Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) danışmanlarından Dr. Rita Issa iklim krizinin 2050 yılına kadar yeni bir salgına yol açabileceğini söyledi.
Sudan'da 12 Ağustos'ta salgın ilan etmişlerdi. Kolera salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı bir hayli yükseldi. Hastalık giderek yayıldı ve ölü sayısının 1000'i geçtiği bildirildi.
ABD'de McDonald's ile başlayan E. Coli salgını diğer fast-food zincirlerini de tedirgin etti. Taco Bell, Pizza Hut, KFC ve Burger King gibi bazı fast-food zincirleri, bazı menülerinden soğanları çıkardı. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, gıda zehirlenmesine ve salgına yol açan taze soğanların kaynağının Kaliforniya merkezli bir ürün şirketinin olduğu aktarıldı. Yetkililer hamburgerlerle bağlantılı salgının 10 eyalette en az 49 kişiyi hasta ettiğini ve bunlardan birinin öldüğünü bildirdi.
Mavi dil hastalığı, özellikle sığır ve koyun gibi hayvanları etkileyen viral bir hastalıktır. Genellikle sivrisineklerden bulaşır. Mavi dil hastalığı hayvanlarda ateş, şişlik ve mavi renk dil gibi yan etkilerle görülür. Peki, mavi dil hastalığı insanlara bulaşır mı?
Hem sonbaharın gelmesi hem de okulların açılmasıyla birlikte covid, influenza ve diğer viral enfeksiyonların görülme sıklığında bir hayli artış yaşanmaya başladı. Salgın hastalıklara dair uyarılarda bulunan uzman isimler, okul, alışveriş merkezleri ve cami gibi sosyal ortamda daha dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.
Tunceli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Babaoğlu Elkhatroushi, gripten korunmanın en etkili yolunun grip aşısı olduğunu vurgulayarak, özellikle risk gruplarının aşılanmasının önemine dikkat çekti.
Henüz yeni yeni covid-19 salgınının etkilerinden kurtuluyorken, Dünya maymun çiçeği salgını ile yeniden diken üstündeydi. Dünya Sağlık Örgütü Afrika’dan yayılarak bazı ülkelerde görülmeye başlanan mpox virüsü hakkında yaptığı açıklamada, ‘‘Maymun çiçeği virüsü salgınları durdurulabilir’’ dedi.
İnsanlık tarihinin en ölümcül bakteriyel enfeksiyonlarından biri olan veba, Orta Çağ'da Avrupa'da yaklaşık 50 milyon kişinin ölümüne neden olmuştu. Kıta nüfusunun neredeyse yarısının hayatını kaybettiği bu hastalık "Kara Ölüm" olarak anılmıştı. Her ne kadar nadir olsa da vakalar bugün hala yaşanıyor.
Sezonun açılmasıyla yaz enfeksiyonları da artmaya başladı. Yaz aylarında havuzların yaygın olarak kullanılmasıyla enfeksiyon riskinin artığını söyleyen Doç. Dr. Manolya Kara, yazın ortak kullanım alanlarının başında gelen çocuk havuzlarına dikkat çekti. Büyük çocuklar hatta erişkinlerin bile bu virüsle enfekte olabileceğine işaret eden Doç. Dr. Kara, bu hastalıktan korunmak için hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve belirtilerin erken fark edilmesinin önemini vurguladı.
Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, "Küresel ısınma ekosistemleri değiştirerek, mevcut florayı bozarak, hastalık yapan mikropları da etkilemektedir. Onun için dünya yeni salgınlara hazır olmalı" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şabhaz ve CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş, Seydişehir ilçesinde salgın yaşandığını iddia etti. Sağlık Bakanlığından açıklama yapmasını beklediklerini ifade eden Şabhaz, “Bayram tatili sona ermeden başlayan bu salgında, yaklaşık 5 bin civarında kişi hastanelere müracaat etti" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), A(H5N2) kuş gribi kaynaklı ilk insan ölümünün doğrulandığını duyurmuş, Meksika'dan gelen bu haber tüm dünyayı endişelendirmişti. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Meksika’da ilk ölümü doğrulanan H5N2 virüsüne ilişkin, “Zaten bir salgın tehlikesi oluşturması için insandan insana bulaş özelliği kazanması lazım. İnsanlarda bir salgın oluşturma tehlikesi yok” dedi. İşte detaylar...
Pandemi Bilim Kurulu Üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, sıcaklığın artmasıyla birlikte sinek popülasyonunun artığını belirterek, “Bu konuya ciddi bir şekilde sistematik olarak eğinilmesi gerekiyor, aksi halde salgın hastalıklara yol açabilir” dedi.
ABD'deki süt inekleri arasında ilk kez 25 Mart'ta bildirilen H5N1 kuş gribi salgını şu anda sekiz eyalette en az 33 sürüye yayıldı. Geçtiğimiz hafta, piyasada satılan sütlerde virüsün genetik kanıtı ortaya çıktı. Federal yetkililer süt tedarikinin güvenli olduğunu söylese de bu son gelişme, salgının gerçekte ne kadar yaygın olduğuna dair rahatsız edici soruları gündeme getiriyor. Bilim insanları konuyla ilgili 'ellerinin kollarının bağlı' olduğunu ifade ederken, virüs bir insana bulaştı bile..
Laos'ta son günlerde büyükbaş hayvanlardaki ani ölümlerin artması ve hastanelerdeki şarbon vaka sayısının 65’e yükselmesinin ardından komşu ülke Tayland alarma geçti.
İngiltere'de bulunan King's College London'da bulaşıcı hastalıklar üzerine klinik öğretim görevlisi Dr. Nathalie MacDermott, dünyayı yeni bir salgının beklediği konusunda uyarıda bulundu. Salgının iki yıl içinde de 20 yıl içinde de olabileceğini savunan uzman MacDermott, "Tetikte kalmalıyız, hazırlıklı olmalıyız ve yeniden fedakarlık yapmaya hazır olmalıyız." dedi. Ayrıca uzman isim salgının nasıl çıkacağı konusunda da tahminde bulundu.
Grip, COVID-19 ve RSV vakalarının sayısının toplumda aynı anda önemli ölçüde arttığı durumu ifade eden üçlü salgın hakkında bilgilendirmede bulunan Göğüs Hastalıkları Doktoru Prof. Dr. Kürşat Uzun, “Üçlü salgın önlenemeyebilir, ancak hazırlıklı olmak ve koruyucu önlemler toplumlarımızdaki en savunmasız kişilerin hastalanmasını, hastaneye kaldırılmasını ve hayatlarını kaybetmesini önlemeye yardımcı olabilir” dedi.
Kış aylarında taze meyvelerin bir araya geldiği ve halk arasında ‘gripsavar’ olarak adlandırılan atom içeceği kış aylarının vazgeçilmezi oldu.
Listeria salgını patlak verdi, 60'tan fazla markanın ürünleri toplatıldı. Hem can kayıplarına hem hastalıklara neden olan salgın sonrası başta peynir olmak üzere birçok süt ürünü için harekete geçildi. Bozulmuş gıdaların yenmesiyle ortaya çıkan salgının kaynağı ortaya çıktı. Listeria salgınına yakalanmamak için ne yapmak gerekiyor? Yetkililerden 'listeria' uyarısı geldi...
Üçlü salgının, Covid-19, mevsimsel grip (influenza) ve solunum sinsityal virüsü (RSV) gibi üç farklı enfeksiyonun bir arada görüldüğünü belirten Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Uzayan şikayetleri olan hastalar, şikayetlerin uzama nedeninin belirlenmesi ve bağışıklık durumunun değerlendirilmesi için hekime başvurmalıdır” dedi.
Dünya tarihinde birçok salgın ve salgın hastalık yaşanmıştır. Bu olaylar dünya genelinde oldukça büyük etkiler yaratmış ve sağlık sistemlerini zorlamıştır. Salgınlar bulaşıcı hastalıkların hızlı bir şekilde yayılması sonucu ortaya çıkan büyük ölçekli olaylardır. Bu salgınlar insanların yaşam tarzlarını, ekonomilerini ve toplumsal düzenlerini derinden etkilemiştir. Son dönemde de yeni bir salgının habercisi olduğundan söz edilen X hastalığı gündem konusu hâline gelmiştir. Peki, X hastalığı nedir?
1990'lı yıllarda sokak sokak dolaşarak yapılan aşılarla birlikte tehlike olmaktan çıkan kızamık hastalığı, son bir yılda yine endişelendirmeye başladı. Vaka sayısı 40 kat artarken; Türkiye, en çok vakanın görüldüğü Avrupa ülkesi oldu. Covid dönemine 3 milyon çocuğa kızamık aşısı yapılmadığını belirten uzmanlar, kızamığın ölümcül olabilen bir hastalık olduğunun altını çiziyor. Peki kızamık belirtileri neler? Kızamık aşısı hangi yaşlardaki çocukları nerede yapılıyor? Ücretli mi? İşte detaylar...
Prof. Dr. Kemal Memişoğlu özellikle son birkaç haftadır üst solunum yolu enfeksiyonunun yoğunlaştığı dönem yaşandığını belirtip "Daha çok influenza dediğimiz grip virüsü ağırlıklı ama diğer virüslerin de olduğu üst solunum yolu enfeksiyonunun fazlalaştığı dönemi yaşıyoruz" dedi. Memişoğlu, ekiplerin alarmda olduğunu, başhekimler, kamu hastane başkanlıkları, acil hizmetler ve halk sağlığı başkanlıkları dahil hastalıkla mücadele ettiklerini söyleyip yoğunluğun azalmasını bekledikleri tarihi verdi.
Prof. Dr. Recep Tekin, üst solunum yolları enfeksiyonları hastalıklarında artış olduğunu ve acil servislerin pandemiden sonra en yoğun günlerini yaşadığını belirterek, “İnfluenza virüsünün yanında Covid-19 ve rinovirüsü de görmekteyiz” dedi. Tekin "Yaşlı kesimin toplu alana girişinde maske takması çok önemlidir" diyerek maske, mesafe ve temizliğin viral enfeksiyonlar açısından koruyucu faktör olarak bilindiğini söyledi.
Kış aylarının etkisini fazlaca hissettirmesiyle birlikte toplumda grip, influenza, soğuk algınlığı gibi hastalıklar iyiden iyiye baş göstermeye başladı. Uzmanlar bir salgından bahsetmenin mümkün olduğunu belirtirken hastanelere başvurularda ve vakalarda artış olduğuna da dikkat çekiyor. Salgın dönemlerinde elbette hijyen, beslenme ve gerekli yerlerde maske kullanımı gibi detaylara dikkat etmek gerekiyor ancak herkesin günlük yaşamda yanında bulunan ve risk oluşturabilecek bir eşya var: Cüzdan...
Pandemi döneminde hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen maskeler bir kez daha gündemde! Son günlerde hemen hemen herkes ya kendisi ya bir yakınının hastalığından muzdarip. Uzmanlar maske zorunluluğunun yeniden uygulanabileceğini dile getirdi.
Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ersin Aksay, influenza ve soğuk algınlığı vakalarında ciddi bir artışın olduğunu ve mevcut durumun salgın olarak nitelendirilebileceğini söyledi. Aksay, “Bir salgından söz etmemiz mümkün. Aslına bakarsanız biz bu salgını Covid-19 döneminde maske kullanımından ötürü çok yaşamamıştık. Ancak maske kullanımının azalması sebebiyle influenza ve soğuk algınlığı vakalarında belirgin bir artış görüyoruz” dedi.
