Günümüzde pek çok alanda kullanılan QR kod sistemi dijital bankacılık kapsamında da önemli bir yere sahiptir. Öyle ki bankamatiklerin ekranlarında yer alan QR kodun akıllı telefonların kameralarına gösterilmesi ile pek çok işlem temassız olarak tamamlanabilir. Bu işlemler arasında ise mobil bankacılık uygulamalarından QR kodla para çekme / yatırma seçenekleri öne çıkar. Örneklendirilen temassız işlemlerin pratik şekilde gerçekleştirilmesi için ise temel adımlar ve ATM limitleri öğrenilmelidir.
Temassız ödeme işlemi, akıllı telefonlar ile kredi / banka kartlarında mevcut olan çeşitli teknolojiler sayesinde aktif olarak kullanılabilir. Bu işlemin üst limiti ise temassız ödemenin kaç TL’ye kadar yapılabildiğini gösterir. Buna ek olarak temassız ödemenin nasıl aktifleştirildiği açıklanırken bu işlemde kullanılabilen farklı ödeme araçları dikkate alınmalıdır.
Dijital dünyada her geçen gün farklı bir gelişme ve yenilik yaşanmaktadır. Bu yeniliklerden biri de dijital özelliğe sahip cihazlardan okutulabilen ve çeşitli bilgilere erişim sağlama kolaylığı tanıyan QR kod denilen barkod çeşididir. Bu barkod türü insan hayatının birçok evresinde yer almakta ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Akıllı cep telefonlarının kameraları aracılığıyla kullanılabilen bu kodları oluşturmak da son derece basittir. Peki, QR kod (karekod) nasıl oluşturulur?
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Kışla köyünün muhtarı Rıfat Demirkesen (42), çalışmak için Avrupa’nın çeşitli ülkelerine göç eden yaklaşık 100 gurbetçi ailenin memleket hasretlerini gidermek için köyün farklı noktalarına 3 kamera yerleştirdi. Kamera sayısının 11’e çıkarılacağını belirten muhtar Demirkesen, “Köylümüzün hasretini gidermek için kameraları bağladık. Şu anda gurbetçi köylülerimize verdiğim QR kodları ile köyümüzü izleyebiliyorlar. Sistemi daha da geliştireceğiz” dedi.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki yapıştırmaların gündem olmasıyla tasarımın sahibi Mahir Akkoy'un gözaltına alınıp serbest bırakılmasının ardından bu kez CHP Gençlik Kolları yeni protesto başlattı. Market raflarında yer alan protestoda Erdoğan'ın geçmişte ekonomiyle ilgili yaptığı bir açıklamadaki sözleri sosyal medyada yeniden gündem oldu.
Dünyada milyonlarca kullanıcıya sahip olan WhatsApp, farklı özellikleri ile birçok işlem yapabilmemizi sağlar. Sunduğu yenilikler sayesinde kullanıcılar birbirleri ile anında yazışma, video ve fotoğraf paylaşımı yaparak ve ayrıca konum bilgilerini göndererek iletişim ve etkileşim halinde kalabilir. WhatsApp uygulaması, pratik özellikleri ile iş ve özel yaşamda sıklıkla kullanılır. WhatsApp'ın en sık kullanılan özelliklerinden bir tanesi de WhatsApp Web'dir. WhatsApp Web'e QR kodsuz girilir mi?
Başkentin sokak tabelalarında karekod dönemi başladı
İngiltere'de bir yardım kuruluşu kaybolan kişilerin bulunması için hazırlanan poster ve reklam panolarını 3 boyutlu görseller ve yeni bir iletişim diliyle değiştiriyor.
ABD'de polis, insanları kimlik avı sitelerine yönlendiren QR kodlar konusunda uyardı. Yetkililere göre, bu QR kodlarını kullanarak otopark ücreti ödemeye çalışan kişiler, kötü niyetli bir internet sitesine yönlendirilmiş ve dolandırıcılara ödeme yapmış olabilir.
Rusya'da korona virüsün yayılımının engellenmesine yönelik önemli tedbirler getirilmeye devam ederken, son olarak ülkede tartışmalara yol açan QR kodu uygulanması zorunluluğuna dair yasa tasarısı Rusya Devlet Duması'nda görüşüldü. Buna göre, bu yasayla birlikte QR kodu olmayan vatandaşlar seyahat edip sosyal alanlara giremeyecek.
TOBFED Genel Başkanı Serkan Bakırtaş: - "Hiçbir eğitimden geçmemiş, yasal sorumluluğu olmadan, restoran ya da trafiğin yoğun olduğu yerlerde bir alanı kapatarak insanlardan zorla para toplayan değnekçiler dönemi kapanıyor. Vatandaşlarımız bu kimlik kartını gördükleri valelere araçlarını gönül rahatlığı ile emanet edebilirler"
Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz, yeni bir sistem geliştirdiklerini belirterek, "Tüketici, Eylül 2021 itibarıyla restorana girdiğinde QR kod ile sipariş verir gibi, yine QR ile ilgili tedarikçisinin güvenilirliğini görebilecek, yediği ürün güvenli mi diye bakabilecek. Bunu dünyada ilk defa hayata geçiren ülke olacağız." dedi.
Türkiye'de İzlenebilir Güvenli Gıda Platformu dönemi başladı. CarrefourSA müşterileri, sebze ürünlerinde yer alan QR Kod sayesinde ürünün nerede, ne zaman, hangi şartlarda üretildiğini ve analiz raporlarını öğrenebilecek. Uygulama, tarladan sofraya kadar geçen süreci tüketiciye aktaracak.