Çelik Kubbe, bir savunma sistemi yapısıdır. İlgili projenin çok katmanlı olduğu, her bir aşamadaysa farklı silah sistemlerinden yararlanılmasını sağladığı bilinir. Böylece Türk savunma sanayisi kapsamında bütünleşik bir güvenlik ağı oluşturulmuştur. Buna bağlı olarak Çelik Kubbe'nin KORKUT'tan SİPER'e uzanan çeşitli sistemlerle birlikte kapsamlı bir koruma alanını meydana getirdiği belirtilmelidir.
Kuruluşu 1973 senesinin ilk yarısına denk gelen TUSAŞ, Türk savunma sanayisinin kalkındırılması ve şekillendirilmesi bakımından önemli hizmetler sunan bir kuruluştur. Günümüzde 6 ayrı stratejik iş merkezi çerçevesinde faaliyet yürüten TUSAŞ, 2005 senesinde tamamen yerelleştirilmiştir. İlgili kuruluşun havacılık ve uzay sanayisi kapsamında yürütülen üretim, yenileme, entegrasyon gibi çalışmalarda teknoloji merkezi olarak görev aldığı belirtilebilir.
Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun önerisi, TBMM'ye sunulduktan sonra kamuoyuyla da paylaşılmıştır. İlgili yasa teklifinde kredi kartı limitleri, tapu ve noterlik işlemleri gibi konulara ilişkin katkı payı düzenlemelerinin yer aldığı görülür. Ancak bu kanun önerisi konusunda yeni gelişmeler yaşandığı söylenebilir.
Ekonomide geçtiğimiz günlerin en çok konuşulan konusu 100 bin lira kredi kartı limiti olanlardan 750 liralık savunma sanayi harcı alınacak olmasaydı. AK Parti bu teklifini geri çekti ve yeni formül üzerine yoğunlaştı. Bakan Mehmet Şimşek'e sunulan yeni teklifte “Kredi kartı limiti 100 bin TL olan vatandaştan 750 lira alınmasındansa, 1 milyon limiti olandan 10 bin lira alınsın ya da kademeli pay olsun” denildi.
CHP lideri Özgür Özel kredi kartlarından alınması teklif edilen yıllık 750 liralık vergi teklifinin reddedilmesi sonrası açıklamalarda bulundu. Ertelenen vergi teklifiyle ilgili olarak Savunma Sanayi Fonu'nun çok lazımsa bankalardan alınmasını tavsiye eden Özel, "70 milyar para toplayacak. Suç üstü yakalandılar. Gariban vatandaşın peşine koşuyorsunuz. Milletin cebinden kapkaç yapmaya kalkarken suç üstü yakaladık onları." dedi.
Savunma sanayiine destek için vatandaştan 750 TL'lik vergi kesilmesini öngören yasa teklifi tartışma yarattı. Cumhur İttifakı ortağı BBP lideri Mustafa Destici, yasaya karşı çıkanlara tepki gösterirken konuyu DEM Partili olmaya, Yunanistan'ı ve Ermenistan'ı savunmaya dek götürdü. Bir de tavsiyede bulunan Destici, "Onun vermediği 750 lirayı da biz veririz, bu millet verir" dedi.
SON DAKİKA HABERİ... 1 Ekim itibarıyla TBMM'nin açılmasıyla yeni kanun teklifleri sunulmaya başlandı. AK Parti'nin hazırladığı yeni vergi paketinin detayları belli oldu. TBMM'ye sunulan kanun teklifine göre kredi kartı, sıfır ve ikinci el araç, gayrimenkul alım satımı dahil A’dan Z’ye hepsine vergi geliyor. İşte detaylar...
İran-İsrail savaşı çıktı çıkacak derken, iki ülkenin ordu güçleri ve ellerindeki silahları merak konusu oldu. İran ve İsrail'in orduları ne kadar güçlü? sorusuna yanıt aranırken, iki ülkenin ordularını kıyaslayan rapor ortaya çıktı. Peki İran ve İsrail'in ne kadar askeri personeli, tankı, savaş uçakları, füzeleri var? İşte güncel verilere göre İran-İsrail askeri güç karşılaştırması...
Azerbaycan'da yapılan bir savunma sanayi fuarında hem Baykar'ın hem de İsrail devletinin şirketlerinden birinin sponsor olması sosyal medyada gündem olmuştu. Gazeteci Fatih Altaylı'dan da bu sponsorlukla ilgili dikkat çeken bir çıkış geldi. Altaylı, "Baykar adlı şirketin sahibi CHP Genel Başkanı'nın damadı olsaydı eğer ve böyle bir iş birliğini o yapsaydı o zaman yine gurur duyacak mıydınız? Yoksa o zaman işte CHP zihniyeti diye bir tarafınızı mı yırtacaktınız?" ifadelerini kullandı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Milli Muharip Uçak KAAN hakkında merak edilen konuya açıklık getirdi. KAAN'ın maliyetini ilk kez açıklayan Kotil, tesisler de dahil olmak üzere 2 milyar dolar harcandığını söyledi. F-35’in maliyeti ise yaklaşık 130 milyon dolar civarında.
ASELSAN ile Asya-Pasifik bölgesindeki müşterileri arasında yaklaşık 35 milyon dolar tutarında yurt dışı satış sözleşmesi imzalandı.
Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen insansız kara aracı BARKAN, kar ve çamurlu sahalarda, zorlu coğrafyalarda 1000 kilometreyi geride bıraktı. BARKAN, modüler yapısı ve yük opsiyonlarıyla dikkat çekiyor. Farklı görevleri ileri otonom özellikleriyle yerine getirebilen "orta sınıf 1. seviye insansız kara aracı" saatte 13 kilometreden fazla hıza ulaşıp, 5 saatten uzun görev yapabiliyor. HAVELSAN Ürün Geliştirme Direktörü Veysel Ataoğlu'na göre BARKAN, sahada kullanıcının güvenini kazandı.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi desteğiyle Van Yüzüncü Üniversitesi (Van YYÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Doğu Anadolu Kariyer Fuarı'na (DAKAF'24) katılan gençler, savunma ve havacılık sanayisindeki çalışmaların anlatıldığı, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen silahların sergilendiği stantları gezdi.
Savunma Sanayii Başkanlığı, uzaya erişim çalışmaları kapsamında, tüm kritik alt sistemleri Roketsan tarafından geliştirilen yerli sonda roketinin fırlatma testini başarıyla geçtiğini duyurdu. Başkanlık, İğneada'da yapılan fırlatma testinden görüntüler paylaştı. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, "Yerli ve milli roket teknolojilerimizde çok önemli bir eşiği daha aştık." ifadelerini kullandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da Roketsan mühendislerini tebrik etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, savunma sanayi ihracatında bu yıl hedefin 6 milyar dolar olduğunu vurgulayarak hedefin de çok üstüne çıkılabileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Savunma sanayi ürünlerinde tarihimizin en yüksek tutarlı ihracat sözleşmelerine imza attık. İDEF 2023'te bu anlaşmalara yenilerinin ekleneceği kanaatindeyiz" diye konuştu.
Hollanda'da Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ile Ekonomi ve İklim İşleri Bakanlığı'nın yayımlandığı ortak metinde Türkiye için geçerli olan savunma sanayi teçhizatlarının ihracatına ilişkin kısıtlamanın kaldırıldığı belirtildi. Söz konusu metinde Hollanda savunma sektörünün ekonomik canlılığının ihracata bağlı olduğu vurgulandı. Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan için geçerli olan kısıtlamaların da kaldırılmasına karar verildi.