Bu kış hemen hemen herkes aynı dertten muzdarip: Soğuk algınlığı ya da grip geçse de ne kuru öksürük ne burun akıntısı gitmek biliyor, gitse de 1-2 hafta sonra geri dönüyor. Doktorlara göre mevsimin geri kalanında daha ciddi hastalıklarla karşılaşılması riski de oldukça yüksek! Özellikle bu yılki hastalıklarda görülen durumun merak edilen nedenini uzmanlar açıkladı. Son tezlerden birine göre geçmek bilmeyen belirtilerin nedeni 'bağışıklık borcu'nuz olabilir...
Türkiye'de özellikle son günlerde yüksek ateş, burun akıntısı ve öksürük gibi sıkıntılarla hastanelere başvuranların sayısı artarken, uzmanlar salgın riskine karşı uyarılarını sürdürüyor. Çin ve Hindistan'dan sonra Hollanda ve Danimarka'da da tespit edilen gizemli pnömoni virüsü, dünya çapında endişeleri artırırken; Prof. Dr. Tevfik Özlü'den açıklama geldi. Özlü "Telaş ve panik oluşturacak bir risk şu an görünmüyor. Vakaların artışı dönemsel olarak çok beklenmedik bir olay değil" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün gözü, yerel medyada çocuklarla dolu hastanelerin görüntülerinin paylaşılmasının ardından Çin'e çevrildi. DSÖ (WHO) Çin'den, solunum yolu hastalıkları salgını ve teşhis edilemediği bildirilen zatürre hakkında ayrıntılı bilgi istedi. Ülkede özellikle çocukların salgından etkilendiği belirtilirken gizemli hastalığın grip benzeri semptomlar gösterdiği ifade edildi.
Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alınan koronavirüs salgını geride kalırken, yine Çin'den gelen haberler endişe yarattı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son dönemde ülkede giderek artan "gizemli bir salgın hastalığın" ortaya çıktığını duyurdu. Pekin ve Liaoning bölgesindeki hastanelerde çok sayıda hasta çocuğun yatış yaptığı ve okulların eğitime ara verdiği belirtildi. DSÖ, Çin’de yaşayan insanların yeniden maske takması ve sosyal mesafe kuralına uyması gerektiğini duyurdu.
Amerika Birleşik Devletleri'nde aralarında Kaliforniya, Colorado, Florida, Illinois, Kansas, Michigan ve Ohio'nun da bulunduğu pek çok eyalette listeria salgını paniği yaşandı. 11 kişinin etkilendiği salgında 10 kişinin tedavisi devam ederken 1 kişinin ise hayatını kaybettiği belirtildi. Yetkililer gerçek hasta sayısının daha yüksek olabileceğinden endişelendiklerini dile getirdi.
Tarihi ilginç olaylarla dolu Karantina Adası'nda yeni çalışma başlatıldı. İzmir'in Urla ilçesinde yer alan adaya dünyanın birçok noktasından gelip karantinaya alınanların zaman zaman kaçmaya çalıştığı belirtiliyor. 5-10 günlüğüne karantinada kalanların burada çatışmaya girdiği bile tarih kayıtlarına geçmiş durumda. Karantinaya alınanlar arasında hacılar, askerler, sıradan yolcular, muhacirler bulunuyor. Adada yürütülecek çalışma ise salgın hastalıkların çözümüne ışık tutacak.
Süper enfeksiyonun ne olduğu merak ediliyor. Okul sezonu öncesi uzmanlar çocukların süper enfeksiyona yakalanabileceği uyarısında bulunuyor. Virüs bulaşan çocukların henüz iyileşemeden yeni bir enfeksiyonun başlamasıyla okul içinde hızlı bir şekilde yayılabileceğini belirten uzmanlar bu konuyla ilgili tavsiyelerde bulunuyor.
Adıyaman’ın Besni ilçesinde yüzlerce kişi bulantı, kusma, ishal ve yüksek ateş şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvurdu. Hastanelerde uzun kuyruklar oluşurken yetkililer ise 'salgın' riskine karşı harekete geçti. Besni Belediyesi'nden yapılan açıklamada içme suyuyla alakalı herhangi bir durumun olmadığı ve hijyen standartlarına uyulduğu belirtilirken Besni Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada ise tedbir amaçlı çeşme suyunun içme amaçlı kullanılmaması uyarısı yapıldı.
Peru’da birkaç ay içinde artan felç vakaları yetkilileri endişelendirmeye başladı. Nedeni bir sır olarak kalan ve son derece nadir görülen Guillain-Barre Sendromu (GBS) dalgasının ülkede en az 150 bin kişiyi etkileyen Dang humması salgınıyla mücadele ederken çıkması korku yarattı.
Ege Üniversitesinden (EÜ) araştırmacıların Kovid-19 salgınının koyun ve keçiler üzerinden incelenmesine yönelik projesi TÜBİTAK'tan destek aldı.
Son dakika haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 4 bin Suriyeli sağlıkçının istihdam edilmesinin gündeme gelmesiyle ilgili yeni açıklamada bulundu. Koca, daha önce yaptığı bir konuşmasındaki sözlerinin çarpıtıldığını söyledi. Koca ayrıca yerli aşı üretiminde son gelişmelere dair de bilgi verdi. Öte yandan gündemdeki kızamık vakalarının salgına dönüşüp dönüşmediğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Koca, "Vakaların yüzde 86'sı İstanbul'da" dedi.
Pandemiden beri ortaya çıkan birçok hastalık sağlık için büyük riskler oluşturuyor. Bilim adamları yeni salgın tehlikesi oluşturabilecek köpek gribinin mutasyona uğramış kuş gribi salgınıyla benzer özellikler taşıdığını söylerken köpek gribi belirtileri hakkında uyarılarda bulundu.
Kenya'da nedeni henüz tespit edilemeyen hastalık yüzünden 4 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Kenya Sağlık Bakanlığı, ülkenin bir bölgesinde salgın hastalığın patlak verdiğini duyururken iki okul da da eğitime ara verildi. Hastalığa dair inceleme sürüyor.
Kızamık, hava yoluyla kişiden kişiye bulaşan riskli enfeksiyon hastalığıdır. Oldukça bulaşıcı olan kızamık hastalığından korunmak için doğru önlemleri almak gerekiyor. Giderek artan kızamık vakaları hakkında bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, kızamık hastalığında önlem alınmazsa gerçekleşebilecek sonuçları paylaştı.
KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, kızamık vakalarında büyük artış yaşandığını söyledi. Yavuz, kliniklerinde tedavi gören 2 erişkin hastadan 1'inin öğretmen olduğuna dikkat çekip "İstanbul'dan çok fazla vaka bildirimi gelmeye başladı, bir salgından söz edebiliriz gerçekten. Aşılama takviminde bir an önce eski oranlarımıza ulaşmamız gerekiyor" dedi. Kovid 19’un mevsimsel grip gibi görülemeyeceğini aktaran Yavuz, bazı merkezlerde test pozitiflik oranının yüzde 50'lere ulaştığını söyledi.
Doğu Afrika ülkesi Burundi’de yeni salgın alarmı verildi. 24 saat içinde üç gizemli ölümün yaşanması ve hastalanan kişilerin aynı belirtileri göstermesi yeni bir salgının işareti olarak yorumlandı. Yetkililer halkı karantina uygulamalarıyla birlikte daha fazla hijyenik önlemler almaları konusunda uyardı.
ABD'nin Kentucky eyaletinde düzenlenen dini bir etkinlikte, yaklaşık 20 bin kişinin kızamık salgını riskine maruz kalmış olabileceği belirtildi.
Deprem yüzyıllardır en büyük hasar bırakan doğal afet olarak görülüyor. Milyonlarca insanın ölümüne sebep olan depremin etkilerinden korunmak için çeşitli önlemler alınması gerekiyor. İslam alimi İbn-i Sina'nın 'Zelzel' olarak adlandırdığı deprem hakkında yüzyıllar önce önemli uyarılarda bulunduğu öğrenildi.
Depremin ardından vatandaşlar hem sağlık hem de psikolojik açıdan oldukça zorluk yaşıyorlar. Uzmanlar deprem alanlarında görülen yetersiz hijyen nedeniyle birçok salgın hastalığın yayılmaya başlayabileceğini belirtiyor. Giderek artan ishal vakalarında alınması gereken önlem paylaşıldı.
Kahramanmaraş merkezli depremin ardından 10 şehir birçok konuda oldukça hasar aldı. Bu hasarlar arasında enkazlar büyük risk oluştururken depremzedelere yapılan yardımların çevrede birikimi, toz bulutları ve yemek artıkları gibi problemler de salgın hastalık riski oluşturmaya başladı. Uzmanlar deprem bölgesinde salgın hastalıklardan korunmak için yapmanız gerekenleri paylaştı.
Deprem bölgesinde soğuk hava şartları, yetersiz beslenme ve hijyenik koşulların sağlanmaması nedeniyle birçok hastalık riski ortaya çıkabiliyor. Uzmanlar deprem bölgelerinde yaşayan kişilere verilen yiyecek ve içeceklerin hijyenik olması hakkında uyarıyor. Yetersiz şartlar dizanteri riskini de beraberinde getiriyor.
Amerika'da giderek yayılan enfeksiyon salgınını 1 kişinin ölümüne sebep olduktan sonra uzmanlar tarafından kritik uyarılar yapıldı. Giderek artan enfeksiyon salgınıyla kullanılan reçetesiz göz damlalarının bağlantılı olduğu tespit edildi.
Kızamık hastalığı özellikle çocuklarda görülen enfeksiyon hastalıkları arasında yer alıyor. Oldukça bulaşıcı olan kızamık hastalığında aşının önemi her fırsatta belirtiliyor. Giderek artan kızamık vakaları hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar bu durumun ölümcül sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıyor.
Covid-19 pandemisi tam olarak sona ermese de bilim insanları bir sonraki pandemi konusunda endişe taşıyor. En büyük 2 tehdit ise enfekte ettiği insanların yüzde 75'ini öldüren Ebola ve Nipah virüsleri. Önlem alınmazsa tüm dünyayı olumsuz etkileyebilecek diğer tehlikeler de kuş gribi, KKKA ve veba hastalığı. Uzmanlar, hastalıkların salgına dönüşüp dünyaya yayılabileceği ülkeleri açıkladı. Hastalıkların incelendiği listede Türkiye de var. Peki, Türkiye'yi tehdit edebilecek salgın hastalık hangisi?
Koronanın hayatımıza girmesiyle birlikte tüm dünya Maymun çiçeği, Strep A gibi birçok hastalıkla savaşmaya başladı. Son günlerde giderek artan kolera salgını nedeniyle binlerce kişinin hayatını kaybetmesi tedirginliğe yol açtı. Malavi'de uzmanlar kolera salgını hakkında uyarılarda bulundu.
Çin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili verileri günlük olarak açıklamayı bıraktığını duyurdu. Öte yandan ülkedeki hastanelerde ve morglarda, koronavirüse bağlı vaka sayıları ve ölümler nedeniyle yoğunluk yaşandığı biliniyor.
Son dakika haberleri: Ziraat Türkiye Kupası 5. Eleme Turu'nda 1. Lig ekibi Ankara Keçiörengücü'nü 1-0'la geçen ve son 16 turuna yükselen Galatasaray'da kriz çıktı. Karşılaşmada zorlanan ve aradığı golü 82. dakikada Bafetimbi Gomis ile bulan sarı - kırmızılılarda futbolcuların gösterdiği etkisiz performansın nedeni ortaya çıktı. Teknik direktör Okan Buruk da dahil olmak üzere birçok ismin gribe yakalandığı belli oldu. İşte detaylar...
