Hayvanseverler İBB karşısındaki eylemlerine son verdi
Hayvanseverler İBB karşısındaki eylemlerine son verdi
Mecliste oy birliğiyle kabul edilen karar çerçevesinde, tescilli faytonlara plaka başına 300 bin TL, her at içinse 4 bin TL ödenecek - Adalar'da ulaşımın UKOME tarafından belirlenecek sayıdaki elektrikli araçla sağlanması hedefleniyor
Hayvan Hakları İnisiyatifi üyesi Kübra Aygün: - "Vali Yerlikaya ve Adalar Kaymakamı Ayhan'a, atlı faytonların yasaklanması ve Adalar'daki atların tamamen özgür rehabilitasyon şartlarına alınmasına ilişkin talebimizi ilettik" - "Vali Yerlikaya, Adalar'da bulunan 1380 atın kalan ömürlerini en iyi şekilde geçirebilmeleri için her şeyi yapacaklarının sözünü verdi"
Adalar Kaymakamı Mustafa Ayhan, Ruam hastalığı tespit edilen ve itlaf edilmek zorunda kalınan atların sahipleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Adliye sarayı çıkışında konuşan Kaymakam Ayhan, "İtlaf edilen at sayısı 105 oldu" dedi.
Hayvanseverlerin fayton protestosu Saraçhane Parkı'nda devam ediyor
Ruam hastalığı nedeniyle 81 atın itlaf edilmesi sonrası Adalar'da 3 ay boyunca faytonların durdurulması kararı alınmıştı. Tebligatın dün akşam saatlerinde faytonculara ulaşmasıyla faytonlar durdurulmuş, atlar ahırlara çekilmişti. Faytonları durdurma kararı sonrası Büyükada sokaklarında ellerinde valizlerle yürüyen ziyaretçiler dikkat çekti. Adaları ziyaret edenler yürüyerek geziyor. Kimi ziyaretçiler ise kiraladıkları bisikletlerle dolaşıyor.
İstanbul Adalar'da ruam hastalığına yakalanan atların itlaf edilmesini protesto eden hayvanseverler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüştü.
Büyükada'da güvenlik güçleri, faytoncuların yolcu beklediği alanı boşaltarak, alanın girişine barikat kurdu - Adalar Kaymakamı Dr. Mustafa Ayhan: - "(Faytonlara at koşulmasının 3 ay süreyle durdurulması kararı) Şu anki alınan bu karar, bunun sıfırlanmasına yönelik radikal bir karar. Bu radikal karar sonrasında bunu sıfırlama çalışmaları olacak, çeşitli kurumlar da harekete geçti" - Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal: - "Kaçak ahırların yıkıldığını düşünün, biz bin 500- bin 600 ata nasıl bakacağız?"
Adalar'da 3 ay süre boyunca faytonlara at koşulmasının durdurulduğu açıklandı. Büyükada’ya sevk edilen çevik kuvvet polisleri bölgede güvenlik önlemleri aldı. Öte yandan bazı faytoncular duruma tepki gösterdi.
İstanbul Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu: - "Toplum ve hayvan sağlığı açısından önemli riskler taşıyan hastalığın kontrolü için henüz etkili bir aşı geliştirilememiştir. Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından etkili ve sürekli bir gözlem ve denetim uygulanmalıdır" - "Sık sık hastalık çıkan bölgelerde, başta bakıcılar olmak üzere yakın temasta olan herkes eğitilmeli, ahırların hijyeni ve beslenmeye dikkat edilmelidir. Bölgede etkili bir karantina uygulanmalı, hastalıklı atıklar usulüne uygun olarak bertaraf edilmelidir"
TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu: - "İstanbul Büyükada'da atların itlafına neden olan ruam hastalığına karşı tedbirler eksiksiz alınmalı" - "Hastalığın bilinen ciddi bir tedavisi yok, görüldüğü bölgede atlarla uğraşan insanların dikkatli olması gerekiyor. Hastalık temas yoluyla ya da etini yemek suretiyle bulaşabiliyor" - "Hastalığın ortaya çıktığı yerlerde veteriner hekim hizmetlerinin düzenlenmesi gerekiyor. Bu tarz hastalıklar ortaya çıkmadan önce koruyucu tedbirler alınmalı"
İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan: - "Önlem alınmazsa hastalık Ada'daki bütün atlara yayılır. Önlem için, hasta atların ayrılması gerekiyor. Bu hastalığın bilinen bir tedavisi yok. Antibiyotik ve destekleyici tedaviler yapılıyor. Ölüm oranı yüksek oluyor" - "Hastalık insanlara iki formda bulaşabilir. Birincisi akciğerlere bulaşması, ikincisi ise at etinin tüketilmesiyle oluyor"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: - "Dün bu bilgiyi alır almaz bir rapor istedim. Henüz bana bir bilgi ulaşmadı. Bu konuda kesinlikle canlıyı ve doğayı koruma noktasında en üst seviyede takipçisiyiz"
Adalar Kaymakamlığı: - "Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından tek tırnaklıların sağlık taramasından geçirilmesi ve yapılan tahliller sonucunda, Büyükada’daki bazı atlarda ruam hastalığı tespit edildi" - "At, merkep, katır gibi tek tırnaklı hayvanlarda görülen ruam hastalığına yakalandığı tespit edilen 81 adet at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir" - "İlçemiz dahilinde uygulanan karantina tedbirleri kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışı durdurulmuştur"
Son dakika haberine göre, Büyükada'daki bazı atlarda Ruam hastalığı tespit edildi. Hastalığa yakalan 81 at itlaf edildi. Karantina kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışının durdurulduğu bildirildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, konuya ilişkin "Dün bu bilgiyi alır almaz bir rapor istedim. Henüz bana bir bilgi ulaşmadı. Bu konuda kesinlikle canlıyı ve doğayı koruma noktasında en üst seviyede takipçisiyiz." diye konuştu.