Türkiye’nin önemli doğal güzellikleri arasında yer alan Salda Gölü, Burdur’da yer almaktadır. Burdur’a bağlı Yeşilova ilçesine 4 km uzaklıkta bulunan gölün etrafında ormanlık alan bulunur. Göller bölgesinin içinde yer alan Salda Gölü, coğrafi özellikleriyle de öne çıkmaktadır. Tektonik özelliklere sahip olan gölün çevresinde alüvyonal ovalar vardır. Yaklaşık olarak 44 kilometre karelik yüz ölçümü bulunan gölün derinliği ise 184 metredir. Bu özelliği ile Türkiye’nin en deri gölü olan Salda Gölü, karaçam ve meşe ağaçlarıyla çevrilidir. Dar bir kıyı şeridi olsa da çevresinde plajlalar vardır. Tarım faaliyetlerinin yanı sıra turizm etkinlikleriyle de öne çıkan bölge her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı gölün zarar görmemesi için çeşitli önlemler almıştır.
Son yıllarda Türkiye’nin turistik cazibe merkezlerinden biri haline gelen Salda Gölü, ülkenin doğal güzellikleri arasında özel bir yere sahiptir. Ormanlarla çevrili dağlar, kayalık bölgeler ve küçük alüvyal ovalarla sarmalanmış bu göl, hafif tuzlu karstik yapısıyla dikkat çeker. Göller Yöresi’nin içinde, dışa akışı olmayan kapalı havzalı bir yapı oluşturan Salda Gölü, 184 metreye ulaşan derinliğiyle Türkiye'nin üçüncü en derin gölü olarak bilinir. Peki, Salda Gölü'ne nasıl gidilir?
Burdur'un gözbebeği olarak bilinen doğa harikası Salda Gölü’nün son hali görenlerin yüreğini burktu. Mars gezegenindeki toprak yapısına benzerliğiyle bilinen Salda Gölü, su çekilmesi, yoğun insan faaliyetleriyle çöp oluşması ve kirlilik nedeniyle canlı organizmaların oluşturduğu beyaz adacıkların kararmasıyla mücadele ediyor.
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü'nde beyaz adacıklar ve kumulları oluşturan hidromanyezit oluşumların gölde en çok oluştuğu kesimlerde su çekilmeleri yaşandığını açıkladı. Dr. Kesici, “Hidromanyezit oluşumlarının düzensiz ve gerçekleşemez olması ve bunun sonucunda beyaz adacıkların oluşamaması, kararması belirlenmiştir" dedi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın düzenlenen proje ile Salda Gölü çevresine bırakılan 23 kızıl geyikten biri vatandaşlar tarafından görüntülendi. Toprak yol üzerinde otlayan kızıl geyiğin yanına kadar yaklaşan vatandaşa kendini sevdiren geyik daha sonra oradan uzaklaştı.
Burdur'un dünyaca ünlü Salda Gölü'nde bindiği şişme deniz oyuncağıyla gölün açıklarına sürüklenen 12 yaşındaki Ayşe Sıla Güçer, sosyal medya fenomeni Gökhan Aslan tarafından botla kurtarılmıştı. Aslan o anları kaydetmiş ve videosu sosyal medyada gündem olmuştu. Aslan ile Güçer bugün bir araya geldi.
Şişme botuyla Salda Gölü'ne giren 9 yaşındaki kız rüzgar ve dalgaların sürükleyince gölün ortasında mahsur kaldı. Küçük kız panik içinde bağırmaya başladı ancak kolayca ulaşılabilecek bir mesafede değildi. O sırada tatil için orada bulunan bir vatandaş, karavanındaki kanosuna atlayıp 2 bin metre kürek çekerek küçük kızı kurtardı. Küçük kızın yaşadığı korku ve kurtarılmanın verdiği sevinç kameraya anbean yansıdı.
Salda Gölü'ne yapılan asfalt yol tepki çekti. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici,, asfaltın kanserojen içerikli olduğunu, yağışlarla birlikte göldeki kumullara beyaz rengi veren canlılığı öldüreceğini söyledi. "Diğer kaplama türlerine daha uzun ömürlü çimento betonundan yol kaplamaları yapılmalıydı" diyen Kesici, "Salda Gölü'nün değeri parayla ölçülemeyecek kadar büyüktür" açıklamasını yaptı.
