Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprüleri, rahim ağzı kanserine dikkati çekmek amacıyla yeşil renkte aydınlatıldı.
Rahim ağzı kanseri ve HPV virüsü özellikle genç kadınları tehdit ediyor. Sinsice ilerleyen rahim ağzı kanseri HPV virüsü ile ortaya çıkıyor. Ancak HPV virüsü alan her kişi rahim ağzı kanseri olmuyor. Yapılan yeni araştırmaya göre HPV aşısı olan 20'li yaşların başındaki kadınlar arasında rahim ağzı kanseri görülme sıklığı 2012'den 2019'a %65 oranında düşerken 30'lu ve 40'lı yaşlarındaki kadınlarda bu oranın arttığı ortaya çıktı.
Rahim ağzı kanseri, rahim ağzındaki hücrelerin anormal büyümesi sonucu gelişen bir kanser türüdür. Genellikle HPV (insan papillomavirüs) enfeksiyonu ile ilişkilendirilir ve cinsel yolla bulaşabilir. Erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir, ancak ihmal edildiğinde ciddi sonuçlar doğurabilir. Düzenli Pap smear testleri ve HPV aşıları, rahim ağzı kanseri riskini azaltmada etkili önlemlerdir. Bu nedenle, bu kanser türüne karşı bilinçli olmak ve düzenli taramalar yapmak önemlidir.
Dr. Öğr. Üyesi Duygu Işıl Gencer, dünyada her 2 dakikada 1 kadının rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Türkiye'de her gün 4 kadın rahim ağzı kanseri teşhisi konulduğunu söyleyen Gencer, kanserin erken dönemde belirti vermeyebileceğini de belirtti. Hastalığın 20'li yaşlarda hafif hücresel displazi ile başladığını vurgulayan Gencer, 40'lı yaşlardan sonra da kanser aşamasına geldiğine dikkat çekti. Önlenmesinde en etkili birincil korumanın da HPV aşısı olduğunu aktardı.
Kanser hayatımızda büyük risk oluşturan hastalıklar arasında bulunuyor. Her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olan kanserden korunmak için önlem almak önem taşıyor. Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden olan rahim ağzı kanserini HPV aşısı ile önlemek mümkün olabiliyor. Yapılan projeye göre 500 kız çocuğuna ücretsiz HPV aşısı yapılacak.
Kanser çağımızın ölümcül hastalıklarından. Kanser korkutucu olsa da önceden teşhis ve yeni tedavi yöntemleri ile tedavi sürecini çok daha iyi geçirmek mümkün olabiliyor. Kanseri erken teşhis etmek hayati önem taşıyor. Uzmanlar 8 ölümcül kanserin en yaygın belirtilerini söyleyerek bilinçli olmanız hakkında uyarılarda bulunuyor.
Kanser çağımızda en sık karşılaşın hastalıklar arasında üst sırada yer alıyor. Kanser nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybediyor. Kanserin etkilerini azaltmak adına erken teşhis etmek hayat kurtarıyor. Uzmanlar rahim ağzı kanserinin belirtileri hakkında uyarıyor.
Jinekolojik kanserlerde tarama çok önemli bir konudur. Jinekolojik kanserler arasında en sık gördüğümüz kanser türü endometrium (rahim zarı) kanseridir. Bunun yanı sıra; rahim ağzı kanserleri, yumurtalık kanserleri ve dudak kanserlerini sayabiliriz. Ancak, bunlar içerisinde maalesef rahim ve yumurtalık kanserleri için herhangi bir tarama yöntemi net olarak bulunmuş değildir.
Rahim ağzı kanseri ciddi kadın hastalıkları arasında yer alıyor. Kadınlar arasında en sık görülen 5 kanser türü arasında olan bu kanser için gerekli önlemler alınması ve erken teşhis edilmesi hayat kurtarıyor. Uzmanlar rahim ağzı kanserine yol açan en büyük sebebin HPV olduğu bildiriliyor.
Kadın hastalıkları arasında bulunan rahim ağzı kanseri sağlığı oldukça tehdit ediyor. Oldukça sık rastlanan rahim ağzı kanseri sinsice ilerliyor. Rahim ağzı kanserinin erken teşhis edilmesi hayat kurtarıyor. Aşağıda bulunan belirtilerden birkaçına sahipseniz doktora başvurabilirsiniz
Kadın hastalıkları tedavi edilmediğinde çok ciddi sonuçlar yaratıyor. Gün geçtikçe artan kadın hastalıklarının erken teşhis edilmemesi ve uygun tedavi edilmemesi her yıl binlerce kadının hayatını kaybetmesine neden oluyor. Rahim ağzı kanseri aşıyla önlenebilen kanser türü olsa da her yıl binlerce kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor.
İngiltere Kanser Araştırmaları Vakfı (CRUK) tarafından finanse edilen ve 7 ülkede 120 bin kadının katıldığı araştırma, aşırı kilonun rahim kanseri riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu. Araştırmaya göre 1,65 m boyunda bir kadın, sağlıklı bir kilonun 12 kilogram üzerindeyse, rahim kanseri riski neredeyse iki katına çıkıyor.
Kadınlar rahim ağzı kanserlerinde oldukça riskli konumda bulunuyorlar. Kadın hastalıklarına yakalananların sayısı gün geçtikçe artıyor. Kadın hastalıklarına karşı önlem alınmaması ciddi sonuçlara yol açıyor. Son açıklanan verilere göre Türkiye’de her 5 kadından birinde rahim ağzı kanserine geçit veren HPV virüsü görülüyor.
Vajinal akıntı sağlıklı bir vajinada olması gereken bir durumdur. Çeşitli vajinal akıntılar vardır. Kokan ve farklı renklerde görülen vajinal akıntılar hastalıkların habercisi olabilmektedir. Akıntı renginize ve kokusuna göre mutlaka doktora görünmeniz gerekmektedir.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Cabı Ünal, "Türkiye'de 0-18 yaş arasındaki grupta her yıl 3 bin yeni kanser olgusunun saptanmakta olduğunu biliyoruz. Kanserin ortaya çıkışı tek bir faktöre bağlı değil. Çocuk yaş grubunda öncelikle kanser gelişiminde genetik şifrelerimiz önemli ve belirleyici. Akraba evlilikleri, kanser yatkınlık geni taşıyan bireylerin varlığı o ailelerde kanser vakalarının birikimine yol açıyor" dedi.
Dünyada en sık görülen genital kanserlerden biri olan rahim ağzı (serviks) kanseri diğer kanserlerde olduğu gibi erken dönemde belirti vermeyebiliyor. Her kanser türünde olduğu gibi rahim ağzı kanserinde de erken teşhis hayati önem taşıyor.
Her yıl dünyada 300 binden fazla kadının hayatını kaybetmesine sebep olan rahim ağzı kanserini ortaya çıkaran HPV virüsü ile ilgili Prof. Dr. Rehat Faikoğlu, HPV’nin sadece kansere sebep olmadığını fakat her 100 kadından 98’inin bu virüs ile hayatının bir döneminde karşılaştığını aktardı. Faikoğlu ayrıca virüsün erkeklerde akciğer ve boğaz kanserine sebep olmasından dolayı aşının her iki cinse de uygulanması gerektiğini vurguladı.
FSM Köprüsü rahim ağzı kanserine dikkati çekmek için ışıklandırıldı
Rahim ağzı kanseri teşhisi ve tedavisi için smear testi oldukça önem taşır. Dünyada her yıl 530 bin Türkiye’ de ise her yıl bin 500 kadın rahim ağzı kanserine yakalanıyor. Hastalığın tedavisi içinse rahim ağzı kanserinin erken teşhis edilmesi istenilen sonuca ulaşmakta önemli rol oynuyor. bebek sahibi olmak isteyen anne adayları için de büyük önem taşıyan smear testinin yılda en az 1 kez jinekolojik muayene sırasında yaptırılması gerekiyor.
Meme kanseri gibi en yaygın görülen kadın kanserlerine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri belirtilerine dikkat çekerek hayat kurtaran önerilerde bulundu.
Adet kanamalarındaki düzensizliklerle belirti veren rahim içi kalınlaşması, obezite, polikistik over sendromu ve diyabet hastalarının yanı sıra menopoz öncesi dönem yaşayan ve tamoksifen kullanan kadınlarda da görülebiliyor. Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Elif Seçkin Alaç, "Rahim içi kalınlaşma çeşitlerinden atipili kalınlaşmaların kansere dönüşme olasılığı yüksek olabiliyor. Adet düzensizliğiniz olmasa bile rutin kontrollerinizi aksatmayın" diyerek uyarıda bulundu.
Çocuk isteğiyle gittiği hastanede rahim ağzı kanseri olduğu tespit edilen Zehra Doğan Bucak, erken teşhis sayesinde yapılan operasyonla sağlığına kavuşarak annelik hayaline bir adım daha yaklaştı. Kanseri yenen Bucak, "Bebek sahibi olmak amacıyla geldiğim hastanede kanser olduğumu öğrendiğimde boşluğun içine düştüm" dedi.
45 yaş altı kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olan rahim ağzı kanserini önlemek için aşı olunmasının önem taşıdığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Orhan Ünal, rahim ağzı kanserinden korunmak için erkeklerin de HPV aşısı yaptırması gerektiğini vurguladı.
Rahim ağzı kanseri, rahim ağzında başlayan bir kanser türüdür. Serviks, bir kadının rahminin alt kısmını vajinasına bağlayan içi boş bir silindirdir. Çoğu rahim ağzı kanseri, rahim ağzının yüzeyindeki hücrelerde başlar. Peki nasıl belirti gösterir, nasıl tedavi edilir?
Yeni tarama programlarında 2014'ten bugüne kadar 5 milyon 560 bin 338 kişiye rahim ağzı kanseri taraması olan HPV-DNA testi yapıldı, 264 bin 609 kişi, HPV pozitifliği saptanarak teşhis merkezlerine gönderildi - Taramalar, her ilde Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve KETEM'lerde 30 - 65 yaş arası tüm kadınlara 5 yılda bir ücretsiz yapılıyor
Doç. Dr. Hatice Kahyaoğlu Süt: - "Rahim ağzı kanserine karşı güçlü bir bağışıklık sistemi önemli sağlıklı beslenme, vitamin destekleri özellikle günlük D vitamini ihtiyacını karşılamak çok önemli"
Prof. Dr. Mehmet Ali Vardar, "Erken aşamada tanı alan rahim ağzı kanserleri küçük müdahalelerle tedavi ediliyor. Ancak ileri aşamalarda hastalık ölümcül hale gelebiliyor" dedi.
Dünyada kadınlar arasında en sık görülen 4. kanser türü olan rahim ağzı (serviks) kanseri son yıllarda hızla yaygınlaşıyor. Oysa dünyada her yıl 500 bini aşkın kadının karşılaştığı ve yarısının hayatını kaybettiği rahim ağzı kanserinden aşı ile büyük ölçüde korunmak mümkün!
Serviks kanserinin, dünya genelinde kadınları en çok etkileyen, etkili tarama yöntemleriyle erken tanınıp tedavi edilebilen ve böylelikle hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanser türlerinden biri olduğunu belirten Dr. Murat Ağırtaş, ocak ayının Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlenerek dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere çeşitli etkinlikler düzenlendiğini söyledi.
Serviksin düzenli olarak değerlendirilmesi yaşanacak birçok rahatsızlığın önüne geçebilir. Serviks değerlendirme testi ve daha fazlası sizler için bu yazıda toplandı. Kadınlar arasında sıklıkla karşılaşılan rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için yapılan Pap Smear testi hakkında merak edilenler bu yazıda sizlerle!
Tüm dünyada neredeyse 10-15 kadından birinde cinsel ilişki sonrası vajinal kanama veya lekelenme görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. İsmet Gün, çocuk sahibi olmaya da engel olduğunu belirttiği bu sorunun ihmal edildiğinde ilerleyen yaşlarda rahim ağzı kanseri olma ihtimalini artırdığını belirtti. Doç. Dr. Gün, yaptıkları bir çalışmada cinsel ilişki sonrası vajinal kanama şikâyeti olan 317 hastanın yüzde 4’ünde rahim ağzı kanseri, yüzde 1’inde ise rahim içi kanseri tespit ettiklerini kaydetti.
Kanser, modern çağda ölüm sebepleri arasında en üst sıralarda yer alan bir hastalık olarak yer alıyor. Gelişmeden önce tanıyabildiğimiz ve önlemini alabildiğimiz kanser türleri ise çok az sayıda. “Rahim ağzı kanseri gerek erken tanı, gerekse gelişmesini önleyebilme konusunda belki de en şanslı olduğumuz kanser türüdür” ifadelerini kullanan Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Özgü rahim ağzı kanserinin tedavi yöntemini ve alınacak önlemleri anlattı.
Annesi ve iki teyzesini meme, jinekolojik kanserlerden kaybetti… Bu kanserler, kuzenler ve kuzen çocukları ile ablasının da kapısını çaldı. Ablası, 6 yıl önce yumurtalık kanseri tanısı alınca “Artık sıra bende!” diye düşünmeye başladı. Bu endişeyle yaşamaya başladı.
Rahim ağzı kanseri belirtileri ve rahim ağzı kanseri taraması, rahim ağzı kanseri tedavisine daha erken başlanmasını sağlayarak daha olumlu sonuçlar alınmasına yardımcı oluyor. Kadınlarda ikinci sırada görülen ve yaşamı tehdit eden serviks yani rahim ağzı kanseri sadece Türkiye'de değil dünyadaki tüm kadınlar için tehdit oluşturuyor. Bu nedenle rahim ağzı kanserinde erken tanı büyük önem taşıyor.
Kadın kanserleri arasında ilk sıralarda yer alan rahim ağzı (serviks) kanserinin görülme sıklığı dünya genelinde tüm kadınlar arasında giderek artıyor. Her yıl dünya genelinde 35-55 yaş arasında yaklaşık 570 bin kadın rahim ağzı kanseri teşhisi alıyor.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Avrupa Jinekoloji Onkoloji Derneği Kanser Önleme Grubu Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, 2020'de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda devlet başkanlarına rahim ağzı kanserinin '2 aşı 2 tarama' yöntemiyle yok edilebileceğine dair hazırladıkları raporu sunacaklarını açıkladı. Doç. Dr. Gültekin, "2020'de bu yöntem genel kuruldan geçerse dünya genelinde aşı ve tarama zorunlu olacak.
TAJEV Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü: - "Rahim ağzı kanserinin öncesinde uzun sürecin bulunması, etkinliği kanıtlanmış hücresel tarama testlerinin (PAP smear) varlığı, kansere gidebilecek problemlerin etkili bir şekilde tedavi edilebilir olması, tarama ve erken tanıya imkan sağlar. Böylece, daha çok hasta henüz kanser olmadan erken teşhis edilebilmekte ve kolaylıkla tedavi edilebilmektedir"
Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Cemal Ünlü, rahim ağzı kanseri ve HPV virüsü ile ilgili bilgiler verdi. Aşı ile kanser riskinin önüne geçilebileceğini söyleyen Ünlü, '9-15 yaş arası kızlarımız HPV aşısı ile kanser riskini ortadan kaldırabilir' dedi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Naziye Gürkan Sabah, rahim ağzında kanser olmayan ancak fark edilmediği takdirde uzun yıllar sonra kansere dönüşme riski olan bazı lezyonları erkenden fark etmenin kansere dönüşmeden ortadan kaldırılmasında etkili olduğunu söyledi.
Ulusal rahim ağzı kanser tarama programları sayesinde erken tanı ve tedavi ile tüm dünyada rahim ağzı kanseri görülme oranları ve buna bağlı ölümler hızla azalıyor. Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Gülbin İşgören, rahim ağzı kanseri hakkında bilgi verdi.
Dermatoloji Uzmanı Uz. Dr. Gülbiye Güler, genital siğiller cinsel yol dışında yüzme havuzları, spor salonları, banyolardan, havlulardan, ortak yıkanan çamaşırlardan ve lazer başlıklarından da bulaşabileceğini söyledi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolojik Onkoloji Prof. Dr. Korhan Kahraman, rahim ağzı kanserinin belirtileri ve riskleriyle ilgili bilgi verdi.
Vajinal kanserden, rahim ağzı kanserine varana kadar her gün 21 kadın beş jinekolojik kanserin birinden hayatını kaybediyor. Uzmanlar, kadınların yarısının utandıkları için doktora gitmediğini bu nedenle de hastalıkların geç teşhis edildiğini vurguluyor. Erken tanının öneminin kanserle mücadele etmek için en önemli anahtar olduğunu unutmayın. Sizin için rahim, yumurtalık, rahim ağzı, vulva ve vajinal kanserin belirtilerini bir araya getirdik.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolojik Onkoloji Prof. Dr. Korhan Kahraman rahim ağzı kanseri kadınların en çok yakalandığı kanser türlerinden biri olduğunu ifade ederek, ”Ülkemizde kadın kanserleri arasında 9’uncu sırada yer alıyor. Her yıl yaklaşık bin 500 kadına, rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) tanısı konurken, bulaşma yolları, belirtileri ve tanı yöntemleri hakkındaki bilgiler büyük önem taşıyor” dedi.
Rahim ağzı kanseri testi için alınan parça kaybolan ve 2,5 aylık süreç sonunda ikinci kez alınan örneğin sonucu pozitif çıkan Aysen Celayir, hastane ve sağlık çalışanları hakkında suç duyurusunda bulunurken İzmir İl Sağlık Müdürlüğü soruşturma başlattı - Hasta Aysen Celayir: - "Hani erken teşhis hayat kurtarırdı. Bu süre içinde neler yapılabilirdi. Belki ciddi bir tedaviye başlanacaktı"
Rahim ağzı kanseri testi için alınan parça kaybolan ve 2,5 aylık süreç sonunda ikinci kez alınan örneğin sonucu pozitif çıkan Aysen Celayir, hastane ve sağlık çalışanları hakkında suç duyurusunda bulunurken İzmir İl Sağlık Müdürlüğü soruşturma başlattı - Hasta Aysen Celayir: - "Hani erken teşhis hayat kurtarırdı. Bu süre içinde neler yapılabilirdi. Belki ciddi bir tedaviye başlanacaktı"
Kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak bilinen ve gelişmekte olan ülkelerde görülme sıklığı giderek artan rahim ağzı (serviks) kanserinin daha çok 30’lu, 40’lı ve 50’li yaşlardaki kişileri etkilediği bildirildi.
Rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak biliniyor ve gelişmekte olan ülkelerde görülme sıklığı da giderek artıyor. Erken dönemde yakalanmış serviks kanserinin tanı konulduktan sonraki 5 yıllık sağ kalımları %92 gibi yüksek düzeylerde seyrediyor. İşte rahim ağzı kanserinin 12 belirtisi!
Sağlık Bakanlığınca Türkiye genelinde uygulanan rahim ağzı, kolon ve meme kanseri taramaları kapsamında 78 bin 767 kişiye erken teşhis konuldu - Bakanlık verilerine göre, bugüne kadar rahim ağzı kanser taraması uygulanan 4,5 milyon kişiden 33 bin 813'ünün hastalığı erken teşhis edildi - Meme kanseri taramasında 2016'dan bu yana yaklaşık 1 milyon 700 bin kişiden 30 bin 144'üne erken teşhis kondu - Kolon kanseri taramasında da 2011'den bugüne 5,5 milyondan fazla kişiye test yapıldı, 14 bin 810 kişi hastalığını erken öğrendi
Pembe İzler Derneği Genciz ekibi, dünyada görülme oranı gittikçe artan rahim ağzı kanserine karşı yepyeni bir kampanya başlattı. Edis’ten Aslı Bekiroğlu’na Furkan Palalı’dan Simin Bıçakçıoğlu’a pek çok genç ünlünün “Yeter ki aşısız olmasın aşk!” sloganıyla destek verdiği kampanyaya, ilk olarak sosyal medyada start verildi. Rahim ağzı kanserinden nasıl korunabileceğine dair bilgiler verilen kampanya, gençler arasında büyük ilgi görüyor…
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığınca, kanser hastalığının görülme sıklığını ve ölüm oranlarını azaltmak amacıyla kurulan KETEM ekipleri Batman'da 5 yılda 200 köyü ziyaret ederek, 10 bini aşkın kadına ulaştı - Meme kanseri ve rahim ağzı kanseri konusunda Türkçe ve Kürtçe bilgi verilen kadınlar, donanımlı araçlarda ücretsiz sağlık taramasından geçiriliyor - Batman Valisi Hulusi Şahin'in eşi Ebru Şahin: - "Önce kadınlarımız sağlıklı olacak ki gelecek nesillere de bu bilinç yerleşsin" - 7 çocuk annesi Hanuse Yalçın: - "Kanser taraması için geldim. Allah'a çok şükür tahlillerim temiz çıktı. Bu hizmetlerinden dolayı yetkililere çok teşekkür ediyorum"
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığınca, kanser hastalığının görülme sıklığını ve ölüm oranlarını azaltmak amacıyla kurulan KETEM ekipleri Batman'da 5 yılda 200 köyü ziyaret ederek, 10 bini aşkın kadına ulaştı - Meme kanseri ve rahim ağzı kanseri konusunda Türkçe ve Kürtçe bilgi verilen kadınlar, donanımlı araçlarda ücretsiz sağlık taramasından geçiriliyor - Batman Valisi Hulusi Şahin'in eşi Ebru Şahin: - "Önce kadınlarımız sağlıklı olacak ki gelecek nesillere de bu bilinç yerleşsin" - 7 çocuk annesi Hanuse Yalçın: - "Kanser taraması için geldim. Allah'a çok şükür tahlillerim temiz çıktı. Bu hizmetlerinden dolayı yetkililere çok teşekkür ediyorum"
Çağımızın hastalığı haline gelen kanser, Türkiye'de her gün 250 kadının hayatını etkiliyor. Kadınlarda görülen meme, rahim ağzı, rahim ve yumurtalık kanserleri ile mücadele, modern tıbbın önemli hedeflerinden biri haline geldi. Ancak ne yazık ki tüm bu olumlu gelişmeler kanserin görülme sıklığında ciddi bir azalma sağlamıyor. İşte kansere yakalanmamak için alabileceğimiz önlemler ve dikkat edilmesi gerekenler...
