Tüm gündelik hayat işleri artık internet üzerinden yapılabilmekte, çeşitli ödemeler, banka işlemleri, alışverişler tek bir tuş ile gerçekleştirilebilmektedir. İnternetin bu derece yaygınlaşması ve teknolojinin gitgide daha da gelişmesi ile artık devlet dairelerindeki işlemler de tek bir sistem üzerinden yapılabilir hâle gelmiştir. Bu noktada sorgulanan sistemlerden biri de "E-Rapor"dur.
Her çalışanın ve işveren kişinin özel sektör ya da kamu sektöründe çalışıyor olması fark etmeksizin çeşitli hakları bulunur. Hastalık izni, doğum izni ve çeşitli ek ödemeler gibi sağlık raporu almak da bu haklar arasında yer alır. Sağlık raporu da işe giriş ya da farklı geçerli nedenlerle işverenin çalışmak için başvuru yapan kişiden isteme hakkı olan bir rapor türüdür.
Çalışan kişiler devlet tarafından verilmiş olan ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun takibinde olan çeşitli haklara sahiptir. Kişinin hangi iş kolunda, hangi görevde, özel ya da kamu kurumunda çalışıyor olması fark etmeksizin sahip olduğu haklar, emekli olduktan sonra da devam eder. Bu haklara izinler, borçlanmalar ve çeşitli işlemler dahildir. Peki, rapor alınca maaş kesilir mi? Hangi durumlarda kesilir?
Spor Toto 1. Lig'de geçen sezon Göztepe-Altay arasında oynanan maçta tribünden atılan fişek sonucu yaralanan Göztepeli taraftarın yüzündeki izin "sabit iz" niteliğinde olduğuna dair hazırlanan adli tıp raporu dava dosyasına dahil edildi.
Ankara’da Dilan Melis Güvenç adlı genç kız, ehliyet için sağlık raporu almaya gittiği sağlık ocağında hayatının şokunu yaşadı. Kayıtlarda uyuşturucu kullandığını ve birçok hastanede kaydı olduğunu öğrenen genç kız, soluğu savcılıkta aldı. Güvenç daha sonra da kimliği kullanılarak bir kişinin gece kulübünde çalıştırıldığını ve kendi adına senet tutulduğunu öğrendi. Tüm bunlar yüzünden herhangi bir işe giremediğini söyleyen genç kız, yetkililerden yardım istedi. İşte detaylar...
Hastalığından dolayı aldığı sağlık raporu izne çevrilmeyen hizmetli, 10 gün mazeretsiz göreve gelmediği gerekçesiyle, memurluktan çıkarıldı. Raporlu olmasına rağmen bir anda memurluktan çıkarıldığını duyan hizmetli, hayatının şokunu yaşadı. Yıllar süren davaya son noktayı koyan Danıştay, hizmetli olarak görev yapan davacının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 94. maddesi uyarınca görevden çekilmiş sayılmasına ilişkin işlemi hukuka aykırı bulan mahkeme kararını onadı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık raporlarının geçerlilik sürelerinin uzatıldığını duyurdu. Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Raporunu henüz yenileme imkanı bulamayan, güçlük yaşaması muhtemel vatandaşlarımız olduğundan mağduriyet yaşanmaması amacı ile süreli sağlık raporlarının geçerlilik süreleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar yeniden uzatılmıştır." ifadelerini kullandı.
Adana'da şaşkınlık yaratan bir olay meydana geldi. 2022 yılının temmuz ayında bir üniversite öğrencisi içki içmediği halde bozuk alkolmetre nedeniyle 1.53 promil alkollü çıkmış ve bu yüzden ehliyetine el konulmuştu. Sağlık raporunda ise 0.02 promil alkollü çıkan öğrencinin ehliyeti yine de elinde alındı. Yeni gelişmede öğrenci mahkeme yoluyla ehliyetini geri alırken ehliyetsiz kaldığı süreçte taksi kullandığı için açtığı 4 bin TL'lik manevi tazminat davasını da kazandı.
Son dakika haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'Süreli sağlık raporları' ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. Raporların 30 Haziran 2023'e kadar geçerli sayılmaya devam edeceğini belirten Bakan Koca, belirtilen tarihe kadar raporlu ilaçların eczanelerden temin edilebileceğini de aktardı. İşte son dakika gelişmesinin detayları...
Sağlık raporu alan tüm işçileri yakından ilgilendiren bir karar geldi. Kurban Bayramı'nda birkaç gün kala rahatsızlığını bahane ederek sağlık raporu alan bir işçi, kurban pazarında kayınpederine yardım edince kovuldu. Yıllar süren davaya Yargıtay son noktayı koydu. Kararda, işçinin istirahatli iken yardım amaçlı da olsa başka bir iş yerinde çalışmasının yasal olmadığına hükmedildi.
Sağlık raporu almak için gittiği hastanede kalbinde tümör olduğunu öğrendi