Türk insan hakları aktivisti ve aynı zamanda yayımcı olan Ragıp Zarakolu, 1948 yılında Büyükada’da doğdu. Büyükada Kaymakamlığı görevini yapmış olan Remzi Zarakolu babasıdır. 1968 yılında Yeni Ufuklar ve Ant dergileri ile yazın hayatına ilk adımını atan Ragıp Zarakolu, 1979 yılında Demokrat gazetesinin yöneticisi ve kurucusu oldu. 2011 yılında KCK davası sebebi ile tutuklandı ve 2012 yılında tahliye edildi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü, Uluslararası Yayıncılar Birliği Yayınlanma Özgürlüğü Ödülü, Asur Kültür Ödülü, Ayrımcılığa Karşı İLEF Evrim Alataş Ödülü ve daha birçok ödül aldı. Özgür Gündem gazetesinde uzun yıllar yazarlık yaptı. Ragıp Zarakolu hakkında hâlâ sürmeye devam eden birçok dava bulunmaktadır.
Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Ragıp Zarakolu’nun kaleme aldığı köşe yazısı nedeniyle ifadeye çağrıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosu, Evrensel Gazetesi Yazarı Ragıp Zarakolu “Makus Kaderden Kaçış Yok" başlıklı yazısı nedeniyle soruşturma başlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma, Ragıp Zarakolu'nun köşe yazısındaki ifadeleriyle "darbe mesajı vererek Anayasal düzeni hedef aldığı" suçlamasıyla yürütülüyor.
Son dakika haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe ve idam tehdidi içerdiği gerekçesiyle "Makus kaderden kaçış yok" başlıklı köşe yazısıyla ilgili suç duyurusunda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Adnan Menderes ile karşılaştırarak idam göndermesi yapan Ragıp Zarakolu tepki çekti. Tartışmalara yol açan yazısı sonrası Ragıp Zarakolu kimdir, nerede yazıyor araştırılmaya başlandı. İşte Ragıp Zarakolu ile ilgili detaylar...
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili yazılan bir köşe yazısına "Bu hastalıklı zihniyete ve tehditlere karşı dimdik duran Cumhurbaşkanımızın sonuna kadar arkasındayız" ifadeleriyle tepki gösterdi.
Gazeteci Ragıp Zarakolu hakkında 2011’de yaptığı konuşma nedeniyle açılan dava kapsamında kırmızı bülten çıkarıldı.
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Prof. Dr. Büşra Ersanlı ile yazar Ragıp Zarakolu'nun da aralarından bulunduğu 205 sanık hakkında açılan davanın 60'ıncı duruşması sona erdi.
KCK Davası kapsamında yaklaşık 9 ay tutuklu kalan Prof. Dr. Büşra Ersanlı, Türkiye'de Kürt muhalefetinin canlı ve motor güç olduğunu, hükümetin de bu muhalefetten korktuğunu savundu.
KCK davası kapsamında Prof. Dr Büşra Ersanlı ve yayıncı Ragıp Zarakolu’nun da aralarında bulunduğu 193 şüphelinin yargılanmasına bugün başlanıyor.
Hakkında tahliye kararı verilen KCK tutuklusu Ragıp Zarakolu, cezaevinden salıverildi. Cezaevi çıkışında gazetecilere konuşan Zarakolu, "Ne alınırken iradem soruldu, ne de bırakılırken" dedi.
KCK soruşturmasında yayıncı Ragıp Zarakolu’nun da aralarında bulunduğu 15 tahliye oldu.
193 şüphelinin yer aldığı PKK’nın şehir yapılanması olduğu öne sürülen KCK soruşturmasına ilişkin iddianame tamamlandı.
İsveçli milletvekilleri, KCK soruşturmasında tutuklanan yayıncı Ragıp Zarakolu'ya Nobel Barış Ödülü verilmesi için başvuruda bulundu.
Türkiye'yi Çin'e benzettiği için Başbakan tarafından sert dille eleştirilen Auster, Erdoğan'a yanıt gönderdi. Zarakolu'nu hatırlattı.
KCK soruşturması kapsamında mahkemeye sevkedilen Prof. Dr. Büşra Ersanlı ile yayıncı Ragıp Zarakolu tutuklandı.