Bölgedeki geyik sayısı 12'ye yükseldi.
Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'nde boğulan 13 yaşındaki İlayda Kılıç'ın cenazesi, gözyaşları içinde teslim alındı. Anne Ayşegül Kılıç, kızının cenazesi araca konulduktan sonra, "Ah benim kuzum" diyerek feryat etti.
Yeşilova Kaymakamı Erdem Yenisoy: - "Kesinlikle göl çevresindeki kumsalda herhangi bir aktivite düzenlenmeyecek. Misafirlerimiz buradaki korunaklı alanlarımızı belirli kurallar çerçevesinde ziyaret edebilecek ancak festivalin tamamı ilçe merkezinde gerçekleşecek"
Vali Ali Arslantaş: - "Bu etkinliklerin bölgemizde uluslararası bir üne kavuşan Salda'nın dünyaca tanınmasına ve korunması vesile olacağından eminim. Doğal güzellikleri atamızın mirası olarak değil, çocuklarımızdan aldığımız emanet olarak görmemiz gerektiğini bilmeli ve ona göre davranmak zorunda olduğumuzu hatırlatırım"
"Kum belirli bölgelerde had safhada beyaz ve görsel bir cennet olarak görülmekte iken bazı yerlerde de kumun rengi değişiklik gösteriyor. Ancak bu kesinlikle insan veya dışarıdan fiziksel müdahaleyle meydana gelmiş bir olay değil"
Burdur'da bulunan ve "Türkiye'nin Maldivleri" olarak da bilinen Salda Gölü için korkutan bir uyarı geldi. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği'nden Dr. Erol Kesici, göl kıyılarındaki beyaz kumlardaki kararmaların artışına dikkat çekerek "Çok tehlikeli" dedi. Kesici, göle kesinlikle girilmemesi gerektiğini, sadece izlenmesi gerektiğini belirtti.
Salda Gölü'nde boğulma tehlikesi geçiren anne ve oğlunun tedavisi sürüyor
Salda Gölü çevresinde Atlı Jandarma Timi devriyeye başladı
Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdür Yardımcısı Beyhan Oktar: - "Bakanlığımızca bölgede üniversitelerle iş birliği yapılarak bilimsel çalışmalar başlatılmıştır. Sonuçlanan bilimsel çalışmalara göre koruma tedbirleri alınmış ve uygulamalar da bu hassasiyete göre sürdürülmüştür" - İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Balcı: - "Bizim temel hedefimiz gençleri bu konuda eğitmek. Bugün gençlerle sahada yapacağımız çalışma birçok şeye örnek olacak"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medyada gündem olan Salda Gölündeki görüntüyle ilgili olarak bölgenin eski ve yeni görüntülerini paylaştı ve paylaşılan görüntülerde yer alanın korunan alan içinde olmadığına işaret etti. Öte yandan Bakan Kurum, Atatürk Havalimanı tartışmasıyla ilgili de açıklamalarda bulundu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Salda Gölü'nde bakanlık tarafından yapılan çalışmalara ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Kurum, "Salda Gölü'müzde koruma alanı içinde olmayan belli noktalarında mevsimsel gerekçelerle gerçekleşen su çekilmesi, insan kaynaklı değildir" dedi.
NASA'nın "Ayakkabıyla bile girilmemeli" dediği ve Mars gezegeninin milyarlarca yıl önceki görüntüsüne benzettiği Salda Gölü'nün son hali sosyal medyayı ayağa kaldırdı. Burdur'da bulunan turkuaz suyu ile insanı büyülen gölün su seviyesi azaldığı için kıyıların bataklığa dönüştüğü öne sürüldü. Bataklık iddialarına yanıt veren Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Uçan "Görüntülerdeki yerin bataklık olmadığı, bu alanda mevsim normalleri çerçevesinde su çekilmesinin olduğu tespit edildi" dedi.
"Su gözeleriyle polenlerin buluşması sonucu sarı bir görüntü oluşuyor. Aynı yer yılın bu döneminde özellikle gündeme getirilerek kamuoyunda yanlış algı oluşturuluyor. Kesinlikle burası bataklık değildir"
NASA'nın "Ayakkabıyla bile girilmemeli" dediği Salda Gölü'nün son hali sosyal medyada gündem oldu. Dünyanın en güzel doğal miraslarından sayılan Salda Gölü'nün, doğal görünümünü kaybederek bataklık görünümüne büründüğü görüldü.
