Yaz aylarının gelmesiyle, gıdalardan ve içme suyundan bulaşan 'salmonella' bakterisi, çeşitli enfeksiyonlara ve salgınlara neden oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Kurban Bayramı da geliyor, en büyük önerim aldığınız kurbanda 'salmonella' varmış gibi düşünün. Kestikten sonra mutlaka el temizliğine dikkat etmek lazım. Kullanılan aletleri hemen temizlemek lazım" dedi.
Daha önce yurt dışında çoğunlukla çocuklarda görülüp paniğe yol açan salmonella bakterisi Türkiye'ye gelen 20 ton ette tespit edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem'in iddiası üzerine Et ve Süt Kurumu'ndan açıklama geldi. 'Salmonella bakterisi nedir' sorusunun yanıtı yeniden merak edilmeye başlarken Türkiye'deki salmonella vakası için atılacak adım da belli oldu.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi uzmanlarınca yapay zeka desteğiyle geliştirilen "akıllı burun" prototipi, insanlara tavuklardan da geçebilen ve bazen ölümcül seyreden hastalıklara yol açan salmonella bakterisini tespit ederek yayılmasını önlüyor.
Daha önce can kayıplarına yol açan salmonella salgınında vakalar artınca büyük marketler için de karar alındı: Kesilmiş kavunlar bir bir toplatılıyor! Kesilmiş kantalup kavunlarının salmonella bakterisiyle bağlantılı olduğu tespit edilince ABD'nin önde gelen iki sağlık kuruluşu peş peşe uyarı yayımladı. Uyarıda kavunlarla temas edenlere ise ayrıca bir parantez açıldı. Peki salmonella nedir, belirtileri neler? İşte panik yaratan sürecin detayları...
Tavuk en sevilen gıdalar arasında bulunuyor. Özellikle kış aylarında daha sık yenilmeye başlanan tavuğun her tarifi sevilerek tüketilse de sağlık için çok riskli sonuçlara yol açabiliyor. Uzmanlar tavuklarda bulunan salmonella bakterisinin ölümcül olabileceğini belirterek uyarıyor.
Geleneksel yemeklerimizden olan çiğ köfte, çoğu kişinin severek tükettiği yiyeceklerin başında yer alıyor. Çiğ köftenin yapılış sürecinde akıllarda hijyenle sürekli soru işaretleri bulunuyor. Çiğ et, bulgur, salça ve soğan gibi besinlerle yapılan çiğ köftenin insan sağlığına olan etkisi incelendi. Çıkan sonuçlar bir hayli korkutucu oldu. Yapılan çalışmada çiğ köftede, Salmonella ve kötü hijyen koşullarından kaynaklanan bağırsak kökenli bakteriler saptandı.
Çiğ köfte hem her yerde satılması hem de diğer gıdalara göre daha ucuz olması nedeniyle herkesin severek tükettiği yöresel yiyeceklerin başında geliyor. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, çiğ köftenin mikrobiyolojik açıdan insan sağlığı üzerindeki etkisini laboratuvar ortamında inceledi. Çalışma sonucunda, çiğ köftede salmonella ve kötü hijyen koşullarından kaynaklanan bağırsak kökenli bakteriler saptandı. İşte detaylar...
Severek yediğimiz yiyecekler sağlığımız için oldukça riskli durumlar oluşturabiliyor. Özellikle marketlerde satılan paketlenmiş gıdaların zararları saymakla bitmiyor. Ancak bu zararlar sadece paketlenmiş gıdalarda değil raflarda satılan tavuklarda da bulunuyor. Araştırmalara göre market tavukları tam bir mikrop yuvası.
Baharatlar, herhangi bir yemeğin lezzetini artırabilecek en önemli bileşenlerden biridir. Yemek pişirirken hangi tadı elde etmeye çalıştığınıza daha fazla odaklanmış olsanız da çalışma alanınızın temiz kalmasını sağlamak mikropların çapraz bulaşmasıyla mücadeleye yardımcı olabilir. Özellikle yeni araştırmalar, salmonella gibi hastalıklara neden olabilecek zararlı patojenlerin baharat kaplarınıza ulaşabileceği konusunda uyardı.
