Sağlık Hakkındaki Haberler Mynet'te. Sağlık Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.
Sağlıklı bir beden için düzenli ve yeterli uyku şart. Herkes iyi bir gece uykusu çekmek ister, ancak uyku pozisyonunuz gecenizin ne kadar dinlendirici olacağını ve vücudunuzun ertesi gün nasıl hissedeceğini etkileyebilir. Peki, hangi pozisyon daha iyi: yan, sırt üstü veya yüzüstü uyumak?
Yan'an Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki tıbbi ve çevre araştırmacılarından oluşan bir ekip, üniversitenin hastanesinden bir meslektaşıyla birlikte çalışarak, kendiliğinden oluşan düşüklerle hamile kadınların belirli hava kirliliği türlerine maruz kalması arasında bir bağlantı olduğunu buldu.
Beyin, kişinin çeşitli hayati fonksiyonlarını ve duymaktan denge sağlamaya çeşitli fonksiyonları yerine getirmesini sağlayan merkezi sistemdir. Eğer herhangi bir etki ile beynin bir kısmı işlevini yerine getirememeye başlarsa ciddi ve ölümcül hastalıklar ortaya çıkabilir.
Çeşitli yaşamsal fonksiyonların kontrol merkezi olan, beynin alt kısmında bulunan, beyin sapı adı verilen ve beyni omuriliğe bağlayan bir kısım bulunur. Beyin sapı denge sağlamaktan kalp atışı hızının ayarlanmasına kadar çeşitli yöntemlerle vücudun geri kalanına mesajlar gönderme görevi üstlenmiştir.
Duyguların oluşumundan doku ve organların çalışmasına dek birçok faaliyetin kontrol edildiği beyin çeşitli bölümlerden oluşur. Bu bölümlerde yer alan küçüklü büyüklü yapılar, sinirler ve hücreler işlevlerini yitirdiğinde ciddi ve geri dönülemez sağlık sorunları yaşanabilir.
Çeşitli hastalıklara ya da dış etkenlere bağlı olarak vücutta yer alan organlar ya da hücreler işlevlerini yerini getiremeyecek hale gelebilir ya da bazı hasarlara uğrayabilirler. Modern tıbbın imkanlarından faydalanılarak bu durumlara müdahale ederek uygun tedavi yöntemleri ile işlevini kaybeden organlar uyarılabilir.
İnsan vücudunda yer alan çeşitli organlar, çeşitli nedenlere bağlı olarak işlevlerini yerine getiremez hale gelirlerse dışarıdan bazı müdahalelerde bulunulması gerekir. Bunun için de erken tanı son derece önemlidir. Belirtiler halinde alanında uzman bir doktora gidilmelidir.
Uzm. Dr. Tuğçe Karaca, bağırsak sağlığının daha anne karnındayken başladığına ve nesilden nesile aktarıldığına dikkat çekti. Özellikle çocukların büyüme ve gelişme dönemlerinde bağırsak sağlığını korumanın, gelecekteki kronik hastalık riskini azaltacağını belirten Karaca, sık hastalanan ya da az uyuyan, huzursuz bir çocuğunuz varsa bağırsak dengesinin bozulmuş olabileceğini söyledi ve çocukların bağırsak sağlığını koruyacak önerilerde bulundu. İşte detaylar...
Metabolizmanızı hızlandırmak ve daha sağlıklı bir vücuda kavuşmak için basit alışkanlıkları hayatınıza dahil edebilirsiniz. Düzenli ve doğru beslenme ile enerji seviyenizi artırabilir, daha sağlıklı bir bedene sahip olabilirsiniz. Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, metabolizmayı hızlandırmak ve daha enerjik bir yaşam sürmek için beslenme alışkanlıklarının büyük önem taşıdığını belirtti. Çakaloğlu, metabolizmayı hızlandıran ve enerji seviyelerini artıran beslenme alışkanlıklarını paylaştı.
Vitamin deposu meyvelerle ilgili zaman zaman gündeme gelen bir tartışma var. Adı parafin... Meyvelerin üzerini kaplayan bu kimyasal onların daha parlak ve daha canlı görülmesini sağlıyor. Hatta daha uzun süre bozulmadan da kalmasını sağlayabiliyor ama bunu yaparken de insan sağlığını ciddi şekilde bozuyor. Peki, bu zehri almamak için ne yapmak gerekiyor? Uzman isimler yanıtladı.