NASA'nın "Jezero kraterine seyahat edemeyebilirsiniz ama ona en yakın yeri görmeye gidebilirsiniz: Salda Gölü, Türkiye" diyerek bahsettiği Salda Gölü'ne bilim üssü gibi araştırma merkezi kuruluyor. Merkezde disiplinlerarası bilim insanları yer alacak. Ayrıca uluslararası iş birlikleriyle ileri bilimsel araştırma projelerinin yürütülmesi de hedefleniyor.
Salda Gölü manzarasıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakan yeşil, mavi ve beyazın buluşma noktası Salda Kayak Merkezi'nde sezon, bölgeye yağan yoğun karın ardından sürüyor - Ziyaretçi Adike Karakaya: - "Burası her zaman bizim favorimiz, her kış mutlaka buradayız"
Salda Gölü kenarında açılan su kuyusu tepkilere neden oldu. Burdur'da, Maldivler'e benzetilen, turkuaz suyu ve bembeyaz kumsalı ile tanınan Salda Gölü'nün Kayadibi-Doğanbaba arasında kalan, İl Özel İdare'ye ait misafirhane ve plajın bulunduğu alanında kepçelerle su kuyusu kazıldı. Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar, "Kazdıkları yer, göle 50-100 metre ve birinci derecede doğal sit alanına giriyor" dedi. İşte tepki çeken olayın detayları!
Salda Gölü manzaralı kayak merkezinde sezon açılıyor
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yeni bir Salda Gölü paylaşımı yaptı. NASA paylaşımında, “Bu fotoğraftaki kayalar, bilim adamlarının Kızıl Gezegenin milyarlarca yıl öncesine benzediğine inandıkları bir bölge olan Türkiye'deki Salda Gölü kıyısını süslüyor” denildi.
Dünyanın pek çok ülkesinde değişik konseptlere sahip olan otel ve pansiyonlara rastlamışsınızdır. Özellikle sosyal medyanın gündelik hayat içinde daha geniş bir yer almasıyla beraber oteller ilginç konseptlerini daha da farklılaştırdı. Tuz gölü yataklarına inşa edilen Bolivya Oteli’ni görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Çünkü otelin her bir santimetre karesi tuzdan yapıldı.
CEZA UYGULANAN KİŞİ SAYISI GÜNCELLENDİ, CEZA TUTARI EKLENDİ
Burdur Valisi Ali Arslantaş, Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü Halk Plajı Sahili'nde nargile içen ve çamur banyosu yapan 4 kişi hakkında idari yaptırım uygulandığını bildirdi.
Salda Gölü'nde nargile içen ve çamur banyosu yapan 4 kişiye idari yaptırım
Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü, bayramda da yoğun ilgi gördü. Halk plajına gelen ziyaretçiler suya girip, gölün eşsiz güzelliğini izledi. Yasağa aldırış etmeyen bazı ziyaretçiler ise sahile nargile getirip, çamur banyosu yaptı.
Burdur’un Yeşilova ilçesindeki ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak ünlenen Salda Gölü’ne Kurban Bayramı tatilinde yerli ve yabancı turistler akın etti.
İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Balcı: - "Gölde bozulmamış bu ekosistemin içerdiği bilimsel veriler, yalnızca Mars'ta antik yaşamın izlerine değil, aynı zamanda dünyada yaşamın başlangıcına dair önemli veriler içermekte. Bir bakıma bilimsel hazine değerinde" - "Bu verilerin özellikle bundan sonra NASA'nın çalışmaları için de önemli bir kaynak oluşturacağını düşünüyoruz"
Suyunun temizliği ve turkuaz rengiyle her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'ne, normalleşme süreciyle ziyaretler arttı.
Burdur'un Yeşilova ilçesindeki, beyaz kumsalı ve turkuaz rengi suyunun güzelliğiyle ünlenen Salda Gölü'nde, kıyıya yakın bölgede su altında beliren kalbe benzeyen görüntü, havadan güzel manzara oluşturdu.
Salda Gölü'ne serinlemek için giren çocuk boğuldu
Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü kademeli normalleşmeye hızlı girdi. 1 Haziran itibariyla başlayan süreçte Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü ziyaretçi akınına uğradı. Turkuaz suyu ve bembeyaz kumsalına görenlerin hayran kaldığı Salda'da ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.
Burdur Çevre ve Şehircilik Müdürü Murat Alacatlı, Salda Gölü'ne Düden Çayı aracılığıyla kanalizasyon aktığı iddialarına ilişkin, "Gölde herhangi bir kirlilik söz konusu değildir. İddialar tabii ki yalan ve asılsızdır" ifadelerini kullandı.
Salda Gölü’nde bulunan sarımtırak su birikintisinin atık su olduğu iddiasına karşılık 29 Mayıs tarihinde alınan numunelerin analiz sonucu çıktı. Yapılan tetkiklerde tüm noktalarda mikrobiyolojik açıdan uygun tespit edildi.
Burdur'un Yeşilova ilçesinde Salda Gölü'nün kıyısındaki bir bölgede oluşan sarımtırak görüntüye ilişkin Burdur Valisi Ali Arslantaş, "Çam ormanlarının ve sazlıkların oluşturduğu polenler gölün çekildiği noktada bu sarımtırak görüntüyü meydana getirdi." dedi.
Mars'taki Jezero krateriyle benzer özellik gösteren Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'ne ziyaretçi akını başladı. Birçok ülkeden ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen ziyaretçiler, beyaz kumların üzerinde güneşlendi, gölün serin suyunun tadını çıkardı.
"Bu süreçte bizi çok eleştirenler oldu, yapacağımız projeye ilişkin haksız bir şekilde 'İşte buralara oteller, marinalar, büyük büyük binalar yapılacak, her yer betonlaşacak' diye eleştiri yapan vatandaşlarımız oldu. Biz de en az onlar kadar hassas davrandık, onlar kadar hassas olmaya çalıştık ve bu hassasiyet çerçevesinde inanın her adımımızı buradaki doğal yapıya zarar vermeyecek şekilde atmaya çalıştık" - "2-3 ay içinde de projemizi tamamlayıp, Burdur'umuza ve Türkiye'mize kazandırmış olacağız"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Burdur'da ziyaretlerde bulundu
Turkuaz mavisi suyu ve beyaz kumsalı ile dünyaca ünlenen Salda Gölü'nün suyu, kuraklık nedeniyle 30 metre çekildi. Yaz aylarında ziyaretçilerin çamur banyosu için açtığı çukurlar da kapanmaya başladı. Salda Gölü'ne ilişkin yeni yasaklar da getirildi. Gölde hiçbir etkinlik, araştırma ve çekime müsaade edilmeyeceği, bu ve benzeri etkinliklerin yalnızca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün izni dahilinde gerçekleştirilebileceği açıklandı.
Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü için devreye giren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bölgenin UNESCO Doğal Miras Listesi'ne alınması için çalışma başlattı.
Ziyaretçilerden Soner Çakal: - "Bu koruma tedbirleri devreye girmesiyle göl, gelecek kuşaklara daha sağlıklı aktarılır"
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Perseverance adlı uzay araştırma aracı Mars'ın yüzeyine başarıyla inip araştırmalarına başlarken, kızıl gezegende geçmişe dair yaşam izlerini arayan bilim insanları Türkiye'nin güneybatısındaki Salda Gölü'nden topladıkları verileri kullanıyorlar.
Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'nün 'dünya doğal mirası' sayılması için UNESCO'ya başvuru yapıldı.
Son dakika haberine göre Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, NASA'nın Mars'taki Jezero Krateri ile Salda'nın benzerliği yönündeki sosyal medya paylaşımlarına ilişkin, "Salda'nın popülaritesi Mars'taki benzerlikleri kanıtlandığında daha da artacak." dedi. Gökçeoğlu, Salda Gölü'nde devam eden aktivitenin dünyada bilinen ilk ilksel canlı aktivitesi olduğunu vurgulayarak, "Dünyadakine benzer bu tip bir canlı aktivitesinin Mars'ın yüzeyinde olduğu tahmin ediliyor.'' ifadelerini kullandı.
Çevre ve Tabiat Varlıkları Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu: - "(NASA'nın Salda Gölü açıklaması) Salda, Dünya'daki ilksel yaşam formlarının gelişimine ilişkin canlı bir laboratuvar. Böyle bir laboratuvarı dünyada bulmak mümkün değil" - "Dünyanın birçok yerinde karbonat minarelleri ve manyezitler var ancak Salda'yı önemli kılan şey, ilksel yaşam formları güncel olarak kendi doğal süreçleri içinde devam ediyor" - "Benzerlikler ispat edilirse Mars'ta da bir dönem sıvı formda suyun varlığı ispat edilmiş olacak. Oradaki yüzey şekillerinin suyun hareketiyle olduğu ispat edilecek"
NASA’nın sosyal medya hesabından, Mars’ta gerçekleşecek olan araştırmaya dair ipuçlarına Salda Gölü’nden ulaşılabileceğine dair paylaşımının ardından ülkemizin en önemli turistik noktalarından bir tanesi olan bu göl ile ilgili araştırmalar da hızlandı. Şimdi, Salda Gölü nerede, hangi ilimizdedir soruları soruluyor. Seyahat planı yapmaya hazırlananlar ise Salda Gölü’nde yüzülür mü diye merak ediyor. Peki, Salda Gölü’ne nasıl gidilir? İşte detaylar...
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Salda Gölü'nün benzersiz yapısı ve görsel güzelliğinin yanı sıra bilim dünyasını heyecanlandıran bir çalışmaya da ışık tutacağını bildirdi.
NASA, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Mars'ta gerçekleştirilecek olan araştırma ile ilgili ipuçlarına Salda Gölü'nden elde edeceklerine dair umut taşıdıklarını duyurdu. “Salda Gölü sayesinde ne bekleyeceğimize dair bazı fikirlerimiz var" diyen NASA, Mars’taki Jezero Krateri’nde yaşam izini arayacak uzay aracı Perseverance’ı göndermeye hazırlanıyor.
"Salda Gölü'nün beyaz adalarına, tıpkı Jezero Krateri gibi ayak basmak artık imkansız"
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Mars'taki Jezero Krateri'nde yaşam izini arayacak uzay aracı Perseverance'ı göndermeye hazırlanırken, benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olan Burdur'daki Salda Gölü'ndeki araştırma sonuçlarını paylaştı.
Son birkaç yıldır Türkiye'nin en önemli cazibe merkezleri arasında yer alan Salda Gölü'ndeki çekilmeye geçen günlerde yağan yağmur ve kar da yeterli olmadı. Göl kıyısında önceden insanların suya girdiği bölümlerde adacıklar ortaya çıktı. Yüksek Jeoloji Mühendisi Servet Cevni, "Salda Gölü maalesef bölgemizdeki diğer göllerin çektiği sıkıntıyı çekmektedir. Kuruma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Salda Gölü'nü etkileyen birçok sebep var" dedi.
Salda Gölü Halk Plajı'na iki ahşap cankurtaran kulesi yerleştirildi
Türkiye'nin Maldivleri diyen de var kısaltmadan Saldivler diyen de... Epi topu 5 yıl öncesinde yöre halkının günübirlik piknik yapmaya geldiği göl biranda turizmin gözdesi oldu. Tüm detaylarıyla Salda Gölü Gezi Rehberi sizinle.
Bembeyaz kumsalı ve turkuaz renkli berrak suyu ile Maldiv Adaları'nı aratmayan Salda Gölü son zamanlarda ülkemizdeki en popüler ve en ilgi çekici yerlerden biri. Özellikle yaz sezonlarında Salda Gölü, hem yurt içinden hem de yurt dışından binlerce turisti ağırlıyor. Peki, Salda Gölü nerede? İşte Salda Gölü hakkında tüm detaylar...
Burdur'un Yeşilova ilçesinde, 'Türkiye'nin Maldivleri' olarak bilinen Salda Gölü'nde yapılacak Millet Bahçesi projesine ilişkin açılan davada, bilirkişinin 'Millet Bahçesi doğal yapıya zarar vermez' raporuna, Antalya Barosu avukatlarından Münip Ermiş tarafından itiraz edildi.
Salda Gölü'nün 15 Ekim'de kapatılan Beyaz Adalar kısmında bulunan sığırkuyruğu bitkisinin iki türü koruma altına alındı. Dünyada yalnızca Salda Gölü kıyısında bulunduğu kaydedilen sığırkuyruğu bitkisi milyarlarca yıllık evrimsel süreçte oluşma özelliği taşıyor. Ayrıca bilim insanları sığırkuyruğu bitkisinin ileride gelecekte insanlığın en önemli sorunlarını çözebilecek birer genetik kaynak, genetik rezerv özelliği taşıyabileceğini düşünüyor. İşte detaylar...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: - "Alana gelen ziyaretçilerin Salda Gölü'nün muhteşem manzarasını gözlemleyebilecekleri seyir terasları projelendirildi" - "Alanda bilimsel çalışmalar tüm hızıyla yürütülüyor" - "Salda Gölü'ne ilişkin çalışmalar, Bakanlığımızca daha da sıkı tedbirler alınarak Salda Gölü korunmaya devam edilecektir"
Burdur'un Yeşilova ilçesindeki beyaz kumsalı ve turkuaz rengi suyunun güzelliğiyle "Türkiye'nin Maldivleri" olarak anılan Salda Gölü'nün çevresine 36 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu yapılacak.
15 Ekim'den itibaren girişlerin yasaklanacağı Burdur'daki Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü'nün Beyaz Adalar bölümü son ziyaretçilerini ağırlıyor. Girişlerin durdurulması için hazırlıkların başladığı bölgeye ahşap bariyerlerin yerleştirilmeye başlandığı görüldü.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un, Salda Gölü'nün 'Beyaz Adalar' olarak bilinen bölgesine girişin 15 Ekim'den itibaren yasaklanacağını açıklaması dikkatleri yeniden Salda'ya çevirdi. Jeofizik Yüksek Mühendisi Abdurrahman Arıkan "Gölde yüksek seviyede alkali vardır. Bu beyaz kumlar aslında bir fosil. Yani binlerce yıl önce yaşamış bakterilerin bugüne olan kalıntıları" diyerek, gölün korunması noktasında bakanlığın kararını desteklediğini söyledi.
Türkiye'nin Maldivleri olarak anılan Salda Gölü için yeni karar çıkarıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaptığı son açıklamada Salda Gölü'nün ‘Beyaz Adalar’ bölgesinde 15 Ekim itibarıyla göle girilemeyeceğini duyurdu. Gölde yüzmenin ve plaj kullanımının yasaklandığını açıklayan Bakan Kurum, bölgenin gelecek nesillere de aktarılması için önlem aldıklarını söyledi.
Salda Gölü'nün "Beyaz Adalar" bölgesinde göle ve plaja giriş yasaklandı.
"Ülkemizin en değerli doğal miraslarından olan ve Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan ettiğimiz Salda Gölü ve çevresini geleceğe en güzel haliyle taşımak için koruma eksenli çalışmalarımız kapsamında nazım planımızı hazırladık" - "Salda Gölü çevresindeki doğal alanları muhafaza ederek, bölgenin güzelliğini öne çıkaracak bisiklet ve yürüyüş rotaları planlanmıştır. Bölgedeki maden ocaklarının faaliyetleri de sonlandırılacaktır" - "Salda ve çevresini bütüncül olarak ele alan, gölü besleyen su kaynaklarını, orman, mera ve tarım arazilerini korumayı amaçlayan bu çalışmayla Salda’yı bembeyaz kumsalları, turkuaz rengiyle en doğal haliyle gelecek nesillere taşıyacağız"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Twitter hesabından Salda Gölü ile ilgili yaptığı açıklamada "Hazırladığımız plan çerçevesinde Salda Gölü çevresindeki doğal alanları muhafaza ederek, bölgenin güzelliğini öne çıkaracak bisiklet ve yürüyüş rotaları planlanmıştır. Bölgedeki maden ocaklarının faaliyetleri de sonlandırılacaktır." ifadelerini kullandı.
Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.
Salda Gölü'nün "Türkiye'nin Maldivleri" olarak ünlenmesini sağlayan "Beyaz Adalar" bölgesinde göle girilmesi, kısıtlama taleplerinin fazla olması halinde yasaklanacak.
Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'nde ziyaretçi yoğunluğu yaşanmaya devam ediyor. Turkuaz renkli suyu ve beyaz kumsalıyla ünlü göle yurt içi ve yurt dışından çok sayıda ziyaretçi geliyor.
Salda Gölü'nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı heyetiyle alan çalışması yapıldı
Türkiye'nin 'Maldivler'i olarak bilinen Salda Gölü ile ilgili açıklama yapan Burdur Valisi Ali Arslantaş, ziyaretçi sayısında kısıtlama yapılacağını duyurdu. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde bu sonuca varıldığını söyleyen Arslantaş, tedbirlerin kademeli olarak her yıl artırılmaya devam edeceğini duyurdu.
Burdur Valisi Ali Arslantaş, Salda Gölü'yle ilgili, "Bilimsel çalışmaların sonucunda durumu tespit ettikten sonra ziyaretçi sayısında kısıtlama yapma planlaması içerisindeyiz" dedi.
Burdur'un Yeşilova ilçesindeki, beyaz kumsalı ve turkuaz rengi dolayısıyla "Türkiye'nin Maldivleri" olarak ünlenen Salda Gölü'nde, hafta sonu tatili dolayısıyla yoğunluk yaşanıyor.
Salda Gölü’nün yapısının Mars’a çok benzediğine dikkat çeken İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Çelik Balcı, yapılan araştırmalarla Salda’nın Mars'ın keşfinde kılavuz olabileceğini söyledi. Balcı, “Salda Gölü sizi zamanda yolculuğa çıkararak Mars’ta bir gölün kenarına taşıyabilir” dedi.
Burdur'un Yeşilova ilçesinde, beyaz kumsalı ve turkuaz rengi berrak suyunun güzelliğiyle "Türkiye'nin Maldivleri" olarak anılan Salda Gölü'nün korunması amacıyla "Salda Gölü'nü Koruma ve Kullanma İlkeleri" toplantısı düzenleneceği bildirildi.
Burdur'da "Salda Gölü'nü Koruma ve Kullanma İlkeleri" konulu toplantı yapılacak
Burdur Valiliği: - "Salda Gölü'nden Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından periyodik olarak numune alınmakta ve analiz sonuçlarında yüzme suyu kalitesini etkileyecek bir değer bulunmamaktadır"
Burdur Valiliği, atık suların Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü’nü kirlettiği iddialarının doğru olmadığını belirterek, göl suyunun temiz olduğunu açıkladı.
Burdur Valiliği: - "Beyaz Adalar ile Halk Plajı bölgesinde çukur oluşturulması ve buralarda çamur banyosu yapılması, gölün tabanı ile sahilden killi çamur ve kum alınmasının yasaklanmasına karar verilmiştir"
Burdur Valiliği, Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'nde çukur oluşturulması ve buralarda çamur banyosu yapılmasının, gölün tabanı ile sahilden killi çamur ve kum alınmasının yasaklandığını duyurdu.
Burdur'un Yeşilova ilçesindeki beyaz kumsalı ve turkuaz rengi berrak suyunun güzelliğiyle "Türkiye'nin Maldivleri" olarak ünlenen Salda Gölü'nden kil alan ve çamur çukurlarına girene 392 lira idari para cezası kesiliyor.
Burdur’un Yeşilova ilçesinde, beyaz kumsalı ve turkuaz rengi suyuyla ’’Türkiye’nin Maldivleri’’ olarak ünlenen Salda Gölü’ne gelen günübirlik ziyaretçiler, göl kıyısında cilde iyi geldiğini düşünerek derin kil havuzları oluşturdu. Durumun fark edilmesinin ardından kil havuzlarına girişler yasaklandı.
Bayram tatili için ailesiyle birlikte geldiği Salda Gölü’nde boğulan 13 yaşındaki çocuğun cansız bedeni morgdan yakınları tarafından alındı. Acılı baba oğlunun tabutunu açarak son kez baktı ve onu öperek son yolculuğuna uğurladı.
Bayram tatili için ailesiyle birlikte geldiği Salda Gölü'de serinlemek için giren 13 yaşındaki Hamze, gölde kayboldu. Suriye uyruklu Hamze için Jandarma ve AFAD gölde arama çalışması başlattı. Çocuklarından haber alamayan aile, sinir krizleri geçirdi.
Salda Gölü'nde bayram tatili yoğunluğu yaşanıyor