Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) tarafından yapılan açıklamada, Progress-MS-24 kargo uzay aracını taşıyan Soyuz-2.1a roketinin Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden yerel saatle 04.08'de başarıyla fırlatıldığı belirtildi.
3 kişilik bir uzay ekibini geçen yıl Eylül ayında ISS’e götüren Soyuz MS-22’de, aralık ayında küçük bir meteorun çapması sonucu radyatör soğutma sıvısı sızıntısı başlamış ve uzay aracının 3 kişilik ekibi Dünya’ya getirmemesine karar verilmişti. 3 kişilik ekibin nasıl bir operasyonla uzaydan eve dönecekleri merak edilirken, NASA ile Roscosmos arasında yapılan görüşmelerin sonucundan 'Soyuz operasyonu' çıktı. Bugün Kazakistan’dan insansız olarak Soyuz MS-23 fırlatılarak 'Soyuz operasyonu' başladı.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda sızıntı krizi yaşanıyor. İstasyona bağlı Soyuz kapsülünde geçtiğimiz günlerde soğutma sıvısı sızıntısı başlamıştı. Hatta sızıntı nedeniyle kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitriy Petelin'in uzay yürüyüşü iptal edilmişti. Rusya'nın ne yapacağı merak edilirken, bu konuda yeni bir haber çıktı. Bu habere göre Rusya, üç mürettebat üyesini planlanandan daha önce Dünya'ya getirebilir. Öyle ki bir "Boş Soyuz" planı da düşünülüyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu'na bağlı Soyuz MS-22 uzay aracında bulunan Sergey Prokopyev ve Dmitriy Petelin isimli 2 kozmonotun uzay yürüyüşü iptal edildi. Yürüyüşün uzay aracındaki soğutma sıvısı sızıntısı nedeniyle iptal edildiği belirtilirken, Rusya Uluslararası Uzay Ajansı (Roscosmos) ve NASA tarafından konuyla ilgili açıklamalar yapıldı.
Rusya uzay ajansı Roscosmos’un yeni başkanı Yuriy Borisov, Rusya’nın 2024’ten sonra Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) ayrılma kararı aldığını açıklamıştı. Roscosmos'un Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan 2024'ten sonra ayrılma planını açıklamasının ardından, Rusya'nın en az 2028 yılına kadar ISS'de kalacağı iddia ediliyor. Üst düzey bir NASA yetkilisine göre Ruslar, kendi yörünge üssünü inşa edilip faaliyete geçirene kadar Uluslararası Uzay İstasyonu'nun bir parçası olarak kalmak istiyor.
Rus uzay ajansı Roscosmos'un Başkanı Dmitry Rogozin görevden alındı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rogozin'in görevden alınmasını öngören kararnameyi imzaladı. Rogozin'in yerine Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov getirildi. Böylece Rogozin'in ülkenin uzay programındaki liderlik görevi sona erdi.
24 Şubat'tan beri devam eden Rusya-Ukrayna savaşından sıcak haberler gelmeye devam ederken, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Rus kozmonotlar Ukrayna’daki ayrılıkçı Luhansk ve Donetsk bayraklarıyla poz vermiş ve yeni bir tartışmanın fitilini ateşlemişlerdi. Uluslararası Uzay İstasyonu'nu kullanan Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ise, üç Rus kozmonotun eylemlerini kınayarak tepki gösterdi. Uzay ajansı, tepkisini dile getiren bir bildiri yayınladı.
Rus uzay ajansı Roscosmos'un Başkanı Dimitri Rogozin uzaylı yaşamına inanıyor. Dimitri Rogozin, uzaylıların varlığı hakkında büyük tartışmaların yaşandığı bir dönemde çok çarpıcı açıklamalara imza attı. Dünya dışı varlıkların insanları "bakteriler" gibi uzaktan inceleyebileceğini düşündüğünü kaydederek ilgi toplayan Rogozin'e göre uzaylılar gizlice Dünya'yı inceliyor olabilirler.
Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Kozmonot Sergey Korsakov uzaydan çektiği fotoğrafları Twitter'dan paylaştı. Fotoğraflarda ise herkesin dikkatini çeken tuhaf bir manzara vardı. Öyle ki kozmonot Korsakov bile "Bizi izleyen bu kaçak yolcular da kim?" yazmıştı. Sosyal medyada viral olan fotoğraflardaki gerçek ise aslında çok başkaydı.
Rusya'nın uzay dairesinin başkanı Dmitri Rogosin, Ukrayna'ya uydu üzerinden internet sağlaması nedeniyle Elon Musk'ı tehdit etti.
Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Dmitriy Rogozin'in iddiasına göre ABD, Rusya’nın GPS bağlantısını kesmeyi planlıyor. "Bugün, ABD'nin yaptırımlar kapsamında Rusya'yı GPS navigasyonundan çıkarma ihtimalini düşündüğünü biliyor muydunuz? Bundan haberiniz var mı? Bilmiyorsunuz. Değerlendiriyorlar" diyen Rogozin Rusya'nın kendi GPS sistemlerine geçmesi gerektiğini de kaydetti.
Ukrayna'ya işgal harekatı başlatan Rusya'ya uygulanan yaptırımlar uzaya da sıçradı. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) ile arasındaki ortak Mars görevi olan ExoMars programını Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle askıya aldığını duyurdu.
Ukrayna'ya yönelik başlattığı saldırı ile dünya kamuoyunun gündeminde olan Rusya, ABD'ye roket motoru tedarikini durdurdu. Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Dmitriy Rogozin, "Bugün NPO Energomaş'ta üretilen roket motorlarının ABD'ye sevkiyatını durdurma kararı aldık." dedi.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal harekatı birinci haftasını doldururken, ülkenin dört bir yanından esir düşen yada teslim olan Rus askerlerinin görüntüleri gelmeye devam ediyor. Ukrayna'dan gelen son görüntüde ise yakalanan bir Rus askerinin duygusal anları dikkat çekti. Ukraynalıların kendisine çay ve yiyecek vermesinin ardından telefonla annesiyle görüşen genç Rus askeri gözyaşlarına hakim olamadı.
Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesine yönelik Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rusya Federal Uzay Ajansı'ndan (Roscosmos) önemli bir karar geldi. Roscosmos, Fransız Guyanası'ndaki Soyuz roketi fırlatmalarını geçici olarak durdurduğunu duyurdu.
Rus bilim insanları, Apofis isimli bir gök taşının 2029 yılında Dünya’ya yakın bir konumdan geçeceğini iddia etti. İsmini Mısır mitolojisindeki kötülük tanrısı Apophis'ten alan gök taşının Dünya'nın yörüngesindeki birçok uydudan daha yakın bir konumda olacağı öngörüldü. 325 metre genişliğinde ve 27 milyon ton ağırlığındaki Apofis isimli gök taşı 2004 yılında keşfedildi.
Japon milyarder Yusaku Maezawa ve asistanı Yozo Hirani, Rus uzay aracı Soyuz MS-20 ile uzay gezisine çıktı.
Uzayda çekilecek ilk uzun metrajlı filmin çekimlerini gerçekleştirmek üzere Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderilmesi planlanan ve Rus yönetmen Klim Shipenko ile oyuncu Yulia Peresild’i taşıyan roket fırlatıldı.
Astronotların, yanık kokusu ve duman ihbarı yapmasının ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) Rusya’ya ait modülde duman alarmlarının çaldığı bildirildi.
Rusya Federal Uzay Ajansı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yakıt, su, tıbbi malzeme ve gıda taşıyan Soyuz MS-17 kargo aracını fırlattı.
Progress MS-16 kargo kapsülü, Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatıldı.