Olay Ufku Teleskobu (Event Horizon Telescope-EHT), Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde yer alan süper kütleli kara delik Sagittarius A*'nın net fotoğrafını paylaştı. Görsel sayesinde kara deliğin etrafındaki manyetik alanlar da gözlemlenebiliyor.
Astronomy & Astrophysics dergisinde 30 Kasım'da yayınlanan çalışmada araştırmacılar, 1000'den fazla küçük yıldızdan oluşan 'Abell 1656' olarak da bilinen galaksiler arasında yıldız akışını keşfetti ve haritasını çıkardı. Daha önce galaksilerin dışında bir yıldız akışı keşfi yapılmamıştı.
Galaksimizin tam ortasında Sagittarius A* adı verilen dev bir kara deliğin ilk defa fotoğrafı çekildi.
Samanyolu Galaksisinin merkezinde, Dünya’ya yaklaşık 26 bin ışık yılı uzaklıkta bulunan Sagittarius A isimli kara delik ilk kez görüntülendi. Sagittarius A, Güneş'ten yaklaşık 4 milyon kat daha büyük kütleye sahip. İşte çığır açan o fotoğraf...
Gökbilimciler, her 18.8 dakikada bir (saatte üç kez) radyo enerjisi patlaması yayan olağandışı bir şey keşfetti. Bilim dünyasını şaşırtan bu obje, gökbilimcilerin daha önce gördüğü hiçbir şeye benzemiyor. Ancak objenin ne olduğuna dair bazı tahminler de var.
Gök bilimciler, Samanyolu galaksisinin dışında keşfedilen ilk gezegen olma ihtimali taşıyan bir gök cismine rastladı. Bugüne kadar Güneş Sistemi dışında 5000'e yakın gezegen bulundu. Ancak bunların tümü Samanyolu galaksisi içerisinde yer alıyor. Galaksi dışında keşfedilen ve Satürn gezegeninin boyutlarına yakın olduğu belirtilen olası yeni gezegen, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Chandra X-Ray Teleskobu ile belirlendi.
ABD Uzay ve Havacılık Ajansı (NASA), 20 yıllık çalışma sonucunda 370 gözleme dayanan Samanyolu’nun merkezinin mozaik görselini yayınladı.
Finlandiyalı astrofotografçı JP Metsavainio, 12 yıl boyunca yaptığı çalışma sonucunda, Samanyolu’nun panoramik fotoğrafını hazırladı. Metsavainio, 20 milyon yıldızı gösteren panoramik fotoğrafı, mozaik tekniği ile 16 Mart'ta tamamladı.