Almanya'da 35 yıl sonra şap hastalığı görüldü. Hastalık nedeniyle Brandenburg eyaletinde hayvan nakli yasaklandı. Berlin'deki hayvanat bahçesi, hayvan parkı ve çocuk çiftlikleri, şap hastalığı nedeniyle kapatıldı.
Şırnak'ın İdil ilçesinde "şap hastalığı" tespit edilmesi üzerine ilçeye 2 ay hayvan giriş çıkışı yasaklandı.
İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde 5 büyükbaşta 'şap' hastalığı tespit edilmesinin ardından yetkililer harekete geçti. 10 kilometrelik alanda kurban satışı yasaklandı. Urla İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Fatih Yıldız konuyla ilgili bilgi verdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; #şap hastalığı nedeniyle 31/08/2023 tarihi itibarıyla yaklaşık 30 milyon doz #aşı üretimi gerçekleştirildi. Yaklaşık 14 milyon büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvan aşılandı.
Kütahya'da şap hastalığına rastlanması üzerine hayvan pazarlarında karantina tedbirleri uygulanmaya başladı.
Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil, şap hastalığının görüldüğü Tosya Canlı Hayvan Pazarı’nın ikinci emre kadar kapatıldığını duyurdu.
Yozgat'ta bulunan tüm hayvan pazarlarının kapatıldığı bildirildi.
Son günlerde vatandaşın gündeminden düşmeyen et fiyatlarındaki yükselişin alınan önlemler sonrası önümüzdeki günlerde düşmesi bekleniyor. Açıklama Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı, Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur'dan geldi. Fiyatlardaki yükselişin nedenine ilişkin bir açıklama getiren Yağmur, "Vatandaşlar yakında ucuz et yemeye başlayacak" derken fiyatların ilçe ilçe fark edeceğini belirtip kira fiyatlarına dikkat çekti.
Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır, Siirt, Eskişehir, Yozgat gibi birçok ilde görülen SAT-2 serotipi şap hastalığı tedirginlik yaratmıştı. Bulaşma hızı oldukça yüksek olduğu belirtilen şap hastalığı Türkiye'de ilk defa görülüyor. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci "Hastalık gerekli tedbirler alınmadığı durumda ekonomik kayıplara neden oluyor" dedi. Hastalık sonrası aşılama çalışmalarına değinen Bakan Kirişci, ay sonunu işaret ederek hastalıkla ilgili önemli bir mesaj verdi.
Eskişehir'de alınan kararla birlikte şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketlerinin ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince durdurulduğu ve Belediyeye ait hayvan pazarının kapatıldığı bildirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığınca 81 ilde başlatılan şap hastalığına karşı alınan tedbirler kapsamında Batman'da 100 bin büyükbaş hayvanın aşılanması için çalışma yapılıyor.
Şap hastalığı ile ilgili basında yer alan haberler sonrası konuya ilişkin detaylar vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Siirt'in yanı sıra Samsun, Denizli ve Diyarbakır'da hayvan giriş ve çıkışları yasaklandığı aktarıldı. Peki, hayvan pazarları kapalı mı? Hangi illerde şap hastalığı var, insanlara bulaşıyor mu? İşte şap hastalığı belirtileri...
Türkiye'de görülen SAT-2 serotipi şap hastalığı paniğe yol açtı. Diyarbakır ve Siirt'te canlı hayvan borsası pazarları, görülen SAT-2 serotipi şap hastalığı nedeniyle önlem amaçlı kapatıldı.
Son dakika haberi: Türkiye genelinde tespit edilen şap hastalığı (SAT-2 varyantı) nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçerek çeşitli tedbirler aldı. Hayvan pazarları kapatıldı ve şehirler arası hayvan nakli yasaklandı. İkinci bir emre kadar veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri ve teknisyenlerinin izinleri de iptal edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan da konuyla ilgili açıklama yapıldı. İşte detaylar...
Yozgat'ta canlı hayvan pazarlarının, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce çevre illerdeki şap hastalığı nedeniyle tedbir amaçlı kapatıldığı bildirildi.
Kayseri'de şap hastalığı nedeniyle teyakkuza geçildi. Yahyalı ve Develi ilçelerine bağlı 6 mahallede, sağlık taraması yapılan bazı hayvanlarda şap hastalığı tespit edildi. Ekipler, tedbir amacıyla söz konusu mahallelere geçici olarak hayvan giriş ve çıkışlarını yasakladı. İşte haberin detayları...
Adıyaman'da canlı hayvan pazarı, bazı hayvanlarda görülen şap hastalığı dolayısıyla geçici olarak kapatıldı.
Denizli'de "Sudan Koyun Geçirme Yarışması" şap hastalığı nedeniyle iptal edildi
Son dakika haberine göre, Bursa'nın Yenişehir ilçesine hayvan giriş çıkışları yasaklandı. İlçedeki küçükbaş hayvanlarda görülen şap ve çiçek hastalığından dolayı ilçeye hayvan giriş çıkışları yasaklandı. Öte yandan hayvan pazarı da kapatıldı.
Kütahya Tarım İl Müdürü Bekir Gencer, şapın en etkili taşıyıcısının kuşlar olduğunu, şap salgınlarına karşı ahırlardaki havalandırma bölümlerinin kuşların giremeyeceği şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi.