Giresun Sendromu, dünyada ilk kez Türkiye’de, Giresun'da tespit edilen ve organların vücut içinde yer değiştirmesiyle karakterize edilen nadir bir hastalıktır. Sendrom belirtileri arasında nefes darlığı, hâlsizlik gibi durumlar olabilir. Peki, Giresun Sendromu nedir? Giresun Sendromu belirtileri ve tedavisi nedir?
Marfan Sendromu, insan bedenindeki bağ dokusunda meydana gelen bir genetik bozukluk olarak tanımlanır. Bu sendrom bir proteindeki mutasyonlardan kaynaklanır ve birçok fiziksel özelliğe ve sağlık sorununa yol açabilir. Bu durum, nadir görülen ancak karmaşık bir rahatsızlıktır. Peki, marfan sendromu nedir?
Progeria, bilimsel olarak Hutchinson-Gilford progeria sendromu (HGPS) olarak adlandırılan nadir ve genetik bir hastalıktır. Bu sendrom, çocuklarda yaşlanma sürecinin hızlanmasıyla karakterizedir. Genellikle çocuk yaşta belirtiler gösterir ve yaşlanma belirtileri erken çocukluk döneminde başlar. Progeria, yaşamı tehdit eden bir durumdur.
Cotard Sendromu, nadir görülen ancak oldukça farklı bir psikiyatrik bozukluktur. Bu sendrom hastaların kendi varlıklarını ya da bir kısmını kaybettiklerine inanmalarıyla karakterizedir. İnsanlar bedenlerinin parçalarının yok olduğuna, ölmüş olduklarına ya da hiç var olmadıklarına inandıklarında, genellikle bu sendromla ilişkilendirilirler. Peki, cotard ya da yürüyen ceset sendromu nedir, neden olur?
Auto-Brewery Sendromu nadir görülen ancak oldukça ilginç bir tıbbi durumdur. Bu sendrom sindirim sistemindeki mayaların aşırı miktarda alkol üretmesi sonucu ortaya çıkar ve kişinin vücudu kendi kendine alkol üretir. Peki, alkol tüketmeden sarhoş olma sendromu olarak da tanımlandığı görülen Auto-Brewery sendromu nedir ve neden olur, belirtileri nelerdir?
Sjögren sendromu, bağışıklık sisteminin vücuda saldırıp gözyaşı ve tükürük bezlerini etkilediği bir hastalıktır. Sjögren sendromu ismi verilen bu sendrom, özellik ile göz ve ağız gibi ıslak yüzeylerde kuruluk, yanma hissi ve şişlik gibi semptomlar ile kendini gösterir. Ancak Sjögren sendromu, sadece bu sayılan bölgeleri değil aynı zamanda vücudun diğer bezlerini de etkileyebilir. Peki sjögren sendromu nedir, sjögren sendromu belirtileri ve tedavisi nelerdir?
Asperger sendromu, özel bir öğrenme ve gelişim bozukluğu olan otizm spektrum bozukluklarından biridir. Bu sendrom genel olarak sosyal etkileşim ve iletişim becerilerindeki zorluklar ile, sınırlı ilgi alanları ile ve tekrarlayıcı davranışlar ile karakterizedir. Ancak bu zorluklara rağmen bireyler genel olarak belirli alanlarda üstün yeteneklere sahip olabilirler. Peki, asperger sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Asperger sendromunun otizm ile farkı nedir?
Ramsay Hunt sendromu, yüz kaslarını etkileyen ve genellikle bir virüsünün neden olduğu bir enfeksiyonun komplikasyonu olarak ortaya çıkan dikkat çekici bir durumdur. Bu sendrom genellikle suçiçeği veya zona olarak bilinen hastalıkların bir sonucu olarak gelişir. Olağan dışı belirtileri ve etkileyici seyri ile bilinen Ramsay Hunt sendromu hastaları yüz felci, ağrı, kulak çınlaması ve diğer çeşitli semptomlarla karşı karşıya bırakabilir. Bu sendrom, Justin Bieber'ın hastalığı olarak da bilinir.
Othello sendromu ismini ünlü yazar William Shakespeare'in "Othello" adlı tragedyasındaki karakterden alır. Bu sendrom insanların romantik ilişkilerde, genellikle aşırı kıskançlık ve şüphecilikle karakterize edilen bir psikopatolojik durumu ifade eder. Othello sendromu bir kişinin partnerine aşırı güvensizlik ve kıskançlık duygularıyla bağlı olduğu bir durumu anlatır ve genellikle bu durum yoğun obsesyonlar ve kontrol saplantıları ile ilişkilidir.
İlyas Yalçıntaş'ın hastalığına dair araştırmalar hız kazandı. Seslendirdiği şarkılar ve yakışıklılığıyla geniş bir hayran kitlesine sahip olan ünlü şarkıcı İlyas Yalçıntaş, "Ramsay Hunt" sendromuna yakalandığını açıkladı. Ünlü ismin bu açıklamasının ardından İlyas Yalçıntaş'ın hastalığı Ramsay Hunt Sendromu nedir? Ramsay Hunt Sendromu neden olur, belirtileri nelerdir? gibi soruların yanıtları merak konusu oldu. İşte konuya dair tüm merak edilenler...
Tourette sendromu nörolojik bir rahatsızlık olarak bilinen ve genellikle çocukluk döneminde başlayan, tekrarlayıcı tiklerle kendini gösteren bir durumdur. Bu sendrom ismini Fransız doktor Georges Gilles de la Tourette'den almıştır, 19. yüzyılda tanımlanan bu hastalığın kökeni daha da eskilere dayanmaktadır. Tourette sendromunun en belirgin özelliği, birden fazla motor ve vokal tikin varlığıdır.
Grammy ödüllü dünyaca ünlü şarkıcı Justin Bieber, geçtiğimiz yıl bir çeşit yüz felci olan Ramsay Hunt sendromuna yakalanmıştı. Bieber, gerçekleşmesi planlanan tüm turnelerini erteleme kararı almıştı. Ünlü şarkıcı, Justice World Tour turnesinin geri kalan tüm konserleri için kararını verdi...
Kanadalı pop yıldızı hafta sonu paylaştığı bir video ile nadir görülen Ramsay Hunt sendromuna yakalandığını duyurdu. Peki bu hastalığın belirtileri ve tedavisi nedir?
Medipol Üniversitesi Sefaköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nicer Korkut Bıçak: - "İyileşme sürecinin hastalığın şiddeti ve kişinin bağışıklık sistemi ile yakın alakası var"
Kanadalı pop yıldızı hafta sonu paylaştığı bir video ile nadir görülen Ramsay Hunt sendromuna yakalandığını duyurdu. Peki bu hastalığın belirtileri ve tedavisi nedir?
MIS-C hastalığı nedir, MIS-C hastalığı belirtileri neler gibi sorular vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Sars CoV-2 virüsüne maruz kalmış ve koronavirüse yakalanmış çocuklarda virüsün bağışıklık sistemini tetiklemesine bağlı olarak MIS-C, yani “multisistem inflamatuar sendrom” görülebilmekte. Peki MIS-C hastalığı nedir, MISC-C sendromu belirtileri neler, MIS-C hastalığı bulaşıcı mı? Koronavirüs geçiren çocuklarda bu hastalığa dikkat...
Sıklıkla karşılaşılan sağlık problemlerinden biri olan polikistik over sendromu, hakkında çok fazla bilgi sahibi olunmayan rahatsızlıklardan biridir. Esasında doğurganlık üzerinde olumsuz etkileri bulunan sendrom konusunda bilinçli olmak ise son derece önemlidir. Siz de yazımızda “Polikistik over sendromu nedir? Polikistik over neden oluşur?” gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Treacher collins sendromu yüzdeki organların anormal şekilde gelişmesine sebep olur. Kemik ve doku gelişimini etkileyen ve nadir görülen bu sendrom günümüzde ise farklı şekillerde karşımıza çıkar. İşte detaylar...
Bazı erkeklere duygusal olarak yaklaşmak oldukça zordur. Özellikle çocukluğunda travmatik olaylar yaşayan erkekler herhangi bir şeye bağlanma konusunda problem yaşarlar. Kimileri ise ilişki yaşamak istemediği için bağlanma sorununu bahane olarak üretirler. Çağan Irmak’ın gişe rekorları kıran ‘Issız Adam’ filmiyle hayatımıza bağlanma sorununu açıklayan yeni bir sendrom eklendi. Peki ıssız bir adamla beraber olduğunuzu nasıl anlarsınız? Issız Adam Sendromunun belirtileri nelerdir?
Vitamin eksikliği ile karıştırılan miyelodisplastik sendrom (MDS) genelde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkıyor. yorgunluk, göğüs ağrısı ve kalp çarpıntısı gibi belirtilerle kendini gösteren miyelodisplastik sendromu, ilk olarak akıllara yeterli beslenmeme ya da üşütme gibi düşünceleri akıllara getirse de uzmanlar, 60 yaş üstü kişileri miyelodisplastik sendromu belirtilerinin hafife alınmaması konusunda uyarıyor.
Horlamanın sadece uykuda çıkarılan yüksek ses gibi algılanmasının yanlış olduğunu dile getiren Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kaan Akacun, bunun kişinin sosyal hayatını negatif etkilemesinden tutun da başka sağlık problemlerinin habercisi olabileceğine kadar geniş bir konu olduğunun altını çizdi.