Doğada kendiliğinden yetişen ve büyüyen birçok bitki, çiçek, ot ya da meyve, en bilinen ve az bilinen çeşitli özelikleri ile insan sağlığına birçok fayda sağlar. Kişisel bakımdan sağlıklı beslenmeye, çeşitli hastalıkların tedavi süreçlerinden ilaç yapımlarına birçok alanda bu doğal ürünlerden faydalanılır.
İnsan vücudunda yaşam fonksiyonlarının sağlıklı ve düzenli bir biçimde devam edebilmesi için hücreler arasındaki iletişimin sağlıklı olması son derece önemlidir. Hücreler arası iletişim ise bir hücreden diğerine çeşitli sinyallerin gönderilmesi ile gerçekleşir.
Çok eski zamanlardan beri kullanılan çeşitli doğal ürünler, güzellikten sağlığa kadar birçok alanda hâlâ geçerliliğini korumaktadır. Çeşitli çiçeklerden, bitkilerden, otlardan modern tıpta kullanılan ilaçların içeriğinde hammadde olarak da yararlanılmıştır.
Siirt’te kış mevsiminde tercih edilen kestane yerine meşe palamudu tezgahta yer aldı. Kolesterole ve mideye iyi geldiği bilinen meşe palamudunun özellikle şeker hastalığına karşı çok faydalı olduğu söyleniyor. Daha önce İbrahim Saraçoğlu tarafından da incelenen meşe palamudu için Saraçoğlu özellikle birkaç tane meşe palamuduna çizik atıp suda kaynatarak hazırlanan çayın şekeri düşürücü özelliği olduğunu söylüyor.
Sağlıklı bir yaşam için doğru beslenmenin yanı sıra düzenli uyku da büyük öneme sahip. Yapılan çalışmalar, yetersiz uyku ile demans riski arasında doğrudan bir bağlantı bulunduğunu gösteriyor.
Sabah uyandığınızda temiz kokulu bir nefese sahip olmak neredeyse imkansız. Bunun nedenleri kötü ağız hijyeni, gece boyunca ağız kuruluğu yaşanması veya yatmadan önce keskin kokulu bir yemek yemek olarak sıralanabilir. Ancak gün boyu geçmeyen kötü ağız kokusundan şikayetçiyseniz bunun birçok sebebi olabilir. Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, depresyon, stres ve anksiyete gibi psikolojik durumların kötü ağız kokusunu artıran temel faktörler olduğunu açıkladı.
Sadece fiziksel olarak değil psikolojik olarak da çeşitli hastalıklar farklı belirtilerle kendini gösterebilir. Sendromlar, fobiler kişilerin günlük hayatını olumsuz derecede etkilediği gibi yaşam kalitesini de düşürebilir. Bu nedenlere bağlı olarak rahatsızlıklar ilerlemeden bir doktora başvurulmalıdır.
Vücuttaki her bir organ ve bölüm farklı biçimde çalışarak genel sağlığı etkiler. Bazı kısımların ya da organların yeterince çalışmaması türlü hastalıkların habercisi olabilir. Çeşitli belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora danışılması gerekir.
Lenf düğümü, lenf bezi ya da lenf nodu vücudun çeşitli enfeksiyonlar ile savaşmasına yardımcı olan bileşenleri içeren bir yapıdır. Lenfositler içeren ve lenf sıvısı aracılığı ile taşınarak mikroplara saldıran sistemin bir parçasıdır. Filtre görevi de görür.
Harnup adı ile de bilinen keçiboynuzu, aktarlarda kolaylıkla bulunan, türlü formlarıyla birçok yararı olduğu kabul edilen bir bitkidir. Peki keçiboynuzu unu faydaları nelerdir? Keçiboynuzu unu ne işe yarar?
Hastalıkların erken teşhis edilmesi, tedavinin daha hızlı başlaması ve iyileşme olasılığının artması için son derece önemli bir aşamadır. Teşhis amacı ile vücudun iç kısmının görüntülenmesi radyoloji biriminin görevidir.
Tıp alanında farklı rahatsızlıklar ve hastalıklar için uygulanan tedavi yöntemlerinde çeşitli ürünler, cihazlar ve mekanizmalar kullanılır. Bu cihazlara hastalıkların teşhis ve tanı aşamalarında ya da tedavi süreçlerinde gerek duyulabilir.
Aslında bir lif bitkisi olan pamuk, kozmetikten tıbba birçok alanda kullanılır. Ayrıca günlük kullanım için üretilen eşyalarda da pamuk yer alır. Ebegümecigiller ailesindendir ve bitkisi hayvan yemi olarak da kullanılır.
Doğada bulunan türlü bitkiler, otlar ve çiçekler köklerinden yapraklarına kadar farklı formlarda insan sağlığına birçok faydası bulunur. Hatta birçok ilacın hammaddesi olarak da kullanılırlar. Ancak doktor onayı olmadan bilinçsizce tüketilmesi kalıcı hastalıklara neden olabilirler.
Portakal, turunçgiller ailesinden olan kış aylarında çok sık tüketilen ve birçok vitamin ve mineraller içeren faydalı bir meyvedir. C vitamini, potasyum, folik asit ve sitrat gibi çeşitli bileşenleriyle insan sağlığı için birçok faydası bulunur.
Portakal, kışın tezgâhları süsleyen, turunçgiller ailesinden olan ve yüksek oranda C vitamini, potasyum, sitrat gibi vitaminler ve mineraller içeren son derece yararlı meyvelerden biridir. Birçok hastalığın önüne geçmesi ile de bilinir.
Tıp dilinde kullanılan birçok terim bulunur. Bu terimler çoğunluklu olarak Farsça, Latince, İngilizce, Fransızca gibi farklı dillerden gelmiş yabancı kökenli kelimelerdir. Ancak tıp literatüründe etkin olarak kullanılmaktadır. Peki prognoz nedir, ne demek? Tıpta prognoz ne anlama gelir?
Rafine şeker fazla alındığı zaman vücutta birçok hastalık belirtileri görünmeye başlar. Bu belirtiler değişiklik gösterir. Fazla rafine şeker tüketiminin etkisi özel bir diyet yaparak azaltılabilir. Peki, rafine şeker diyeti nedir? Rafine şeker diyeti nasıl yapılır?
Sadece kilo vermek ya da mevcut kiloyu koruma amacı ile değil, sağlıklı bir vücuda sahip olmak için de doğru şekilde beslenmek son derece önemlidir. Uzmanlar bu noktada uzak durulması gereken bazı besinlerden bahsederler. Bunların başında da kızartmalar, hamur işleri ve şeker tüketimi gelir.
Çeşitli otlar, çiçekler ve bitkiler insan sağlığına faydalı birçok vitamin ve mineral sahibidirler. Vücutta çeşitli nedenlerden ötürü ortaya çıkan hastalıklar ya da rahatsızlıklar için uygulanan tedavi yöntemlerinde ya da ilaçlarda bu bitkilerden faydalanılabilir. Doktora danışarak çeşitli bitkilerle birçok hastalığın tedavi süreci desteklenebilir.
Vücuttaki tüm organların farklı işlevleri bulunur. İlerleyen yaş, yanlış beslenme, hareketsizlik ya da farklı başka nedenlere bağlı olarak bu organlar işlevlerini yerine getirmeyebilir. Çeşitli anormal durumlar birçok hastalığın habercisi olabilir.
İnsan bedenindeki her organın başka bir işlevi bulunur. Bu işlevler zaman içinde ya da çeşitli nedenlere bağlı olarak azalmaya ve zayıflamaya başlarsa çeşitli hastalıklar ortaya çıkar. Bağırsaklar da işlevi sindirimle sınırlı olmayan önemli organlardır. Bağışıklık sisteminin büyük kısmından bağırsaklar sorumludur.
Vücutta yer alan her organın farklı bir fonksiyonu ve görevi vardır. Organlar bu görevleri çeşitli nedenlere bağlı olarak yerine getiremedikleri ya da hasar aldıkları zaman vakit kaybetmeden doktora danışılmalı ve müdahalede bulunulmalıdır.
Kocaeli’de Anne Şehir Merkezi’nde spora gelen Sahra Marmara, 11 ayda 17 kilo vererek eşinin 20 yıl önce aldığı montu yeniden giyebilmenin mutluluğunu yaşadı.
İnsan sağlığına yararlı ve çeşitli hastalıklara iyi gelen birçok madde, doğada yer alan çiçeklerde ya da otlarda bulunur. Ancak bilinçsizce tüketilmesi ve bir rahatsızlık durumunda önce doktora danışılmaması kalıcı sağlık sorularına neden olabilir. Peki, üvez meyvesi nedir, ne işe yarar? Üvez meyvesinin faydaları nelerdir?
