Repo menkul bir kıymetin belirlenmiş olan vade sonunda şartların da önceden tespit edildiği şekilde bulunduğu geri alma taahhüdü işlemi olarak açıklanır. Yine repo, kısa dönemli olan menkul bir kıymetin belli bir dönem içinde ilk satıcısı tarafından geri alınacağını öngören satış işlemine verilen isimdir. Repoları diğer piyasalardan ayıran en önemli özellik bir menkul kıymetin gerçek vadesinin hem satıcı hem de alıcının gereksinimlerini karşılamasıdır. Peki, repo ihalesi ne için kullanılır?
Ekonomi piyasalarında sıklıkla duyulan terimlerin başında gelen repo, özellikle bankacılık alanında büyük bir öneme sahip. Repo kısaca bono ve tahvil gibi menkul kıymetlerin daha ileriki bir tarihte, geri alınmak koşuluyla satılmasına denir. Repo, genellikle risksiz bir yatırım yapmak isteyenler tarafından tercih edilir. Reponun faiz oranları piyasanın durumuna göre belirlenir. Peki, otomatik repo talimatı nasıl verilir?
Para piyasalarında kullanılan terimlerden biri de ters repo ifadesidir. Genel olarak piyasalardaki nakit para akışı fazla olduğu zamanlarda fazla olan nakit paranın çekilmesi için yapılan bir işlemdir. Merkez bankalarının portföylerinde bulunan değerler açık piyasa işlemleri yapmak için yetki sahibi olan kurumlara belirlenen bir tarihte geri almak şartı ile satılması işlemi ters repo uygulanmasıdır. Peki, ters repo neden ve nasıl yapılır?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 20 Ekim vadeli repo ihalesi ile piyasaya 49 milyar 999 milyon 999 bin 982 lira verdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün düzenlediği 2 tahvil ihalesinde 5 milyar 125,1 milyon lira borçlanmaya gitti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), repo ihalesiyle piyasaya yaklaşık 73 milyar lira verdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) repo ihalesiyle piyasaya yaklaşık 75 milyar lira verdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası repo ihalesiyle piyasaya yaklaşık 72 milyar lira verdi.