Rahim ağzı kanseri ve HPV virüsü özellikle genç kadınları tehdit ediyor. Sinsice ilerleyen rahim ağzı kanseri HPV virüsü ile ortaya çıkıyor. Ancak HPV virüsü alan her kişi rahim ağzı kanseri olmuyor. Yapılan yeni araştırmaya göre HPV aşısı olan 20'li yaşların başındaki kadınlar arasında rahim ağzı kanseri görülme sıklığı 2012'den 2019'a %65 oranında düşerken 30'lu ve 40'lı yaşlarındaki kadınlarda bu oranın arttığı ortaya çıktı.
Üreme için önemli bir organ olan rahim, duvarından ayrılarak vajinaya doğru kayabilir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak yaşanabilen bu durum rahim sarkması olarak adlandırılır. İlerlemesi hâlinde kişiye günlük yaşamında çeşitli rahatsızlıklar verebilir. Bu neden ile doktor tarafından gerek görüldüğü şekilde müdahale edilmelidir.
Kanser hayatımızda büyük risk oluşturan hastalıklar arasında bulunuyor. Her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olan kanserden korunmak için önlem almak önem taşıyor. Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden olan rahim ağzı kanserini HPV aşısı ile önlemek mümkün olabiliyor. Yapılan projeye göre 500 kız çocuğuna ücretsiz HPV aşısı yapılacak.
Kanser çağımızda en sık karşılaşın hastalıklar arasında üst sırada yer alıyor. Kanser nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybediyor. Kanserin etkilerini azaltmak adına erken teşhis etmek hayat kurtarıyor. Uzmanlar rahim ağzı kanserinin belirtileri hakkında uyarıyor.
Rahim ağzı kanseri ciddi kadın hastalıkları arasında yer alıyor. Kadınlar arasında en sık görülen 5 kanser türü arasında olan bu kanser için gerekli önlemler alınması ve erken teşhis edilmesi hayat kurtarıyor. Uzmanlar rahim ağzı kanserine yol açan en büyük sebebin HPV olduğu bildiriliyor.
Kadın hastalıkları arasında bulunan rahim ağzı kanseri sağlığı oldukça tehdit ediyor. Oldukça sık rastlanan rahim ağzı kanseri sinsice ilerliyor. Rahim ağzı kanserinin erken teşhis edilmesi hayat kurtarıyor. Aşağıda bulunan belirtilerden birkaçına sahipseniz doktora başvurabilirsiniz
Bazı kadınlarda vajina, rahim ağzı ve rahim doğuştan iki adet olabiliyor. Normalin dışında olan bu durum muayenede öğreniliyor. İngiltere’de yaşan 42 yaşındaki Vic Au-Yeung doğum yaptığı sırada iki vajinası olduğunu öğrendi. Gençken yaşadığı birçok sorunun bu nedenle kaynaklandığını anladı...
Rahim ağzı yaraları hayatı olumsuz yönde etkileyerek, yaşam kalitesini düşüren ve çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Cinsel ilişkide keyif almak yerine acı çekiyorsanız mutlaka doktora görünmelisiniz. Kayganlaştırıcı krem, prezervatif ve doğum kontrol haplarını kullananlarda sık görülmektedir. Aktif bir cinsel hayatınız varsa rutin doktor kontrolüne gitmelisiniz. Peki, Rahim ağzı yarası nedir? Belirtileri nelerdir? Rahim ağzı yaraları neden olur? Rahim ağzı yaraları nasıl tedavi edilir?
İngiltere'deki Ulusal Sağlık Sistemi, evde yapılabilen rahim ağzı kanseri testlerini postayla göndermeye hazırlanıyor.
Vajinal akıntı farklı nedenlerden dolayı oluşabilir. Altında yatan nedenleri anlamak için akıntının rengi dikkate alınır. Birçok renkte olabilen vajinal akıntının yalnızca birkaçı sağlık bir vücudu işaret eder. Vajinal akıntı tedavisi içinse rengine göre karar verilir. Konu ile ilgili bilgi veren Dr. Sinan Akkurt, vajinal akıntı ve renkleri ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
Rahim ağzı dikişinin tıbbi terim sözlüğündeki karşılığı olan serklaj, sıklıkla uygulanan cerrahi işlemlerdendir. Yalnızca hamile kadınlara yapılan ameliyat, üç farklı yönteme dayanır. Öncesi ve sonrasında uygulanan prosedürler, işlemin incelikleri, avantajları ve gerekli görüldüğü durumlar; bütün detayları ile birlikte bu yazımızda sizlerle!
Denizli'de doğuştan cinsel organı olmayan 3 kadın ameliyatla sağlığına kavuştu
Rahim ağzının aslında rahmin vajen içine doğru devam eden bir parçası olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Dede, “Doğurgan çağda özellikle menopoz öncesi dönemde daha belirgin olmak üzere adet süre ve miktarında bozukluk ve hatta anemi (kansızlık) yaratacak kadar adet kanaması vepostmenopozal (adetten kesildikten sonra) kanaması oluyorsa mutlaka doktora başvurulmalı” açıklamasında bulundu.
Rahim ağzı kanseri erken evrede fark edilirse hayatta kalma şansı yüzde 96 olarak ifade ediliyor. Eğer kanser 4. evreye gelmişse hayatta kalma şansı yüzde 5'e düşüyor. Buna göre rahim ağzı kanserini erken fark edebilmek çok önemli. İşte rahim ağzı kanserinin 5 işareti.
Geçmişte kadınlarda genellikle 40’lı yaşlardan sonra tanı konulan rahim ağzı kanserinin öncül lezyonlarını artık 20’li yaşlardan itibaren görmek mümkün olabiliyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İlkkan Dünder, özellikle son yıllarda öncül lezyonların genç yaşlarda gözlenmesine paralel olarak, rahim ağzı kanserinin de daha erken yaşlarda ortaya çıkmaya başladığına dikkat çekiyor.
Servikal (rahim ağzı) kanseri, kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser türü. 2030 yılına kadar senede 710 bin kadın servikal kanserine yakalanacak ve yılda 383 bin kadın ölecek! Kansere yakalanma sıklığını azaltmak için pek çok tarama programları geliştirilse de gittikçe zorlaşan hayat koşulları ve ülkeler arasındaki ekonomik uçurumların gittikçe artması ne yazık ki kanserin yayılımını önleyemiyor.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Faruk Buyru, rahim ağzı kanserinin virüslerle ilişkisinin kanıtlandığını belirtti.