Bir süredir toplumda yaygın olarak görülen virüsler ve yaşanan salgın sebebiyle maske takmaya başlayan bazı vatandaşlar olduğu da dikkatlerden kaçmıyor. Özellikle çocuklar arasında yaygın olarak görülen bu hastalıklar okul yönetimlerini harekete geçirdi. Okullardan velilere mesaj yoluyla maske çağrısı gelirken uzmanlar da hafif semptomlarda öğrencilerin okullarda maske takması gerektiğini, çok hasta olan çocuklarınsa okula gitmemesinin daha doğru olacağını söylüyor. Peki, maske geri mi dönüyor?
Tavuk en sevilen gıdalar arasında bulunuyor. Özellikle kış aylarında daha sık yenilmeye başlanan tavuğun her tarifi sevilerek tüketilse de sağlık için çok riskli sonuçlara yol açabiliyor. Uzmanlar tavuklarda bulunan salmonella bakterisinin ölümcül olabileceğini belirterek uyarıyor.
Koronavirüs ve maymun çiçeği virüsü dünya gündeminde hala yerini korurken bu kez de kızamık salgını haberi endişeye neden oldu. Güney Afrika Cumhuriyeti'nde kızamık salgının nedeniyle 35 vakanın tespit edildiği bildirildi. Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, kızamık vakalarının daha çok 5 ila 9 yaş aralığında görüldüğü ifade edildi.
Afrika ülkesi Nijerya'da etkili olan yağışların ardından meydana gelen sel sonucu kolera vakalarından artış gözlendi. Ülkede kolera salgını nedeniyle ölenlerin sayısı 382'ye çıktı.
Suriye'de koleradan 3 kişi öldü, onlarca vaka görüldü
Covid-19 ve maymun çiçeği vakalarının ardından gelen domates gribi salgını tüm dünyada tedirginliğe neden oldu. Çocuklarda görülen bu salgın nedeniyle ebeveynlerin bilinçli olması gerekiyor. Ebeveynler internet üzerinden “Domates gribi nedir?” , “Domates gribi nasıl bulaşır?” gibi araştırmalar yapıyorlar. İşte domates gribi ile ilgili tüm merak edilenler…
Dünya üst üste patlak veren salgınların daha şokunu atlatamadan yenileri ortaya çıkıyor. Endişeye yol açan salgın hastalıklara bir yenisi eklendi: Domates gribi, mayıs ayından beri bulaşmayı sürdürüyor. Bu şekilde adlandırılmasına neden olan belirtiler ise insanın tüylerini diken diken edecek türden. Dünyanın önde gelen tıp yayınlarından Lancet, hastalıkla ilgili verileri ve belirtileri paylaşarak uyardı.
Sirke Üreticileri Derneği Başkanı Gürhan Güven: - "Pandemide sirke girmeyen eve bile sirke girmeye başladı. Biz bu yıl Türkiye pazarı olarak sirke üretiminin 60 bin tonu bulacağını öngörüyoruz"
Türkiye Sivil Havacılık Sendikasının raporuna göre, koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında gelen havacılığın işten ayrılmalar, küresel enflasyon, ekonomik sorunlar ve bölgesel savaşlar nedeniyle büyük bir krizin içine doğru sürüklendiği belirtildi - Türkiye'de alınan tedbirler ve sendikaların öncülük ettiği anlaşmalarla işten çıkarmaların yaşanmadığı, sektörün başat oyuncusu THY'nin krizi fırsata dönüştürdüğü vurgulandı
Diyarbakır 1. Tüketici Mahkemesi, Kovid-19 salgını nedeniyle sözleşme kapsamındaki hizmeti alamayan kişinin spor salonuna ödediği ücretin iadesine karar veren tüketici hakem heyetinin kararını yerinde buldu
Tüm dünyada yayılmaya başlayan ve DSÖ'nün 'Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu' ilan ettiği maymun çiçeği virüsüne flaş bir gelişme yaşandı. Avrupa'da, maymun çiçeği salgınına bağlı ilk ölüm İspanya'da kaydedildi. İşte haberin detayları...