Doğada bulunan birçok bitki insan sağlığına çeşitli faydaları ile bilinir. Çiçekli bitkiler familyasının bir üyesi olan anason da çok amaçlı olarak kullanılır. Anasondan ilaçtan gıdaya birçok alanda hammadde olarak faydalanılır. Anasonun farklı türleri ile birçok faydası da vardır. Ancak doktora danışılmadan tüketilmemesi gerekir. Peki, yıldız anason nedir, faydaları nelerdir? Yıldız anason nasıl ve nerelerde kullanılır?
Vücuttaki her organın farklı bir işlevi bulunur. Bu organlar çeşitli nedenlere bağlı olarak işlevlerini yitirirlerse çeşitli hastalıkların belirtileri görülmeye başlar. Eğer zamanında müdahale edilmez ve bir doktora danışılmazsa bu rahatsızlıklar daha büyük hastalıklara yol açabilir. Peki bağırsak temizliği nasıl yapılır? Bağırsak temizliği faydaları nelerdir?
Genellikle kadınları etkileyen lipödem hastalığıyla ilgili önemli bilgiler veren Dr. Hüseyin Sarıkaya, erken teşhisin yaşam kalitesini arttıracağını söyledi.
İnsan sağlığı için yararları ile bilinen birçok ürün, yiyecek ya da içecek bazı durumlarda kalıcı hasarlara da neden olabilir. Bu sebepten herhangi bir rahatsızlık durumunda vakit kaybetmeden o alanda uzman bir doktora danışılmalıdır. Peki aspartam nedir, zararlı mı? Aspartam içeren ürünler neler?
Doğanın bir parçası olan insan, birçok hastalığının çaresini ya da derdinin şifasını yine doğadan alır. Çünkü ilaç yapımında birçok ot, çiçek, meyve ya da sebze kullanılır. Akgünlük yağı ise faydaları ile bilinen bir üründür. Peki, akgünlük yağı faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Akgünlük yağı nasıl kullanılır?
Konya’da 106 kilo olan, hipertansiyon, kolesterol ve şeker başlangıcı rahatsızlığından dolayı vücudunun rahatlaması için öneri üzerine spora başlayan 78 yaşındaki inşaat mühendisi Yaşar Dadak, başladığı koşuyla hem rahatsızlıklarından kurtuldu, hem de girdiği koşu yarışmalarında 75 yaş grubunda şampiyonluk kazandı.
Her yaştan insan için kadın ya da erkek olması fark etmeksizin saçlar son derece önemlidir. Çünkü saçlar insanın karakterini yansıtan bir özelliğe sahiptir. Bir insana ilk bakışta önce fark edilen fiziksel özelliklerinin başında gelir. Yüze uygun en doğru saç kesimini bulmak ve saç maskesi vs. yaparak saç bakımını aksatmamak gerekir.
Yazar, komedyen ve oyuncu Miranda Hart, yakın zamanda Lyme hastalığı nedeniyle 30 yıldır semptomlar yaşadığını açıkladıktan sonra ulusal medyanın dikkatini çekti. Ünlü komedyen 30 yıl boyunca birçok sağlık sorunu yaşadı ve yatağa bağlı kalmasına neden olan gizemli hastalığa nihayet teşhis konulabildi.
Soğuk kış günlerinde en çok karşılaşılan durumlardan biri de soğuk algınlığıdır. Ani mevsim değişimleri bu tür rahatsızlıkları tetikler ve türlü belirtilerle grip, nezle ya da soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar kendini göstermeye başlar. Bu duruma karşı vücudu korumanın en kesin yolu bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Peki, bu kapsamda sarımsak yağı ne işe yarar? Sarımsak yağı faydaları nelerdir?
Günlük yaşamın stresine bağlı olarak değişen duygu durumları ya da ruhani hasarlar zamanında bir uzman doktora danışılmadığı takdirde artarak ilerleyebilirler. Eğer müdahale edilmezse stres, fiziksel hastalıklar olarak da kendisini gösterebilir ve vücuda olumsuz çeşitli etkiler yapabilir. Peki, bir rahatsızlık olarak dillendirilen akatizi nedir, belirtileri nelerdir? Akatizi geçer mi? Akatizi nasıl geçer?
Birçok ilacın, kozmetik ya da güzellik malzemesi gibi çeşitli ürünlerin hammaddeleri genelde doğada bulunan bitkiler çiçekler ya da otlardır. Vücudun ihtiyaç duyabileceği doğal yollarla bulunabilecek, ulaşılabilecek olan çeşitli vitamin ve mineraller çeşitli gıdalarda yer alır. Peki, adı çok duyulan natamisin nedir, nerede kullanılır? Natamisin zararları nelerdir?
İnsan vücudunda her bir kemiğin, kasın, sinirin ayrı bir işlevi vardır. Herhangi birinin işlevini yitirmesi hâlinde çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Özellikle bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi ile birçok rahatsızlık meydana gelir. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlü tutmak önemlidir. Peki, Vagus siniri nedir, ne işe yarar? Vagus siniri nerede?
Bebek bekleyen anneler ve babalar bu süreçte çok dikkatli olmaları gerektiğini bilirler. Bu süreçte en önemli konulardan biri de alanında uzman bir doktorun kontrolünde ve onun yönlendirmelerine uyarak hareket etmektir. Doktorun uygun gördüğü testler zamanında yapılmalıdır.
Sintigrafi, kişilere verilen radyoaktif maddelerin tüm vücuda yayılması ile organların incelenmeye alınmasını sağlayan bir testtir. Sintigrafi türleri ise kişilerin rahatsızlıklarına göre çeşitlilik gösterir. Peki, sintigrafi çeşitleri nelerdir? Sintigrafi nasıl çekilir?
Hazır ürünlerden uzak durmayı tercih eden kişiler sadece beslenmelerinde değil, kişisel bakım ürünlerinde de en doğal yöntemleri tercih ederler. Hem sofralarında hem de bakım ürünlerinde doğal malzemeler kullanır ve bu yolla en doğal, en sağlıklı yaşam şartlarını sağlamak isterler. Bu kapsamda yumurta akı maskesi de sık sık gündem olmaktadır.
Yaşlanmanın vücutta birçok değişikliğe yol açtığını ve yaş aldıkça ilk kaybedilen dokunun iskelet kası olduğunu belirten Prof. Dr. Mehtap Kaçar, Sarkopeni (yaşa bağlı kas kaybı) hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Kaçar, "Sarkopeni genel olarak 35 yaşında başlar ve düzenli olarak kas yapıcı antrenman yapmayan yetişkinler her on yılda yaklaşık 2 ila 3 kilogram kas kaybeder. Özellikle 60 yaşından sonra sık görülür ve 80 yaşın üzerindeki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 50’sini etkiler" diye konuştu.
Karalahana üzerine yapılan yeni bir araştırma, bu bitkinin sağlık üzerindeki etkilerine dair yanlış bilinenleri ortadan kaldırdı. Giresun'da 150 hasta üzerinde gerçekleştirilen araştırma, karalahananın guatr yaptığına dair halk arasında yaygın olan inancın gerçek olmadığını ortaya koydu. Aksine, yapılan çalışmalar, karalahananın antikanserojen, antioksidan özellikleri bulunduğunu, diyabet ve osteoporozdan korunmaya yardımcı olduğunu, ayrıca mideyi koruyucu etkilerinin de bulunduğunu gösterdi.
Konya'nın Selçuklu ilçesinde silahla vurulmuş halde bulunan kişi, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
Konya'nın Kulu ilçesinde otomobile arkadan çarpan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı.
Zatürrenin hem tedavi edilebilen hem de tedavi edilmezse ölüme kadar giden komplikasyonlara neden olan bir hastalık olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Herkes zatürre için risk altındadır. Her grip ve viral hastalıklar sonrası toplumda sayıları hızla artan zatürre salgınları görmeye başladık" dedi.
Dünyaca ünlü bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, geleneksel ‘İlk Ders’ konuşmasında öğrencilere kariyer yolculukları için altın tavsiyelerde bulundu.
İnsanlar için temel bir gıda maddesi olan süt, protein, kalsiyum, fosfor, potasyum ve birçok diğer önemli besin maddelerini içeriyor. Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Çelik, süt tüketiminin insan sağlığına etkileri üzerine açıklamalarda bulundu. Çocuklarda aşırı süt tüketiminin iştahsızlık, anemi ve kabızlık gibi sorunlara yol açabileceğini belirtti.
Normal doğumun anne ve bebek için en yararlı ve sağlıklı doğum şekli olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Erdal Bilen, "Anne ölüm riski düşüktür. Doğum sonrası depresyona girme oranı düşüktür. Normal doğum, doğum sayısını sınırlandırmaz. Anne sonraki doğumlarını da normal yolla yapabilir" dedi.
Hemen herkesin tükettiği ünlü markaların ürünlerinden yine sağlıksızlık fışkırmaya devam ediyor. Et dönerde sakatat mı dersiniz, zeytinyağına farklı ürünlerin karıştırılması mı... Tarım ve Orman Bakanlığının ifşa ettiği marka ve ürünlerin listesi uzadıkça uzadı. Peynirde koyun sütü dahi bulunamadı! Ayrıca en ünlü viski markalarından birinde "gıdada kullanımına izin verilmeyen alkol" tespit edilmesi 'pes' dedirtti.
Muz sakaroz, fruktoz ve glikoz olmak üzere üç çeşit doğal şeker içeren, aynı zamanda harika bir vitamin ve mineral kaynağı olan süper meyve olarak biliniyor. Yediden yetmişe birçok kişi muz meyvesine bayılıyor ancak her ne kadar çok sevilse de muz herkesin rahatlıkla tüketebileceği bir meyve değil.
Günümüzün en yaygın sağlık problemlerinden biri olan kalp krizi her yıl binlerce insanın ölümüne sebep oluyor. Araştırmalara göre İngiltere'de her gün yaklaşık 77 kadın kalp krizinden ölüyor. Kalp krizinde dair yapılan araştırmalar, kalp krizi yaşayan bazı kişilerin krizden önce ortaya çıkan yaygın uyarı işaretlerine dikkat etmemiş olabileceklerini gösteriyor. İşte kalp krizinin 1 ay önce ortaya çıkan belirtisi...
Alman bilim adamlarının yaptığı araştırma, sabah 8 ile akşam 6 saatlerinde yapılan egzersizlerin bağırsak kanseri riskini yüzde 11 oranında azalttığını ortaya koydu. Peki, egzersiz zamanını bu saatlere göre uyarlamak sağlığımıza fayda sağlar mı? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Çiğdem Çınar merak edilenleri yanıtladı.
Yemek sonrası şişlik hakkında merak edilen soruları yanıtlayan Op. Dr. Erdem Şentatar, karın şişliğinin günümüzde pek çok insanın sıkça karşılaştığı rahatsız edici bir durum olduğunu belirtti. Şentatar, "Özellikle yemek sonrasında ortaya çıkan bu şişlik, bazen yalnızca basit bir rahatsızlık olarak kalmayıp, bazı sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Yemek sonrası karın şişliğinin nedenlerini anlamak, bu rahatsız edici durumun nasıl önlenebileceğine dair önemli ipuçları sunmaktadır" dedi.
Kış mevsiminin tercih edilen meyvelerinden narın yararları saymakla bitmiyor. Uzmanlar, narın antioksidan özelliğinin yanı sıra içerdiği vitamin ve minerallerle vücut direncini artırdığına dikkat çekiyor.
Türk Hematoloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Şule Ünal Cangül, "Bir gebe kadının demir eksikliğiyle çocuk sahibi olması, gebeliğini bu şekilde tamamlaması, kendi bebeğinin de demir eksikliğiyle doğmasına neden oluyor. Öte yandan düşük ağırlıklı çocuk sahibi olma riski, gebelik komplikasyonu dediğimiz erken doğum riski artıyor." dedi.
Hastalıklardan korunmanın ve hasta oldunsa dahi en hafif şekilde atlatmanın yolu bağışıklık sisteminden geçiyor. Bağışıklık sisteminizi ne kadar güçlendirirseniz sizin için o kadar faydalı olacaktır. Diyetisyen Gizem Güneş, bağışıklık sistemini güçlendirmek için mutlaka tüketilmesi gereken besinleri tek tek sıraladı. Ayrıca sarımsak ve soğanın da sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Yüksek kolesterol genellikle herhangi bir uyarı sinyali vermez ancak son yapılan araştırmalar, yüksek kolesterol ile vücuttaki çok spesifik bir ağrı türü arasında bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı.
Çocuklar, enerjik yapıları ve meraklı doğaları gereği sıkça düşer, çarpar ve yaralanırken, ebeveynler yaşanan bu ani kazaların ciddi bir sorunun işareti olabileceği konusunda kararsız kalabiliyor. Bu kazalarda, özellikle kafa travmalarının çocuklar için çok tehlikeli olduğuna dikkat çeken Medicana Sağlık Grubu Acil Bölümü’nden Uzm. Dr. S. Nur Çetinkaya Bodur, çocuklar kafalarını çarptığında ne yapılmalı ve hangi durumlarda hastaneye başvurulmalı sorularını yanıtladı.
