Fas'ta bulunan Sahra Çölü, son 50 yılın en yoğun yağışlarını gördü! Yağışlar tam iki gün sürdü. Tagounite köyünde yağış 24 saatte 100 mm’yi aştı, bu da nadir yaşanan su baskınına yol açtı. Meteorologlar, iklim değişikliği nedeniyle aşırı hava olaylarının artacağını belirtti. Bazı noktalarda su neredeyse ağaç boyuna eş hale geldi.
Sahra Çölü üzerinden Türkiye’ye kadar gelen toz bulutu gece yarısı İstanbul’u etkisi altına aldı.
Libya'nın doğusunda etkili olan Daniel Fırtınası binlerce kişinin hayatını kaybetmesine ve on binlerce kişinin ise kaybolmasına neden olurken fırtınanın etkisiyle oluşan sel felaketinin bilançosu her geçen gün artıyor. Sosyal medyada paylaşılan bir görüntüde ise fırtınanın ardından Sahra Çölü'nde oluşan küçük göller yer aldı.
İzmir’den sabah saatlerinde gelen görüntüler şaşkınlık ve tedirginliğe yol açmıştı. Gökyüzünün kızıla bürünmesinin nedeni çok sayıda kişi tarafından merak ediliyordu. Söz konusu olayla ilgili İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar’dan açıklama geldi. Prof. Dr. Yaşar, gökyüzündeki kızıllığın sebebinin ‘Sahra Çölü tozu’ olduğunu belirtti. Yaşar, "Maalesef insanlarımız bu tür durumlarda tedirgin oluyor. Bunlar sadece doğa olayı" şeklinde konuştu.
Dünyanın en sıcak bölgelerinden biri olarak kabul edilen Sahra Çölü, 3.6 milyon kilometrekarelik alanıyla görenleri hem büyülüyor hem de korkutuyor. Kumların yüzey sıcaklığı 82 dereceden fazla olan Shara Çölü’nde yaşam mücadelesi veren bir sporcudan bahsedeceğiz. 1994 yılında katıldığı maratonda kaybolan Mauro Prosperi, hayatta kalabilmek için ilginç yöntemlere başvurdu.
Toplumsal cinsiyet normlarını alt üst eden Wodaabe kabilesi, ilginç gelenekleriyle dikkatleri çekiyor. Kabilede erkekler kendilerine uygun eş adayı bulabilmek için güzellik yarışmasına katılıyor ve sıra dışı makyaj gelenekleriyle beğeni kazanmaya çalışıyor. Bu kabilede kadınlar istedikleri erkekleri seçerek evlenebiliyorlar.
Savaşlar tarih sahnesinin en önemli alanlarından bir tanesidir. Savaşlar kimi zaman yeni bir toprağı ele geçirmek kimi zaman da özgürlük için yapıldı. Tarih boyunca savaşlarda kadınların görev yapması ya da kadınlarından oluşan bir orduya rastlamak mümkün değildi. Sahra Çölü’ne özgü bu dişi terminatörler, Avrupalı sömürgecilere kök söktürdü. Yabancı gözlemciler onlara “Dahomey Amazonları” adını verse de, onlar kendilerine “annelerimiz” anlamına gelen “N’Nonmiton” diyorlar.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapan Fransız astronot Thomas Piquet, uzaydan çektiği Sahra Çölü’nün fotoğraflarını paylaştı.
Batı Afrika’daki Batı Sahra ile Senegal arasında kalan bölgede bulunan ve küçük bir ülke olan Moritanya’da dünyanın birçok bölgesinde geçerli olan güzellik kuralları işlemiyor. Bu toplum güzellik normlarını kendilerine göre yeniden yaratıyor. Üstelik ülkede yaşayan kadınlara bunu zorla uygulatıyor.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü (DEÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, 11 Mart Perşembe günü sahra çölünden gelen toz bulutunun yağmurla birleşip çamur şeklinde yağacağını söyledi.
Sahra Çölü'nden bu ayın başlarında Fransa'ya gelen toz, 1960 yılında bölgede gerçekleştirilen nükleer denemeden kalan sezyum 137 radyoaktif kalıntılarını da ülkeye taşıdı. Bu durum ilerleyen günlerde Türkiye'ye de Avrupa üzerinden beklenen toz taşınımı nedeniyle endişeye neden oldu. Dicle Üniversitesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bekir Taşdemir, "Halkın gerekirse bu dönemde dışarı çıkmaması, camlarını açmaması ve bu havayı mümkün mertebe solumaması gerek" dedi.