Herhangi bir ülkedeki para biriminin değeri para piyasalarında iç ve dış sahada arz ve talebe göre belirlendiği sistem serbest dalgalı kur rejimi olarak adlandırılır. Değişken kur rejimi adı ile de bilinir. Sabit kur sisteminin tam tersi özelliklere sahiptir. Bazı avantajlara ve dezavantajlara sahip olan bir sistemdir. Peki, serbest dalgalı kur rejiminin etkileri nelerdir?
Bir ülkenin yatırım, iç ve dış ticaret, kişi başına denk gelen millî gelir gibi pek çok ekonomik durumunda döviz kurlarının büyük bir önemi vardır. Bundan dolayı ekonomik işlemlerle ilgili olarak bazı yöntemler belirlenmektedir. Yöntemlerden hangisinin uygulanacağına ülkenin merkez otoritesi kara vermektedir. Bu yöntemlerden biri olan sabit kur rejimi nedir? Sabit kur rejiminin avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Sabit kur, serbest dalgalı kur, peg, kontrollü dalgalı kur ve para kurulu gibi türleri bulunan döviz kuru rejimi; bir ülkenin ulusal parasını dövizler ile nasıl ilişkilendirdiğini göstermektedir. Yani her ülkenin farklı döviz kuru rejimi olabilmektedir. Döviz kuru rejimi ne demek?
Amerikan Doları, Türk Lirası karşısında tarihin en üst seviyesinden işlem görüyor. Merkez Bankası’nın üst üste üçüncü kez faiz indirimine gitmesiyle 1 Amerikan Doları, 11 liraya geçerek yeni bir rekor kırdı
Amerikan Doları, Türk Lirası karşısında neredeyse her gün yeni bir tarihi rekor kırıyor. VOA Türkçe, 2001-2021 yılları arasında doları etkileyen Türkiye’deki gelişmeleri derledi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüksek faiz politikalarına karşı olduğunu, Merkez Bankası'nın şu anda uyguladığı politika faizi olan yüzde 24 için "böyle birşey olamaz" derken kesin bir çözümü kısa zaman içerisinde getireceklerini söyledi.
DW Ekonomi Uzmanı Uğur Gürses, Ankara'nın TL faiz oranları yanında döviz kurunu da baskıladığını; döviz rezervlerini erimesinden rahatsız olan yabancı yatırımcının çıkmasının kuru yukarı ittiğini anlatıyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün 87'nci kuruluş yıl dönümünü kutluyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bugün 87'nci kuruluş yıl dönümünü kutluyor - 87 yıllık dönemde bankada 22 başkan görev yaptı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Lirası'ndaki sert değer kaybının 1994, 2001 ve 2007 krizlerinden farklı olduğunu söyledi. Peki bu üç kriz neden çıktı ve o yıllarda neler yaşandı?
Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin 2001'de yaşanan krize çok benzer günlerden geçtiğini söyledi. Bununla beraber hükümetin ekonomiye dair açıkladığı verilerin güvenilir olmadığını belirtti.
Küresel ekonomiden gelen yavaşlama sinyalleri ve biriken stoklar petrol fiyatlarını sert biçimde düşürdü. Bu beklenmedik düşüş Rusya gibi petrol ihraç eden ülkelerin gelirlerini azaltırken, Türkiye gibi ithalatçı ülkelerin maliyetlerini düşürüyor.
IMF, gelişmiş ülkelerin yavaş, gelişmekte olan piyasaların ise güçlü performanslarıyla dünyadaki hızlı ekonomik toparlanmanın 2011 yılında da süreceğini açıkladı.