Adana'da eşinin ölümünün ardından depresyona giren ve 120 kiloya çıkan kadın, başvurduğu Çukurova Sağlıklı Hayat Merkezi'nde diyet yaparak 14 ayda 57 kilo vererek adeta bambaşka birisine dönüştü. Serpil Ata, "Depresyona girip dengesiz beslenmeye başlamıştım. Başvurduğum merkez sayesinde yeniden hayata tutundum. Artık günde en az 10 bin adım atıyorum" dedi.
Geçmişe kıyasla kızamık ve boğmaca vakalarıyla daha sık karşılaştıklarını belirten uzmanlar, "Son yıllarda aşılama oranları gittikçe düşmeye başladı. Kızamık Covid'den çok daha hızlı bulaşan bir enfeksiyondur. Henüz bir salgın bildirimi yapılmadı ama ihtimaller arasında bir salgın olabilir." uyarısında bulunarak aşının önemine vurgu yaptı. Boğmaca hastalığının da hafife alınmaması gerektiğini belirten uzmanlar boğmacadan dolayı bebekleri kaybedebildiklerini söyledi.
Kasım ayı, bebeğinizin ihtiyaçlarına en iyi ürünleri uygun fiyatlarla alabilmek için harika bir zaman! Çünkü Gülümseten Kasım indirimleriyle en iyi markaların mamalarını ve bebek bezlerini şimdi daha cazip fiyatlarla alabilirsiniz. Bu aya özel indirimler, bebeğinin gelişimini desteklemek, cildini tahriş etmeyen bezler tercih etmek ve kaliteli besinlerle sağlıklı büyümesini isteyen tüm ebeveynler için ideal bir fırsat...
Ön çapraz bağ rüptürü, diz ekleminde bulunan ön çapraz bağın (ACL) yırtılmasıdır. Bu bağ, uyluk kemiği ile kaval kemiği arasında yer alarak dizin stabilitesini sağlar ve özellikle hareket sırasında dizin düzgün çalışmasını destekler. ACL yaralanmaları, çoğunlukla spor aktiviteleri sırasında meydana gelir.
Kişinin vücuda olan ihtiyacından bağımsız sırf metabolizmanın uyarılmasıyla birlikte yiyeceklerin sadece lezzetli geldiği için tüketilmesi durumu bir hastalık belirtisi. Bu duruma ise hedonik açlık deniyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu Arslan, hedonik açlıkla ilgili bilgi vererek yemek yemenin düzenli saatlerde olması gerektiğini vurguladı.
Araştırmacılar, prostat kanseri vakalarıyla tutarlı bir şekilde ilişkilendirilen 22 pestisit tespit ettiler ve bu pestisitlerden dördü aynı zamanda prostat kanseri ölüm oranıyla da ilişkilendirildi. Bulgular Cancer dergisinde yayınlandı.
Dünya'da yaklaşık 70 kişiye yapılan ve sadece 7'sinin hayatta kaldığı ‘Hemikorperektomi' ameliyatlarından biri yaklaşık iki ay önce Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (SEAH) yapıldı. 13 saatlik ameliyat sonrasında belden aşağısı kesilerek tümörden kurtarılan 65 yaşındaki Tuncer Poşluk, dünya genelinde 8'inci Türkiye'de ise eşine rastlanmayan bir vaka olarak kayıtlara geçti. Başarılı geçen operasyon sonrasında ölümün kıyısından alınan hasta, hayatına vücudunun yarısı olmadan devam edecek.
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği şu günlerde ‘çok üşüyorum' şikayeti olan kişilere tavsiyede bulunan uzmanlar, üşümenin vücutta farklı hastalıkların habercisi olabileceğine dikkat çekiyor. Hastalıkların önüne geçmek için ise tahlil yapılması ve eksik vitaminlerin tamamlanması önem taşıyor.
Son dönemlerde yaygın olarak görülen hastalığa dair uyarılar gelmeye devam ediyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hasan Çetinkaya, çocuklarda görülen el ayak hastalığının önemsenmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Tufts Üniversitesi Friedman Beslenme Bilimi ve Politikası Okulu araştırmacılarının yaptığı yeni bir araştırma, günlük olarak fıstık tüketmenin, bitki pigmenti lutein sayesinde gözleri mavi (görünür) ışıktan ve yaşa bağlı hasardan koruyan temel faktör olan maküler pigment optik yoğunluğunu (MPOD) artırarak göz sağlığını önemli ölçüde iyileştirebileceğini buldu.
