Antalya’nın Kumluca ilçesinde 7 bin dönümlük alanda yapılan nar hasadında bu yıl 250 bin tonluk rekolte bekleniyor. Üretici, narın bu yıl aşırı sıcaktan etkilendiğini ve kalitenin düştüğünü söyledi. Üretici Sevgi Benli “1 kilo nar 1 ekmek almıyor. Geçen yıllara göre çok kötü. Çalıştırdığımız yevmiyecinin fiyatı ile narın fiyatı bizi memnun etmiyor. İşçi bulunmuyor. Akrabalarımız hatır için gelip çalışıyor. Para ile çalıştıracak insan bulamıyoruz" dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların 2024 yılı fındık üretimini tehlikeye düşürebileceğini dile getirdi. Soydan, "Bu sıcak hava nedeniyle fındığın erken uyanmasını ve donrasında zirai don nedeniyle ciddi zararlar ve rekolte kayıplarının olduğunu geçen yıllarda tecrübe ettik” dedi.
Türkiye'nin hububat ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı 3 milyon dönüme sahip Mardin Ovası'nda buğdaydan sonra ikinci ürün olarak ekilen mısırın hasadından 2 milyon ton ürün elde edilmesi bekleniyor.
Bilecik'te, mikroklima etkisi sayesinde "deve dişi" cinsi nar üretiminin yoğun olduğu Orta Sakarya Vadisi'ndeki İnhisar ilçesinde üreticiler hasada başladı.
Erzincan Ovası'nın verimli tarım arazilerinde büyük emeklerle yetiştirilen şeker pancarı 1800 çiftçiye önemli gelir kaynağı oluyor.
Yabancı turist sayısı yüzde 112 arttı, konaklamalar adeta uçuşa geçti... Doğu Karadeniz son yıllarda özellikle de Körfez ülkelerinden gelen turistlerin gözde adresi haline geldi. Öyle ki Trabzon'da yabancı turistlerin yaklaşık yüzde 90'ını Körfez'den gelen turistler oluşturuyor. Ortahisar Belediye Başkanı geçen yıl Körfez turistlerinin şehre bıraktığı parayı açıklarken "Bu, fındığın tamamından Trabzon’un ölçeğinde yüzde 7-8 rekolteye sahip ilimizdeki 126 milyon doların 6-7 katıdır" dedi.
Kızılırmak Nehri'yle beslenen Bafra Ovası'nda karpuz hasadı başladı.
Uşak'ta ayçiçeği ekim alanı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan tohum desteğinin de etkisiyle son 3 yılda yüzde 240 artarak 34 bin 220 dekara ulaştı.
Kırklarelili çiftçiler, hasadının yüzde 80'i tamamlanan buğdayda bu yıl yüksek rekolte almanın sevincini yaşıyor.
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da bahar yağmurları, gelişimine katkı sunduğu buğdayda yüksek rekolte beklentisini arttırdı.
Türkiye'nin kırmızı mercimek üretiminin önemli bölümünün yapıldığı Şanlıurfa'da, bahar yağışlarının düzenli gitmesi çiftçileri yüksek rekolte için umutlandırdı.
Antalya'nın Alanya ilçesinde, bu yıl yaklaşık 3 bin ton rekolte beklenilen yenidünya meyvesinin hasadına havaların sıcak gitmesi dolayısıyla erken başlandı.
Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde tarlalarına ikinci ürün olarak lahana eken çiftçilerin hasat mesaisi başladı.
Şırnak'ın Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde bu yıl 39 bin ton pamuk üretildi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız: - "Sivas'ta 2021'de yaklaşık 72 bin dekarda ekimi yapılan yemeklik ve sanayi tipi patates, bu yıl 87 bin dekar civarına ulaştı. Yaklaşık 420 bin ton civarında üretim bekliyoruz"
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç: -"Ülkemiz genelinde bu yıl ayçiçeği ekim alanlarında yüzde 10'un üzerinde artış oldu"
Çırçır fabrikası sahibi Bilal Kara: - "Kütlü pamuğu çiğidinden ayırıp, çiğidini yem fabrikasına, elyafını da iplik fabrikalarına satıyoruz. Pamuk bizim için çok güzel bir nimettir"
2 bin 500 hektarda 375 bin ceviz ağacından 1500 ton rekolte bekleniyor
Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun: - "Geçen yıl 80 bin ton tütün elde etmiştik. Yağışlardan dolayı bu yıl verimli geçti. Geçen yıl 48 ülkeye 53 bin ton tütün ihraç ettik, bu yıl hedefimiz 60 bin ton ihracat"
Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya: - "Yaklaşık 110 bin dekara şeker pancarı ekildi. Geçen yıla göre bereketli bir sezon geçirdik" - Çiftçi Süleyman Çatalyürek: - "Üretime devam edeceğiz. Bu yıl verim iyi, rekoltemiz dekara yaklaşık 7 ton civarında"
Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar: - "Bu yıl Niğde'mizde 170 bin dekarda yaklaşık 700 ton patates rekoltesi bekliyoruz. Geçen yıla göre yüzde 20 gibi artışımız var. İnşallah bu yıl patates sıkıntısı çekmeden kışı geçireceğiz"
Biçerdöverlerin girdiği Kızıltepe, Derik, Nusaybin ve Artuklu ilçelerindeki tarlalarda pamuk hasadı başladı - Üretici Ahmet Kılıç: - "Beyaz altın yüzümüzü güldürdü. Pamuk aynı zamanda toprağı dinlendiriyor, canlandırıyor. Beyaz altın ekmeye devam"
Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya: - "Bu yıl gerçekten üzüm üreticimizin yılı diyebiliriz" - Üzüm üreticisi Sami Öz: - "Tarlalarda verim ve üzüm fiyatları bu yıl güzel"
Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu: - "Pamuğun bu sene verimi çok iyi. İklim şartlarının iyi gitmesi verimi de artırdı"
Niğde'de 130 bin ton lahana rekoltesi bekleniyor
Sivas'ta şeker pancarında 1 milyon ton rekolte beklentisi
Edirne ve Tekirdağ'da ekim alanı geçen seneye göre biraz azalan buğdayın rekoltesinde kısmi düşüş yaşandı, Kırklareli'nde ise hem ekim alanı hem de rekolte arttı
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin: - "Soğanımız, ticari olarak genelde İstanbul piyasasında önemli ve kaliteli restoranlarda kullanılmakta"
Keramettin köyü muhtarı Erdoğan Uzun: - "4 bin kovan kapasiteli bal ormanında ilk yıl 15 arıcımız bal üretimi gerçekleştirdi" - Arıcı Ramazan Kara: - "Köyümüze kurulan bal ormanı verimi ve kaliteyi artırıyor"
Sakarya balında bu yıl 16 bin ton rekolte bekleniyor
İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir: - "Maraş biberinin aroması, rengi ve tadı diğer biberlerden ayrı. İlimizde 13 bin 200 dekar alanda biber yetiştiriciliği yapılmakta"
İnce kabuğu, iri taneleri ve kendine has tadıyla dikkati çeken Cimin üzümünde bu yıl yaklaşık 8 bin ton rekolte bekleniyor - Üreticilerden Muhammet Karakelle: - "Hasat ettiğimiz üzüm beğenilen ve tutulan bir üzüm, bu nedenle talep oldukça fazla"
Tekirdağ'da hasadına başlanan üzümden 40 bin ton rekolte bekleniyor
Niğde Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan: - "Rusya, elma ithal eden ülkelerde ikinci sırada yer alıyor, şimdi Avrupa ülkelerinden almayınca belki bizden daha çok alacak. Umutluyuz. İhracatımızı inşallah daha da artırarak devam edeceğiz"
İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin: - "Bu yıl pamuk üretim alanlarımız yaklaşık yüzde 50 arttı. Yaklaşık 320 bin dekar alanda pamuk üretimi yapılıyor. Dekara ortalama verimimizin 550 kilogram ve üzerinde olacağını tahmin ediyoruz"
Kırıkkale'nin Delice ilçesinde geçen yıl dönüm başına 1 ton ürün alan üzüm üreticileri, bu yıl 1,5-2 ton ürün elde ediyor - Üretici Sercan Biçici: - "Daha ince kabuklu, hazmının kolay ve şıra oranının yüksek olması, diğer üzümlerden farklı kılıyor"
İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya: - "Verim, sulu arazi ve kıraçta farklı oluyor ama il genelinde 15 bin ton rekolte bekliyoruz"
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar: - "Her yıl olduğu gibi yine bu sene kalitemiz güzel. Bölgemiz 1300 rakımda, burada yetiştiği için ürün tatlı ve lezzetli oluyor. O yüzden Niğde'de Türkiye çapında tutulan bir fasulyemiz var"
Karabük Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık: - "Bu sene gayet verimli bir yıl geçiriyoruz. Geçen sene 900 ton civarında ürün elde ettik. Bu sene bu rakamın 1000 ton ve üzerinde olacağını tahmin ediyoruz"
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa: - "Ürün alım planımız verilecek rekolte beyanına göre belirleneceği için üreticilerimizin gerçeğe yakın rekolte beyanı vereceklerine inanıyoruz"
Sezonun ilk limonları 15 Eylül'de ihracat yolcusu
Siirt'te 2002'de 40 bin dekar olan fıstık üretim alanı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Valilik ve çeşitli kuruluşların verdiği destekle 400 bin dekarı aştı - Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan: - "Sulamayı sağlayabilirsek mevcut kuru şartlardan 3-4 kat fazla verim alabileceğiz. Siirt fıstığında üretim hedefimiz önümüzdeki yıllarda 100 bin tonu aşmak"
Hassa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şahiner: - "Bu yıl yağışlar nedeniyle hasat biraz geç başladı ancak verim güzel"
Edirne'de çiftçiler "gün döndü" veriminden memnun
Karabük'te yaklaşık 1000 dekar alanda yetiştirilen ince kabuklu ve bol sulu maniye domatesi, etli ve dolgun yapısı, büyüklüğü ve lezzetiyle tercih ediliyor - İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık: - "Dekara 2-3 tondur domatesin verimi. Yıllara göre değişebilir"
Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu: - "Dekar başına ortalama 120 kilogram verim aldık"
İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya: - "Nohutta geçen yıl 65 bin ton civarında rekolte elde etmiştik. Geçen seneye göre ekim alanları kısmen azalsa da iklim şartlarının güzel geçmesinden dolayı yaklaşık 75 bin ton rekolte beklentimiz var"
Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar: - "Patates üreticisi son birkaç yıldır iyi para kazandığı için patates üretimi artarak devam ediyor"
Denizli'de hasadı temmuzda başlayan ve kasıma kadar süren yöreye özgü biberde bu sezon 2 bin 500 ton rekolte bekleniyor - Kale Ziraat Odası Başkanı Halil Saygın: - "Güzel bir sezon geçiriyoruz, üretici de memnun alıcı da. Geçen yıl satışta Fransa'ya başlangıç yaptık, Avrupa'daki başka ülkelerden de talep var"
Çiftçi Veli Çetin: - "Dikenli incirin toplanması biraz zahmetli. Sabah erken toplamazsan bunun dikenleri uçar ve batar. Onun için erken saatlerde topluyoruz"
Isparta Fotoğraf Sanatçıları Derneği Başkanı Mahmut Toprak: - "Oluşturulan ayçiçeği alanlarını çok güzel bulduk. Estetik ve görsel açıdan harika, bize çok güzel fotoğraflar sunuyor"
İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu: - "İlimizde üretilen kapya biberlerin yüzde 90'ı salçalık olarak değerlendiriliyor, kalan kısmı da kurutmalık veya pul biber yapımında kullanılıyor"
Geçen yıl yaklaşık 92 bin ton fındık üretiminin yapıldığı Sakarya'da, bu yıl 100 bin tona yakın ürün alınması öngörülüyor - Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı: - "Herkes kendi bahçesine artık iyi bakıyor. Üreticilerimiz araştırıp inceliyor. Hangi gübrenin iyi geleceğini, budamanın nasıl yapılacağını öğreniyorlar"
İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç: - "Kayısıda hasat sezonu artık sona yaklaştı ve genel itibarıyla kayısı üretimimizin bu yıl 40 bin ton civarında olacağını öngörmekteyiz" - Kayısı üreticisi Naci Narçiçeği: - "Kayısı hasadımız iyi geçiyor, zaten fiyatlar da bu yıl çok iyi durumda, işimizden memnunuz"
Yörede yüzyıllardır ekilen ancak unutulmaya yüz tutan kavılca buğdayının üretimi Ardahan'da devlet desteğiyle yaygınlaşıyor - İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Fatih Cineviz: - "Bu buğdayın yaygınlaştırılması, aynı zamanda verimliliğinin artırılmasına yönelik gayretli bir çalışma içindeyiz. Çünkü kavılca buğdayı Anadolu topraklarının öz evladı"
Vali Mustafa Koç: - "Geçen seneye göre yaklaşık yüzde 20'lik artışla bu sene 400 bin ton buğday rekoltesi bekliyoruz. Fiyatları da çok iyi. Cumhurbaşkanımıza ve bakanlarımıza teşekkür ediyoruz. Çiftçilerimizle de görüştük, fiyattan gayet memnunlar"
Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir: - "Bu sene doğal afet dediğimiz kuraklık ve dört beş köyde yoğun yağan doluya rağmen yine rekoltemiz yüksek"
Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun: - "Tarıma dayalı sanayi modeli olarak uyguladığımız kuru domates, Türkiye'nin birçok yerinde uygulanmaya başladı. Çeşitli bölgelerden bu konuda bizden fikir alanlar oldu. Kahramanmaraş, Siverek ve Adıyaman'da çalışmalar yürütülüyor" - "Ayrıca Tuz Gölü'nde domates kurutulması fikri üzerine uzunca çalışmalar yaptık"
İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar: - "Bu yıl içinde mevsimsel olumsuzlukların yaşanmaması dolayısıyla Afyonkarahisar'da vişne üretiminde artış bekliyoruz" - Yaş meyve tüccarı Necati Korkman: - "Afyonkarahisar'da bu yıl vişne bol. Kalitesi de zaten tartışılmaz"
Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç: - "Geçen yıl arpa ve buğdayda dekara verimlerimiz 250 kilogram civarındaydı ama bu yıl inşallah 350 kilogram ve üzerinde bir verim söz konusu" - Arpa ve buğday üreticisi Esat Tolu: - "Hasat sezonu çok iyi gidiyor, mahsul fena değil, geçen yıla göre hasatta çok daha iyiyiz"
"Çayır tırtılı nedeniyle toplam rekoltede bir kaybımız olmayacak"
Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir: - "Bu sene dekara 10 ton gibi bir beklentimiz var. Toplamda 90 bin ton domates bekliyoruz"
İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin: - "Bu yıl kilogramı tarlada 3,5 liradan alınmaya başlamıştı. Çiftçimiz kazanıyor, fiyatlar 2 lira civarında seyrediyor"
Türkiye'nin kivi üretiminin önemli bir kısmının gerçekleştirildiği Yalova'da üreticiler, mayıstan sonra ikinci kez seyreltme mesaisi yapıyor - Yalova Kivi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Uğur Fidan: - "Bu yıl 2017'de olan rekolteyi aratmayacak, 30 bin tonu bulacak bir tonaj olacağını düşünüyorum"
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz: - "Kividen Ordu ekonomisine yılda 65-70 milyon lira katkı sağlanmaktadır. Önümüzdeki dönemde bu rakamın 100 milyon liranın üzerine çıkmasını bekliyoruz"
İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin: - "Bu yıl yağışlar zamanlı olduğu için ayçiçeğimizde verim geçmiş senelere göre daha iyi. Dönüme ortalama 300-350 kilogram civarında verim alıyoruz"
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile 2 yıl önce iş birliği protokolü imzalayan çiftçi Oğuzhan Okatan'ın bilimsel metotlarla ürettiği çilek, üniversite laboratuvarında şeklinden lezzetine kadar tüm yönleriyle analiz ediliyor - Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy: - "Burada hangi çeşit daha verimli ve kaliteliyse bunların fide üretimini de yaparak benzer girişimlerde bulunacak çiftçimize dağıtacağız"
Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik: - "Kıraçlarda arpa için dekarında 400 kilogram verim elde ediliyor. Bu da çok iyi hamdolsun. Geçen yıl kuraklık yaşadık, bu yıl çok iyi gidiyor" - "Sanayicimizde ve çiftçimizde ürün var. Pandemi sürecinde de market raflarında un, bulgur, makarna ve yağ eksik olmadı"
Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya: - "Tam gelişim süreci de güzel geçerse dekarda ortalama 300 kilogram verime ulaşacağımızı düşünüyorum"
İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç: - "Her ne kadar ekim alanında azalma görülse de rekoltede bir fark yaşanacağını sanmıyorum çünkü geçen yıla göre ilimizin yağış alımı hem ayçiçeği hem de diğer ürünler açısından oldukça iyi geçti"
Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı Yılmaz: - "Bu yıl bizim için sap, saman ve her dane son derece önemli. 40 arkadaşımız sahada bu tür kayıpların önüne geçmek için kontrollerini yapacak. Üreticilerimiz de bu konuda bilinçli"
Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir: - "Bu yıl 10 bin tonu sofralık, 50 bin tonu yağlık 60 bin ton rekolte bekliyoruz"
Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal: - "Bugüne kadar kalitesinden ödün vermedik, bugünden sonra da vermeyeceğiz" - Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur: - "Maalesef Kastamonu sarımsağı olmayan, kalitesi düşük sarımsakları Kastamonu Taşköprü sarımsağı diye satıyorlar. Bu da ahlaki değil"
Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar: - "Bakanlığımız ve Büyükşehir Belediyesiyle yaptığımız projelerle 310 ton mercimek tohumunu yüzde 75 hibe olacak şekilde çiftçilere dağıttık. Bunların etkisiyle mercimek ekim alanı 700 bin dekarın üzerine çıktı. Bu yıl yine Türkiye'de en fazla mercimek üreten il konumuna geleceğimizi düşünüyorum" - Çiftçi Fuat Cömert: - "Bu yıl verim geçen yıla göre daha iyi olacak"
Soğan üreticisi Fatih Sultan Öztürk: - "Bu yıl soğan hasadından çok memnunuz. Çok şükür hasadımız güzel geçiyor. Soğanın fiyatı son 2 yıla göre şu an çok iyi durumda. Kilosunu 3-3,5 lira arasında satıyoruz"
Rusya, Ukrayna ve Irak'tan gelen talebin etkisiyle mandalina ihracatı 450 milyon doları aştı
Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Osmaniye'de bu sezon 14 bin dekar alana ekilen ıspanağın hasadına başlandı - Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Recep Bulut: - "Bu yıl ekiliş alanlarımız geçen yıla göre azalış gösterse de ıspanak üretimimizden dekara 1750 kilogram verim beklemekteyiz"
İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar: - "2019’da yaklaşık 16 bin dekar olan üretim alanı şu anda 27 bin dekara çıktı"
Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur: - "Bu coğrafyanın yapısı gereği buranın elmasının daha kaliteli olduğu yendiği zaman anlaşılıyor"
Türkiye'de kuru fasulye üretiminde ikinci sırada yer alan Niğde'de, 190 bin dekardan yaklaşık 75 bin ton rekolte bekleniyor - İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş: - "Fasulye alanlarımız daha çok patatese alternatif olarak planlandı. Patates üretim alanlarının azalmasına karşın fasulye alanlarımızda ciddi artış yaşandı"
Ege'de bu sezon 185 bin ton pamuk elde edilmesi bekleniyor
Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul: - "Çivril elmamız rengiyle, sululuk oranı ve tadıyla 'Beni al' der. Raf ömrü uzun olduğu için çok tercih ediliyor"
İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz: - "Hasat döneminin henüz başında olmamıza rağmen gelen rakamlar, geçirdiğimiz kuraklığa rağmen çok da kötü değil" - "Üçüncü sulaması yapılamayan pamuk alanlarından 450-475 kilogram/dekar verim alındığı, sulama yapabilen ya da sulama zamanlamasını iyi kullanan üreticilerde ise 500-550 kilogram dekarda verim alındığı haberleri bizleri mutlu ediyor"
Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Polat: - "Kilis'in zeytini dünyada en güzel zeytinyağına sahip. Kaliteli bir zeytinyağı çıkardığımız zaman fiyat kendiliğinden artar ve insanlar daha çok para kazanır" - Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir: - "Geçen yıl 4 kilogram zeytinden 1 kilogram yağ alınırken bu sene 3 kilogram zeytinden 1 kilogram zeytinyağı beklemekteyiz.
Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy: - "Bizim bu seneki rekoltemiz 180-185 bin ton civarında. Sadece ilimizde yaklaşık 20 bin ton düşüşümüz olacak" - Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal: - "Son yıllarda kuraklık hissedilmeye başlandı. Geçen yıl dekar başına verimimiz 230-240 kilogramdı. Bu yıl bazı bölgelerde 180-190 kilogramları duyuyoruz ama 250-300 kilograma yaklaşan yerler de var"
Uşak'ta 6 yıl önce 1 ton tohum dağıtımıyla üretimine başlanan ve ekim alanı her sene artan çörek otunda rekolte 1300 ton olarak gerçekleşti - İl Tarım ve Orman Müdürü Ertan Keleş: - "Çörek otunun kilogram fiyatı 25 lira olduğu için dekarda çok ciddi bir gelir sağladı. Bölge çiftçimiz bu anlamda çok memnun. Özellikle kuraklıktan etkilenmediği için çiftçimiz rekolte açısından herhangi bir endişe taşımıyor" - Üretici Ergüneş Ercan: - "Buğdayı, arpayı baz alacak olursak çok daha yüksek bir kazanç elde ediyoruz. Bunun yanında ekim maliyetleri de oldukça düşük. Biz buğdayda dekarda 120 kilogram gübre kullanırken, çörek otunda 20 kilogram kullanıyoruz"
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru: - "Bu yıl ülkemizde yüzde 20-25 civarında üretimin artacağı görülüyor ve 1 milyon 100 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Limon üretimimizin 500 bin tondan biraz daha fazlasını ihraç ederiz"
Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Aslan: - "Yaklaşık 90 bin ton yaş fıstık rekoltesi bekliyoruz. İnşallah beklediğimiz rekolteye ulaşırız"
Kuraklık Doğu Anadolu'da bal verimini düşürdü
Hatay Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu: - "İlimizde kapya biberin üretim alanı geçen yıl 25 bin dekar civarındaydı bu yıl 26 bin 500 dekar. Dekardan ortalama 2 bin 200 kilogram civarında ürün alınıyor. Toplam rekoltemiz bu yıl 60 bin tona yakındır"