Gezegenlerde yaşam olasılığı, her dönemde bilim insanlarının ilgisini çeken bir konu olmuştur. Bu bağlamda, Titan'da yaşam bulunabileceğine dair iddialar, büyük bir heyecan yaratmaktadır. Titan'daki sıvı metan okyanuslarında deniz canlılarına benzer organizmaların var olabileceği ihtimali üzerinde durulmaktadır. Peki, Titan hangi gezegenin uydusudur?
Kastamonu'da düzenlenen etkinlikte öğrenciler ve veliler teleskopla uzayı gözlemledi.
Satürn'ün uydularından Enceladus'un donmuş yüzeyinin altındaki okyanusta yaşam için gerekli elementlerden fosfor bulundu. Enceladus'ta yaşam için gereken son elementin keşfedildiği söylenirken, araştırma gezegen bilimci Frank Postberg tarafından yürütüldü. Öte yandan, fosforun bulunmasıyla Enceladus'un yaşam için gerekli tüm elementlere sahip bulunması, uydunun Dünya dışında yaşam için "en ideal" yer olma olasılığını artırdığı yönünde bir değerlendirmede bulunuldu.
James Webb Uzay Teleskobu'nun kaydettiği görüntüleri inceleyen astronomlar, Satürn'ün buzla kaplı uydusu Enceladus'tan uzaya fışkıran ve kulağa oldukça ilginç gelen 6 bin 600 kilometrelik dev su buharı sütununu tespit etti. İskoçya Kraliyet Astronomu Prof. Catherine Heymans, görüntülere ilişkin yaptığı açıklamada, "Enceladus'taki büyük su buharı sütunlarını görmek bizi heyecanlandırıyor" dedi.
NASA'nın devrim niteliğindeki James Webb Uzay Teleskobu bu kez Satürn'ün en büyük uydusu olan Titan'ı görüntüledi. NASA'nın paylaştığı görüntüler, bizlere nehirlerinin, göllerinin ve denizlerinin olmasıyla Dünya'yı andıran Titan'a farklı bir gözle bakmamız için fırsat sundu. Yapılan incelemede ise Titan'da bulutlar tespit edildi. Her ne kadar Dünya'ya benzese de Titan’daki nehirlerin, göllerin ve denizlerin sudan oluşmadığı belirtmek gerek.
Güneş sistemine ait beş parlak gezegen gökyüzünde adeta bir şov yapacak. Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn'ün özel bir hizalanmayla bu sabahtan itibaren gökyüzünde aynı anda çıplak gözle görülebileceği bildirildi.
Akrep burcunda gerçekleşen Dolunay ile birlikte Venüs’ün burçlardaki etkisi de artıyor. Akrep burcu, küllerinden doğuyor. Bu sebeple Akrep Dolunay’ın etkileri de yoğun olarak hissediliyor. Bununla beraber dönüşümler, krizler ve bu krizlerle gelen ciddi yenilenmeler ve bitişler ortaya çıkıyor. Sosyal medyada gündem haline gelen Akrep Dolunay’ı nedir?
Jüpiter ve Satürn 794 yıl sonra, 21 Aralık 2020 gecesi birbirine en yakın oldukları noktaya geldi. Antalya'da 2 bin 500 metre yükseklikteki TUG Bakırlıtepe yerleşkesinde gerçekleştirilen gözlemle Jüpiter ve Satürn'ün yakınlaşması kayıt altına alındı. 21 Aralık'ta gerçekleşen yakınlaşması bir dahaki sefere 15 Mart 2080 tarihinde gözlenebilecek.
İki gezegen, Dünya'dan bakışla aynı hat üzerinde tek bir yıldız gibi parladı
Google, 2020 kışı ve çifte gezegen buluşmasını unutmadı. En son yaklaşık 800 yıl önce yakınlaşan Jüpiter ve Satürn'ün kavuşması ve kış ayı Google doodle'ı ile kutlandı. Google ana sayfası Google 2020 kışı ve çifte gezegen buluşması doodle'ı ile süslendi.
Jüpiter ve Satürn, bu gece "büyük birleşme" olarak bilinen buluşmayla gökyüzünde "tek bir yıldız" gibi parlayacak.
Bilim insanlarının 'Büyük Kavuşum' olarak adlandırdığı olay 21 Aralık'ta gerçekleşecek.
NASA, Satürn gezegeninin uydusu Titan'ın atmosferinde "garip bir molekül" keşfettiklerini açıkladı.
Hubble Uzay Teleskobu, Satürn'ün en net fotoğraflarından birini çekti. 30 yılı aşkın süredir uzayı fotoğraflayan Hubble Uzay Teleskobu'nun Satürn fotoğrafında iki tane de davetsiz misafir yer aldı. Peki Satürn fotoğrafındaki davetsiz misafirler kimdi, neyin nesiydi? İşte cevabı...
Ay, Jüpiter, Satürn ve Mars’ı 10 saat boyunca gözlemleyen ve videoya alan gönüllü turizm elçisi İsa Turan’ın 10 saatlik zaman dilimini 3 dakikaya sığdırdığı video izleyenlerin büyük beğenisini topladı.
Bilim insanları, Satürn'ün uydusu Enceladus'un güney kutbundaki kaplanların sırt desenini andıran paralel şeritlerin, eksen eğikliğinin yarattığı buz kırılmaları sonucu oluştuğunu savundu.
Satürn'ün uydusu Enceladus'taki "kaplan sırtı deseni"nin sırrı çözüldü
Satürn'ün küçük uydularına renklerini halkalarının verdiği keşfedildi
İtalyan gök bilimcilerin yaptığı araştırma ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Satürn gezegeninin milyarlarca yıl boyunca halkasız olduğu bildirildi.
NASA'nın Satürn keşif aracı Cassini, gezegenin halkalarından ekvatoruna ciddi miktarda toz ve kayaç malzeme döküldüğünü tespit etti. Bilim insanları, halkaların 100 milyon yıl içinde tamamen yok olacağını tahmin ediyor.
NASA'nın Satürn keşif aracı Cassini, gezegenin halkalarından ekvatoruna ciddi miktarda toz ve kayaç malzeme döküldüğünü tespit etti - Bilim adamları, halkaların 100 milyon yıl içinde tamamen yok olacağını tahmin ediyor
NASA tarafından yapılan araştırmaya göre Satürn, onu diğer gezegenlerden ayıran özelliğini kaybetmek üzere. Bilim insanları gezegenin çevresindeki halkanın 100 milyon yol içinde yok olacağını söylüyor.
Satürn'ün uydusu Titan'da kum fırtınaları görüntülendi
Enceladus'ta yaşam için gereken koşullara dair kanıtlar bulundu
Bilim insanları Satürn'ün altıncı en büyük uydusu olan Enseladus'ta kompleks karbon bazlı moleküller buldu.
Bilim insanları, yaşam için en elverişli yer olarak Jüpiter’in uydusu Europa’nın adını verdi. Buna istinaden harekete geçen birçok bilim insanı, Europa’da daha detaylı çalışmalar yapmak için karar aldı.
Derin deniz canlıları Satürn'ün uydusu Enceladus'ta yaşayabilir
Cassini'nin Satürn'den gönderdiği kayıtlarda, bir boşluktan şiddetle içeri sızan rüzgar sesini andırıyor. Ya da sinyalini kaybetmiş bir televizyonun hoparlörlerinden çıkan cızırtıyı. Ancak eğer yeterince sabredip sonuna kadar dinlenirse bir dizi 'bip' sesi duyulabiliyor. Bugüne dek insan yapımı hiçbir aracın bulunmadığı noktalara ulaşan NASA'nın uzay aracı Cassini'nin kaydettiği sese dönüştürülmüş dalgalar bunlar.
Satürn gezegenine gönderilen uzay sondası Cassini, Satürn'ün meşhur halkalarının arasından fotoğraflar paylaştı. Bu fotoğrafların içinde Satürn halkaları arasından Dünya'nın görünüşü de var. Google da Cassini'nin Satürn halkalarına olan yolculuğunu animasyonlu bir Doodle ile kutladı. İşte Cassini sonda projesi ve Satürn'ün halkaları...
Satürn’ün uydularından Enceladus dünya dışında yaşamla ilgili araştırmaların odaklandığı gök cisimlerden biri.
Bilim adamları, Güneş Sistemi'nin altıncı gezegeni Satürn'ün halkalarında yeni bir uydunun doğumuna tanıklık etti.
Satürn gezegeninin en büyük uydusundaki buz yüzeyinin altında bir okyanus olduğu öne sürüldü.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'ya ait Cassini uzay aracı, Satürn'ün yörüngesinden Dünya'yı ve Ay'ı fotoğrafladı.
Uzay aracı tarafından görüntülenen kasırgayla, Dünya'daki kasırgalar hakkında daha fazla bilgi elde edilmesi umuluyor.
Cassini uzay aracı tarafından Satürn’ün ikinci en büyük uydusu Rhea’da çekilen görüntülerde, Satürn'ün uydularından birinin hırpalanmış buzlu yüzeyi ayrıntılı şekilde görüntülendi.
Cassini uzay aracı tarafından Satürn’ün ikinci en büyük uydusu Rhea’da çekilen görüntülerde, Satürn'ün uydularından birinin hırpalanmış buzlu yüzeyi ayrıntılı şekilde görüntülendi.
Astrofizikçiler, ocak ayında yörüngeye yerleştirilen Kepler uzay teleskobu sayesinde, Güneş sistemi dışında Satürn'e benzeyen iki yeni gezegen keşfetti.