Kanda total protein değeri bir kişinin kanında bulunan toplam protein miktarını ölçen önemli bir laboratuvar parametresidir. Total protein vücudun temel yapı taşlarından biri olan proteinlerin toplamını ifade eder. Bu proteinler vücudun birçok fonksiyonunda kritik rol oynarlar. Kanda total protein seviyeleri protein alımı, emilimi ve metabolizması ile yakından ilişkilidir.
Ne kadar uyursanız uyuyun hala yorgun mu hissediyorsunuz? Gün içerisinde çok kolay bir şekilde mi yoruluyorsunuz? Bu hiç geçmeyen yorgunluklar kronik hastalıklardan, uyku düzeninizin bozukluğundan, yaptığınız işlerinden olabildiği gibi yediğiniz yemeklerden de kaynaklanıyor olabilir. Yenilen yemeklerin yorgunluğa oldukça etkisi bulunuyor.
Protein ihtiyacının kırmızı et dışında yağlı tohumlardan karşılanabileceğini belirten uzmanlar, soya fasulyesi, kabak çekirdeği, ayçiçek çekirdeği ve yer fıstığının yüksek miktarda protein içerdiğine dikkat çekiyor. Kalsiyum, selenyum, demir, magnezyum gibi mineralleri içeren mantarların da protein alternatifleri arasında bulunduğunu belirten uzmanlar, Brüksel lahanası, brokoli ve ıspanak gibi sebzelerin iyi protein kaynakları arasında yer aldığını söyledi.
Almanya Köln Üniversitesi CECAD Yaşlanma Araştırmaları Merkezi'nde doktora sonrası araştırmacı olarak yer alan Dr. Seda Koyuncu'nun 4 yıldır üzerinde çalıştığı proje ile yaşlanmanın en önemli şifrelerinden biri daha çözüldü. Geçtiğimiz hafta dünyanın en saygın bilim dergisi Nature'da da yayınlanan araştırma ile dünyada ilk kez, bağırsak, kas ve nöron hücrelerinde sentezlenen belli tip proteinlerin vücutta birikmesiyle yaşlanmanın hızlandığı ortaya kondu.
Sağlıklı beslenmek isteyen pek çok kişinin düştüğü hatalardan biri de fazla protein tüketimidir. Yenilenler azaltılmak istenirken dengeli beslenmeden uzaklaşmak vücudun işleyişinin bozulmasına neden olur. Hızlı kilo vermek isteyenlerin başvurduğu protein diyetlerinin de bu sebeplerle yarardan çok zararı olduğu kanıtlanmıştır. Fazla protein tüketiminin vücuda zararı nedir? Doğru protein miktarı ne kadar olmalıdır?
Karbonhidrat ve yağdan uzak durarak yapılan protein diyeti, hızlı kilo verdirdiği için tercih ediliyor. Ancak protein diyetinin zararları da saymakla bitmiyor. Kolesterol yükselmesine, böbrek hastalıklarına ve karaciğer yağlanmasına neden olan protein diyeti, kalıcı kilo kaybı sağlamamasıyla da biliniyor. Peki hızlı kilo vermek isteyenlerin başvurduğu protein diyet listesinde hangi yiyecekler yasaklı hangileri serbest olarak yer alıyor?
Protein, canlılardaki temel yapı taşlarından bir tanesidir ve yaşamın devamlılığı için çok büyük bir öneme sahiptir. İnsan vücudunda pek çok işlevi bulunmaktadır. Bu nedenle de vücuda yeterince alınması gerekmektedir. Peki hangi besinler ile protein alınabilir? Protein nelerde var? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...
Protein düşüklüğü yani hipoproteinemi, 100 ml plazmadaki protein miktarının 6 gr’ın altına düşmesi ile ortaya çıkar. Emilim bozukluğu sendromları, açlık ve uzun süren beslenme bozuklukları gibi organizmaya protein girişinin azaldığı durumlarda görülebilir. Ayrıca vücut sıvılarının çeşitli amaçlarla boşaltılması,geniş yanıklar, bol kanamalar, karaciğer – böbrek hastalıkları hipoproteinemiye yol açan diğer etkenlerdir. Dr. Alev Özsarı vücutta protein eksikliğini gösteren işaretleri anlattı.
Proteinlerin vücudumuzun işleyişinde hayati bir rol oynadığını hepimiz biliyoruz. Ancak yeterli özeni göstermiyoruz. Yapılan bir araştırma dünya çapında yaklaşık 1 milyar insanın protein eksikliği olduğunu söylüyor. Özellikle Orta Afrika ve Güney Asya'da. Burada çocukların %30 kadarının çok az protein aldığı tespit edilmiş. Protein eksikliğinizin olup olmadığını nasıl anlarsınız? Protein eksikliği ile ilgili belirti ve semptomları okuyarak problemin ne olduğunu anlayabilirsiniz.