Yemek yapmak birçok kişiye zevk veriyor. Güzel yemekler hazırlamak zevkli olsa da yemeklerin ardında kalan bulaşıkları temizlemek istenmeyen durumlara yol açabiliyor. Mutfakta gözden kaçan bazı yerler adeta zehir saçıyor. Farkında olmadan dokunduğumuz bu alanlar sağlımız için büyük risk oluşturuyor.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Nizamlıoğlu: - "Bakterinden korunmak için öncelikle tükettiğiniz besinlerin hijyeninden emin olun. Gıdaların hazırlanmasında kontaminasyonların önlenmesi gerekir. Çabuk bozulacak ürünlerde soğuk muhafaza yapılarak üretilmesi veya lojistiğinin yapılması oldukça önemli"
İngiltere’nin Birmingham şehrinde yaşayan 46 yaşındaki Tyrone Prades, 5 yıl öncesinde ailesiyle Noel tatili sırasında bir jambonlu sandviç yedi. Yemeğini yedikten sonra birkaç hafta içinde vücudunda değişiklikler olmaya başladığını fark eden adam, salmonella hastalığına yakalandı. 5 hafta boyunca yatalak kaldığını iddia eden Prades, sandviçi yediğinden beri kendisine engel olmadığı bir şekilde gaz çıkarttığını söyledi.
Kinder çikolata ürünlerinde ortaya çıkan salmonella bakterisi nedeniyle 13 farklı ülkede yüzlerce kişinin hastalanması üzerine mühürlenen Belçika Arlon'daki Ferrero fabrikası, koşullu izinle yeniden açılacak.
İtalya merkezli çikolata üreticisi Ferrero'nun Arlon'daki fabrikasında ortaya çıkan salmonella bakterisiyle ilgili soruşturma kapsamında, Belçika ve Lüksemburg'da şirkete ait 6 merkeze baskın düzenlendi.
Salmonella, hem yetişkinlerin hem de çocukların sağlığını tehlikeye atmaya devam ediyor. Çocuk sağlığında çok daha riskli durumlar oluşturan salmonella enfeksiyonu hakkında bilinçli olmak gerekiyor. Salmonelladan korunmak adına hijyene dikkat etmek gerekiyor.
İnsanlarda hastalığa yol açabilen bakteri türlerinden biri olan Salmonella, vücutta genellikle bağırsaklarda barınıyor. Peki bu bakteri nasıl yayılıyor, nasıl bir hastalığa yol açıyor?
Belçika'daki bir çikolata üretim tesisinden kaynaklanan Salmonella bakterisiyle ilgili Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ) açıklama geldi. 27 Mart'ta olayla ilgili ilk defa bilgi verildiğini aktaran DSÖ, 11 ülkede 151 Salmonella vakası görüldüğünü belirtti.
Salmonella bakterisi özellikle son günlerde oldukça endişe yarattı. Yiyeceklerden bulaşan salmonella bakterisinin birçok farklı çeşidi bulunuyor. Tifo, yumuşak doku ve solunum yolu enfeksiyonu gibi birçok hastalığa neden oluyor. Salmonella bakterisinden korunmak için yenilen yiyeceklere dikkat etmek gerekiyor.
İngiltere'de Kinder Sürpriz yumurta çikolataları ile bağlantılı çoğu çocuk 63 kişide salmonella vakasına rastlanması üzerine, çikolataların bir kısmı geri çağrıldı. Ülkede salmonella hastalığı ile bağlantılı olarak toplanan Kinder Surprise çikolatalara ise yenileri eklendi. Peki salmonella belirtileri nelerdir?
Avrupa’da bazı çikolata ürünlerinde görülen, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da bu ürünlerin ithalatında analizi zorunluluğu getirilen salmonella virüsü hakkında bilgi veren uzmanlar, virüsün genellikle insan dışkısından bulaştığını dile getirdi. Gıda sektöründe çalışanların ellerini düzgün yıkamadığını iddia eden uzmanlar, ihmallerin olabileceğine işaret etti.
İnsanlarda hastalığa yol açabilen bakteri türlerinden biri olan Salmonella, vücutta genellikle bağırsaklarda barınıyor. Peki bu bakteri nasıl yayılıyor, nasıl bir hastalığa yol açıyor?
Kinder yasaklandı mı? Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nden yapılan son dakika açıklaması sonrası vatandaşlar tarafından günün en çok araştırılan soruları arasına girdi. Tarım ve Orman Bakanlığı, söz konusu markanın Schoko Bons ürününe ilişkin flaş bir duyuruda bulundu. Peki Kinder yasaklandı mı? Neden yasaklandı? Kinder'in hangi ürünleri toplatılıyor? İşte detaylar...