Çorum Sungurlu Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) inşası devam eden barut, fişek ve kapsül üretim tesislerinde deneme üretimi başladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son 20 yılda savunma sanayisinde gerçekleştirdikleri dönüşümle yüksek teknoloji ürünü yerli ve milli sistemleri hem ordunun hizmetine, hem de dost ve müttefik ülkelerin kullanımına sunduklarını belirterek, "Türkiye artık oyun değiştiren teknolojilerle dünyada söz sahibi bir ülke haline geldi." ifadesini kullandı.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan yeni bir video paylaşımı geldi. Kılıçdaroğlu, videosunda "Kirli propagandalar devam ediyor. 'Bay Kemal gelecek, İHA'lar SİHA'lar hangara çekilecek, sosyal yardımlar kesilecek.' Tüm bu yalanları sesleri bile titremeden söylüyorlar. Biliyorum, büyük bir çoğunluğunuz bunların yalan olduğunun elbette farkında." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin en iddialı teknoloji projesi olarak nitelendirilen Milli Muharip Uçak (MMU), yaklaşık 3 bin personelin çabasıyla bu yıl yapılması hedeflenen ilk uçuşa hazırlanıyor. MMU Ürün Baş Mühendisi Emre Yaban, TUSAŞ tarafından yürütülen havacılık projelerine ilişkin 1 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanan törenle ilgili "MMU ile ilgili bir sürpriz yapacağız 1 Mayıs'ta. Şimdi açıklamayayım, sürprizimizi bekleyin diyeyim." şeklinde konuştu.
Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen AKREP II 4x4 yeni nesil zırhlı araç, seri üretime hazırlanıyor. Düşük silueti, yüksek hareket ve beka kabiliyeti ile modern orduların güncel ve gelecek ihtiyaçlarına cevap verebilmek için geliştirilen AKREP II ailesi, 90 milimetreye kadar silah taşımaya uygun modüler yapısıyla dikkati çekiyor. Savunma sanayinin yeni gözbebeği tüm performans ve dayanıklılık testlerinden ise tam not almayı başardı.
Türk mühendisleri tarafından dizayn edilen ilk Türk fırkateyni TCG İstanbul'un devamındaki üç fırkateyn için çalışmalar başlıyor. Konuya ilişkin konuşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Üç geminin 36 ayda teslimi öngörülüyor. Bu modelle üç gemi için teslim süresinde avantaj sağlanacak, sektörün yetenek bazlı büyümesi ve sürdürülebilirliği desteklenecek, ihracat potansiyeli yüksek nitelikli bir ürün ortaya konulacak" dedi.
Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığınca özellikle savunma sanayi alanında ihtiyaç duyulan kalifiye eleman sıkıntısını gidermek amacıyla açılan Mesleki Eğitim Merkezi'de kursiyerlerin eğitimleri sürüyor.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve İvedik OSB Teknopark Ankara iş birliğinde ilk defa "Teknopark Ankara-Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları" düzenlendi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye'nin savunma sanayisinde geldiği noktaya dikkat çekti. Bir üniversitenin akademik açılış töreninde konuşan Demir, F-35’ler ile ilgili "F-35 olmazsa milli muharip uçak yaparız. F-16 talebi oldu, olmadı umurumda değil, daha iyisini yaparız" ifadelerini kullandı. İsmail Demir, "İHA’lar SİHA’lardan herkes bahsediyor. Artık dünya markası oldu." dedi.
Türk savunma sanayisi bünyesinde HAVELSAN tarafından geliştirilen ağır sınıf insansız kara aracı KAPGAN, ilk kez görücüye çıktı. Dün ilk kez sergilenen ağır sınıf insansız kara aracı Kapgan, kısa sürede sahaya çıkacak. SAHA EXPO 2022'de tanıtımı yapılan KAPGAN, yerli ve özgün yazılımlarının yanı sıra silah sistemiyle de büyük dikkat çekti. Öte yandan Türkiye'nin ilk silahlı insansız deniz aracı "ULAQ"da ikinci üretim başladı.
Türk savunma sanayisi bünyesinde HAVELSAN tarafından geliştirilen ağır sınıf insansız kara aracı KAPGAN, ilk kez görücüye çıktı. SAHA EXPO 2022'de tanıtımı yapılan KAPGAN, yerli ve özgün yazılımlarının yanı sıra silah sistemiyle de büyük dikkat çekiyor. Öte yandan modüler mimarisi sayesinde farklı ihtiyaçlara yönelik farklı boyutlarda ve farklı tiplerde çeşitli görevleri yerine getirebilecek operasyonel konfigürasyon imkanına da sahip olacak.
