Son dakika haberi: Omicron varyantı Türkiye'de yayılıyor. Vaka sayısı son 24 saatte iki buçuk ayın en yüksek seviyesine ulaşarak 30 bini aştı. Vaka sayılarındaki artış endişe yaratırken İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek'ten 2022 yılbaşı kutlamaları için uyarı geldi. Prof. Dr. Tükek, "vaka sayısını patlatacağı belli, çok net. Engellemek çok mümkün gözükmüyor. Önümüzdeki günlerde çok daha yüksek sayılara alışın" dedi. İşte Omicron varyantıyla ilgili son dakika gelişmeleri...
İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, önlemlerin gevşemesiyle artan grip vakaları nedeniyle acillere başvuruların iki katına çıktığını söyledi. Prof. Dr. Tükek, "Boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi şikayetlerle geliyor hastalar. Günlük PCR test sayımız da ikiye katlandı. Çünkü öncelikle Kovid olup olmadığını anlamamız gerekiyor." açıklamasını yaptı.
Koronavirüs vaka sayılarında son günlerde yaşanan artış endişeleri de beraberinde getiriyor. Uzmanlar, 4. dalganın sonbaharı beklemeden ağustosta bile gelebileceğinin uyarısında bulundu.
İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, koronavirüs salgınının seyri ve maske kullanımına ilişkin konuştu. Tükek, “Maskenin çıkartılması çift doz aşılama 30 milyona gelene kadar riskli olabilir, ben olsam bu yasağı kaldırmam ama hoşgörülü davranabilirim. 2022’den itibaren artık maskesiz hayatın başlayacağını düşünüyorum” dedi.
Prof. Dr. Tufan Tükek'ten "İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde daha farklı bir politika izlenebilir" uyarısı geldi. Prof. Dr. Tükek, "Özellikle 11 bini geçen vaka sayıları 'Tekrar artış olur mu, hızlanır mı ' diye düşündürüyor. Yöneticilerimizin bu noktada çok titiz olması gerekiyor. En ufak bir hata çok ciddi olarak vaka ve hasta sayısı olarak dönecektir" diye konuştu
Risk grubunda veya altta yatan hastalığı olmadığı halde koronavirüsü ağır geçiren ya da hastalıktan yaşamını yitirenlerin çocuklarında da hastalığın ağır seyretme riski olabilir. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmaya göre, bu kişilerin vücudunda, virüs ya da bakterileri yok etmek üzere bağışıklık sisteminin savaşçı hücreleri harekete geçirmesini sağlayan “lektin proteini”nin çok az miktarda olduğu veya hiç üretilmediği ortaya çıktı.