Kinder ürünleri hangileri? Kinder ürünleri yasaklandı mı? Kinder Salmonella olan ürünler arama motorlarında sorgulanıyor. Geçtiğimiz günlerde İngiltere'de 60'ın üzerinde çocukta görülen Salmonella virüsüne karşı harekete geçildi. Ailelerin çocuklar için tercih ettiği ürünlerden birisi olan Kinder çikolatalarında Salmonella virüsü skandalı yaşanıyor. Peki, Kinder ürünleri hangileri?
Salmonella virüsüne dair araştırmalar hız kandı. Avrupa'da üretilen Kinder Surprise yumurtalarında Salmonella virüsüne rastlanıldı. Tespit edilen Salmonella virüsü tedirginlik yarattı. Kinder markalı ürünler için bakanlık harekete geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çocukların sevdiği Kinder çikolatalardan buluşan Salmonella virüsüne karşı harekete geçti. Vatandaşlar çıkan bu haberlerden sonra salmonella virüsüne dair araştırmalara başladı. İşte haberin detayları!
Kinder ürünlerinde yaşanan hastalık korkusu devam ediyor. Çikolata ve peynir ürünlerinden sonra şimdi de paketli ıspanaklarla ilgili endişe verici bir gelişme yaşandı. Avustralya’nın en büyük süpermarketler zincirlerinden birisi, Kinder ürünlerinde ve paketli ıspanaklarda salmonella kaynaklı gıda zehirlenmesi riski nedeniyle ürünleri geri çağırdı.
Fransa’da 6 çeşit peynirde listeria bakterisi tespit edilmesinin ardından, Fransa hükümetine ait Rappel Conso internet sitesi tüketicilerden ürünleri iade etmesini istedi. İngiltere ve Fransa’da Nestle markasına ait Buitoni pizzaları yaklaşık 75 çocukta enfeksiyona neden olduğu tespit edilmesinin ardından ürünü satın alan kişilerin ürünü mağazalara geri getirmeleri talep edilmişti. ayrıca Ferrero çikolata şirketine ait Kinder çikolatalarında, escherichia coli bakterisinin tespit edilmesiyle satı
İngiltere’de patlak veren Kinder Sürpriz yumurtadan kaynaklı salmonella hastalığı endişe yarattı. Şimdiye kadar İngiltere’de 60’tan fazla çocukta tespit edilen salmonella yüzünden marka, sürpriz yumurta çikolatalarını toplatma kararı aldı. Endişe verici salmonella hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Salmonella hastalığı nasıl tedavi edilir?
Salmonella virüsü İngiltere'de 60'tan fazla çocukta görülmesinin ardından vatandaşlar tarafından merak edildi. İngiltere Gıda Standartları Ajansı'ndan yapılan açıklama sonrası çocuklarda hastalığa yol açan Salmonella virüsü nedir? Salmonella nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir? soru ve konu başlıkları internette araştırılmaya başlandı. İşte konuya ilişkin ayrıntılar...
İngiltere'de çok sayıda çocukta salmonella salgını görüldü. Salgının Kinder Sürpriz yumurtalarıyla bağlantılı olması nedeniyle yumurtalar geril çağrıldı.
Kanada’da ABD’den ithal edilen kırmızı soğanlarla bağlantılı olarak 49 yeni salmonella vakası bildirildi. Toplam vaka sayısı 506’ya ulaştı.
Kanada’da ABD’den ithal edilen kırmızı soğanlarla bağlantılı olarak 49 yeni salmonella vakası bildirildi. Toplam vaka sayısı 506’ya ulaştı.
ABD'de çiğ etlerde çıkan Salmonella bakterisi nedeniyle 26 eyalette 246 vakaya rastlandı.
ABD'de 246 kişide daha Salmonella bakterisi tespit edildi - Salgından etkilenen 2 bin tondan fazla etin imha edilmesi çağrısında bulunuldu
Salmonella, bağışıklık sisteminden kaçmak için kamçılarını gizliyor
Belçika'da 37 okuldaki 118 çocuk yemek şirketinin dağıttığı yemekler nedeniyle zehirlendi
Manisa Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin, Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugayı'nda 16 Haziran Cuma ve 17 Haziran Cumartesi günleri meydana gelen zehirlenme olaylarındaki, etken maddenin öncekiler gibi salmonella bakterisisi olabileceğini bildirdi. Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Manisa ve Kırkağaç ilçesinde geçen 23 Mayıs'tan bu yana askerlerin 4 kez gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılmalarına değindi.
ABD'de salmonella salgınına neden olduğu anlaşılan 380 milyon yumurta toplatılıyor.