Akdeniz Üniversitesi, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine katılması için tüm dünyanın dikkatini çeken bir çalışmaya imza attı. Otomatik yol kapanı için 21 ülkenin sıraya girdiği öğrenildi. Elektrikli kapanın portatif ve mobil olarak kolayca taşınabilir olmasıyla, araçtan indirilip kurulması bir dakika sürüyor. "Uzaktan Komutalı Elektrik Motoru Tahrikli Otomatik Yol Kapanı", Türk Silahlı Kuvvetleri ve NATO envanterine de girdi. İşte otomatik yol kapanı ile ilgili tüm detaylar…
Türk Savunma Sanayisinden çok önemli konuşulacak bir hamle daha geldi. İstanbul’da düzenlenen SAHA EXPO fuarında ilk kez sergilenen Deli Taktik Kamikaze Sistemi özellikleri ile dikkat çekti. Titra Teknoloji Genel Müdürü Davut Yılmaz, kamikaze drone için ‘deli’ isminin seçilmesinin nedenini de anlattı. İşte isminin dikkat çeken hikayesi ile Türkiye’nin savunma sanayindeki envanterine girmeye hazırlanan ‘Deli’ İHA’nın özellikleri…
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Macaristan Savunma Bakanı Kristf Szalay-Bobrovniczky ortak basın açıklaması yaptı. Bakan Szalay-Bobrovniczky, Macaristan ordusunun modern, NATO'ya uyumlu ekipmanlarla donatıldığını ifade ederek, "Biz bu konuda Türk savunma sanayisine güveniyoruz" dedi. İşte haberin detayları...
Türk savunma sanayisinin önemli aktörlerinden ASPİLSAN Enerji, yaklaşık 1,5 milyar lira yatırımla kurduğu lityum iyon pil tesisinde seri üretimle TSK'nın enerji ihtiyacını karşılıyor - ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy: - "Fabrika yılda 21 milyon pil üretmek üzere kuruldu. Yakın zamanda yatırımlarımızla bu kapasitemizi artıracağız. Yine önümüzdeki dönemde değişik yapıda pilleri üretmek suretiyle ülkemizin savunmadaki ihtiyacını karşılıyor olacağız"
Savunma sanayisinde nüfuz edici bombanın üretilmesiyle önemli bir dışa bağımlılık daha sona erdi. Bombalar, Hava Kuvvetleri'nin kullanımına sunulmaya başlarken, Türkiye'de yerli kaynaklarla geliştirilen ilk beton delici mühimmat olma özelliğiyle de dikkat çekiyor. "Sığınak delen" olarak bilinen nüfuz edici bomba yer üstü ve altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlandı.
Emekli SAS komandosu Sedat Mesci: - "Görevdeyken kullandığım ve 'Neden millileştirilmiyor?' diye düşündüğüm malzemelerin AR-GE projelerine başladım ve üretim aşamalarını geliştirdik"
Temininde yaşanan sorunlar nedeniyle millileştirilen 76/62 milimetre deniz topuna ilişkin MKE AŞ Başkanı Muhsin Dere’den açıklama geldi. Dere, belli ülkelerden tedarikinde ve bazen hurdalarını bile almakta sorun yaşanan 76/62 milimetre deniz topu için, “Ciddi bir ihracat potansiyeli var. Şu anda sırada olan ülkeler var. Deniz topu, Makina Kimya'nın, ülkemizin ihracatına 100 milyon dolarlarca katkı yapacak bir ürün” ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin savunma sanayiindeki başarıları tüm dünyanın gündeminde geniş yer bulurken Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Savunma sanayii ürünü ihraç edilen ülke sayısının 170'i geçtiğini belirten SSB Başkanı Demir, savunma sanayiinde ihraç edilen ürün çeşidinin 230'u aştığını söyledi. Bu doğrultuda Demir, artık NATO ülkelerinin de Türkiye'nin kapısını çalmaya başladığını aktardı. İşte detaylar...