Colorado Boulder Üniversitesi ve California Riverside Üniversitesi'nin yeni araştırmasına göre, uzun işe gidiş gelişler, Zoom'la dolu iş günleri ve yayın yapıp kaydırmayla geçen akşamlar nedeniyle, Y kuşağı artık haftada 60 saatten fazla oturarak vakit geçiriyor. Bu durum, potansiyel olarak kalp hastalığı riskini artırıyor ve diğer yaşlanma belirtilerini hızlandırıyor.
Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi'nin yeni raporuna göre, her gün dört saat veya daha fazla ekran süresi alan gençlerin kaygı ve depresyon yaşama olasılığı daha yüksek.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Deniz Çetinkünar, zonanın artık gençlerde de görüldüğünü belirterek, “En çok 50 yaş üzerinde, onkolojik tedavi gören hastalarda görülen zona hastalığının gençlerde de görüldüğünü gözlemliyoruz. Bunun nedeni gençlerin yaşadığı stres ve kaygı olabilir” dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Alper Aykanat, son dönemde çocuklarda oldukça fazla görülen el-ayak-ağız hastalığının, damlacık yoluyla erişkinlere de bulaşabileceğini belirterek, uyarılarda bulundu.
Kış aylarında gribal enfeksiyonların artmasına paralel olarak göz hastalıklarında da artış görülürken, uzmanlar vatandaşları bu konuda dikkatli olma konusunda uyarıyor.
Türkiye Sağlık alanında en çok turist ağırlayan 4. ülke konumunda! Birçok yabancı ünlü hem sağlıklarını hem güzelliklerini Türk hekimlerine emanet ediyor. Onların tercihleri Türkiye'nin sağlık turizmine de doping etkisi yapıyor. Herkes gelenlerin sadece saç ektirdiğini zannediyor ama durum farklı!
Güne başlarken ilk tükettiğiniz besin veya içecek oldukça önemli. Sağlıklı bir sindirim sistemi ve pürüzsüz bir cilt için her sabah aç karna içebileceğiniz bu özel shot, vücudunuza enerji verirken bağırsakları temizleyip cildinizi de içeriden destekleyerek güzelleştirir. Doğal içeriklerden hazırlanan bu güçlü karışım, metabolizmayı da hızlandırır.
ABD'li bir kadın, 6 ay gibi kısa bir sürede 31 kilo vererek hayalindeki görünüme kavuştu. Şimdi ise kilo vermek isteyenlere ilham oluyor. Fit görünüme kavuşan fitness eğitmeni, 'Kilo vermek ve kas yapmak için yaptığı 3 şey'i paylaştı. Üstelik hiçbir yiyecek grubunu kısıtlamadan 'zamanın yüzde 80'inde kalori açığına bağlı kaldığını' söyledi. İşte kilosunu korumak için yaptığı diğer şeyler...
Gazlı içecek, kahve ve çay gibi içecekler tüm dünyada yaygın olarak tüketiliyor. Galway Üniversitesi ve McMaster Üniversitesi tarafından yürütülen küresel bir araştırma girişiminin son bulguları, içecek seçimlerinin felç riski üzerindeki etkisini ortaya koydu.
Bazı yenidoğan bebeklerde doğuştan gelen hastalıklar görülebiliyor. Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Özkan, yenidoğan bebeklerde sıkça karşılaşılan dil bağı sorununa zamanında ve doğru müdahale edilmediği takdirde ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Konu ile alakalı ebeveynlere kritik uyarılarda bulunan Özkan, “Dil bağı operasyonu, sanıldığından çok daha hassas bir işlem. Yanlış bir müdahale, bebeğin dilinin felç kalmasına sebep olabiliyor” dedi.
Diğer insanlara göre daha fazla üşüdüğünüzde bunun kansızlık veya vitamin eksikliğinden kaynaklandığı söylenir. Uzmanı uyardı, kansızlık zannedilen parmaklarda soğukluk hissi, uvuz kaybına neden olan Reyno sendromu habercisi olabilir. Net bir ilacı ve tedavisinin olmayan bu hastalık için sadece semptomları iyileştirmeye yönelik tedaviler uygulanabiliyor.
Tüketilen gıdaların içerdiği katkı maddelerinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini açıklayan Diyetisyen Gizem Özölmez, raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılan gıda katkı maddelerinin, doğru kullanılmadığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.