Rahim ağzının aslında rahmin vajen içine doğru devam eden bir parçası olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Dede, “Doğurgan çağda özellikle menopoz öncesi dönemde daha belirgin olmak üzere adet süre ve miktarında bozukluk ve hatta anemi (kansızlık) yaratacak kadar adet kanaması vepostmenopozal (adetten kesildikten sonra) kanaması oluyorsa mutlaka doktora başvurulmalı” açıklamasında bulundu.
Rahim ağzı kanserine neden olan HPV enfeksiyonu yaşam konforunun da olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Hayati riske yol açan HPV enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan bir hastalık virüsü. İlk deneyimini erken yaşta yaşayan ve partner sayısı fazla olan kişilerse en büyük risk altında olanlar. Ancak bu konuda önlem almak mümkün. Uzmanlar konu hakkında bilinçli davranarak aşı yaptırmanın HPV enfeksiyonunun önüne geçeceğini söylüyor. Peki HPV enfeksiyonu tedavi yöntemleri neler?
Meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülen serviks yani rahim ağzı kanseri nedeni tamamen aydınlatılmış ve önlenebilen tek kanser tipi. Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı tarafından belirlenen ‘Serviks Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında rahim ağzı kanserinde erken teşhisin önemine değinen uzmanlar, kanser teşhis edildiği taktirde yüzde 100 tedavi edilebildiğini söylüyor. İşte detaylar...
Rahim ağzı kanseri her yıl yaklaşık 570 bin kadının savaştığı ve hastalığa savaş açan kadınların yarısının hayatını kaybettiği bir hastalık. Bunun arkasında yatan sebep ise rahip ağzı kanseri belirtilerinin erken dönemlerde ortaya çıkmamasından kaynaklanıyor. Rahim ağzı kanseri teşhisinde doğru bilinen yanlış bilgiler nedeniyle geç kalınması ise tüm bu sonucun ortaya çıkmasındaki en büyük nedeni oluşturuyor.Peki tedavinin gecikmesine neden olan bu durumu aşmak için ne yapmak gerekiyor?
Dünyada her yıl yaklaşık 570 bin kadın Human Pappiloma Virüsü’nun sorumlu tutulduğu rahim ağzı kanserine yakalanıyor ve bu kadınların yarısı hayatını kaybediyor. Bunun nedeni ise bu kanserin erken dönemlerinde pek fazla şikayet oluşturmaması.
Sağlıksız beslenmeden sigaraya ve küçük yaşta cinsel ilişkiye başlamaya dek birçok faktör rahim ağzı (serviks) kanseri riskini artırıyor. Ancak öncelikli risk unsuru; HPV virüsü. Özellikle genç kadınları tehdit eden ve sinsice ilerleyen rahim ağzı kanserini önlemekse mümkün...
Rahim ağzı kanseri ve HPV virüsü özellikle genç kadınları tehdit ediyor. Sinsice ilerleyen rahim ağzı kanseri HPV virüsü ile ortaya çıkıyor. Ancak HPV virüsü alan her kişi rahim ağzı kanseri olmuyor. Rahim ağzı kanserine erken yaşta korunmasız ve bilinçsiz cinsel ilişkiye girmenin de etkili olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Osman Temizkan, bel ağrısı konusunda da uyarılarda bulunuyor. İşte rahim ağzı kanseri ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Avustralya'nın aşılama ve tarama çalışmaları bu şekilde devam ederse, rahim ağzı kanserini bitiren ilk ülke olacağı belirtildi.
Bilim adamlarının aşılama ve tarama testlerinden elde edilen verilere göre, Avustralya’nın rahim ağzı kanserini 20 yıl sonra halk sağlığı sorunu olmaktan çıkaracağı tahmin ediliyor
Ulusal rahim ağzı kanser tarama programları sayesinde erken tanı ve tedavi ile tüm dünyada rahim ağzı kanseri görülme oranları ve buna bağlı ölümler hızla azalıyor. Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Gülbin İşgören, rahim ağzı kanseri hakkında bilgi verdi.
Halk arasında rahim ağzı kanseri olarak bilinen “serviks kanseri”, ülkemizde ve dünyada kadınlarda görülen en sık 7’inci kanser türü olarak biliniyor. Çoğu kanserde olduğu gibi rahim ağzı kanserinde de erken tanı yaşamsal önem taşıyor. Bu nedenle, kanser oluşmadan önce lezyonları yakalamak için düzenli muayene ve smear testinin yanı sıra doktorların önerilerini dikkate almak gerekiyor.
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, Human Papilloma Virüsünün hem kadın hem de erkek için tehdit oluşturduğunu belirterek, kansere davetiye çıkardığını açıkladı.
Sağlık Bakanı Demircan: "Meme kanserinde 2 milyon 200 bin, rahim ağzı kanserinde yaklaşık 3 milyon ve kalın bağırsak kanserinde yine yaklaşık 2 milyon taramayla toplamda 7 milyon tarama yapıldı. Bunu 2018 yılı içinde 9 milyona ulaştırma gayretimiz var" - "İlaç tüketimindeki ürünlerin yüzde 80'ini yerli üretiyoruz ama bu bizi fazla sevindirerek 'Tamam, iyi yerdeyiz' dedirtmesin. Patent koruması kalkmış ilaçları üretiyoruz. Biz, patentli ilaç daha piyasaya sürebilmiş değiliz. Bu da neyi gösteriyor? Bilimle ilgili boşluğu doldurmamız lazım"
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Kayıkçıoğlu: - "Dünya genelinde 2 dakikada bir kadın, rahim ağzı kanserinden ölmektedir. Rahim ağzı kanseri, Türkiye'de en sık görülen 8. kanser türüdür ve jinekolojik kanserler arasında ilk üçte yer almaktadır" - "Tarama programları, serviks kanserinin azalmasında önemli bir etkiye sahip olmasına rağmen, hala kadınlarımız serviks kanseri nedeniyle ölmeye devam etmektedir" - "HPV'nin en büyük dostu sigaradır. Sigara içenlerde HPV enfeksiyonları, kanser öncüleri ve kanser daha kolay gelişir. Eğer HPV ve yaptıklarından korkuyorsanız sigara ile aranızdaki dostluğu gözden geçirmenizi öneririz"
Medicana Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çimen: - "(Rahim ağzı kanseri) Başarılı tarama programlarının yapılmasıyla kanser riski azalabilir. Sağlığını ve geleceğini düşünen her kadının taramalarını düzenli yaptırması gerekli" - "Düzenli aralıklarla yapılan taramalar sonucu önlenebilen tek jinekolojik kanser olan serviks kanserinin farkında olmak gerekiyor"
Dünyada her yıl 530 bin kişide görülen ve hastaların yarısında ölümle sonuçlanan rahim ağzı kanserine karşı en etkili korumanın, hastalığa neden olan İnsan Papilloma Virüsü (HPV) aşısının yaptırılmasıyla mümkün olduğu belirtildi.
Dünyada en sık görülen kanserlerden biri olan rahim ağzı kanseri, her yıl yarım milyondan fazla kadını etkiliyor ve bu kadınların da yaklaşık yarısı geç tanı nedeniyle hayatını kaybediyor. Ancak rahim ağzı kanseri önlenebilen bir kanser olduğu için bu konuda erken tanı büyük önem taşıyor.
Geçmişte kadınlarda genellikle 40’lı yaşlardan sonra tanı konulan rahim ağzı kanserinin öncül lezyonlarını artık 20’li yaşlardan itibaren görmek mümkün olabiliyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İlkkan Dünder, özellikle son yıllarda öncül lezyonların genç yaşlarda gözlenmesine paralel olarak, rahim ağzı kanserinin de daha erken yaşlarda ortaya çıkmaya başladığına dikkat çekiyor.
Dünyada her 2 dakikada bir kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Rahim ağzı kanseri olarak da bilinen Serviks Kanseri tüm dünyadaki kadınları etkileyen önde gelen kanserlerden biri. Bu tür kanserleri saptamak zor ama 10 uyarı işaretini bilmekte fayda var.
Geçtiğimiz günlerde hayata gözlerini yuman Donna Lowe'un fotoğrafları Facebook'ta olay oldu. Ağustos ayında Donna'ya serviks kanseri teşhisi konuldu. Kocası Elliot Donna'nın fotoğraflarını Facebook'ta paylaşınca ise olay oldu. Birçok kişinin tepkisini çeken Elliot, ''yapmak istediğim şey tamamen masumdu. Kadınları Serviks Kanserine (Rahim Ağzı Kanseri) karşı bilinçdirmek istemiştim'' diye konuştu.
Daha çok genç kadınlarda görüldüğü zannedilen rahim ağzı kanseri, 65 yaş üzeri kadınlarda da ortaya çıkabiliyor
Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, her yıl dünyada 288 bin Türkiye'de ise 700 kadının rahim ağzı kanserinden yaşamını kaybettiğini söyledi.
Rahim Ağzı Kanserine Dur Diyelim” sempozyumunda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Dr. Sare Davutoğlu, rahim ağzı kanserinin önlenebilir olduğunu belirtti.
Rahim ağzı kanserinin kadınlarda sık görülen kanserlerden biri olduğu belirtilerek, erken tanının önemine dikkat çekildi.
Rahim ağzı kanseri dünya genelinde kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türü.
Kadınlarda görülen jinekolojik kanserler vulva, vajina, rahim ağzı, rahim ve yumurtalık kanserleridir.
Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan rahim ağzı kanseri nedeniyle her 2 dakikada bir kadın hayatını kaybediyor.
Amerikan Kanser Derneği ve Amerikan Servikal Patoloji Derneği, rahim ağzı kanseri tarama programını güncelledi. Buna göre, 21 yaş altındakilerin smear testi yaptırması önerilmiyor.
Dünyada iki dakikada bir kadın serviks kanserinden (rahim ağzı kanseri) ölüyor. Tarama yöntemleri sayesinde önlenebilir bir hastalık olan serviks kanseri hakkında tek sorun bu konunun kadınlar tarafından yeterince bilinmemesi. Bayındır Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Tülin Dabakoğlu, serviks kanseri hakkında bilinmesi gereken her şeyi anlattı.
Son doğumunu 40 yaşından sonra yapan annelerde rahim kanseri riski yüzde 44 oranında azalıyor.
İngiltere'de çok dramatik bir olay yaşandı. Rahim kanseri olan kadın kanserle mücadelesinde düğününe 90 dakika kala yenik düştü.
Kanser Haftası nedeniyle Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü kadınları meme ve rahim ağzı kanseriyle mücadele konusunda bilgilendirme semineri düzenledi.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Faruk Buyru, rahim ağzı kanserinin virüslerle ilişkisinin kanıtlandığını belirtti.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İlkkan Dünder, kadın ve erkeklerin birden fazla kişiyle cinsel temasta bulunmasının, rahim ağzı kanserine yakalanma oranını artırdığını bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kuadrivalan etken maddeli rahim ağzı kanseri aşısının yeterli kalite, güvenlik ve etkinliğe sahip olduğunu, ulusal bağışıklama programlarında kullanılabileceğini açıkladı.
Rahim ağzı kanserini iki dakikada tespit edebilen tarama cihazı "TruScreen", 8. Türk - Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) Kongresi'nde tanıtıldı.
Genç yaştaki kadınlarda görülen rahim ağzı kanserinin en büyük tetikleyicisi olan ve cinsel yolla bulaşan human papillon virüsünün, evlilik dışı ilişki sonucu yayıldığı bildirildi. Hayatının herhangi bir döneminde hayat kadınlarıyla ilişkiye giren erkek, bu virüsü evlendiği kadına da bulaştırıyor.