?" sorusunu da akıllara getirdi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Dünyada bu kadar çok sayıda virüsü taşıyan insan varken, yeni yeni varyantların ortaya çıkması, beklenen bir durum. Bundan sonra da belki başka varyantlar görmeye devam edeceğiz." dedi.
Koronavirüs hastalığı geçirenlerin en büyük endişesi, ileriki zamanda kalıcı hasara yol açıp açmadığı konusu. Pandeminin başından beri bununla ilgili pek çok araştırma ve açıklama yapılırken, insanların aklındaki sorular hâlâ geçmiş değil. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Oksijene bağımlı yaşayan, akciğerde sorunu olan kişilerin sayısı, koronavirüsten sonra ciddi bir artış göstermiş durumda. En büyük hasar akciğerlerde oluşuyor." dedi.
Son dakika haberine göre koronavirüs varyantı Omicron'la ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor. Delta varyantına göre çok daha hızlı şekilde yayılmasıyla bilinen Omicron'un, hasta sayılarını artıracağı belirtildi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Omicron önümüzdeki süreçte tüm dünyada hakim varyant haline geleceğini bekliyoruz. Kışın çok ciddi bir dalgalanma ortaya çıkabilir, çok dikkatli olmak gerekiyor" dedi.
Son dakika haberine göre Omicron'la ilgili endişeler artıyor. Yeni varyantla ilgili birçok çalışma yapılırken, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de konuyla ilgili Mynet'e özel açıklamalarda bulundu. Omicron'un diğer varyantlardan farkına değinen Özlü, 3. doz aşının gerekli olduğunu ifade etti. Omicron'un hastalık yapma (virülans) potansiyelinin arttığı bir senaryoda çok ciddi bir durumla karşı karşıya kalacağımızı ifade eden Özlü, vakalarda yeniden dalgalanma olacağını dile getirdi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni varyant Omicron’la ilgili endişeler olduğunu belirterek "Çünkü yeni bir varyant ve çok sayıda mutasyon içeriyor. Bu mutasyonlar özellikle lokasyonlarına bakıldığında mevcut aşılardan kaçma durumu olabilir. Tabi bu sil baştan yeni bir dalgalanmaya neden olabilir mi diye bir kaygı var" dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, aşı yaptırmayan ve tamamlamayanların büyük risk altında olduğunu belirterek, “Dikkatli olacağız. Bu süreç biraz daha böyle devam edecek gibi görünüyor. İnşallah en kısa zamanda bu tünelden çıkar ve normal hayata döneriz” dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Pandemide ilk dalgayı yaşadığımızda bu kadar yüksek vaka veya ölüm sayıları yoktu. Dalgalanmalar oluyor, kimi zaman azalıyor kimi zaman artıyor ama genel olarak baktığımızda vaka sayıları yüksek" dedi.
Koranavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkileyen koronavirüs vakalarının pek bitecekmiş gibi gözükmediğini belirterek virüsün dünyanın her yerinde var olmaya devam edecek gibi göründüğünü söyledi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Delta varyantının bulaşma hızı daha fazla olduğu için salgının kontrol altına alınabilmesi adına artık toplumun yüzde 90'ından fazlasının tam doz aşılı hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Delta varyantının gençlerde daha çok görüldüğünü belirten Prof. Dr. Özlü, "Çok ağır hastalarımız var" açıklamasını yaptı.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye'nin, tüm risklere rağmen yeni eğitim öğretim yılında gerekli tedbirleri alarak yüz yüze eğitime mutlaka geçilmesi ve bunun sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiği belirtildi.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüse yakalananların yaş oranının giderek düştüğünü ve özellikle 25-35 yaş aralığında hastanelere daha çok hasta yatışı olmaya başladığını belirtti.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, salgının düşük olduğu bölgelerde okulların kademeli olarak açılabileceğini belirterek, “Kurallara uygun olursa, çok yoğun olmazsa, tedbirli olarak süreç yönetilebilirse, özellikle salgının düşük olduğu, çok fazla vaka sayısının olmadığı yerlerde okullar kademeli, hibrit (karma) eğitime başlayabilir” dedi.
Karadeniz'de özellikle Trabzon, Rize, Ordu ve Giresun'daki vaka artışları dikkat çekmişti. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, bu bölgedeki vakaların aile içi ziyaretler ve cenaze taziye ziyaretlerinden kaynaklandığını belirterek, "Karadeniz'de insan hareketliliği fazla. Virüsün kendi kolu bacağı yok. Bunu bize bir insan ulaştıracak. Dolayısıyla insan hareketliliğinin fazla olması nedeniyle vaka sayıları artıyor" dedi.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs tedavisi gördükten sonra iyileşen hastaların birkaç ay sonra bile aynı hastalığın belirtilerine maruz kaldığını belirterek, “Hastalık alışık olduğumuz seyirde devam etmiyor. Hastalar atlatıyor ama bazen 6 aya kadar varan sürelerde hastalığın belirtilerini de taşımaya devam ediyorlar” dedi.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, mutasyonlu virüsle ilgili, “Giderek maalesef mutasyonlu virüste izole edilen kişi sayısı artıyor. Değişik illerde mutasyonlu virüs taşıyan kişiler tespit ediliyor. Bu da bizde de benzer bir artış trendinin olacağı anlamına geliyor. Dikkatli olmakta fayda var” dedi.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs aşısıyla ilgili, "Zorunlu aşıya taraftar değilim. Ama gönüllülük olarak da olsa Türkiye'de pek çok kişinin aşı yaptıracağına inanıyorum" dedi.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, maske kullanımının karbondioksit solunumuna neden olduğu yönündeki iddialarla ilgili, "Maske insanlarda bir miktar soluk almakta zorluklara neden olabiliyor. Ama bu hiçbir zaman karbondioksit birikmesine ve oksijenin ciddi şekilde düşmesine neden olacak bir etki yaratmıyor” dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, ''Yüz yüze eğitime 15 Şubat'ta geçilecek mi?'' sorusuna yanıt verdi. Özlü, ''10 ya da 15 öğrencinin olduğu sınıflarla 50 kişilik sınıfları aynı görmemek lazım. Bu da önemli bir şey bulaştırma açısından. Okul bazlı, kent bazlı değerlendirilmesi gerekir. Ulusal karar yerine bölgesel bazlı, okul bazlı, hatta fizibilite yapılabilir'' dedi.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, semptom göstermeyen ya da rahatsızlandıkları halde hastaneye gitmeyerek virüsü yayan vakaların, hastaneye başvurup testleri pozitif çıkan vaka sayısından daha fazla olduğunu belirterek, "Virüsü taşıyıp bulaştıran sayısı, pozitif vaka sayısından fazla" dedi.